01.04.07
10:47
Ориз с домати и праз
Време за приготвяне: ~30мин
Необходими продукти:
Една чаена чаша ориз (~200гр.)
Два средноголеми домата (може и домати от консерва, но НЕ доматена салца!)
Един стрък праз (не целия разбира се)
3-4 лъжици растителна мазнина
3 чаени чаши гореща вода
Сол
Черен пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
На първо място и най-важно - предварително накисваме ориза в студена вода и го оставяме поне 15-20мин да се накисне и изпръхне. След това го измиваме ОБИЛНО под ТЕЧАЩА вода (най-добре с помощта на гевгир или голяма цедка). Всичко това се прави с цел да се предотврати неприятното слепване, което всички мразим. След като сме измили старателно ориза, желателно е да го оставим да се отцеди от водата.
Нарязваме праза (може вместо праз да използвате лук) на колелца и го изсипваме в тенджерата, където предварително сме загряли растителната мазнина, след което слагаме капака да се задуши. Когато поумекне, прибавяме ориза в тенджерата за да се запържи(кавардиса) хубаво. Не забравяйте да бъркате енергично, защото иначе ще залепне за дъното и ще загори.
Когато се запържи достатъчно, добавете горещата вода (важно е водата да е гореща, защото студената вода ще прекъсне кулинарните процеси, а и ще забави приготвянето на ястието). Прибавете сол, сложете капака на тенджерата и оставете да ври на бавен огън. Количеството сол е според вашите предпочитания - аз лично на това количество ориз слагам чаена лъжичка и половина и при нужда, соля допълнително когато яденето е вече в чинията.
Когато ориза е поел водата почти изцяло, добавете нарязаните на кубчета домати и черен пипер на вкус (по желание), разбъркайте, поставете капака отново и оставете още 5-7 мин. на котлона.
Ястието се консумира топло. По желание можете да добавите сирене или кисело мляко, след като сте сервирали в чиниите - добива незабравим вкус!
Тове е рецепта, която съм научил от баба ми и според мен е един от най-добрите начини за приготвяне на ориз.
Добър апетит!
Темата беше редактирана от Владимир8507 на 01.04.07 10:48.
Аз си го правя със зенелчуков бульон, гъбки, чушки! Без сол(то има в бульона) и мазнина! Просто варен!
А ако някой иска да се поглези, му предлагам любимата ми рецепта с пиле:
Приготвя се в дълбоко йенско. Нареждат се пилешки гърди, нарязани на едри жулиени(предварително могат малко да се поварят, докато побелеят). Отгоре се покрива с ред катрофи, нарязани на кръгчета. Над картофите - ред гъби - ред топено сирене - настърган кашкавал. 3 - 4 лъжици бяло вино, вода да покрие гъбките! Печете на умерена фурна около 30 мин. , зависи от фурната! Подправки не слагам никакви, но Вие може да експериментирате! Уверявам Ви много е вкусно, ама не помня от кога не съм го приготвяла, защото вече не ям картофи, топено сирене, кашкавал! :-P
20.05.07
19:05
#2
казано от tonina на 20.05.07, 15:43:
Аз си го правя със зенелчуков бульон, гъбки, чушки! Без сол(то има в бульона) и мазнина! Просто варен!
А ако някой иска да се поглези, му предлагам любимата ми рецепта с пиле:
Приготвя се в дълбоко йенско. Нареждат се пилешки гърди, нарязани на едри жулиени(предварително могат малко да се поварят, докато побелеят). Отгоре се покрива с ред катрофи, нарязани на кръгчета. Над картофите - ред гъби - ред топено сирене - настърган кашкавал. 3 - 4 лъжици бяло вино, вода да покрие гъбките! Печете на умерена фурна около 30 мин. , зависи от фурната! Подправки не слагам никакви, но Вие може да експериментирате! Уверявам Ви много е вкусно, ама не помня от кога не съм го приготвяла, защото вече не ям картофи, топено сирене, кашкавал! :-P
Изпробвал съм вече десетки рецепти за приготвяне на пиле, но точно за тази не се бях сещал :) Бъди сигурна, че ще я изпробвам! ;) Мисля да добавя малко чубрица (перфектно се връзва с картофите) и малко къри за пилето :P