22.05.07
10:17
Изчетох доста мнения и са доста противоречиви. Какво трябва да се яде преди силовата тренировка и какво след нея?! Подразбрах за въглехидрати от типа на банан и глюкоза, но не разбрах кога. Мерси предварително.
2-3 часа преди - бавни въглехидрати (ориз, пълн. хляб и др.)
30-60 мин. след - бързи въглехидрати (мед, шоколад :) и др., но с мярка !)
Мнението беше редактирано от DDD на 22.05.07 10:47.
22.05.07
12:03
казано от F!Tn3sSsS на 22.05.07, 10:46:
2-3 часа преди - бавни въглехидрати (ориз, пълн. хляб и др.)
30-60 мин. след - бързи въглехидрати (мед, шоколад :) и др., но с мярка !)
Бързите въг. ( най-добре мед ) не трябваше ли да са малко след тренировката ( 10-15 мин. ) за да запълнят колкото се може по-бързо глик. депа?? Или се бъркам нещо.. :roll:
Не, преди тренировка бързите въглехидрати въобще не са за препоръчване, заради инсулина, който се отделя и въобще кръвната захар затормозява системата. Но според типа тренировка, има билдери, които си правят гейнер, който пият по време на самата тренировка. От научна гледна точка е пълна тъпотия, но на практика е различно. Добре е преди тренировка да имаш и добро протеинно зареждане, като бавните въглехидрати не напълнят стомаха твърде много за да не ти е трудно за тренировката. След тренировката протеините са задължителни, заради възстановяването и въобще баланса в организма да се възстанови. Според мен идеалният вариант е мед или нещо друго след тренировка 30 минути за да се възстанови анаболното състояние. А може по-рано някакъв чист проетеин, който да е за азотният баланс. След тренировката час и половина богато протеиново хранене заедно с баластни вещества (зеленчуци) и след това въглехидратно ядене. Така усвояването е най-добро.
22.05.07
12:33
Че къде пише да се ядът бързи въг. преди тренировка?.. :bug:
Опс грешчица :)
Малко след тренировка още адреналина и другите от този тип хормони са на високо ниво. По-добре много вода тогава и заради потта и след известно време да вземеш въглехидратите. Но това се усеща и при организъм до организъм не е еднакво. Както ти написах по-горе има билдери, които ползват какви ли не методи и “хитринки”, но трябва да си на такова ниво на усещане на организма, че да можеш да прецениш само по собствените си рецептори. Както казваше един човек, който уважавам: “Собствените ти рецептори, са най-добрият ти диетолог”
22.05.07
12:44
Nahh, don’t even trip.. we kool.. :wow:
Стига глупости. ;-P .. Та, съгласен съм.. след известно време всеки сам би трябвало да си усеща тялото и организма и да знае кога и какво да яде. Аз лично по време на тренировка пия доста вода ( 1-2 литра, но не се наливам, просто през 5-10 мин. по една чашка ) и след нея още вода и чак след 20 мин. някаде хапвам мед и 1-2 яйца. А след 2-3 часа и по-стабилно хранене ( смесено ). Ако ям веднага след тренировката ми става много гадно. А иначе съм виждал какви ли не хора да правят какви ли не неща. Ама както ти го каза - зависи си от човека. :)
22.05.07
20:18
казано от NE4ovek на 22.05.07, 17:48:
но нали при НВД след трен не трябва да се ядът въглехидрати?
Зависи каква е тренировката, наскоро четох, че се препоръчва след силова трен. съвсем малко бързи въг. ( 1 лъжичка мед ), колкото да се напълнят малко гликогените депа, въпроса е да е след тренировка и задължително след силова, просто се приема, че няма да пречи на свалянето, защото ще си свърши работата и след час-два тялото пак ще премине на горене. :)