01.06.07
22:47
Може би има мнооого теми във форума със абсолютно същите въпроси,но вече ми изтекоха очите от четене и пак не разбрах някои неща ... т мисля да попитам и аз :red:
1.Знам че сладкото е бързи въглехидрати и със сигурност не се яде при НВД ... амм хлаба,зърнените храни (боб,леща,грах,оризец,а и картофите) те спадаха към бавните въсоко въглехидратнми,но от добрите въглехидтратни храни нали ?
2..След тренировка при същия режим-бързи или бавни въглехидрати.
3.Преди тренировка при НВД във процес на чистене- бързи или бавни въглехидрати.
4.Ядки стават или не за НВД (фъстъци,слънчоглед).
И моля някой да даде линк към статията и таблицата с ГМ на храните че се спуках да го търса ама не мога да го намеря.
Относно първия въпрос ясно ми е че има двусмислица ... НВД-не се яде сладко,а пък после преди,след тренировка-бързи въглехидрати ... но съм чувал (чел) че преди или след .... не помня за това и питам :cheese: се ядяха бързи въглехидрати.
А за ядките питам понеже вечер ми омръзна да седя да гледам филм и да ям извара :sick: .
Общо взето надявам се някой да се наеме да отговори на не умния ми пост ;)
Благодаря на мазохистите предварително :P !!!
ПП:За индекса намерих всичко .... четох 2-3 пъти и пак не зацепих кои са убавите яденета с бърз или бавен?
Темата беше редактирана от Георги Попов на 01.06.07 22:53.
Въглехидратите предизвикват покачване на инсулина,който е антикатаболитен хормон - намалява разграждането на ак и спомага за трупане на маса. Затова доста хора се чувстват слаби,когато консумират изключително малко въглехидрати. Покачването на инсулина води до ограничаване на липолизата (разграждането на мазнините). При двигателна активност и съответно отрицателен баланс ще отслабваш, дори и да приемаш от време на време бързи въглехидрати. Разбира се не трябва да излизаш от рамката на съответния режим.
02.06.07
00:44
1. Всъщност картофите, белия хляб и ориза не спадат към т.н. бавни въг. по простата причина, че техния ГИ ( колкото по-висок ГИ ( гликемичен индекс ) има една храна толкова по-бързо се покачва кръвната глюкоза след приемане на храната, прието, е че бялата захар е с ГИ 100 ( най-голямата стойност ), хич не е нисък - особенно за картофите и ориза, а картофите ако са стари - още по-голям е ( картофи - около 80, бял хляб - около 75, бял ориз - около 92 :coolgrin: ) Купувай млади картофи ако ти се ядът. Ориз, хляб, боб - не стават за НВД, освен ако не са в мизерни количества и/или примерно черен/пълнозърнест хляб и кафяв ориз които за мен лично не се нареждат дори в средата на вкусните неща за хапване. Лещата и граха са със нисък ГИ ( около 30 за лещата и мисля към 50 за граха ) и стават за консумация при НВД.
2. Зависи каква тренировка.
3. Пак зависи каква е тренировката.
4. НЕ! Особенно фъстъците ( не са ядки като за начало :lol: ). Иначе по 20-30гр. кашу, бадем, орехи. лешник и т.н. си трябват, набавят необходими мастни киселини. ( мале да дойде есента да има кестени... ммм )
Иначе дори и при НВД след силова тренировка е позволено малко сладко - 1 лъжичка мед, целта е да се напълнят гликогените депа колкото се може по-бързо като след час-два тялото пак ще си премине в режим на горене.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 02.06.07 00:50.
02.06.07
09:10
казано от Goshku88 на 01.06.07, 22:47:
Може би има мнооого теми във форума със абсолютно същите въпроси,но вече ми изтекоха очите от четене и пак не разбрах някои неща ... т мисля да попитам и аз :red:
1.Знам че сладкото е бързи въглехидрати и със сигурност не се яде при НВД ... амм хлаба,зърнените храни (боб,леща,грах,оризец,а и картофите) те спадаха към бавните въсоко въглехидратнми,но от добрите въглехидтратни храни нали ?
2..След тренировка при същия режим-бързи или бавни въглехидрати.
3.Преди тренировка при НВД във процес на чистене- бързи или бавни въглехидрати.
4.Ядки стават или не за НВД (фъстъци,слънчоглед).
И моля някой да даде линк към статията и таблицата с ГМ на храните че се спуках да го търса ама не мога да го намеря.
Относно първия въпрос ясно ми е че има двусмислица ... НВД-не се яде сладко,а пък после преди,след тренировка-бързи въглехидрати ... но съм чувал (чел) че преди или след .... не помня за това и питам :cheese: се ядяха бързи въглехидрати.
А за ядките питам понеже вечер ми омръзна да седя да гледам филм и да ям извара :sick: .
Общо взето надявам се някой да се наеме да отговори на не умния ми пост ;)
Благодаря на мазохистите предварително :P !!!ПП:За индекса намерих всичко .... четох 2-3 пъти и пак не зацепих кои са убавите яденета с бърз или бавен?
Искам да ти обърна внимание а едно нещо, което не заня дали ти е известно:
Предполагам, че под сладки имаш предвид тези на основата на захарните изделия. Не заня дали знаеш, но захарните калории се наричат празни калории. Това е така, защото захарта отделя 410 калории (около), но са и нужни повече за да се обработи и да отдели тези 410. Което ще рече - дава по-малко енергия, отколкото взема. Това е добре да го знаеш.
Винаги е по-добре да се набляга на качествените въглехидрати. Още повече, че хидролизираната захар, каквато е в захарните изделия не е за предпочитане. Затова и в последно време се отрича като подсладител. Не че аналозите и са кой-знае колко по-добри.
Надявам се това да ти позлужи някак си, като формираш диетата си.
К’во к’во? По тази логика да ядем захар? Не знам откъде имаш тези дани, но чистата захар се усвоява бая бързо и лесно. Би ли обяснил по подробно?
Мнението беше редактирано от Bio на 02.06.07 10:52.
02.06.07
11:23
казано от Bio на 02.06.07, 10:51:
К’во к’во? По тази логика да ядем захар? Не знам откъде имаш тези дани, но чистата захар се усвоява бая бързо и лесно. Би ли обяснил по подробно?
Това, което казваш не противоречи на това, което аз съм написал. Не казвам, че не се усвоява бързо и лесно. Казвам, че тя дава така наречните “празни калории”.А откъде имам тази информация - разтърси се малко и ще се убедиш. Не мога да ти поясня откъде съм го научил. ако за всичко, което зная в която и да е сфера помня къде съм го чел, ил откъде научил... не мислиш ли, че ще се превърна в енциклопедия. Това са научни данни, постигнати с изследвания, за които съм чел. трудно ми е да помня всеки източник. Препоръчвам ти малко да се разтършуваш.
02.06.07
11:39
Прилагам една публикация относно захарта. Надявам се модераторите да не ме накажат за това, но ми се ще да подсиля твърдението си. Ако решите, че е нарушение на някое от правилата - ще махна изказването си:
Захарта е “негодникът” имащ отношение към хипогликемията и въпреки, че има много аргументи “за” и “против”, пряко или непряко тя е фактор допринасящ за появата на диабет и сърдечни заболявания. Тъй като тя има и консервиращо действие, задържа и абсорбира влагата, се открива и в продукти, за които никога не ни е минавало на ум, че могат да съдържат захар като: сол, фъстъчено масло, консервирани зеленчуци, кубчета бульон и др. Ще повярвате ли, че кетчупът съдържа приблизително 8% повече захар от сладоледа, или че в сметаната за кафе захарта е 65% срещу 51% в една шоколадена пръчка?
Излишъкът от захар ограбва минералите и витамините от В-комплекса, които са известни със своя успокояващ ефект. Но чак след менопаузата жените започват да забелязват отрицателните въздействия на захарта върху организма.
Ако искате да станете детектив по отношение на захарта, проверявайте внимателно етикетите на продуктите. Не отминавайте заместителите на захарта като житна захар и царевичен сироп и бъдете нащрек при думи, завършващи на “-оза”, тъй като това означава наличие на захар.
Ето и няколко десетки причини, защо захарта убива здравето ни:
1. Отслабва имунната система.
2. Разстройва минералния баланс на тялото.
3. Причинява свръхвъзбудимост, безпокойство, нарушена концентрация и раздразнителност при децата.
4. Увеличава количеството на триглицеридите.
5. Намалява устойчивостта на организма към бактериални инфекции.
6. Уврежда бъбреците.
7. Намалява количеството на хрома в организма.
8. Води до рак на яйчниците, гърдата, червата, простатата, дебелото черво.
9. Увеличава нивото на глюкозата и инсулина.
10. Причинява недостиг на мед.
11. Пречи на абсорбирането на калций и магнезий.
12. Отслабва зрението.
13. Повишава нивото на серотонина.
14. Причинява хипогликемия.
15. Може да причини свръхкиселинност в стомаха.
16. Повишава нивото на адреналина при децата.
17. Трудно се усвоява от хора с чревни заболявания.
18. Може да доведе до алкохолизъм.
19. Води до преждевременно състаряване.
20. Допринася за затлъстяването.
21. Може да причини разваляне на зъбите.
22. Може да причини артрит.
23. Може да причини астма.
24. Може да причини гъбични инфекции.
25. Може да причини камъни в жлъчката.
26. Може да причини сърдечни заболявания.
27. Може да причини апендицит.
28. Може да причини хемороиди.
29. Може да причини разширени вени.
30. Може да увеличи производството на глюкоза и инсулин у жени, приемащи противозачатъщи средства през устата.
31. Може да доведе до пародонтоза.
32. Може да допринесе за остеопорозата.
33. Допринася за киселинността на слюнката.
34. Може да наруши хормоналния растеж.
35. Може да увеличи холестерола.
36. Може да увеличи кръвното налягане.
37. Може да причини мигрена.
38. Може да попречи на абсорбирането на белтъчините.
39. Причинява хранителни алергии.
40. Може да увреди структурата на ДНК.
41. Може да промени структурата на белтъчините.
42. Може да състари кожата като промени структурата на колагена.
43. Може да доведе до образуването на свободни радикали в кръвта.
44. Понижава способността на ензимите да функционират.
02.06.07
14:24
Ауууу колко си почетох :cheese: БЛАГОДАРЯ на всички ви .... и това със загарта е доста добра публикацие.
Мился че разбрах всичк,което ме интересуваше.Храни с нисък ГИ са добри ... картофите,беля ориз и белия хляб не са добри за папкане... аммм кафяв не съм опитвал,нооо ще кажа като пробвам ... а аз даже и черн (пълнозърнест) хляб не ям :) .
а за krazy with razor ми тренировките са ми силови...след тях и кардио 15 минути минимум ... ;) .
Семки явно няма да цъкам през лятото ...
Отново БлаГоДарЯ ви пичовЕ !!!
УСПЕХИ !!!
02.06.07
17:51
казано от Goshku88 на 02.06.07, 14:24:
Ауууу колко си почетох :cheese: БЛАГОДАРЯ на всички ви .... и това със загарта е доста добра публикацие.
Мился че разбрах всичк,което ме интересуваше.Храни с нисък ГИ са добри ... картофите,беля ориз и белия хляб не са добри за папкане... аммм кафяв не съм опитвал,нооо ще кажа като пробвам ... а аз даже и черн (пълнозърнест) хляб не ям :) .
а за krazy with razor ми тренировките са ми силови...след тях и кардио 15 минути минимум ... ;) .
Семки явно няма да цъкам през лятото ...
Отново БлаГоДарЯ ви пичовЕ !!!
УСПЕХИ !!!
Значи, глей ся, няма храна която да не й пада ГИ ако се консумира с нещо друго. Примерно ако картофите ги свариш ( не много меки, да не се скашкат ) и ги нарежеш на кубчета, туриш една лъжичка зехтин отгоре и малко лук и ги хапнеш с риба ( мазна ) или някво друго месо + салата и т.н. ГИ им пада и не е проблем да си ги хапваш. Ориза е на същия принцип. Аз го готвя със малка запръжка ( лук+зехтин ) и подправки и го хапвам на обяд/следобяд със салата и месо ( всичко това в много прилични количества - ориза - 100гр ( варен, което отговаря на около 30гр. неварен ), 150гр. месо, не повече от 200гр. салата и т.н. Белия хляб обаче и хляба като цяло трябва да се избягват поне според мен ( без значение режима ), защото с него мнооогооо лесно се минава въг. граница, 1 филия има към 50-60гр. въг. ( а 1 филия хляб си е нищо ядене ) .. Иначе за след силова тренировка може една лъжица мед, но щом правиш и кардио - по-добре не.. и прави повечко кардио 20-30мин. и си хапвай повечко въг. .. след час-два след тренировката -смесено хавпане ще дойде екстра. Иначе от слънчоглед се откажи от сега, тоест може да хапваш ама като видиш колко са 20-30гр. слъчоглед ( толкова горе-долу можеш да си позволяваш от време на време ) и то за никаде не стига.. няма файда..
02.06.07
18:28
Ммм звучи добре предложението за картофките.Този факт не ми беше известен че им пада ГИ при тея ситуациии ... амм ощо взето разбрах че като ги подложа на термична обработка и ги смеся с храна с по-високо съдържание на белтъчини ... мога да си позволя и картофи и ориз ...
БлаГодаРя !!!
УспЕхи !!!