04.06.07
15:38
Ще помоля някой по-компетентен да ми обясни защо когато някой попита как да приема глутамина, веднага политат отговорите след тренировка и преди лягане. Защо никой не казва да се пие и преди тренировка. Като цяло същината на въпроса ми е каква е функцията на приетия преди лягане глутамин. Единственото обяснение, което аз мога да си дам е, че евентуално ускорява транспорта на приетия преди лягане казеинов протеин (или извара) в мускулите.
Темата беше редактирана от Стоянчо на 04.06.07 15:40.
Глутамина е аминокиселина,която е пряко свързана с антикатаболните процеси.През нощта тялото е подложено на най-дълъг период на гладуване и респективно е склонно да катаболизира.Глутамина като аминокиселина най-изобилстваща в мускулнтата тъкан се твърди,че предотвратява или поне намаля процеса на катаболизъм(друг е въпросът,че освен него е хубаво и приемането на бавен протеин).По тази причина е удачно да бъде приет и сутрин на гладно веднага след ставане заедно с другите предвидени добавки (суроватка),понеже както знаем на празен стомах се абсорбира най-добре,а и това е другият ключов момент, в който се стремим след нощното гладуване и катаболизъм да приведем организма отново в анаболно състояние.Следващият важен момент е приемането на глутамина преди тренировка,понеже по време на самата транировка и под въздействие на натоварването,количеството му в мускулите се изчерпва.Целта е да се осигурят минимални загуби.Следва приемане след тренировка,за което май няма нужда да обяснявам.Принципно най добре идват 20 гр на ден,но понеже е доста скъп суплемент се прави икономия и приемането му в моного случаи е сведено до 10 гр (след тренировка и преди лягане - както и аз го приемам в момента между впрочем)
Ако има някои неточности или още нещо да се каже нека колегите да допълнят.
По-здрави.
Мнението беше редактирано от Jay_C на 04.06.07 16:01.
04.06.07
20:33
Въпроса е кога ще е най - ефективно и най - тънко да излезе. Затова е така. В България така стоят нещата. Иначе не пречи да взимаш и по 20 гр. глутамин на ден.
04.06.07
21:29
Въпроса наистина е най-вече финансов. Ако имах възможност, щях да вземам 5гр преди и след трен и по 5 сутрин и вечер преди лягане. За съжаление обаче ми се налага да ограничавам до 10гр дневно, защото иначе една опаковка от 240гр (~50лв) ще я приключвам за 12 дни и ще фалирам.