27.11.04
16:23
Имам една теория. Дали е логично да се каже, че ако тренировката е последвана от мускулна треска, значи тренировката е била проведена твърде късно спрямо последната тренировка за тази мускулна група, т.е. след като мускулите са се възстановили, та чак са забравили какво им е било последния път? Например ако една мускулна група се тренира веднъж седмично тя ще има време цели 6 дни за възстановяване!!! Според мен един бицепс примерно ще се възстанови до 72 часа и после след още 72 ще е забравил какво му е било и дори ще вземе да се отпусне... при което на следващата тренировка, дори да се представи по-добре щото е доста отпочинал, то ще има мускулна треска...хмм (не казвам че мускулната треска е лощо нещо, но не тя прави мускула да расте, тя е просто резултат от разграждането на белтък, който резултат трябва колкото се може по-малко да се задържа в мускулите ни)
какво мислите вие по този въпрос?
28.11.04
01:13
Здравей нормално е ако тренираш един път на седмица за група да имаш мускулна треска
И мускулната треска е микротравми и микроразкъсвания на мускулни влакънца
Стан
28.11.04
12:37
[quote author=“DJ MADMAN”]
До колкото знам и съм чел мускулната треска (млечната киселина) е отпадъчния продукт от разграждането на мускулните белтъци. Тя е защитната реакция на организма, която пречи да супер-претовариш и унищожиш тялото. Да ме поправи или подкрепи някой! :lol:
Между другото не съм казал че тренирам всяка група по веднъж седмично. Тренирам ги по 2 пъти седмично и пак имам мускулна треска!
28.11.04
14:15
Еми аз тренирам всеки ден като ми се пада някаде към 3дена възстановяване на мускулната група преди да я повторя пак. Не взимам стероиди, просто реших да почна да тренирам така да видя как ще ми подейства. На мен тия 3дена са ми предостатъчни да се отърва изцяло от мускулната треска. Това е в резултат на това че практикувам тази програма от около 3месеца. Мускулатурата по тоя начин свиква
[quote author=“bobtosh”][quote author=“DJ MADMAN”]
До колкото знам и съм чел мускулната треска (млечната киселина) е отпадъчния продукт от разграждането на мускулните белтъци. Тя е защитната реакция на организма, която пречи да супер-претовариш и унищожиш тялото. Да ме поправи или подкрепи някой! :lol:
Между другото не съм казал че тренирам всяка група по веднъж седмично. Тренирам ги по 2 пъти седмично и пак имам мускулна треска!
Млечната киселина е една от причините за отказа в мускулите, когато правиш много повторения, така нареченото парене в мускулите при серия с по - висок брой повторения (над 8 ) се дължи на млечната киселина. Тя се отделя при гликолизата - един от механизмите за енергоснабдяване на мускулите. Мускулната треска, която изпитваш на другия ден след тренировка се дължи на микротравмите в мускулните влакна, а не на млечната киселина. Тя се разсейва бързо.
Твърде късно- от каква гледна точка? От гледна точка на мускулната треска или на резултатната тренировка.
Съгласен съм, че мускулната треска не е гаранция за добри резултати, но смятам и че липсата на мускулна треска, също не е гаранция за резултати. С други думи, ето какво правя аз - старая се тренировката ми да е резултатна, а за мускулната треска не ми пука.
Ако обаче мускулната ти треска не отшумява до следващата треноровка и ти се налаг ада тренираш с мускулна треска седмица след седмица, това не много добре. При теб така ли е? Иначе да не ти пука.
Поздрави! :)
08.12.04
19:39
да. при мен мускулната треска за групата, която предстои да тренирам е отшумяла - ако не е, не я тренирам. считам че е добре да се тренира мускулната група, когато е напълно възстановена от микротравмите и загнояването на тъканите (от мускулната треска).
Само да допълня, че в момента, след тренировка за крака имам зверска, ама зверска мускулна треска и то след всяка тренировка през настоящия цикъл. Краката ми растат зверски бързо. Оттук следва, че дори да не е гаранция за разтеж, мускулната треска не пречи (на разтежа). Да кажа още, че все пак, до следващата тренировка за крака треската отшумява де.
Поздрави! :)
И все пак най-популярната теория за мускулната треска е точно натрупването на млечна киселина и бавното й разсейване после.
Лекарите поне твърдя така.
Между другото някога един от учителите ми по физическо твърдеше, че мускулна треска се лекува най-бързо, като натовариш отново същия мускул. Факт е, че това дава резултат. Друг е въпросът дали ще си в състояние да го направиш :)
Като чета тези постове срещам разминаване :?
Ако мускулната треска е леки разкъсвания в мускулите, то как като натоварваш мускула(преди да се е възтановил), това помага за по-скорошното му възтановяване??
И все пак най-популярната теория за мускулната треска е точно натрупването на млечна киселина и бавното й разсейване после.
Това е точното определение за мускулна треска.Организма отделя млечна киселина за да предпази мускула от по нататъчно трениране защото ще доведе до големи разкъсвания в тъкънта му
Не е така. Млечната киселина се отделя при гликолизата - един от процесите на енергообезпечаване на мускулите. При по - нисък брой повторения, енергията за вдигането се осигурява от АТФ в мускулите, но той се изчерпва бързо, и при серия с по - висок брой повторения (по - голяма продължителност) мускулите започват да се хранят с глюкоза. Именно при разграждането на глюкозата (гликолиза) се отделя млечната киселина. Примерно при серия с по - висок брой повторения отказът ще настъпи заради млечната киселина, която се натрупва. Млечнат киселина е страничен продукт на метаболитните процеси. Докато при по - нисък брой повторения млечната киселина е малко (понеже мускулите не са започнали да използват още глюкозата), но това не пречи да имате мускулна треска на другия ден. Мускулната треска на другия ден се дължи на микротравмите в мускулите.
Поне така съм чел, и това ми изглежда най - научното обяснение :) ;)