11.06.07
13:15
Някой може ли да ми обясни как така от една страна по време на сън се расте най-много а от друга се разпадат белтъчините от мускулите.Смисъл всеки казва че по време на сън се расте това добре след това пък че по време на сън организмът нямал от къде да се храни и си набавял аминокисилини от мускулите ???Как така хем се расте хем се разгражда ???
То за тва се вечеря и се пиива мляко или протеин преди лягане..а и тялото само си произвежда аминокиселини...не знаех , че ги взима от мускулите...не мога и да си го представя, но може да е вярно :bug:
11.06.07
14:39
Еми нали уж всеки бърза да пие преди лягане глутамин казеин и амино сакън да не спадне през ноща и аз се чудя какво толкова се спада като съм чувал че напротив докато спиш растеж...
Също съм чувал че ако не ядеш на всеки три часа пак настъпвал катаболизъм... Според вас вярни ли са всички тези неща и до каква степен ?
Мнението беше редактирано от The Prowler на 11.06.07 14:41.
апротив докато спиш растеж…
Растеж, ако има мат’рял за въпросното възстановяване + растеж. :)
11.06.07
18:58
В случая трябва да разглежаш нощта като продължение на деня в което трябва също да се храниш. Културистите имат по 2 хранения и нощем. Няма как просто. Малко тъпо е през 3 часа да ядеш през деня а пък 10 часа нощем нищо да не ядеш. Губи се целия смисъл. Докато спиш пък се отделят хормон на растежа и други спомагащи тоя растеж. А хранителните вещества вече са си друго както казах.
11.06.07
19:29
И в крайна сметка какво и по кое време е хубаво да се яде нощем, че да навивам часовника :)
11.06.07
19:43
Хапваш 300гр месо на вечеря и не му мислиш до сутринта. Стига да не вечеряш в 20 пък да легнеш в 3.
11.06.07
19:46
Много нещо е изговорено за това .Дори след малко някой ще цъфне с енциклопедията и ще напише нещо на академичен биохим. стил .
Личното ми мнение е ,че е хубаво да се приема суплемент преди лягане,или бавно усвояеми полипептиди ,но като цяло и без това ще минем.Дето каза някой -за културистите е задължително,понеже цял ден ядеш през 2 ч а вечерта 10 часа нищо...голяма тъпня.
Катаболизъм не знам дали е точната дума май,понеже така наричат процесите на разграждане на веществата при което се отделя енергия за клетката и образуване на АТФ респективно,ама то това си е нормално.Може би работата опира до това да не ти се включат и белтъците в цикъла.Ако е така ,най-логично ще е да се приемат бавноусвояеми въглехидрати нощно време за да е постоянен притока на глюкоза.
Аминокиселините може би ще трябват за градивен материал,тъй като хормоните си дават среща нощно време и глутамина като най-голям % от мускулите ще е най-добрият вариант,ще се включи чудесно в целия процес(не че няма да ти порастнат мускулите ако не пиеш глутамин преди лягане)
Моята версия .. ; \
11.06.07
20:00
Дали ще растеш или ще спадаш зависи от това какво си ял преди да си легнеш ;-) Според мен освен ако не си профи на 120+кг. и не си изкарваш хляба с това не е нужно да ставаш в 4.Просто трябва да се хапне здраво преди лягане.Не забравяйте,че между 12 и 4 часа през ноща се отделя най-много растежен хормон и всяка по-дълга пауза през това време няма да се отрази добре.А за тези,които твърдят,че е малко тъпо да ядеш през 2 часа през деня и през 10 през ноща-а не е ли малко тъпо да сравнявате калорийния разход в будно състояние и по ввреме на сън(не искам да обидя никого)?40-60гр. протеин 20-ина минути преди лягане и спете спокойно :lol:
А и това със ставането за храна нощем и подобни....звучи ми доста откачено.
В крайна сметка, като си прецакаш нощния сън, надали ще има благотворен ефект върху възстановяването на каквото и да било. :)
12.06.07
19:41
С7АЛК3Р ами иди и го кажи на културягите, и ги питай дали се възстановяват като си “прецакват” съня!
12.06.07
20:36
казано от Красимир! на 12.06.07, 19:41:
С7АЛК3Р ами иди и го кажи на културягите, и ги питай дали се възстановяват като си “прецакват” съня!
Ти като ставаш нощем да ядеш за културяга ли се имаш? Трябват бавноусвояеми белтъци, за да имаш градивен материал за през цялата нощ, защото тогава нивата на хормона на растежа са най-високи (има малка вероятност да говоря глупости, защото съм се интересувал отдавна по тая тема). И-и..за какво ти е да се тъпчеш цяла нощ като нямаш никакъв енергиен разход,а през деня си приел нужните 2-2.5гр белтък/кг.
Айде че почна Др Хаус :)
Мнението беше редактирано от Александър Кацарски на 12.06.07 21:13.
казано от Красимир! на 12.06.07, 19:41:
Кога, докато трае следобедната им дрямка ли. :P
На културистите това им е работата - да ‘помпат’ и да се възстановяват.:)
12.06.07
22:21
Te хормона си го приемат преди зала :P ,нощно време може да си стават колкото искат щото и да си прецакват ХР ,на другия ден заедно с пилето с ориза ще си го приемат и него (визирам Митко Димитров например) :P
14.06.07
23:13
казано от The Prowler на 11.06.07, 13:15:
Някой може ли да ми обясни как така от една страна по време на сън се расте най-много а от друга се разпадат белтъчините от мускулите.Смисъл всеки казва че по време на сън се расте това добре след това пък че по време на сън организмът нямал от къде да се храни и си набавял аминокисилини от мускулите ???Как така хем се расте хем се разгражда ???
По простата причина, че и по време на сън тялото продължава да работи, дори и да е на по-бавни обороти... това е т. нар. “базов метаболизъм”. Всички органи и с-ми продължават да функционират дори и по време на сън...
По време на сън се отделят и най-големите количества растежен хормон, но ако няма “материал” в кръвта си отива напразно.
Добро решение би било 50 г. казеин и 5 г. глутамин примерно... Мазнините и въглехидратите преди лягане подтискат отделянето на растежен хормон.
Мнението беше редактирано от nikolabull на 14.06.07 23:53.
16.06.07
10:35
Пичове, нощта и сънят са процеси, траещи по 8-12, че и повече часа.... Не са един непрекъснат и неизменен процес.
Преди ядене яж белтъчини, най - вече месни. Може и с малко лимон.
Идеята: нощем, особено във фазата на дълбокия сън(около час - два след заспиване) се отделя основното количество хормон на растежа. То й кара клетките да растат, може дор да ги накара да се умножават и тоя тип хранене го стимулира.
Няколко часа по - късно обаче организмът вече е приключил с храната. Дори самата перисталтика вече я е избутала и тя е безполезна. Черният дроб пък като цяло няма гарантиращ запас. Влиза се във фаза на катаболизъм. ХР намалява, организмът минава в катаболна фаза, разгражда даже и аминокиселини.
По време на сън това не е кой знае колко “опасно”, тялото е почти в “хибернация”. Изпълняват се само основните функции за живота, нужна е малко енергия и малко разграждане.
Малко по - силно се изразява това в момента на събуждане. Тялото се активизира, преодолява съня, енергийната консумация нараства а процесите са така организирани, че “крадат” натрупания запас.
Именно за това е добре да се обърнат катаболните процеси посредством сутрешното хранене.
Това е моето виждане и мися, че такава е логиката на действие в диетите.
16.06.07
12:14
Някои съшто препоръ4ват да се приемат преди лягане полезни мазнини и бавно усвояем белтък
19.06.07
19:27
Аз се съгласявам с ДЗВЕР ,с едно уточнение -катаболните процеси не започват след като червата ти са “изсмукали” всички хран вещества,а са теоритично постоянни- клетката нон-стоп гъчи енергия ,само че ако се натъпчим с много ядене и легнем ще влязат в употреба само наличните вещества .Глюкозата бързо се усвоява и едва ли ще е подръка точно докато спим,а тя за самите перисталтични движения би била необходима(и ред други процеси де).Няма нищо по-съблазнително от аминокиселините в тази ситуация ,а всички знаем колко мотивация и средства ни костват да си ги набавим през деня,а клетката с “лека ръка” ще ги прахоса (това е образно одухотворение,лирическо сравнение разбира се :D )
А иначе и аз поне така си мисля,че това е смисъла на храненето сутрин,аминокиселините сутрин са супер вариант.
20.06.07
09:30
Не съм казал, че “започват”.
Катаболна и анаболна фаза е условно. Катаболната дава енергия например за постоянна температура на кръвта или за да работят сърцето и мозъка. Не може просто да спре и да минеш на анаболна фаза. Точно обратното съм казвал вече неведнъж в този форум. Даже и по далече ще ида: анаболната фаза иска енергия. Тази енергия идва само от катаболизма.
Това са условни класификации, имащи предвид доминиращите процеси в мускулната клетка. Не са пряко зависими от храната. Но и не са независими. Казано е например: като приключи храната, черният дроб подава още до 8 часа гориво. Именно глюкоза. После идва ресинтез, въглехидрати от костите. Така че тея неща са изчислими и горе долу зависят от храненето. Но това са вече подробности.