как да разбера дали тренирам добре

HH

13.06.07
07:41

искам да ви попитам как да разбера дали тренирам достатъчно и дали достатъчно се натоварвам в една тренировка как трябва да усещам мусколите трябва ли да имам мусколна треска ?

Ще усетиш на другата тренировка.Ако същите кила пак са ти тежки значи не възстановяваш както трябва.Примерно на някоя серия последните повторения са ти трудни и правиш чийтинг а следващия път не зачи всичко е ОК.

13.06.07
14:52

Според мен изобщо не е така.По твоята логика излиза че ко правиш серия с 50 кила да речем и ти е трудно другия пък ще ти е лесно и така с всяка тренировка ще покачваш килограмите.

13.06.07
15:25

Прогрес е желателно да има във всяка тренировка. А какъв точно ще е прогреса зависи от теб, но е добре да комбинираш два вида за оптимални резултати.

Така съм чел и ако възстановяваш както трябва е така както и да го гледаш може да е с малко ама се усеща ако се замислиш.Не казвам че разликата е дръстична.Става въпрос за още 1 чисто повторение.Но най-изпитания метод е мериш се и записваш,снимаш се.След 4 седмици пак мериш,снимаш и сръвняваш.

Мнението беше редактирано от Денислав Атанасов на 13.06.07 15:38.

14.06.07
08:46

казано от hhhh на 13.06.07, 07:41:

искам да ви попитам как да разбера дали тренирам достатъчно и дали достатъчно се натоварвам в една тренировка как трябва да усещам мусколите трябва ли да имам мусколна треска ?

Дали тренираш достатъчно ще ти покаже растежа ти.
Има няколко неща, които според мен трябва да ти покажат дали се възстановяваш достатъчно:

1. Не трябва да усещаш мускулите си изморени и вяли на следващите дни.
2. Когато тренираш е нужно да имаш достатъчно сила, ако разбира се, си доставил нужноте хранителни вещества и енергия на тялото.
3. Не се чувстваш преуморен, сънлив и отпаднал.
4. Правилно подредената и изпълнена тренировка трябва да те кара да се чувстваш ентусиазиран, изпълнен с психическа енергия. Умората трябва да е за самия тренировъчен ден и да е само физическа. Ако усещаш психическа умора, значи си прекалил и не набавяш нужната почивка на тялото.
Тренировката зарежда, а не отнема от енергията на ума. Това е доста добър показател. ТОНУСА. Следи него.
Ако подредиш правилно тренировката си, ако изпълняваш правилно и не претренираш... няма как да не си тренирал правилно. А за достатъчно - прочети малко теория за самите правила на тренировка. Много е трудно във форума да ти се отговори еднозначно и накратко. Нужно е сам да посегнеш към книгите и да се запознаеш с основните принципи на този спорт. Поне според мен това е единствения начин да определиш правилния път ъм растежа и оформянето. Другия е да си наемеш инструктор, който да те учи, но според мен това не ти е нужно. Чети и ще намериш много отговори за себе си.

14.06.07
22:30

казано от qvkata на 13.06.07, 14:52:

Според мен изобщо не е така.По твоята логика излиза че ко правиш серия с 50 кила да речем и ти е трудно другия пък ще ти е лесно и така с всяка тренировка ще покачваш килограмите.

...... Еми да на това му се вика прогрес, аз си имам едно тефтерче което винаги си нося с мен когато съм на тренировка и си записвам колко повторения съм направил с дадена тежест на дадено упражнение и следващия път когато го имам това упражнение аз поглеждам колко съм направил и знам че трябва да мога да направя повече повторения и ги правя и така постепенно качвам и тежестите така всяка тренировка аз имам прогрес и съответно мускулен растеж.

FZ

15.06.07
09:54

казано от Alkorin на 14.06.07, 22:30:

...... Еми да на това му се вика прогрес, аз си имам едно тефтерче което винаги си нося с мен когато съм на тренировка и си записвам колко повторения съм направил с дадена тежест на дадено упражнение и следващия път когато го имам това упражнение аз поглеждам колко съм направил и знам че трябва да мога да направя повече повторения и ги правя и така постепенно качвам и тежестите така всяка тренировка аз имам прогрес и съответно мускулен растеж.

Браво , много - добре правиш . Начинаещите а и не само начинаещите фитнес маниаци трябва да взимат пример от теб. :coolsmile:

Често ми се случва в края на всяка моя тренировка да несъм изморен физически, за това вкарамвам още една серия, после още една .. и на другия ден мускулна треска.. и аз немога разбера кога съм се натоварил качесвено и кога претренирвам. :)

15.06.07
10:49

казано от Мирослав Димитров на 15.06.07, 10:04:

Често ми се случва в края на всяка моя тренировка да несъм изморен физически, за това вкарамвам още една серия, после още една .. и на другия ден мускулна треска.. и аз немога разбера кога съм се натоварил качесвено и кога претренирвам. :)

Това, че не се чувстваш изморен е спорен момент. Но не това да си уморен е критерии. Усещането в мускула е важно. Ако мускулите ти не са добре натоварени, ако напомпването не е достатъчно, ако умората е цялостна по отношение на тялото, а не на тренирания мускул е кофти.
Мисля, че е добре да си разгледаш цялостно програмата, режима, начина на тренировка, храненето, всичко!
Качественото натоварване не винаги е съпроводено с мускулна треска. Критерии за добдо натоварване е качествена мускулна умора, съпроводена с напомпване на същия, и вътрешна удовлетвореност.
Преразгледай си тренировките. Може би не влагаш нужното внимание и съсредоточеност. влагай повече в правилното и качествено ипълнение на упражненията. Не се стреми да постигаш “велики” резултати в повдигнатите килограми. Културизма, който ти тренираш е КОНДИЦИОНЕН. И големите тежести си имат място в тренировката, но те се прилагат по съответни правила. Избягвай наблягането на тях... те няма да са ти от полза. Накарай мускула да работи, а не само да участва...Предполагам знаеш какво е кондиция. Тук няма място за пауърлифтинг изпълнения. Стреми се да натоварваш точно мускулите, който си запланувал и си започнал да тренираш със съответното упражнение.
Успех!

15.06.07
13:09

Четох информативно темата и нямах намерение да пиша,но малко се учудих,че може всяка тренировка да си подобряваш постиженията.Ако има хора малко учили математика,нека да сметнат,че при положение,че тренираш един път седмично и си почнал с 50 кг. лежанка да кажем,то след 2години не знам колко килограми трябва да вдигаш.Слагам по един килограм значи идва някъде с около 150кг. да правиш серии.На следващата година трябва да са 200 и т.н.Това са глупости,че можете всяка тренировка да увеличавате.От начало първите месеци може,съгласен съм,но после НЕ!

15.06.07
14:58

В началото може на всяка, а после не, това е вярно. Като цяло, прогреса се забавя с времето. Важното е в дългосрочен план какво става.

15.06.07
15:35

казано от kirios на 15.06.07, 13:09:

Четох информативно темата и нямах намерение да пиша,но малко се учудих,че може всяка тренировка да си подобряваш постиженията.Ако има хора малко учили математика,нека да сметнат,че при положение,че тренираш един път седмично и си почнал с 50 кг. лежанка да кажем,то след 2години не знам колко килограми трябва да вдигаш.Слагам по един килограм значи идва някъде с около 150кг. да правиш серии.На следващата година трябва да са 200 и т.н.Това са глупости,че можете всяка тренировка да увеличавате.От начало първите месеци може,съгласен съм,но после НЕ!

Мерси че ме информира явно трябва да кажа на тялото си че не може така да прогресира - че не е правилно :) , то обаче си прогресира какво да го правя ^^

16.06.07
08:57

Прогреса си е прогрес и се радвам за теб,че прогресираш,но е малко несериозно всяка тренировка да увеличаваш килограмите или повторенията,особено след първата година фитнес.То така по най-прости сметки излиза,че за няколрко години трябва да правиш с половин тон (500кг.)

16.06.07
11:42

Е щом за теб е несериозно да се прогресира всяка тренировка карай си както знаеш, аз имам отлични резултати така че изобщо не ме засяга.

Според резултатите които постигаш.

17.06.07
07:20

Алкорин с риск заради тебе да обърна форума на чат ще ти кажа следното:Момче ти от тези тренировки да не си стопил мозъка си.Два поста ти обяснявам нещо на чист български,а ти явно не можеш да ме разбереш,ако искаш мога да ти го обясня на английски и френски-други езици не знам.Мислех,че поне малко има ниво на интелигентност тука.Прочети ми отново двата поста и тогава отговаряй,мисля че достатъчно добре съм се изразил и разбираемо за да продължаваш да ми говориш за прогрес.Нали ти казах,че прогреса е добре,но това не значи,че ще увеличаваш нон стоп повторения и килограми.Как да се изкажа да ме разбереш.

Мнението беше редактирано от kirios на 17.06.07 07:22.

17.06.07
11:36

казано от kirios на 17.06.07, 07:20:

Алкорин с риск заради тебе да обърна форума на чат ще ти кажа следното:Момче ти от тези тренировки да не си стопил мозъка си.Два поста ти обяснявам нещо на чист български,а ти явно не можеш да ме разбереш,ако искаш мога да ти го обясня на английски и френски-други езици не знам.Мислех,че поне малко има ниво на интелигентност тука.Прочети ми отново двата поста и тогава отговаряй,мисля че достатъчно добре съм се изразил и разбираемо за да продължаваш да ми говориш за прогрес.Нали ти казах,че прогреса е добре,но това не значи,че ще увеличаваш нон стоп повторения и килограми.Как да се изкажа да ме разбереш.

Не момче ти не разбираш какво ти казвам, ясно ми е че според теб да се тренира прогресивно всяка тренировка е нещо което дори не ти е хрумвало преди да видиш какво съм писъл и е явно от постовете които си писъл че на тебе това ти се струва невъзможно - разбирам това, но за мен това е практика начин по който тренирам всеки път и както казах в последния си пост изобщо не ме интересува дали ти ще го възприемеш или не.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 17.06.07 11:39.

18.06.07
06:13

казано от Alkorin на 17.06.07, 11:36:

казано от kirios на 17.06.07, 07:20:

Не момче ти не разбираш какво ти казвам, ясно ми е че според теб да се тренира прогресивно всяка тренировка е нещо което дори не ти е хрумвало преди да видиш какво съм писъл и е явно от постовете които си писъл че на тебе това ти се струва невъзможно - разбирам това, но за мен това е практика начин по който тренирам всеки път и както казах в последния си пост изобщо не ме интересува дали ти ще го възприемеш или не.

По принцип, всяка тренировка, ако е добре подредена и правилно изпълнена е прогресивна. Но ако твърдиш, че при всяка такава ти слагаш допълнително тежести... всичко е довреме. Приеми, че все пак теоретически е невъзможно всяка тренировка да си в нужната кондиция, за да изпълняваш все повече и по-тежко. Не влизай в спорове. Вместо да се поучиш от дадените ти съвети - ти решаваш да се доказваш. Все пак е доста възможно тук да има и момчета с малко повече опит от теб. Ако целта ти е да се научиш - чети и си извади нужните изводи, за да ППРОГРЕСИРАШ,  а не да влизаш в излишни спорове. Доколкото ми е свежа паметта - ти търсеше съвет, а не терен за изяви.
Успех!

18.06.07
10:45

Първо никакъв съвет не съм търсил а давах съвет и второ това че било “теоритически” невъзможно ми е странно след като практически е :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1