Високо кръвно налягане.

13.06.07
07:38

Здравейте :)
На шега почнах да си меря кръвното и се оказа че е доста високо. От две седмици го следя и като цяло през деня е винаги 150/80 като е било и 150/100. Сутрин е по-ниско ( 135/70 горе долу ) и вечер като си почивам в нас пак се връща около 135. Отидох на доктор, който ми предписа Corvitol и валериян мислейки си че е нещо временно. Три дена трябваше да ги пия но като спрях кръвното се върна както преди. Сега бях на лекар и ми каза че най-вероятно имам “спортно сърце”, едва ли не цял живот ще имам много високо кръвно и трябвало да спра да тренирам (естествено това ще стане само през трупа ми :) ) Също така ми каза че ако продължа ще трябва да тренирам цял живот иначе ако спра почти 100% ще стана хипертоник, което го знам. Но ми се струва странно за две години спорт сърцето ми да е крайно-променено в тази неблагоприятна според мен посока (цял живот с 150/100 ми се струва че първия инфаркт ще е на 35 год ). Та искам да ви питам всички тук сме трениращи и все някой има подобни неволи. Споделете как се разви при вас цялата история аз лично сега тепърва почвам да ходя по кардиолози и там на каквото още ме пратят :)
Също така каза че може да е просто от това че съм много голям: висок съм 195, тежа 105кг на 19 години съм.
Мерси предварително :)

Темата беше редактирана от Batgogo на 13.06.07 07:48.

13.06.07
09:52

Сменяй доктора, това което ти е казал  не е решение.

13.06.07
11:50

На мене ми хванаха високо кръвно когато бях на 15 год.Мерил съм горната граница до 160.Моето е в следствие на лека диспластика на едната клапа на сърцето, в следствие на което едната пропуска повече кръв за сметка на другата.Също не ми се препоръчваше да тренирам.Тогава дори не бях започнал.Казваше ми се да не върша физически усилия и да не вдигам повече от 20 кг,да не ям еди какво си,да не пия алкохол,кофеинови напитки,да не пуша.Това си състояное споерд лекарите ще нося докато съм жив и ако се пазя (все още се питам какво значи това според тях),няма да имам проблеми.Така живеех с тази мисъл,че постоянно и от всичко трябва да се пазя.Още повече,че тези докторски съвети бяха казани в присъствието на родителите ми,които постоянно намираха начин да ми припомнят за тях.Да но минаха няколко години.Аз съм човек,който ако се отпусне малко в храненето доста лесно качва излишни килограми,а и като прибавим това “че не трябва да се натоварвам с нищо” можеш да си представиш за какво иде реч.Дойде време в което реших да сложа край на това.Но само да не бъда пълен не ми беше достатъчно,и започнах да тренирам с тежести.В последствие започнах и с добавките.Няма да казвам какви реакции имаш това от страна на родителите ми ,а и в последствие и от лекарите.Всяка година си правих контролни прегледи в клиниката на Чирков и факта с тренировките и добавките винаги се отчиташе.Какво обаче значе няма да вдигаш повече от 50 килограма - на лег ли,на клек ли, за бицепс ли?!Добавките от своя страна щели да предизвикат отрицателен ефект и с времето съм щял да имам по сериозни проблеми с кръвно и така нататък (интересно е ,че първите години ми се казваше,че добавките не са проблем).
Факт е обаче ,че от както ми откриха проблема минаха 9 години,последните 2 имах нормално кръвно налягане,дори доста пъти по-ниско от нормалното,което за мен е 130/80.Последните 2 посещения при кардиолога отчетоха подобрение в състоянието ми (което уж беше за винаги),а на последния преглед ми разредиха контролните прегледи които вече станаха през 3 години.
Ако оставим всичко това другите плюсове от тренировката и сам можеш да ги отчетеш.
Препоръчвам ти да намериш добър кардиолог,който да ти проследява състоянието, винаги да слушаш съветите но и да подхождаш избирателно към това което ти се казва.Не мисля,че аз лично щях да се чувствам по-здрав (за което благодаря на Господ) ако бях послушал всичко което ми се казваше преди години.Това което и аз ще те посъветвам е да избягваш алкохола,кофеиновите напитки,цигарите и допинга.
Желая ти здраве и успех!

13.06.07
12:35

казано от Jay_C на 13.06.07, 11:50:

На мене ми хванаха високо кръвно когато бях на 15 год.Мерил съм горната граница до 160.Моето е в следствие на лека диспластика на едната клапа на сърцето, в следствие на което едната пропуска повече кръв за сметка на другата.Също не ми се препоръчваше да тренирам.Тогава дори не бях започнал.Казваше ми се да не върша физически усилия и да не вдигам повече от 20 кг,да не ям еди какво си,да не пия алкохол,кофеинови напитки,да не пуша.Това си състояное споерд лекарите ще нося докато съм жив и ако се пазя (все още се питам какво значи това според тях),няма да имам проблеми.Така живеех с тази мисъл,че постоянно и от всичко трябва да се пазя.Още повече,че тези докторски съвети бяха казани в присъствието на родителите ми,които постоянно намираха начин да ми припомнят за тях.Да но минаха няколко години.Аз съм човек,който ако се отпусне малко в храненето доста лесно качва излишни килограми,а и като прибавим това “че не трябва да се натоварвам с нищо” можеш да си представиш за какво иде реч.Дойде време в което реших да сложа край на това.Но само да не бъда пълен не ми беше достатъчно,и започнах да тренирам с тежести.В последствие започнах и с добавките.Няма да казвам какви реакции имаш това от страна на родителите ми ,а и в последствие и от лекарите.Всяка година си правих контролни прегледи в клиниката на Чирков и факта с тренировките и добавките винаги се отчиташе.Какво обаче значе няма да вдигаш повече от 50 килограма - на лег ли,на клек ли, за бицепс ли?!Добавките от своя страна щели да предизвикат отрицателен ефект и с времето съм щял да имам по сериозни проблеми с кръвно и така нататък (интересно е ,че първите години ми се казваше,че добавките не са проблем).
Факт е обаче ,че от както ми откриха проблема минаха 9 години,последните 2 имах нормално кръвно налягане,дори доста пъти по-ниско от нормалното,което за мен е 130/80.Последните 2 посещения при кардиолога отчетоха подобрение в състоянието ми (което уж беше за винаги),а на последния преглед ми разредиха контролните прегледи които вече станаха през 3 години.
Ако оставим всичко това другите плюсове от тренировката и сам можеш да ги отчетеш.
Препоръчвам ти да намериш добър кардиолог,който да ти проследява състоянието, винаги да слушаш съветите но и да подхождаш избирателно към това което ти се казва.Не мисля,че аз лично щях да се чувствам по-здрав (за което благодаря на Господ) ако бях послушал всичко което ми се казваше преди години.Това което и аз ще те посъветвам е да избягваш алкохола,кофеиновите напитки,цигарите и допинга.
Желая ти здраве и успех!

Мерси :)
Аз съм опериран от херния и на мен ми ги казваха всички тия работи но аз съм си инат човек :) Алкохол рядко само че сега е лято и по-често даже точно преди да стане това бях 3 дена на морето и се побърках от бира :) Цигари не, допинг не въобще май пиенето от време на време ми е единствения порок :)

13.06.07
12:59

Според мен  едар  човек които е  195 см  и  105кг няма как  да  е  с  кравно  като  някои които 1 .78 см и 68 кила  мапример !!

14.06.07
08:57

казано от ivo_the_monster на 13.06.07, 12:59:

Според мен  едар  човек които е  195 см  и  105кг няма как  да  е  с  кравно  като  някои които 1 .78 см и 68 кила  мапример !!

Едното няма нищо общо с другото... Има си граници на кръвното, което не зависи от...

16.06.07
08:33

Оня ден ходих при личната лекарка за някво направление и оная ми каза , че трябвало да ми направи профилактичен преглед.Измери ми кръвно налягане 180 /110 и вика , ти не знам как си жив :lol: Мери го няколко пъти и все в тия граници, а аз час преди това  бях на фитнес.Естествено оная  се шокира, щяла да ми дава някви хапчета, да ми приписва лечение ала-бала.Отказах всичко , измъкнах се :-) Според мен всичко си е до емоция в момента на меренето . По принцип 3-4 часа след фитнес кръвното ми се нормализира и пада до 125/80 , което си е напълно нормално по мое мнение :-)
Относно темата: Не знам, пич , ако при теб това е постоянно може би има повод за притеснение.Аз в момента съм и на креатин ,  а той допълнително спича кръвното , тъй че . Успех!

16.06.07
14:31

Абе не знам и аз какво да мисля вече. Вечер след тежък работен ден, возене по маршрутки и ходене по колежи ми е 150/80. Когато съм си вкъщи на спокойствие много често е 135/80 но е било и 140/80 като понякога и долната граница смъква малко. Но като цяло се движи 140-145/80. Следващата седмица съм на кардиолог и ще видим той какво ще каже :)

DC

16.06.07
17:17

Виж сега ,  аз имах подобен проблем. Преди около 2 - 3 години , когато  бях на 16 и тежах 105 кг , основно мас ,  тъй като си седях по цял ден в нас и не тренирах , аз също имах високо кръвно. Твоето е добре , сравнение с моето ,аз правех около 180 на 90 , 150 на 100 ...
Сега съм 72-73 кг и кръвното ми сутрин е 105 на 60 , даже е ниско...
Според мен трябва да смениш доктора , кажи му да си скъса дипломата  и отиди на частно , там ще ти обърнат най добре внимание....

26.06.07
06:37

По принцип високото кръвно налягане е резултат от нарушена функция на бъбреците!!Така че няма да е лошо да си ги провериш първо тях.ЦИСТОН са хаповете на билкова основа,които регулират дейноста на бъбреците и пикочния мехур.

DI

20.08.07
18:50

систола                диастола

<120                     <80                   оптимално
      <130                     <85                   нормално
      <140                     <90                   нормално високо 
  след тези граници е хипертонията , няма нищо притеснително да се взимат необходимите медикаментни щом като с тях се поддьржа налягане в референтни граници, по - добре с лекарства отколкото с високо крьвно.От друга страна ( не важи за абсолутно всички) напьлняването с един килограм покачва крьвното с 1 мм живак, така че по - добре си стоите на нормални килограми особено докато сте малки. А иначе като пурво среддство на избор си жземето лизиноприл 2.5 мг и вижте с него как е

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1