Просто тренировка, или и още нещо!!! Нужната ни информация!

07.06.07
07:10

Здравейте и от мен.
Реших да пусна една тема, която според мен е актуална. Това, което аз срещам в залите, където тренирам е доста голямо невежество, непознаване на важни постулати в любимия спорт и никаква техника при тренировките. Ще ви разкаща един случай, който според мен е показателен.
Един ден, докато тренирах, случайно попаднах на едни момчета, които познавам. Те разговаряха за следното: едното си закупило стероид от някого. И коментираха как ето сега, виждаш ли щял да отиде в тоалетната на залата, да си го инжектира и щели те да видят, как щял да стане огромен. Така му казал дилъра. Не му зная нито името на дилъра на стероиди, нито ще спомена неговото лично, нито на стероида. Но аз направих следното -  дръпнах го назад и го питах, какво си е купил. Попитах го и дали знае как ще го инжектира. През годините тренировки съм се старал да се самообразовам на ралични сфери от спорта и съм наясно с доста факти около стероидите, без да се е налагало да ги употребявам.
Момчето ми каза, че щял да си удари инжекцията във ВЕНАТА. А това за тези, които не са запознати е мигновенна смърт. Стероида чрез кръвта стига до мозъка и се получава мозъчна смърт. Това е най-простото обяснение. За тези, които се интересуват повече могат да се разровят в литературата или нета. Има достатъчно информация.
Момчето прибледня. Не зная в последствие дали го е бил или не. Видях го, че бе доста обринат и растеше. Явно не е устоял на изкушението. Но неговата незаинтересованост, неговото незанние, неукост в теоретичната част на този красив спорт щяха да му изиграят лоша шега.
Защо ви го разказвам? Ами защото много от момчетата в залата не посягат към книгата, за да научат, какво точно правят и трябва да правят в залата. Много от тях посягат към забранените препарати, без да занят колко опасни са те.
И затова искам да попитам - Откъде вие получавате нужната ви информация. т книги, от интернет, списания, вестници, приятели, залите. Откъде?
Самообразовате ли се? Или просто влизате в залите и копирате един от друг, или от други спортиващи в залите?
Надявам се да се получи дискусия!
Успех!

07.06.07
08:13

казано от Велин Иванов на 07.06.07, 07:10:

Самообразовате ли се?

Най-вече...
За да постигнеш добри резултати в бодибилдинга, а и не само в него, трябва да се научиш на постоянство, търпение и дисциплина. Това е трудният вариант, който действително изисква много време. Лесният начин - примерно случката, която ти описваш, за съжаление е в пъти по-предпочитан. Защо? Ами, очевидно тези момчета, които в повечето случаи са наистина начинаещи, нямат нито търпението, нито самодисциплината, нито постоянството.

07.06.07
08:52

казано от Красимир Кръстев на 07.06.07, 08:13:

казано от Велин Иванов на 07.06.07, 07:10:

Самообразовате ли се?

Най-вече...
За да постигнеш добри резултати в бодибилдинга, а и не само в него, трябва да се научиш на постоянство, търпение и дисциплина. Това е трудният вариант, който действително изисква много време. Лесният начин - примерно случката, която ти описваш, за съжаление е в пъти по-предпочитан. Защо? Ами, очевидно тези момчета, които в повечето случаи са наистина начинаещи, нямат нито търпението, нито самодисциплината, нито постоянството.

И предпочитат да наедреят набързо, без да мислят за последствията. както каза един приятел: културистите години наред тренират, явяват се на тренировки, печелят пари, за да могат на стари години да си купят черен дроб!
:)

07.06.07
09:09

Самообразовам се...в някаква степен, крайно незадоволителна. Така или иначе, тренирам вкъщи - спретнал съм си една доста прилична екипировка, така че информационни  източници, които използвам са в интернет - статии, някои книги, видео и т.н. :)

07.06.07
09:11

казано от С7АЛК3Р на 07.06.07, 09:09:

Самообразовам се...в някаква степен, крайно незадоволителна. Така или иначе, тренирам вкъщи - спретнал съм си една доста прилична екипировка, така че информационни  източници, които използвам са в интернет - статии, някои книги, видео и т.н. :)

А... каква според теб е причината да не си посягал до този момент към книги, списания или да кажем вестници на тази тема?

07.06.07
10:47

Ми аз разпитвах в началото много хора и в много форуми за упражнения и др. ама накрая усетих че без да купа няква книжка нема да стане

07.06.07
10:58

казано от FantarE на 07.06.07, 10:47:

Ми аз разпитвах в началото много хора и в много форуми за упражнения и др. ама накрая усетих че без да купа няква книжка нема да стане

каква “книжка” си купи. И смяташ ли, че тя е допринесла за твоето развитие?

07.06.07
11:05

определено си промених изцяло програмата след като я прочетох в момента е у един приятел и не мога да кажа автора  имам и една на арнолд която също съм прочел може би за храненето научих най-много от нея  както и за кардиото абе общо взето  е супер + тва автора  също е билдър изцяло “натурален” без никакъв допинг в цялата книга има само 2 страници за допинга и те са само обяснения какво представлява  без начин на употреба или др.

07.06.07
11:54

казано от Велин Иванов на 07.06.07, 09:11:

А... каква според теб е причината да не си посягал до този момент към книги, списания или да кажем вестници на тази тема?

Специализираната литература, май е леко кът - като издания, преводи, разпространение и т.н., надали бих се юрнал да издирвам точно книги за културизъм и бодибилдинг, в нет-а има доста материали, включително и цели книги. Не съм се интересувал достатъчно, може би.
Това е за книгите.
Специално за вестници и списания, може би съм с леко предубеждение. Склонен съм да ги приемам по-скоро като източник на информация на доста повърхностно ниво, един вид ‘жълти вестници’, отколкото като сериозна литература. :)
И за да не каже някой ‘щом не ги четеш, откъде знаеш, че не са сериозни’, веднага уточнявам - поразгледал съм някой и друг сканиран брой или онлайн версия.

Може би, тук е и момента да уточня, че една от причините, които ме спират от книгите съвпада с тази със списанията - от една страна, рисково е че може да е пълна скръб, от друга - прекалено задълбочена литература, надали би могла да ми бъде полезна, все пак трябва да я разбирам.

И все пак, друго си е да четеш на аванта. :P
А, ако имаш и някаква интерактивна опция - това си е наистина доста добро помагало.

07.06.07
13:38

казано от С7АЛК3Р на 07.06.07, 11:54:

казано от Велин Иванов на 07.06.07, 09:11:

Специализираната литература, май е леко кът - като издания, преводи, разпространение и т.н., надали бих се юрнал да издирвам точно книги за културизъм и бодибилдинг, в нет-а има доста материали, включително и цели книги. Не съм се интересувал достатъчно, може би.
Това е за книгите.
Специално за вестници и списания, може би съм с леко предубеждение. Склонен съм да ги приемам по-скоро като източник на информация на доста повърхностно ниво, един вид ‘жълти вестници’, отколкото като сериозна литература. :)
И за да не каже някой ‘щом не ги четеш, откъде знаеш, че не са сериозни’, веднага уточнявам - поразгледал съм някой и друг сканиран брой или онлайн версия.

Може би, тук е и момента да уточня, че една от причините, които ме спират от книгите съвпада с тази със списанията - от една страна, рисково е че може да е пълна скръб, от друга - прекалено задълбочена литература, надали би могла да ми бъде полезна, все пак трябва да я разбирам.

И все пак, друго си е да четеш на аванта. :P
А, ако имаш и някаква интерактивна опция - това си е наистина доста добро помагало.

Дай ми пример, ако не те затруднявам за цели книги в нета. В интерес на истината досега не съм попадал на такива. Аз лично се доверявам до голяма степен на издания, под чието издаване стоят имена, като доктор Хубенов, наско Джананов и други такива автори, които са се доказали в бранша.
Ще се радвам, ако можеш да посочлиш линкове на такива книги. Като отделни материали съм срещал, но не и цели книги.
Надявам се модераторите да нямат нищо против това.

Мислите ли, че миа какво да учите, считате ли, че самообразоването, запознаването с човешката структура, биологоя и т.н. в детайли ще подобри тренировките ви, че ще ви научи как сами да се усъвършенствате, смятате ли, че самообразоването е пътя към успеха? Смятате ли, че ако започнете да ползвате такива източници ще можете да подобрите тренировките си?
Защо задавам тези въпроси? Ами много от момчетата в залата разчитат на тези, с които тренират, тези, които са в залата и често не полагат никакви усилия да се образоват по отношение на мускулите, тяхната механика. Много често и изпълняват стандартни упражнения, като искат така да успеят да напомпат за лятото. И никой не влага умисъл в своята тренировка. малко хора са запознати с автогенна тренировка, с принципа на визуализация на Арнолд и ред такива неща, които според мен са част от хигиената на един спортист, бил той и трениращ кондиционен културизъм. А той самия като спорт, както е част от повечето спортове, така и сам по себе си не представлява едно обикновенно вдигане на железа. той има своята философия, има своите принципи, методи. Бил е обект на години изследване в лаборатории и т.н. (за принцип - лабораторията на Уайдър).
Не е просто спорт, а според мен е цяла наука, която често се превръща в начин на живот.
Интересно ми е какво мислите вие по този въпрос!

Мнението беше редактирано от Велин Иванов на 07.06.07 13:54.

07.06.07
14:05

Да, прав си...цели книги си е направо абсурд. :)
Винаги има какво да се учи. 
btw чел съм и материали, които не само отричат, но и едва ли не обявяват Уайдър за престъпник, който е съсипал този спорт. :)
Познания по биология, биомеханика и т.н., могат да са само от полза.
Аз все пак, не смятам да ставам нито културист, нито фитнес инструктур - специализирам се в съвсем друга насока, затова и поддържам знанията си общо взето на минимално ниво - задоволяване на любопитство и подсигуряване на ефективни тренировки/хранене/почивка.

И да, това е наука, но не мога да позволя да стане начин на живот за мен.

Мнението беше редактирано от 6th на 07.06.07 14:08.

07.06.07
15:51

казано от Велин Иванов на 07.06.07, 13:38:

Дай ми пример, ако не те затруднявам за цели книги в нета. В интерес на истината досега не съм попадал на такива.

На какъв език? На български е ясно, че няма.

07.06.07
16:32

Само в demonoid.com съм срещал поне 2-3 мега пакети от книги от порядъка на 300 мегабайта. Няма изчитане. Естествено на англииски. Но например тези:
http://www.demonoid.com/files/details/1028973/10067361/
http://www.demonoid.com/files/details/755341/3355787/
http://www.demonoid.com/files/details/500452/6711574/
В тях има книги на Charles Poliquin, Mike Mentzer, Pavel Tsatsouline, Stuart McRobert, Tom Venuto, Vince Gironda, Ross Enamait и тн. доказани и световно известни автори. Има и филми.

Просто при едно търсене за “Fitness” или “bodybuilding” в големите международни торент тракери ти излитат толкова книги, че има да четеш едно 10 години. За бойни изкуства също има гигибайти под формата на книги. Не съм търсил изобщо по p2p програми. Аз това, което имам не мога да изчета.

За изпълнението на някое упражнение често поглеждам в youtube. Филмчето е много по-добро от няколко снимки. Пак е безплатно.
Да не говорим, че на няколко пъти засичам в “мускули и фитнес” преразказани теми от форуми по нета. Последната такава беше за точковата редукция. Преразказ с премълчани факти от една тема в bb.com. Нужно ли е да даваме доста пари, за да получим информацията. Просто голям процент от нещата се повтарят във всяка книга. Един pdf ми е много удобен - има търсене, мога да си копирам това, което ме интресува, в отделен файл. Естествено трябва англииски, няма как. Обаче рядко някоя книга да е пълна с нови термини и да е написана на супер сложен език.

Информация и то безплатна колкото искаш. Работата е, че много малко четат. Минаха времената, когато за да имаш свястна програма ти трябваше последния брой на някое списание, или да се допиташ до някой познат инструктор. В нета има добри програми за всякакви нива и то в невероятно изобилие.
От друга страна не знам какво се предлага в превод и като авторски книги на български. Обаче само в нета може да се заринеш в информация.

07.06.07
19:51

Да бодибилдинга определено е начин на живот отколкото спорт за 3 месеца

07.06.07
20:00

Ами нищо чудно че тия момчета се изкушават от стероидите - нали са забранени ако бяха легални щеше и да има повече общодостъпна информация за тях и по голям контрол върху използването им както и да е, тия момчета просто са глупаци щом не са се поинтересували по темата преди да го пробват.Има една поговорка точно за случая: “Както и в миналото така и днес умните станали по - умни, глупавите по - глупави а останалите не се променили особено” :)

07.06.07
20:47

По тази тема специално бих говорил много.Аз не комернтирам по принцип стероидите ,тъй като смятам че това би било опасно за хора които така или иначе са решили да ги взимат.Повярвай ми не може да ги спреш.Вижал съм хора да си слагат е не кой знае кво ама В 12, и го питам: Защо бе бате,а той ми вика да стана поне като тебе :red: Ама ,аз никога не съм взимал стероиди: А ,лъжеш..твърде много си голям.... и т.н Не могат да повярват,че се постига и с чисто трениране..За последните 20 г съм тренирал с кви ли не боклуци ,с телевизори,със столове и т.н.Може да ви се струва невероятно,ама е така. И сега ми застава някой 18-20 годишен и пита:Какво да взимам за да стана голям?Обикновено казвам БИРА :cheese: Да аз пия бира,но за дългите години тренировки,съм разбрал как и на какво реагира тялото ми и на какви диети да се подлагам,какво мога да ям и какво -не.Вярно това ами отне доста години ,ама съм доволен,че все още се контролирам.Абе темата е доста обширна и е трудно да убедиш някой да не ползва такива “неща”...а и не се опитвам.

07.06.07
21:20

И аз да се вклу4я в тази тема и да си излея  мъката дето се казва така заобиколен съм тука от едни сънародници разбирковци тренирашти от време на време  и страшно много компетентни в химията.Просто полудявам като ми каже единият Виж са бе  тренираш от 2 години и нямаш никакви постижения,какво си ги теглиж на кантар4ето  всеки ден тези храни като нямаш успех.Направо полудявам незнам какво да ви кажа и съштият 4овек запо4ва да ми разправя за някакъв си негов приятел как като ядял три пъти на ден 4исто ка4вал с Химия и ръцете му ставали по 45 см за лятото и как пи4а само се дуп4ел за летният сезон просто да изглежда добре за лятото.Какво да ви кажа ве4е няколко пъти ми е минажало през главата и аз да отско4а от другата страна на терена но все оште имам някаква надежда.А между другото съштата сектанстка групи4ка си нямат понятие ни от  въглехидрати ни от белтъ4ини нито от хранителни режими .Излях си мъката

08.06.07
07:15

казано от МИЛЕ на 07.06.07, 20:47:

По тази тема специално бих говорил много.Аз не комернтирам по принцип стероидите ,тъй като смятам че това би било опасно за хора които така или иначе са решили да ги взимат.Повярвай ми не може да ги спреш.Вижал съм хора да си слагат е не кой знае кво ама В 12, и го питам: Защо бе бате,а той ми вика да стана поне като тебе :red: Ама ,аз никога не съм взимал стероиди: А ,лъжеш..твърде много си голям.... и т.н Не могат да повярват,че се постига и с чисто трениране..За последните 20 г съм тренирал с кви ли не боклуци ,с телевизори,със столове и т.н.Може да ви се струва невероятно,ама е така. И сега ми застава някой 18-20 годишен и пита:Какво да взимам за да стана голям?Обикновено казвам БИРА :cheese: Да аз пия бира,но за дългите години тренировки,съм разбрал как и на какво реагира тялото ми и на какви диети да се подлагам,какво мога да ям и какво -не.Вярно това ами отне доста години ,ама съм доволен,че все още се контролирам.Абе темата е доста обширна и е трудно да убедиш някой да не ползва такива “неща”...а и не се опитвам.

Определено без стероиди се постига по-трудно, но със сигурност е по-качествено и за по-дълго.
Но много мо чета не искат да го разберат и това е. Всичко се изяснява, когато стане късно!

08.06.07
14:35

Аз чета из сайта ако има някоя нова статия, в muskulibg.com има доста статии също, имам 2 книги за културизъм едната е по-нова - от Б.Беренщайн - Бодибилдинг, другата е на 20 години и едва ли може да се намери по книжарниците.Досега като съм взимал протеин винаги първо съм прочитал надълго и нашироко как стоят нещата.Против съм да си купиш даден продукт и тепърва да почваш да четеш как действа и т.н.

08.06.07
15:39

Мислите ли, че миа какво да учите, считате ли, че самообразоването, запознаването с човешката структура, биологоя и т.н. в детайли ще подобри тренировките ви, че ще ви научи как сами да се усъвършенствате, смятате ли, че самообразоването е пътя към успеха?

Това реторични въпроси ли са ;-P
Разбира се, че ще помогнат... Въпросът е докъде се разпростират амбициите ти и какво всъщност искаш да постигнеш.

Не е просто спорт, а според мен е цяла наука, която често се превръща в начин на живот.

Твърдение, което би могло да се приложи и за много други неща - разбира се, в случаи, че се занимаваш професионално с тях. В противен случай, струва ми се, прекомерните усилия и старания са леко излишни. Поне за мен все още не е начин на живот, а удоволствие, хоби, начин за физ и псих разтоварване.

Бих искал да добавя и няколко думи за момчетата със стероидите.
Това си е изцяло техен избор. Разбира се, много по-добре е когато си информиран предварително или положиш минимални усилия и сам се образоваш. Проблемът е, че има една определена категория от начинаещи, които нито приемат, нито предават - като коне с капаци. Такъв човек колкото и да го информираш - дори и на Арнолд книгите да му четеш преди лягане, той ще продължава да си знае своето, а именно стероидите или лесния начин...Така че нещата не опират до простия факт доколко информиран е даден бодибилдър (понеже даже и да незнае нищо той веднага може да си направи един собствен research и да научи това онова).
Нужни са  Характер и Разсъдък.

Мнението беше редактирано от Voland на 08.06.07 17:56.

FZ

08.06.07
19:38

Оха от БИРАТА качвам много яко 5-6 бирички добре ми се отразяват  :coolsmirk:  ;-P

От приятели и интернет.

09.06.07
05:09

казано от BIG PICHAGA на 08.06.07, 19:38:

Оха от БИРАТА качвам много яко 5-6 бирички добре ми се отразяват  :coolsmirk:  ;-P

Е,ха наздраве,тогава :-)

09.06.07
06:58

Аз се информирам от интернет и от трениращите в моята зала.То този пример с информираността мен ме навежда на мисълта,че не е проблем кой колко е чел ,а колко му е акъла.Примерно аз ако реша да взимам стероиди,ще изчета първо отзиви ще се интересувам от вредни последици,прием и т.н.Този който си е взел инжекция и мисли,че просто си я ръга е глупак,такива много.Аз като си представя какво четене ,преди няколко месеца, направих преди да започна да взимам аминокиселини.....Иначе не мисля,че ми е необходимо да чета повече от това,в смисъл постоянно следя из нета статии и се образовам,но не мисля,че трябва да накупя тонове професионална литература.Аз не съм професионалист и никога няма да бъда.Каква е ползата от това да четеш например хиляди хранителни диети,когато не можеш да ги спазваш дали поради липса на време или липса на пари или и на двете.За финал искам да кажа,че наистина човек трябва да се образова постоянно и то не само във фитнеса.

Мнението беше редактирано от kirios на 09.06.07 07:00.

09.06.07
08:24

Аз съм от Сливен ако има някой от тука може ли да ми каже каде продават книги за фитнес и такива неща

11.06.07
06:28

казано от qvkata на 09.06.07, 08:24:

Аз съм от Сливен ако има някой от тука може ли да ми каже каде продават книги за фитнес и такива неща

Мога да ти препоръчам магазин в София. Макар да не заня в момента колко добре е поддържан, но в Сливен... май няма да мога да ти кажа. Ако някой друг може - да го стори. Иначе, мисля, че някои издания на излизащите списания имат добра информация. Потърси от тях.

11.06.07
06:33

Явно това са момчетата, които полагат някакви усилия да понаучат нещо повече. Останалите самообразоването за любимия спорт е табу, така ли да приема мълчанието?

Мнението беше редактирано от Велин Иванов на 14.06.07 06:51.

15.06.07
13:21

Спокойно, не мълчим!
Аз съм само че дама, за която фитнесът е придобил до известна степен значимостта да е начин на живот. Сама се образовам, сама тренирам, разбира се, че трябва да се учи човек. Иначе всичко е безсмислено, само пот и мъки. Черпя информация от тук - още откакто е създаден този сайт, ако не се лъжа 2003 година го открих и не спирам да го посещавам, просто защото е най-добрият! :cheese: Черпя също и от списанията на пазара - най-вече “Флекс”, и много се ядосвам, задето няма достатъчно информация за жените и спорта. Ровя и в някои чужди издания, но много ме мързи да чета на английски...
Поздраи.

Мнението беше редактирано от Winnie на 15.06.07 13:29.

15.06.07
18:31

казано от Велин Иванов на 11.06.07, 06:28:

Мога да ти препоръчам магазин в София. Макар да не заня в момента колко добре е поддържан, но в Сливен... май няма да мога да ти кажа. Ако някой друг може - да го стори. Иначе, мисля, че някои издания на излизащите списания имат добра информация. Потърси от тях.

Няма да е лошо да дадеш адреса на този магазин. :)
Сигурен съм, че ще има възползвали се.  :coolsmile:

18.06.07
06:17

казано от С7АЛК3Р на 15.06.07, 18:31:

казано от Велин Иванов на 11.06.07, 06:28:

Няма да е лошо да дадеш адреса на този магазин. :)
Сигурен съм, че ще има възползвали се.  :coolsmile:

Ще прозвучи, като реклама.
Име и адрес няма да мога да кажа, защото отдавна не съм ходил там. Но доскоро бе добре зареден. Намира се на “Пиротска”. Докато го посещавах бе на ниво. Макар, че не съм пазарил често от него. Аз в общи линии винаги съм предпочитал напълно атуралния начин на хранене.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1