19.06.07
14:26
Искам да попитам като карам на вело аргометъра и не се потя отвлабвам ли ?И дали ми стават краката по големи от него или отслабват.
Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 29.04.11 10:14.
19.06.07
20:36
Ако си с добро темпо сваляш. Ако едвам едвам се движиш и пулса ти не минава 90 удара не сваляш.
Краката няма да ти стант по-големи от въртенето на педали. Също така идеята е да въртиш с постоянно темпо и на ниско съпротивление.
20.06.07
15:43
При велоаргуметъра е важно да достигнеш определен пулс, за да сваляш. Има си формула с коята се изчислява какъв ти е оптималния пулс, но за съжаление не мога да се сетя каква беше ( ако някой друг може да ти я каже или да те насочи къде да я видиш ). Не е добре за сърцето да се достига по - висок пулс от оптималния. Трябва и да използваш най - ниската степен на съпротивление на уреда. Иначе потенето не значи сваляне. С потенето организма се стреми да се охлади, при него се губи вода, соли,минерали ит.н.
Колкото до големи мускули на краката - няма как да станат само с въртене.
20.06.07
17:39
благодаря ви мноо
25.06.07
14:59
Доколкото знам е от 220 минус твойте години умножено по 65-75%=пулса с който трябва да се върти.Ако греша нека някой ме поправи.
Мнението беше редактирано от ale на 25.06.07 15:01.
26.06.07
08:11
Точно това е ;-)
18.03.11
11:11
Но релефът про краката може да се покаже с велоергометър нали? (не само с него, но и той помага) Или греша.Оптималният пулс за 18-19-20 годишни е 150.
Мнението беше редактирано от Георги Попов на 18.03.11 12:27.
Това относно формулите са бабешки хипотези, мой приятел и набор, бегач на дълги разтояния има пулс много по-нисък от моя при еднакъв интензитет на натоварвания, така че при всеки е индивидуално и не може да се изчисли по формули.
18.03.11
11:43
казано от anxiety на 18.03.11, 11:11:
Оптималният пулс за 18-19-20 годишни е 150.
Множко е този пулс, освен ако не правиш интервално кардио. Това е горната граница. Ти се старай да си под нея.
Не е множко, те са по-млади. Аз държа пулса около 160 при кардио. При теб нещата седят другояче, но разликата в годините не е малка.
ПП Сега като го прочетох ми прозвуча малко гадно, нямам намерение да те обидя просто горната граница пада с годините.
Мнението беше редактирано от Valdis на 18.03.11 11:59.
18.03.11
13:25
казано от Valdis на 18.03.11, 11:56:
ПП Сега като го прочетох ми прозвуча малко гадно, нямам намерение да те обидя просто горната граница пада с годините.
Възрастта ми не е обида за мен. На 42 години бях на експедиция в Хималаите и почти се докаснах до Еверест, така че се чувствам прекрасно.
За да бъдем полезни, предлагам да обясниш на младежите, защо въртиш с тази пулсова честота от 160 уд/мин., колко време поддържаш това темпо и какъв ефект искаш да постигнеш?
Аз поддържам висок пулс - между 170 и 180 уд/мин., но за кратко, докато правя интервали. След това успокоявам топката на около 120-130 удара. Това е интервално кардио и за него може да се прочете тук:
http://www.bb-team.org/articles/1408_izgaryane-na-maznini-s-intervalni-trenirovki-barzo-i-intenzivno-ili-bavno-i#axzz1GwxdyfOZ
Мнението беше редактирано от Владимир Караиванов на 18.03.11 13:26.
Подържам я около 30-40мин и ефекта, който търся е основно горене на мазнини, когато не целя горене на мазнини държа пулса около 150. Споменал си, че е горна граница, но не е. При един 18 годишен, 150 удара в минута са около 70-75% , което е оптималния кардио интензитет за изгаряне на мазнини. Нещата общо взето са субективни и индивидуални но се намират около тези стойности.
18.03.11
15:54
казано от Valdis на 18.03.11, 13:53:
Споменал си, че е горна граница, но не е. При един 18 годишен, 150 удара в минута са около 70-75% , което е оптималния кардио интензитет за изгаряне на мазнини.
За да бъдем абсолютно точни, опрималната пулсова честота е 65- 75% от максималната. За младеж на 18 години това е 131.3 - 151.5
Затова съм посочил 150 като горна граница. За справка на казаното от мен:
http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata#axzz1GwxdyfOZ
Не желая да споря, ако правя кардио с честота 130 удара в минута, все едно не съм го правил, изобщо няма да го почувствам. Дори не бих се изпотил.
18.03.11
21:21
При всеки е различно, и освен това, цитираната формула е една от многото ;) има и една по-сложна, която включва освен възраст и пол и килограми и прочее.
В крайна сметка всеки сам може да си го усети - когато правя монотонно кардио гледам пулса ми да е около 140-150 (на 27 съм), но като цяло съм фен на интервалното кардио ... там средния пулс ми гони 165-170 (във бързата част стига до 180-185, в бавната пада до 150-160).
А от велоергометър големи крака не се правят ... нито релефни (т.е. не пряко - просто като свалиш мазнините ще изкараш и релефа).
А потта не е критерий за количеството изгорени мазнини, нито за ефективността на тренировката - при всеки е индивидуално и както са казали горе - целта на тялото е да се охлади.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 18.03.11 22:03.
Потта не е критерий за изгорени калории, но при мен е критерий за това дали съм направил добра тренировка. Принципно трудно се потя, и когато това се случи знам, че съм направил една сериозна тренировка. Аз от планинското колоездене съм направил огромни крака, така че ако ти е заложено генетично краката ти ще растат дори само от натискане на педалите в колата, докато примерно гърдите трябваше да ги подложа на какви ли не извращения за да предизвикам желания разтеж.
18.03.11
22:02
Блазе ти за малкото потене - аз да ида от спалнята до хола и съм се изпотил - затова при мен потенето нищо не значи - това имах предвид под индивидуално :)
Иначе за колелото - според мен е доста различно въртенето из планините от велоергометъра - точно както бягането на пътека и истинското тичане, според мен и с добър ген само на велоергометър (особено при широкоразпространеното въртене на високи обороти в минута при минимум натоварване) растеж много няма да има.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 18.03.11 22:03.
Аз на велоергометъра на жената се качвам изключително рядко, когато го направя въртя на максималната степен на натоварване докато загрее и започне да мирише на стопена пластмаса (повече не смея, щот ще ме изгонят от вкъщи :D ) това означава около 33мин. при което дори не се изпотявам и не успявам да вдигна пулс над 130-140.
Привет и от мен!
Понеже се спряга само велото, без да се “закачат” степера, кростренажора и бягащата пътека, бих искал да попитам между велото и кростренажора (визирам точно този http://www.solarshop-bg.com/index.php?page=shop.product_details&product_id=297&flypage=flypage.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=27 ) кое е по-добре да се вземе за домашно ползване?
Мнението беше редактирано от Миро на 29.04.11 09:44.
Определено кростренажора натоварва по-добре, но имаш ли възможност кардиото на свеж въздух рано сутрин не може да бъде заменено на 100% от каквато и да е машина.
Относно пулса който се препоръчва при кардио тренировки, на мен ми се струва нисък. Примерно аз съм на 28 год, 220-28 = 192 макс -> 75% са 144. Вече си правя кардио от 3-4 месеца и 144 ми е ниско. По принцип напоследък правя от 30 до 40 мин кардио, като нерядко пулса през цялото време не пада под 155-160. Ако трябва да поддържам 140-145 просто имам чувстовото, че ще се лигавя на кростренажора. Поддържайки 35км/ч на средна степен на трудност държи пулса ми от155 до 160.
... ми би трябвало да важат, въпреки, че на кростренажора, натоварването е малко по-голямо..., но относно това, което го казва NeDDs RC - аз лично не мога да стигна повече от 140 удара в минута - пулс, а и карам на степен 1 (от 8 възможни) със скорост не по-малка от 45km/ч и така около 50-60 минути.... е “тренирам” така от няма и три седмици и единствено за сега се чувствам леко по-стегнат, но на килограми - без промяна - за сега де...