29.06.07
17:37
Ако спортувате или просто обичате да посещавате понякога фитнеса, внимавайте с количеството вода и изобщо течности, които поемате.
Твърде голямото количество вода, изпито по време на спортни занимания може да предизвика водно опиянение, което е дори опасно за живота..
Учени от Медицинския център към университета “Джорджтаун” са провели изследване, за да разберат биологичната основа на хипонатремията, от която има случаи на починали спортисти, най-често бегачи в маратоните.
Това болезнено състояние уврежда бъбреците, те не могат да преработват изпитата от човека течност и така се достига до животозастрашаващо състояние.
Лекарите препоръчват водата да се пие умерено и постепенно, и то само ако действително изпитвате потребност от нея, опирайки се на естественото чувство за жажда, съобщава Ройтерс.(а)
Прекалено голямото количество вода, изпито по време на спортни занимания, може да доведе до нарушения в съзнанието.
А колко е “твърде много вода?”Аз пия по 1-2 литра някъде на тренировка и не съм усетил нищо вредно...
29.06.07
19:13
Сигурно говорят поне за 3-4 литра.. Пък и за пример са споменати бегачи в маратоните, които се отдалечават от трениращи в залата - имат далеч по-големи нужди. Едно е : днес ще правя гърди, друго е : днес ще тичам 10км..
маратона и бодибилдинга нямат нищо общо. едното е за издържливост в продължение на часове, другото е за сила в рамките на минута-две.аз си пия вода около1,5-2л на тренировка и освен, че ми се припикава, друг проблем нямам
E, ‘прекалено много’ е доста разтегливо понятие и като такова, не мога да се сетя за нещо, което да е ‘прекалено много’ и да не е вредно.
Прекалено голямото количество вода, изпито по време на спортни занимания, може да доведе до нарушения в съзнанието.
А това е от бб-тийм:
Само 2% загуба на телесни течности може да предизвика недобра краткосрочна памет, проблеми с елементарна математика и затруднява способността за съсредоточаване в компютърния монитор
Taка, че....нека да не е прекалено много, но и да не е недостатъчно. :)
А и с тези телеграфични статии..
Мнението беше редактирано от 6th на 30.06.07 02:56.
30.06.07
06:52
Да, просто пуснах темата за да видите и някое друго мнение, освен тези в сайта. Пиеш, колкото ти се пие, че може и малко отгоре, но не много, защото бъбреците се натоварват много и след време може да имаш проблеми с бъбреците, които за жалост се обаждат с болките, когато вече почти нищо не може да се направи.
30.06.07
09:55
В тоя спорт всеки си има теория и си я защитава.
30.06.07
10:46
Като почнат ей такива сайтчета да ми дават съвети колко точно вода да пия... Пия на тренировка когато съм жаден на умерени глъдки... ся ако ми кажат литър и да умирам от жажда и да не пия... Пълни глупости... пийте колко си искате, без да се наливате нарочно де :)
30.06.07
11:30
Сайтове от типа на здраве.ком, хубавотяло.ком, космополитън и как_да_живеем_здравословно.ком не ги четете въобще. Теоритично много големият прием на вода утежнява работата на съцето, но едва ли има и 1 от тук, които да пие толкова много. Както горе казаха м/у маратона и бодибилдинга разликата е огрооооооомна!
А там съобразяват ли се с това, че ядем по поне още 1000 ккал от неспортуващите? А дето ядем тяхното количество белтък х 3? Въглехидратите, които поемаме допълнително сметнати ли са? 3,4 грама вода трябват за всеки грам въглехидрат...
Пълно е с некомпетентни журналисти... нагледахме се за тв репортажи за стероидите кленбутерол, б12 и не знам какво още ...
Гледайте литературата, която четете да е професионално ориентирана към конкретния ви спорт и да е писана от специалист (спортист дори).
Добавено после: Сега поразгледах сайта: има статия, в която пише, че ако ядете ананас ще отслабвате с най-малко 3 кг на седмица, цитирам, “без сериозна диета”. Повече няма какво да се казва...
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 30.06.07 11:42.