26.06.07
03:56
НВД и други въпроси
Здравейте!
Така изчетох доста информация в сайта, много ми помогна и сега останаха няколко въпроса да уточня във връзка с НВД и храненето като цяло.
На 19 години съм, 176 см, приблизително 84-85 кг. Имам мазнини за горене, доста бих казал. Ако правилно съм разбрал целта на НВД е да накара организма да използва за главен източник мазнините, черз понижаването на приемане на въглехидрати. (?)
Така, сега искам да попитам, какви храни да ям? Аз смятам, сутрин овесени ядки с пълномаслено мляко, или цорн флакес, или 2 варени яйца, обяд пиле с ориз, или пиле + салата, вечеря, някакви остатъци от ориза и салати итн. Това е съвсем бегло, някъде в деня вкарвам и 100-150g печени фустуци, несолени. За плодовете и соковете искам да питам. Понеже по принцип ям много плодове и пия страшно много сокове, мисля да заменя пиенето само с вода? и плодовете да ги намаля на минимум. Това как ще е?
Какви храни категорично да не ям? Сладки неща? “Junk Food” вобще не ям така че с тия няма проблеми. А фъстъчени масла итн?
Също така исках да питам, тъй като не пия протеин на прах, намерил съм си едно соево мляко, с висок процент на протеини - http://www.sonice.ca/english/beverages_original.cfm
и се чудех дали има полза или е загуба на пари или направо е вредно.?
ИНВД-то смятам да си го направя 2 седмици, след това 1 почивка, после пак 2 итн докато се изчистя.
Благодаря ви предварително!!
26.06.07
05:25
Първо е най-важно да си сметнеш калориния баланс ( http://www.bb-team.org/articles/comments/914/ ). При НВД целта е да поддържаш сравнителни ниски нива на хормона инсулин, тялото да използва за енергия мазнините които приемаш с храната и мазнините които имаш по тялото, белтъците са за да не настъпват катаболни процеси и да не губиш мускулна маса. Трябва да ядеш - месо, яйца, извара, зеленчуци, овесени ядки, кисело мляко и т.н. белтъчно преобладващи храни. С три яденета на ден не можеш да караш. При НВД минимум 6, а най-добре е 7 или 8. Трябва да се храниш на два, три часа максимум. Храни като ориз, корн флейкс, фъстъци, плодове, сладко, газирано, хляб, алкохол, junk food, сокове - абсолютно забравяш за тях. Във форума има много теми с НВД-та, поразгледай ги за да добиеш няква представа. Иначе това с НВД две седмици после една почивка, не мисля, че ще стане. Две седмици сваляш 2кг., на почивката си ги връщаш почти 100% без значение дали пак не ядеш сладко и т.н. Просто тялото веднага ще реагира на по-големия прием на храна като се опита да си върне загубените килограми. Също така без спорт няма да стане - кардио 3-4 пъти на седмица + може някакъв фет бърнър да си вземеш.
Две седмици сваляш 2кг., на почивката си ги връщаш почти 100% без значение дали пак не ядеш сладко и т.н. Просто тялото веднага ще реагира на по-големия прием на храна като се опита да си върне загубените килограми.
Не при всеки е така. А ако продължи някаква спортна дейност, едва ли ще си върне килата Аз от 95 съм 67 вече и си ям каквото си пожелая. Най-голямото ми постижение е, че отказах хляба :) , но въпреки това си похапвам я шоколадче, я сладоледче. И ако започнеш активно да се движиш всеки ден - я бягане, я колело или ходене пеш, след време организмът ти сам ще свикне, че трябва да се движиш, и например, ако през деня само съм лежал и ял, усещам, че трябва да се раздвижа, и го правя с удоволствие. А има ли движение, все по-малко и по-малко храната има влияние.
Съветът ми е, ако мислиш, че НВД-то не ти е по-силите, намали въглехидратите, както ти каза Crazy_With_Razor, но не чак толкова, че да влезеш в НВД. Избягвай ги вечер. Увеличи двигателната активност - бягане и ходене пеш на дълги разстояния, плуване. Това е много важно. Без спорт резултатите са по-бавни и зависят само от начина на хранене.