02.07.07
19:36
забелязвам, че напоследък повечето сериозни фирми предлагат т.н “протеинови матрици” или “блендове”.искам да ви чуя мнението - какво предпочитате - матрица или еднокомпонентен? заедно с обосновка ако ви е възможно.
благодаря предварително
04.07.07
06:42
Всеки вид протеин си има аминокиселинен профил който определя свойствата и съответно ефективността му. Съшо така всеки протеин се усвоява със различна скорост. Идеята да се комбинират няколко вида протеин е да се допалнят като състав и да образуват хранене със значително по-висока биологична стойност от всеки един протеин по отделно. Правилното комбиниране на аминокиселинните профили е сложна работа и според мен само производители от високия клас се справят успешно. Другия плюс на комбинирането е различната скорост на усвояване и навлизане в кръвта. Някои протеини се усвояват много бързо, други по-бавно , а някои действат до 7 часа. Ако вземем само хидролизиран суроватъчен изолат, той ще влезе за 5 мин в кръвта и за около 30 ще имаме високи нива на аминокиселини в плазмата, но след това-дупка. Ако имаме няколко протеина, пак ще имаме пик за първия половин час, после ще се включат малко по-бързи протеини, а накрая ще действат най-бавните- казеините. Всичко това с добре пресметнат аминокиселинен профил , добавени минерали и фибри ще даде ефект по-добър не само от WHEY, но и от твърда храна.
За мен матриците са имали ефект, за разлика от суроватката, която винаги съм имал съмнения какво точно ми дава...
Както писах в една друга тема.
Протеин ми трябва само в 2 случая след тренировка и след кардио.И в двата случая ми трябва много бързо усвояващ се такъв и по-възможност с малко въглехидрати т.е. ИЗОЛАТ.В краен случай концентрат.
Това обаче с 5те минути за усвояване ми се вижда като научна фантастика.Не съм сигурен и не споря де, ама не съм видял за под 30мин протеин да се усвоява.
04.07.07
14:49
Мда, а и ако се храним на 3 часа с протеин в достатъчно количество тези “ултра” бързо усвояващи се протеини стават леко излишни. Може би само сутрин/след тренировка могат да влязат в употреба.
Мнението беше редактирано от sideways на 05.07.07 16:44.
Ами разните му прахчета не могат по никакъв начин да ме заситят, така че не разчитам на тях.
май и аз трябваше да кажа собственото си мнение :red:
май вече ще се насоча към матриците - пробвах, доволен съм и логически ми изглежда по-добре (за моя начин на живот). нямам възможност за добро хранене докато съм на работа и понаваксвам с добавки, а вечер, преди лягане, е добре да се пие нещо, което да осигурява аминокиселини за часове и от момента на приема.
за след тренировка ползвам аминокиселини - достатъчно бързо се усвояват
преди 10-15 дена си спретнах сам матрица - смесих си млечно-яйчен и казеин ( за нощен протеин) и засега съм доволен (поне не се събуждам гладен ;-) )
вчера си забърках и суроватка с млечно-яйчен за сутринта
май нещо ме влече алхимията :lol:
Мнението беше редактирано от FRANKO на 04.07.07 18:55.
05.07.07
20:53
казано от emzo на 04.07.07, 16:42:
Ами разните му прахчета не могат по никакъв начин да ме заситят, така че не разчитам на тях.
Много правилно го каза истината е в мръвката протеин на прах вземам единствено след тренировка или след кардио сутрин през останалото време месо
офтопик Между другото днес animal pump си показа рогцата след като бях уморен след тежкия работен ден и цял ден на 45гр въглехидрати днес останах изумен 97 кг за 5 повторения но ште си пазя останалите 29 пак4ета за по нататък
Лично мнение - има си моменти когато е по добре да се пие матрица - през деня и вечер, а сутрин и след трен се пие суроватка. Иначе това което каза Валентин го подкрепям напълно... АК профил би трябвало да е по-добър от този на еднокомпонентен протеин освен ако не е куча марка...
06.07.07
14:19
Днес си купих последният брои на Мускули и фитнес, разглеждам си списанието и гледам разни диети това онова и за някакво изследване 4е след тренировка било добре да се взема една доза суроватка с оште една доза казеин заради профила на аминокиселините и тем подобни иди ги разбери