09.07.07
19:34
за фитнеса като физически опражнения горе-долу разбирам,ама от хранене сам малко “капо”.Бихте ли ми казали какво представлявят тези бързи въглехидрати,кога трябва да се приемат или дали въобще трябва да се вземат и кои са те.Щом има и бързи значи има и бавни(за тях същите вапроси като за бързите).Вярно ли е ,че след 5 часа следобед не трябва да се приемат въглехидрати,защото се натрупват като мазнини.Благодаря ви предварително
“Скоростта” на въглехидратите, всъщност, изразява времето, за което те се смилат и усвояват в стомашно чревния тракт. От скоростта им на усвояване зависи количеството инсулин, което ще бъде отделено от панкреаса за единица време.
Това пише на сайта... по-подробно някой друг ще ти обясни, но на мен твърдението въглехидрати да се натрупват като мазнини ми звучи малко смешно.
Мнението беше редактирано от raitchev на 10.07.07 06:21.
10.07.07
07:25
Бързите въглехидрати са сладките неща. Хубаво е да се приемат след тренировка. Бавните въглехидрати са ориз, картофи и т.н., които е хубаво да се вземат 1 час след тренировка, защото организма трябва да подхрани мускулите.
Това пише на сайта... по-подробно някой друг ще ти обясни, но на мен твърдението въглехидрати да се натрупват като мазнини ми звучи малко смешно.
И кое му е смешното? Точно така става.
10.07.07
12:37
Накратко:
Бързите навлизат в кръвта бързо и рязко вдигат инсулина. Бавните точно обратното.
Въглехидратите се натрупват под формата на гликоген в черния дроб и мускулите, а излишния се преработва и се отлага като мазнини. Излишния инсулин също се превръша в мазнини и се складира.
Бързи се вземат сутрин и след тренировка. Бавните са за през другото време. Не е лошо вечер след 19 часа да се въздържате от въглехидратите (особено от бързите).
Инсулинът не се превръща в мазнини :) А иначе бихме поспорили за бързината на въглихидратите, ако ги ядем с нещо друго - например кисело мляко и прочее.
10.07.07
17:48
Не съм казал никъде, че скоростта е константа. Точно там е мястото на фибрите, мазнините и разни други.
Относно първото ти твърдение ще ти цитирам:
[quote author=“Levine R. Luft R. Eds. Advances in Metabolic Disorders, Vol. 9 New York Academic Press, 1978”]Проблемът с инсулина е свързан с количеството, което се отделя в организма. Простите въглехидрати наистина предизвикват силно отделяне на инсулин, но това може и да се окаже лошо в зависимост от това как организма се справя с това голямо натоварване. Като се поемат прости сложни въглехидрати /храни с висок гликемичен индекс/ след физическо натоварване се създават условия за производство на големи количества инсулин в организма. Така черният дроб заработва, за да възстанови равновесието като преработва излишъка от инсулин в триглицерид /вид мазнина/, която веднага се отлага в организма като телесна мазнина.
От тези сухи закуски към които се добавя мляко - например Fitness, добре ли е да се закусва с тях преди тренировка :?
Може би има грешка в превода. Инсулинът е пептиден хормон, а хормоните са в супер супер малки концентрации в кръвта(200-500 pmol/l) и това е пълна глупост, че инсулинът се отлагал като таг.Хората не дебелеят от инсулина, а от ефекта,който той има върху прицелните си клетки и метаболизма изобщо.
Мнението беше редактирано от Bio на 11.07.07 07:37.