13.07.07
08:33
Здравейте!
Имам да свалям мазнинки около 5 кила , разположени основно на корема, задника и бедрата. На 40 години съм и понеже съм миньонче (155 см), за мен това е сериозна цифра за сваляне. Аз никога не изпитвам глад. Ям, защото изпитвам удоволствие от самото ядене. Мога да ям непрестанно. Ако не съм ангажирана с нещо и не съм с цигара, значи прото това е момент в който полагам усилие да не ям. Работата ми не е свързана с движение, но смятам, че мускулите ми са в сравнително добра форма. Почти винаги се чувствам здрава и енергична. До преди 2-3 години, думите спорт и движение ми бяха непознати. Последните години обаче започнах да спортувам – на периоди в спортни клубове ( основно спининг), а напоследък – предимно в домашни условия. Не бих казала, че тренирам редовно, но примерно 2 месеца поне по минимум три пъти седмично за по около 2 часа на ден и период на около месец с тренировки само от време на време. Прекъсванията обикновенно са продиктувани или от някакъв ангажимент или от болки в коляното или от това, че съм на диета. Забелязала съм, че след по-сериозно физическо натоварване ме гони неистов глад, а и в следствие на физическото натоварване кантарът показва или застой или качване на 1-2 кила, което ми действа демотовиращо. За да не се обезсърчавам се старая да не тренирам когато съм на по-строга диета и едва когато смъкна 1-2 кила започвам да включвам и спорт. Резултатът обаче е никакъв. Съмквам 3 кила за около месец, включвам спорт и до месец след това отново съм си ги качила. Вместо да се пооформям, след като най-после все пак мускулите ми не са в обичайното за мен бездействие, сякъж все повече се обезформям и напомпвам. Чета доста по темата отстлабване и спорт, опитвам се да се убедя, че е добре да спортувам, а в същ6ото време като, че ефекта от спорта при мен е обратен. Трупам мускул, но не намалявам мазнините.
Тези дни реших да щурмувам. Все пак става въпрос за 5 кила, да му се невиди. Поднових приема на Редуктил (15 мг). По принцип съм доволна от употребата му. Когато го приемам, не изпитвам потребност да се храня. Същевременно се опитах, да се храня предимно с месо и яйца и то в минимални количества. Извън тях – диня. Опитах да пия повечко вода и наистина я увеличих ( по принцип много рядко изпитвам потребност да пия вода ). Стремих се да намаля и солта. В момента приемам като добавка бирена мая ( на опаковката е отбелязано, че съдържа комбинация от витамини). Ежедневно отделям минимум 2 часа за спортуване – 20 минути сутрин и 1 ½ - 2 часа – вечер. Вечерта за 1 час съм на степера, правя по 100 коремни сутрин и толкова вечер, по 150 тласъка, на един малко разпространен уред за вътрешна и външна страна на бедра сутрин и вечер и други упражнения за крака , задник и корем без уреди. При вечерните тренировки когато се сетя пия и по капсула или две Л Карнитин от 500 мг. На този режим откарах може би 5 дни. Още на третия ден започнах да усещам някакво тръпнене и напрежение на мускулите, нещо което не приличаше на усещането при мускулна треска. Особенно усещане, което пренебрегнах. Радвах се, че този мускулен дискомфорт не ми се отразява на тренировките. След още ден два обаче изведнъж се почувствах като пребита. Нямах сили дори да говоря. Бях смазана цели три дни. Преустанових тренировките и диетата и просто лягах при всяка възможност. Днес като че най-после съм по-добре. Посъветвайте ме какво да правя. Според мен не съм се натоварила прекалено. Не мисля, че два часа интензивни занимания на ден са нещо, което да ме събори. В какво е проблема според вас. Как да продължа ?
Редуктил?!
Преди време, една позната се беше запалила по този вълшебен продукт...
Една кратка справка с гугъл и излезнаха какви ли не гадости с този препарат, включително и за смъртни случаи.
Не ти го препоръчвам.
Виж в хранителния раздел, попрочети малко за НВД-та и започвай - храненето ти е най-важното.
Мнението беше редактирано от 6th на 13.07.07 09:32.
Редуктила влияе на серотонина в мозъка и не е безобиден. Може да доведе до безсъние, депресия, виене на свят. За 5 килограма не си струва риска - такива препарати трябва да се ползват от много затлъстели хора, за които килограмите са по-опасни от препарата за отслабване. Аз съм на 42 г, 158 см и 55 кг, доста време бях 57, дълго се борих с килограмите без успех, сега съм от две седмици на НВД, свалих 2 кг и се чувствам много добре - всички ме питат как отслабвам, защото има видим ефект - при нас, дребните жени всеки килограм е от значение. Сега, по съвет от форума увеличих калориите, защото в началото не съм приемала достатъчно и се чувствах много уморена и отпаднала, освен това бях забравила за високо-въглехидратния ден, та сега определих неделята за такъв. От утре започвам аеробика - свалих си няколко клипа с аеробика и тае-бо и ще видя кое ще е подходящо за мен - смятам да тренирам засега вкъщи, защото сама не ми се ходи на фитнес. Така че - давай с НВД и малко движение и работата ще се оправи!
В тази насока, че изпитваш глад искам да продължа мисълта на горните два поста за Ниско въглехидратната диета. Според едно проучване, а след това публикувано в книга за Експериментална биология - “Жените преди менопаузата, които спазват нисковъглехидратна/високопротеинова диета отчитат по-голяма загуба на тегло и по-малко глад в сравнение с високовъглехидратната/нискомастна диета”
Става въпрос за две групи, всяка от по 29 жени. Една група е подложена на нисковъглехидратна диета, а другата на високовъглехидратен, нискомастен хранителебн режим за шест седмици. Жените в нисковъглехидратната група започнали с 20 г въглехидрати дневно и седмично увеличавали приема с по 5 г .
Нисковъглехидратната група отчела 14.8% загуба на тегло след шестата седмица в сравнение с 4.3% при високовъглехидратната група. И другото, жените от нисковъглехидратната група са изпитвали много по-малко чувство за глад от тези от високовъглехидртаната.
Това за глада е много вярно - аз откакто правя НВД не изпитвам никакъв глад, даже любимите ми преди храни не ме съблазняват изобщо. Научих се да си намирам подходяща храна, когато съм навън. Наистина, след 40 години много лесно се качват килограми и много трудно се свалят, затова трябва да имаме режим на хранене, иначе ще станем като майките си - почти всички 60-годишни жени са дебели, моята майка също. Аз никога не съм била дебела, не искам и да бъда и ще се боря с всички сили, това да не ми се случва. НО МАЙКА МИ СЪЩО НЕ БЕШЕ ДЕБЕЛА ДО 40 ГОДИНИ!!! А сега е.
Благодаря на всички, които си направиха труда да ми отговорят!
Когато задавах въпроса бях много притеснена от трите дни на безсилие. Смути ме най-вече липсата на предупреждение от страна на организма ми. Ако са ми дошли в повече тренировките, би следвало просто да нямам енергия за последната, а това не се случи. Ако съм прекалила с диетата, също би следвало да съм отпаднала до толкова, че да не събера сили за спортуване, а аз до последно бях енергична. И изведнъж - тотално скапана цели три дни. Ако беше ден, щях да сметна, това за предупреждение, че съм попрекалила и имам нужда от ден почивка ... но три .... Това истински ме притесни. Както и да е, сега се чувствам добре и от вчера отново спортувам.
Макар честно казано да не се притеснявам особенно от Редуктила, вероятно ще опитам да огранича яденето и без него, но ако не се получи до ден два, ще се възползвам от него.
А като заговорихме за ядене ...
Ниският ръст, който сам по себе си не е проблем за една жена (поне не и за мен), съотнесен към храненето се превръща в огромен проблем.
Ето какво показват моите изчисления:
Параметри Бр. Дни *KCal за ден * KCal за периода
Необходим калориен прием на ден за поддържане на тегло при ръст “миньонче” 7 1270 8890
Необходимо намаление на калорийния прием
за понижаване на теглото с 1 кг. месечно 30 -234 7000
Желателен калориен прием за понижаване на теглото с 1 кг. месечно 7 1036 7252
Понеже аз съм достигнала до убеждението, че най-доброто е балансирането и че всяко залитане в една или друга посока не носи добри резултати, ще претворя горните цифри в едно що-годе балансирано меню.
Седмичен лимит от хранителни продукти (примерен) Грамаж KCal / 100 гр. KCal / общо
Хляб типов 500 240 1200
Яйца 8 95 760
Пилешко печено 1000 144 1440
Таратор 2400 53 1275
Грейпфрут 3000 33 990
Доматена салца
(к-ва домати с
подправки и
сирене) 2500 59 1475
Калоричността е посочена на база на калкулатура, публикуван в zdravoslovno.com.
Разбити по дни ( примерен вариант ) 7139 KCal
Първи ден 1130 KCal
2 препечени филии 480 KCal
2 варени яйца 190 KCal
купичка таратор 319 KCal
1 грейпфурт 141 KCal
Втори ден 1113 KCal
порция пилешко месо 480 KCal
купа доматена салата 492 KCal
1 грейпфурт 141 KCal
Трети ден 890 KCal
2 яйца 190 KCal
1 препечена филия 240 KCal
купичка таратор 319 KCal
1 грейпфурт 141 KCal
Четвърти ден 1113 KCal
1 грейпфурт 141 KCal
Пети ден 890 KCal
2 яйца 190 KCal
купичка таратор 319 KCal
1 грейпфурт 141 KCal
Шести ден 1113 KCal
1 грейпфурт 141 KCal
Седми ден 890 KCal
2 яйца 190 KCal
купичка таратор 319 KCal
1 грейпфурт 141 KCal
Приемам, че през 4 от седемте дни в седмицата ще се спортува по 2 часа от които 1 час кардио, при което ще се изгорят по около 250 KCal или 1000 KCal за седмицата.
Приемам,че част от изгорените със спорт 000 KCal за седмицата ще се неутрализират от различини по вид и характер нарушения на режима на хранене ( бонбонка от рожденник, някое друго парче диня, ядки и разни подобни изкушения ), поради което не смятам, че ще повлияят в посока на намаление на теглото. Да не говорим за влиянието на увеличението на мускулната маса в следствие на спортните занимания, колкото и минимално да е то.
Какво си мисля ... Никак не ми изглежда привлекателно, но не ми изглежда и свръх тежко.
Какво мисилите вие за тези ми сметчици ? Допускам ли някъде сериозна грешка ?
Тази диета ми прилича на менюто на концлагера Освиенцим! Не знам как я изчисли, но не ми харесва това нещо. Аз правя НВД, не си направих труд, да изчислявам толкова точно и въпреки всичко видимо отслабнах и мъжът ми, който до вчера ми се подиграваше, снощи искаше да му кажа как се прави диетата и да му правя храните готови в хладилника, само да ги яде. Значи, сутрин ям овесени ядки, слагам им нещо да са по-вкусни - аз не обичам много сладко, така че или сирене или извара, а от днес сложих белен слънчоглед. На обяд ще ям яйце. Към три часа пилешка пържола - готова от магазина. Към 6 часа салата от краставици, домати, лук и шунка и сирене. Вече към 21 часа, ще си хапна нещо от хладилника - филе например и това е. Хич не броя калории, нищо не спортувам, освен няколко пъти на ден качване на стълби до петия етаж и работя като фризьорка, цял ден съм права и се уморявам много, но само за две седмици 2 килограма си заминаха и се чувствам чудесно, в първите дни от този режим нямах апетит и се чувствах уморена и замаяна, но ми казаха във форума че ми са малко калориите, така че си коригирах грешката, освен това бях забравила за високовъглехидратния ден. Сега се чувствам перфектно. Даже отворих тема във форума за програми за изчисляване на хранителни стойности, но още не изчислявам нищо с точност, не искам да се вманиачавам. Купила съм си соево брашно за палачинки - 15 белтъка, 5 жълтъка, соево брашно, фитнес мляко с много ниска калоричност - то е направо гола вода, всичко това се разбърква до гъстота за палачинки и това го държа готово в хладилника, като огладнея по никое време, правя си една - две на газовия котлон и проблеми няма - не си развалям диетата. Имам винаги и много нискомаслена извара, едни странни филета, които са готови, нарязани и с подправки - приличат направо на сурово месо и тях си хапвам от време на време, сирене, кашкавал - последните две ги ям много предпазливо и икономично, яйца винаги имам - направо в микровълновата си ги правя. Аз не мога да се движа по точен режим, но знам че трябва да ям поне 5 пъти на ден по малко - то и да искам по много вече не става, че ми се е свил стомаха - миналия ден се опитах да изям цяло пилешко бутче, но го ядох на два пъти, не успях цялото наведнъж. Днес ходих да си направя профилактични прегледи и изследвания - за диабет и щитовидна жлеза, за да изключа някакви заболявания. Съветвам те и теб да си направиш такива, особено за щитовидната жлеза, защото ако тя е с нарушена функция или не можеш изобщо да отслабнеш въпреки усилията, или отслабваш прекалено макар че се храниш, зависи дали е хипо или хипер активна. Не искам да те плаша, просто профилактика. Надявам се и други от форума да се намесят в темата и да дадат по-точна информация за твоя режим, аз още съм на втора седмица и не я карам съвсем по правилата. Та изчети всичко за НВД-то!
Мнението беше редактирано от Magnolia на 17.07.07 08:01.
Значи, сега взех, че си сметнах калориите, които съм приела вчера - оказа се че са 980 - явно че пак малко калории приемам - както казах по-горе, нямам много апетит и не мога много големи количества храна да приемам - една чаена чаша овесени ядки докато я изаям, си отива половин час, направо насила я изяждам, но не се чувствам уморена - но и нищо не спортувам още - чакам да ми препоръчат инструктор и да започна с точно определени за мен упражнения, които обаче няма да са толкова за отслабване, а за стягане и оформяне. То сега и работата в салона ми е малко по-лека, предимно подстрижки, така че може по-малко калории да приемам, още 3 килограма ми остават да сваля. Моят съвет - яж често и по малко, така се отслабва, тук прочетох, че повече от 4-ри часа без храна не бива - организма започва да си защитава резервите и минава на икономичен режим - така че не може да се отслабне с глад.