24.11.04
00:02
Гледам, че във форума има хора, които знаят в момента колко процента мазнини имат. Интересува ме по какъв начин се измерва това? Аз съм на 16 години, 166 висок, 60 кг.
Въпросът ми идва също от това, че родителите ми си купиха някакъв кантар, който уж също мери мазнини и процент вода. Той ми изкарва мазнини 5%, реално ли е това, и дали да му се доверявам? :?
Неточни са братле тия кантари ,но е възможно да е изморило горе долу правилно. Ти с дрехите ли се мери ? И иначе има в ДжейКа сега един уред които мети мазнини и процент вода почти точно и струва 10 лв да се премериш.
по-здрави
Абе има доста такива “джаджи”,ама едва ли може да им се има доверие.Чувал съм че точно тези кантари са едни от точните ,защото се мери със слаби електро импулси , а мазнините са електронепроводими и от там се знае че мазнините са ти едикакъв си процент.Абе кой знае :roll:
24.11.04
23:53
замислете се пичове - дори да е неточен един такъв кантар, то поне ще виждате дали качвате мазно или не :wink:
аз по-рано бях пуснал тема за тези кантари, които мерят и процентът на мазнини в тялото чрез измерване на специфичното ел. съпротивление - стъпваш бос и с малък ток през тялото измерват... бях задал въпроса дали някой има такъв кантар и дали е доволен, но никой нищо не постна и изтрих темата.. виждам сега има интерес... да ви кажа мисля да си купя скоро такъв кантар... моят е аналогов и колкото пъти го настъпя толкова различни резултати дава :shock: ?!
в интернет търсете на FAT MONITOR, FAT METER и т.н. и ще видите и други такива джаджи... четох и статия някъде отдавна, че най-точния метод е в басейн с измерване на водоизместването и някакви други параметри, което не е за всеки явно.. :?
Значи, наскоро гледах едно изследване, което доказва, че този метод на измерване (с измерване на специфичното съпротивление) е много точен. На пазара се предлагат такива кантари (цифрови).. но в БГ не съм виждал. Аз също смятам, че ако ще си купувам кантар, то той ще е цифров с измерване на мазнините :wink:
25.11.04
09:56
Айде ако някой разбере нещо повече във връзка с продажбата на тези специални уреди за мерене на мазнините в БГ,да каже адреса и цената на уреда.Ще му бъда благодарен. :)
Мерси предварително. :)
Аз си пресмятам процента мазнини по една таблица (доста е сложна между другото). Смея да твърдя, че има някаква истина в нея (ползвам я отдавна, 3-4 години). Ще помисля/объдя вариантите да я качим някъде и ще постна.
Поздрави! :)
Ами на “inet” пазара има доста продукти.. на мен най ми харесва:
“Phoenix Body Fat Scale”
http://www.saveonscales.com/phoneix.html
В еBay този кантар струва около $35 ... сега остава да си намерите seller който да ви го достави до България :)
Друг вариант е кантар на Tanita - http://www.heartmonitors.com/tanita_summary.htm но са доста по-скъпички.. вървят по около $70, а смея да твъря, че първите (на Phoenix) са по-добри.. дали е така незнам :)
http://www.saveonscales.com/phoneix.html в крайна сметка предлага шипинг до България, но там цената е по-висока и заедно с шипинга е около $100. Но все пак е абсурдно да си помислите, че подобно нещо ще намерите за 150лв в България :) Аз гледах някаква измислица (в Get.bg) за 290лв.. 8) ( http://get.bg/catalog/product_info.php?products_id=7117 )
25.11.04
19:12
има подобни кантари и в магазина Бонжур в градинката отстрани на бившия кореком - при кино Европа палас - или по-друг начин при колоните на графа... преди месец някъде ги гледах 2-3 модела, които мерят и мазнините. Ако някой минава от там да хвърли едно око... аз като минавам ще видя пак...но по-подробно.
Виж дали принципа е на BIA (Анализ на Био Импеданса), както и на каква цена са... Както казах ако са над 150лв.. да имат много здрасти. Аз наистина неразбирам, защо има толкова мързеливи хора които не отидат за $16 да си изкарат VISA, а предпочитат да дадът 300лв (със $100 в повече) ей така за тоя дето клати...
Мерси много за информацията от всички.
Ако някой го интересува, кантарът е марка Beuer, купен е от магазин “Технополис” в Младост, цена - 100 лв.
Не знам точните термини за това как измерва. Събуваш се бос, стъпваш отгове и доколкото разбрах от книжката изпраща леки електронни импулси. Иначе не знам дали мери вярно, но поне показва едни и същи стойности, а не всеки път различно.
Аз се усъмних в точността му, защото 5% процента ми се виждат малко, защото лично аз виждам себе далеч по-мазничък. :)
И според мене не си се иzмерил много то4но,5 процента са наистина много малко.Аz в момента съм горе долу 4ист и преди месец се мерих във фитнеса,покаzа ми 12 процента.Но не zнам може да те е иzмерил и то4но.
аз тренирам гребане и съм от Пловдив.
на 17г висок 177 и тежа 72 кг.
преди няколко дена ходех на изследвания в спортния диспансер -там си измерих мазнините които се оказаха 9%.
трябваше да си сабуя чорапите за да ме определи точно.
при гребането ако имаш по-малко от 5% мазнини тялото много трудно се възстановява след тренировка.
12.12.04
19:32
Купих!
Място: технополис при Младост 4 до околовръстното
Везна: марка Beurer
Цена: 99 лв. само!!! в промоция в момента
Характеристики: помни параметрите на десет души (височина, възраст, пол, степен на физ. натоварване). Отчита теглото, процентът на телесни мазнини и процентът на водно съдържание в тялото - не всички такива везни отчитат и съдържанието на водата!!!
Аз съм доволен много. Почвам да следя мазнинките :lol: :lol: :lol:
п.с. а е и кравива - стъклена, с голям дисплей в горната част и четири бутона. батерия - включена. Според мен стартирайте към технополис!
Вземи кажи колко % са ти мазнините.. :) Също така по-точно име на везната, за да я погледнем първо в интернет :)
12.12.04
20:13
BEURER BG20 е модела.
Ето това намерих в нета:
ами... за мен кантара казва че мазнините са ми 18.6% :oops: нооо, сега съм в период на маса и съм с 5-6 см повече в талията от обикновено... 83.2 кг, 59,40% вода
12.12.04
20:30
кое е абсурдно? не разбрах нещо.
кое е абсурдно? не разбрах нещо.
Изглежда добре, а стойностите ми се струват реални :) Само не успях никъде да намеря информация за принципа на измерване на мазнините :) Също интересно е, че на www.beurer.com този модел (BG20) не е показан :)
Ами братле струвами се ,че не са точни тези апаратчета не случаино има хубави и скъпи които мерят по-точно. Явно с ток е технологията ,но представа нямам.
по-здрави
12.12.04
20:52
разбира се, че не може да са 100% точни, но методът, който се използва е сравнително прецизен - стъпва се бос, със сухо стъпало. чрез електроди се подава ел. ток, чрез който се измерва специфичното ел. съпротивление на тялото. в зависимост от килограмите се отчитат % на мазнини и вода в тялото. Мазнините не провеждат електричество. Премерих и родителите си и както очаквах резултатите отговарят на очакванията ми... по-мазнички..
Дори да показва с 3-4% грешно пак ме устройва, защото ще съм наясно увеличавам или намалявам мазнините.
Да, по-важно е да следиш как се движиш, така че да знаеш дали трябва да вложиш повече усилия, дали да промениш нещо.. :)
Здравейте, Bobtosh, дай, моля те, малко данни за тебе. Обиколка на китка, на талия, височина, тегло. Искам да проверя колко ще ти излязат мазнините по моята таблица и да сравним резултата с този от твоя уред. Мерси!
13.12.04
18:50
ето малко данни за мен:
1. аз съм един мушморок :lol: !
2. а сега данните:
обиколка на дясна китка - 18.20 см
талия - 89 см - абсолютно отпуснат корем, никакво стягане или гълтане!
височина - 180 см
гръден кош (вдишал) - 110 см.
ръка студена - 39 см.
бедро - 61 см.
кажи сега какво казва таблицата... иначе има приложена проста таблица и в упътването за везната и там е посочено за моята възраст (26 г.) процентът мазнини че ако е под 12% е много добре!? но това едва ли е за трениращи, незнам всъщност колко е здравословния минимум все пак?
“Нормалното” е окло 15% при мъжете и 20% при жените.
P.S. Мартин: пиши колко си го сметнал :)
13.12.04
23:15
бях постнал колко показа везната по-горе, но ето пак... везната КАЗА: 83.2 kg, 18.60% мазнини, 59.40% вода.
аз мисля, че е мноого близо до истината! :lol:
аз лично не мисля че има нормален процент за всички хора.
Аз ако кача над 15% което според perlsite е нормално, сигурно няма да мога да дишам, защото дори и в период на много яко масиране не качвам над 12%, просто мастния ми метаболизъм е такъв, обратно има хора които могат да паднат под 15% едва ли не само ако минат на кетодиета.
Различно е просто.
Bobtosh, според мен единствения начин да разбереш колко точно мери новата ти придобивка е да отидеш в магазина на Пиротска и да се премериш на уреда там - според мен уредът там е сериозен. Ако решиш да прежалиш 12 лв за такова мерене, непременно пиши дали показанията съвпадат с твоето кантарче.
Да и аз над 15 процента изглеждам адски дебел сега съм на 15 а на 18 бая дебел мязам
по-здрави
Ами процента си е процент... и 50 и 100кг да сте... това е положението.. Под “нормално” трябва вече отдавна да сте разбрали, че става дума за “средно” или най-често срещано сред хората..
Точните числа не мога да се сетя.. но при 30% мазнини става особено опасно за дадения индивид :) А иначе съм сигурен, че не съм повече от 10%.. но трябва да се измеря :)
Мерси Бобтош! 8)
Емооо, връщай ми книгата да смятам.. :D
или ти сметни де...
Айде като ти върна китката тогава смятай ,че сега не ми се занимава с тия сметки . :)
по-здрави
14.12.04
18:42
И на този кантар на пиротска ли стъпваш бос? Пак ли е такъв принципът на мерене?
Ако измери точно толкова колкото показва и твоя.. ще умреш от яд, че си дал 12лв.. но пък ще направиш едно добро на хипермаркета, тъй като няма да остане и един кантар на Бауер :wink:
П.С. Твоя кантар има ли функция “Athlet mode”? Това би трябвало да е режим за по-прицизно измерване, коригиран специално за атлети.. като се има в предвид, че от 15+ години спортувам, би трябвало да изпозлвам този режим (който го има на повечето добри уреди за измерване на мазнини).
[quote author=“bobtosh”]
И на този кантар на пиротска ли стъпваш бос? Пак ли е такъв принципът на мерене?
да, пак бос стъпваш, но машинарията изглежда скъпичка, ако не ме лъжи паметта, input-a на данните беше от компютър. Това не е гаранция де, но аз мисля че е точна.
[quote author=“perlsite”]Ако измери точно толкова колкото показва и твоя.. ще умреш от яд, че си дал 12лв.. но пък ще направиш едно добро на хипермаркета, тъй като няма да остане и един кантар на Бауер :wink:
П.С. Твоя кантар има ли функция “Athlet mode”? Това би трябвало да е режим за по-прицизно измерване, коригиран специално за атлети.. като се има в предвид, че от 15+ години спортувам, би трябвало да изпозлвам този режим (който го има на повечето добри уреди за измерване на мазнини).
Избира се на този кантар една от три степени на физическо положение, така че горе-долу има нещо като избиране за атлети. :)
14.12.04
22:49
Така... spookyy е прав! има параметър, който определя нивото на дневно физическо натоварване. Въвежда се 1ва, 2ра или 3та степен натоварване. 1 - слабо, почти никакво, 2 - средно активно 3-4 пъти седмично натоварване и 3 - всекидневни аеробни действия. Аз избрах 2 - тренирам 3 пъти седмично средно.
п.с. между другото докато мноо мноо умувате ( :lol: ) кантарът ще вземе да свърши! Нека пак да напомня че беше в АКЦИЯ и затова е 99 лв. Иначе си спомням, че цената беше над 130 лв! Може и да е някакъв търг. трик, но така или иначе имах нужда от кантар, че моя колкото пъти го настъпя толкова различни резултати дава, а за отчитане на процента мазнини ме пращаше на огледалото?!?! :shock:
... иначе ако сте фен ... имаше кантари и за по 200 лв... с например с дистанционно LCD, което се закача на стената... гЪзарско нали... за да не се навеждат мързеливите шишковци, хе хе ...
Споко :) Цената му иначе е 109лв (гледах го) без промоция. Но това което аз ти обяснявам няма нищо общо със седмичното натоварване.
При “Athlet mode” самите формули са коригирани, тъй като специфичното съпротивление е различно при хора тренирали по-малко от 3-4 години както от тези които са преформирали своето тяло. Причините са не само в количеството мазнини, но и в плъността.
Това означава, че уредът би измерил по-високо съдържание на атлет, който се е измерил по стандартният начин.
Ако търсим само делта ефекта (т.е. да следим разликата, дали се движим на горе или на долу), то няма никакъв проблем да ползваме и кантар без тази функция.. но все пак би било хубаво да я има :wink:
16.12.04
03:27
perlsite, абсолютно съм съгласен. Но и е ясно, че кантар с цена от 200 лв. ще е по-добър от такъв за 100 лв. Въпроса е дали сме поставили изискване за супер точно измерване или следенето на разликата ни устройва.
Пък и трябва да се отчита рекламната стратегия на производителите, стремяща се с лъскави думи и уж невероятни нови методи да зарибява клиенти. Аз ако съм производител на поредния кантар, след като на пазара вече има Atlethic mode кантари ще се замисля дали на моя кантар да не пише например: Super FIT advanced monitor и да шашна клиентелата... :lol:
Здравейте! Пресметнах мазнините на Bobtosh по моята таблица. Излиза 16%. Кое ли е по-точно :roll: . Сигурно кантара, а? Искам още експерименти да си направя. Може ли някой, който си мерил мазнините с уредче, да си каже данните и колко го е изкарало уредчето и да сравня отново. Мерси за което! :)