"Warrior Diet" - за хора със сериозни познания и разбиращи английски

18.07.07
13:03

http://www.bodybuilding.com/fun/mahler49.htm

Горе съм дал линк към статия от автор, който много уважавам. Но самата статия и идеята за този вид хранителен режим е абсолютна противоположност на всичко, което съм научил за храненето. Статията е голяма, но имам чувството, че не е толкова изчерпателна колкото ми се иска. И все пак метнете едно око да видим вашите мнения

18.07.07
14:25

Не съм особено вещ в аскетизма, но това си е една абсолютно рестриктивна диета.

Авторът определено има афинитет към различни религиозни учения и ми се струва, че идеята му за Warrior Diet е дълбоко повлияна от мюсюлманския и християнския пост като начин за постигане на вътрешен катарзис.

18.07.07
14:26

Виж интервюто с Франк Зейн някъде след 1/3 пише как се храни - 2 големи яденета и 2 малки и казва че е добре да се усеща чуство за глад когато гориш мазнини - доста прилича на Warrior Diet.

http://www.bodybuilding.com/fun/drobson294.htm

Мнението беше редактирано от Alkorin на 18.07.07 14:27.

18.07.07
15:52

Всъщност в един форум следя прогреса на един човек, които я практикува- не е зле. Съвсем не е токова рестриктивна:
През деня:
1-2-3 Сезонно плода или шепя ядки, или в период на адпатация протеин (яйца, извара)
Вечер ГОЛЯМАТА манджа:
Започва се със зеленчуци, минава се на протеин (месо, яйца) и мазнини и накрая, ако остане място и апетит може и въглехидрати (самият Ори Хофмеклер препоръчва те да се оставят накрая, особено в период на сваляне)

Тренировката при тази диета се пада вечерно време, като вечерята е близо след нея.

още една статия:
http://www.t-nation.com/findArticle.do?article=body_64war

Всъщност Ори Хофмеклер в цялата книга говори за начина и вида храна на древните народи и сравнява хранителните навици и останалото в историята за здравто и вида на  различните народи. например гърците са се хранили след залез слънце (един път на ден) с месо, мляко, плодове и много малко зърно и са известни със стегнатите атлетични фигури. Египтяните се хранят по няколко пъти на денпредимно със зърно и преработени храни и са меки и разплути. Ако не друго, като четиво по история е интересна :)
Книгата я има в някой торент тракери, ако не мога да я кача някъде.

edit: Ето линк към книгата. Размер ~ 3,23MB
http://www.mediafire.com/?fwnmjdi1g4c
Приятно четене.

Мнението беше редактирано от CarnalK на 18.07.07 19:52.

18.07.07
20:43

locvs златен си !

SI

20.07.07
03:57

Интересно четиво. Това е по-скоро начин на живот, а не диета. Има доста резон в думите му, особено в момента, когато говори за Айнщайн. Препоръчвам на всеки да отдели половин час и да прочете и двете статии.

20.07.07
07:23

Iнтересно е да. Обаче имам 1 въпрос и не можах да намера отговора в статиите, а все още не съм прочел цялата книга.
Нивото на инсулина е високо, знаем че е анаболен хормон, но също отговаря за складирането на мазнините в тялото. Като седим цял ден гладни и вечер като пируваме то няма ли тялото ни  да се запаси с мазнини за следващ евентуален глад ?

20.07.07
08:47

Според Хофмеклер точно вечер след тренировка е най-доброто време да се яде защото тогава тялото пращо всичко към мускулите (попълва гликогена). ОСвен това не забравяй, че правилото е да започнеш със салата, пртеин и мазнини (които не вдигат инсулина) и чак накрая да минеш на въглехидрати.
Според Ори (нещо не мога да дам цитат, че излизат йероглифи) на страница 61 от 371 (17 пише в самата книга) инсулина ти през деня ще е нисък, като глюкагона и хормона на растежа, ще са с високи нива.

Според него тялото само ще каже, кога е заситено и трябва да спреш да ядеш “Stop eating, when you feel much more thirsty than hungry.” И като цяло автора е за натурални храни без рафинирана захар и тн, които да вдигнат нивото на инсулина. ТОест, ако главното ти меню е НВД инсулина ще ти е нисък през целия ден.

ЗАщо да ядем въглехидратите като последно на “голямата вечеря” виж страница 126 (82). Ако ядем първо протеин, мазнии и зеленчуци гликемичният индекс на последвалите въглехидрати се намалява.

20.07.07
09:16

locvs пак изчерпателен от сякъде .. мерси.
И как върви пичът от форума, който пробва диетата ?
Аз лично смятам да кача кг по нормалния начин и след това евентуално да почна този начин на хранене, защото не мисля, че така мога да кача маса. Той авторът сам си каза, че е стигнал такова ниво при което даже му е трудно да си запази моментното тегло.
” My metabolism has accelerated to the point that i find it difficult to keep my weight from dropping.”
И друго нещо - как ще проведеш силова тренировка на гладно ?

Мнението беше редактирано от valaraukarky на 20.07.07 09:24.

20.07.07
11:28

Да, това е наистина много интересна статия.
Ей, оказа се, че храненето ми, не е лошо, а е просто warrior diet. :P

valaraukarky - всъщност, когато е на гладно...няма никакъв проблем. Аз лично, изпитвам сериозна трудност да тренирам, след като съм се нахранил. :)
На гладно тренирам с повече хъс. / е, гладно..не като да припадам от глад или нещо... /

Мнението беше редактирано от 6th на 20.07.07 11:29.

20.07.07
11:51

Учудваш ме, аз имам голям спад в силата ако съм мн гладен.
А при този режим си на плодове, заленчуци и ядки през целия ден и тренировката ти е към 7-8 => тренираш доста гладен.

07.08.07
13:36

това че си гладен не значи че не си пълен с енергия при warrior diet.
след 3-4 дена адаптация енергията е на макс.
аз лично съм много доволен от WD.

16.08.07
11:21

Да явно трябва да преминеш през адаптация, но скоро няма да пробвам WD макар много да ми допада и книгата е много интересно написана ! Единственото, което не е обяснено е дали има интервал между салатата, протеинът, мазнините и въглехидратите - защото ако няма се губи смисълът .. всичко отива на едно място и се смесва (храната не седи на слоеве в стомаха)

16.08.07
11:26

Интересна статия, когато този пич си докаже твърденията научно, ще я пробвам.

20.08.07
10:02

последователността на хранене си има своя логичен смисъл. въобще не става въпрос за пластове или подобни щуротии от разделното хранене. просто тази последователност позволява по качествено усвояване поради принудата да ядеш по бавно. иначе може всичко да се пасира и за броени минути да се погълне. смятам всеки знае какъв е ефекта.
тази последователност ще предизвика естествена последователност на ензимната реакция.
освен това поетата храна ще е по малко - следователно по малко калории и т.н. въобще не е случайно това което се препоръчва.(идеята е - повече протеин, витамини и мазнини и по малко въглехидрати за да не се стига до инсулинови скоци и подобни), затова въглехидратите са последни с цел - ПО МАЛКО.

научно доказване. - не знам какво повече от това което и ори и другите са посочили. тази диета и въобще схемите за периодично постене - хранене(intermittent fasting) са резултат от наблюдаването и анализирането на физиологичните процеси. ако човек ги познава добре му става ясно каква е логиката.

16.12.07
17:53

а на български има ли я книгата или само на английски ? (и на немкси също ми върши работа) .
Интересни твърдения,...

MR

19.12.07
19:50

Zdraveite Hora,
iskam purvo da se izvinq 4e ne pi6a na kirilica, kato opravdanie 6te izpolzvam, 4e sum v germaniq.
Nov sum vuv foruma, no ne i v bodybildinga.
V momenta sum na Warrior Diet ot 1 mesec i trqbva da kaja 4e tova e nai-dobroto ne6to suzdavano nqkoga!
Iskam da korigiram samo, 4e qdki ne se qdat prez denq, a sa podhodq6ti samo za adaptivniq period! Vse pak sa mnoogo kalori4na hrana za fazata ‘undereating’ !
Ne znam oba4e dali da q preporu4am na hora, koito smqtat da ka4vat masa, az masa si imam i iskam da otbeleja, 4e ne q gubq ot gladuvaneto.

Петко К - форума си има Кредор, има и онлайн конвертори, нямаш извинение за латиницата!

Мнението беше редактирано от Петко К на 19.12.07 21:39.

22.12.07
16:05

бихте ли споделили какво включва подготвителния период?И колко време продължава той?

22.12.07
16:40

тайна, прегелдай форума на бг-мама и раздела с диети. там има няколко теми за Warrior Diet.
Например http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=172029
http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=161170

Като от беглия ми прочит установих, че не са я схванали съвсем диетата. За основно виждам картофи, ориз, зеленчукови маднжи, а идеята е първо да се консумира протеин и мазнини и накрая чак въглехидрати.

Подготвителен период:
Продължава според индивидуалните нужди. Започваш да изместваш първото си ядене за деня по-късно и по-късно. Ако огладнееш може да ядеш плодове (сезонни за предпочитане) и зеленчуци. Като банани и бяълки НЕ са най-добрият избор. В началото при по-остър глад през деня може да ядеш и ядки и/или протеин (яйце, извара). Протеиновия шейк не е най-удачен заради по-бързото си усвояване. Тук търси по-продължително засищане.

В завършен вид диетата е:
През деня - плод (2-3 броя)
Вечер:
1. Салата
2. Протеин - месо, яйца, млечни продукти, риба и тн.
3. мазнини от месо, яйца, млечните, ядки, зехтин (него и на салатата)
4. Въглехидратни храни (може и без тях, или да са в малко количество, ако си се заситил с предните неща) - картофи, ориз, “десерт”. Тук ниския Ги и тн ще помогнат още малко

Важно: Менюто да е възможно най-разнообразно откъм цветове (червени домати, зелени краставици и марули, бяло сирене, “розово” месо) и вкусове (солено, люто, кисело и тн.). Колкотот се може по-малко (най-добре никакви)преработени храни. Идеята не е да изядеш 1,5 кг месо примерно, а да се консумират много и разнообразни храни.

Примерно меню за вечеря:
Салата - домат, краставица, маруля, чушка, репичка, зехтин (евентуално яйца, настърнаго сирене “овчарска  салата”)
Основно ястие - печено месо, малко сирене, парченце кашкавал, варено яйце С подправки
Следва -картофи, ориз, бобови и тн. - тези са по-малко, ако се цели отслабване
Десерт - (не е задължителен) плод.

Подробно е описано в книгата. Има и една глава “Warrior diet за жени”.

П.П. Диетата е замислена да има и движение през деня и най-добре тренировка преди вечеря ;)

22.12.07
20:33

locvs,благодаря много за точната информация ! :)
А и един последен въпрос.Колко време най-дълго може да се прилага и въобще може ли прекалено да се изтощи организма от този начин на хранене или е по-скоро обратното?

22.12.07
21:43

Warrior Diet е вид лайфстаил. Живвеш като войн един вид. Доколкото знам Павел цацулин и Стивън Максуел се хранят по този начин от години. Но винаги, когато почувстваш, че нещо не е наред, можеш да преминеш на друг начин на хранене. Според Хофмеклер е нормално дори да се чувстваш по-енергичен.

Книгата определено заслужава да се прочете.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1