Спешно - китки !!! Моля - помощ !!!

18.08.07
18:41

Хора мн здраво го закъсах с китките, обиколих маса доктори. Стигнах и до ортопедичната клиника в Горна баня. Оказа се, че от натоварване сухожилията на китките се търкат в каналчетата им и се получава дразнене и от там някакво възпаление и стесняване на тези канали. Носих шини и тем подобни, трябвало да ми мине, но ето половин година след това болките отново се появиха, а не тренирам и не ги натоварвам ......... въпросът ми е “Нали  стеройдите са създадени за лекуване на травми ... може ли някои който разбира да ми каже дали ше ми минат ако пия стеройди ... благодаря ви предварително.

19.08.07
07:55

Ти очевидно бъркаш стероидите с кортикостероидите.Тия последните се отделят от надбъбречните жлези.Използват се тъй наречените гликокортикоиди.Лекарите ги предписват като последна възможност да подтиснат някаква възпалителна реакция в организма.Имат противовъзпалително и антиалергично действие.Имат и сериозни странични ефекти затова лекарите ги пишат когато друго не помага.Странични ефекти:задържане на вода и натрий,повишено кръвно налягане,понижаване на калия,сърдечна недостатъчност,алкалоза,метаболитни смущения,остеопороза,нарушаване на растежа у децата,влошаване на наличен диабет,образуване на стомашни язви,психически смущения или провокиране на латентно психическо заболяване,риск от развитие на бактериални инфекции.Съвременните мощни гликокортикоиди могат да доведат до значителна загуба на телесната маса,анорексия,мускулна атрофия,миопатии.
Що не опиташ с билкови чайове,по специално пиеш лайка.За някои неща много помага.Между другото колко са ти големи китките,лактите  и ръцете въобще

19.08.07
10:32

В какъв смисъл колко са ми голями :) ... обиколка предполагам.

19.08.07
18:37

Еми да обиколките.От тях зависи много при тренировките.Особено на китката и лакета.

20.08.07
10:09

Обиколка на китките - 18
Обиколка на лактите - 29,5

20.08.07
16:31

Ето виждаш ли.Имаш напредък,но може да са още по големи.Ако имаш слаби,фини кости трябва да си много внимателен с натоварванията.Имаш  по-бавни възстановителни процеси.Вземи от аптеката нещо за мазане външно.Купи си пакетирана лайка в пликчета и си прави чай.1-2 пакетчета на 1/2 литър вода.Има противовъзпалително действие.Сваряваш го сутрин,наливаш в термос и пиеш по една чаша от време на време.Може да се използва и бял равнец,по-силен от лайката но с по-неприятен вкус.Витамин С и калция също помагат в малки дози.Стероидите за които питаш са хормони с анаболно действие.За трупане на мускули.А кортикостероидите са за възпаления.Можеш да се прегледаш в някой кабинет по физиотерапия .Ще ти направят разни лечебни процедури.

20.08.07
18:49

много мерси Миро, ще си взема и равнеца, лайка веднага си взех, вече пия ... другата седмица ще ходя пак В Горна Баня, на преглед при специалист, който найстина си разбира от работата ... ако се сетиш нещо други ми пиши ... ако нямаш нищо против можем и по Skype да се чуем :) 

А за малко да забравя, мога ли да комбинирам лайката с белия равнец и да ги пия заедно ?

SH

21.08.07
11:30

Здравей,
Аз имах същото ( или подобно - диагнозата ми беше тендосинувит, което е много подобно на тендовагинит ) около 15 години. Основната причина при мен не бяха тренировките, но по същото време и тренирах, така че и те вероятно са оказали влияние. Тогава трябваше да спра да тренирам и това продължи над 10 години. Опитах да се излекувам, но имаше само временно подобрение. При мен беше (може би още е) хронично. Това е най-страшното.  Трябва серозно обездвижване. Някога един спортен лекар ми беше казал, че може да се излекува с гипс (лекар на чужд нац.отбор по футбол) . Но в БГ не се намери лекар, който да одобри идеята...Т.е. незнам дали това наистина може да помогне.
По мои наблюдения от дългите години болки в китките кое помага - да избягваш студеното и най-вече климатиците. Аз получавам страхотни болки от тях. Да обездвижваш със шини (ако имаш такива, които се слагат и махат лесно) всеки път, когато почувстваш и най-малка болка.
Друго, което ми помогна, когато реших, че искам пак да опитам да тренирам . Разтягане на китките и пръстите един по един много бавно и старателно.Разгрявката ти трябва да трае поне 5-10мин. Разгряване с малки тежести и подобни....
От 2 години някъде китките ми са добре. Незнам на какво се дължи точно, но не е на никакви от всеизвестните терапии , физиотерапии и подобни. Всичко опитах преди ( вкл . и иглотерапия ) и нищо не помагаше.
Написах ти този обширен пост, за да ти обясня, че проблема е голям. За щастие при теб все още е отскоро.
Моят съвет е да се научиш да си “слушаш” китките - така, както спортистите си “слушат” тялото.
И поне до моментно пълно отшумяване на болката избягвай всякакви натоварвания, дори носене на торби, дълго писане на клавиатура, миене на чинии и подобни. Ако се нагала увивай китките с еластичен бинт или с шините. Всичко възможно да предотвратиш поява на болката.
Когато усетиш,че си добре и не те боли без причина започни пак с леки тренировки. Аз дори си мисля за себе си, че е възможно тренирането ( но след достатъчно пазене и обездвижване) да ми е помогнало в известна степен за заздравяването.
Не мога да се сетя дали съм се лекувала със кортикостероиди, но лично мое мнение от дългото време с болки в китките е : ако лекар ти препоръча или предпише не се колебай, въпреки страничните ефекти. Опитай да предотвратиш да стане хронично ( ако вече не е ).
В момента дори се занимавам със друг спорт, който изключително натоварва китките и пръстите, и нямам болки! Желая ти при теб да се получи по-бързо, отколкото стана при мен.
Успех!

П.П. Извинявай, че всичко е непоследователно, но се опитах само да напиша всичко,за което се сещам в момента. Дано нещичко поне ти е от полза.

21.08.07
13:01

много ти благодаря !!! :*

21.08.07
14:01

За двете билки.Първо ги използвй поотделно за по няколко дни.Да видиш ефекта от всяка една.Тогава може да ги смесиш.Чай от лайка се прави лесно на  чугунена плоча.Кипва водата,хвърляш 1 пликче в тасчето(1/2 литър).И изключваш котлона.Водата се оцветява постепенно в жълто.Тогава вадиш пликчето и наливаш в термос.И една чаша изпиваш,може  с малко захар.Равнеца е малко горчив,използват го също за възбуждане на апетита.1-2 супени лъжици на 400грама кипяща вода,варене 3 минути,киснене след това 30 минути.Можеш да си вземаш и Суправит(калций+магнезий+цинк+витамин Д3+витамин С)разтворими таблетки по една на ден.Подтиска възпаления и инфекции.Намери спортен травматолог,знаят всичко.Ако ти позволи може да мажеш външно финалгон,фастум гел,меливенон-пчелна отрова или компреси с лавандулов спирт.
Значи добре е да се знае от спортуващи,че след травма трябва да я излекуват.Иначе  става хронично.В по-тежки случаи се получават органични изменения в тъканите.Уплътнение в сухожилието,дистрофия,срастване на сухожилието с меките тъкани около него и постоянни болки.Накрая дори се стига до некроза,умиране на отделни клетки и части от него.Може да се наложи хирургичното им отстраняване в тежките случаи.
Можеш да ми пишеш тук и като лично съобщение,ако има друго.Skype не съм го използвал още.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1