Машини & Свободни тежести

18.09.07
21:18

Доста трениращи хора се отнасят с пренебрежение,подценяват и отхвърлят машините. Предпочитат да тренират със свободни тежести и щанги. Какво мислите по въпроса и дали са прави? Аз например определени мускулни групи ги тренирам само на машини и пак си растат като другите(гръб например). въбще мисля че и машините си вършат супер работа,било то за маса или оформяне.

Преди всичко зависи къде тренираш - странен фактор, но наистина малко зали предлагат машини. По мои наблюдения или в залата има 90% свободни тежести, или 90% гладиатори.

Машината ограничава и според мен по-лесно бих се адаптирал към движението - от друга страна превантивният й характер не е за подценяване. Не един и двама са се предпазвали от контузии при заучаване на някое движение.

За основни движения не бих я ползвал (сума ти време се мъчих с полулег на смит машина, но пък и машината беше калпава на всичкото отгоре). За ръцете и раменете работят добре макари, ако тях ги приемаме като част от машината. Раменните преси на машина също са за предпочитане от мен пред свободната тежест, особено ако няма кадърни стойки наоколо.

19.09.07
08:26

Машини със свободни тежести е едно, гладиатор е съвсем друго. Аз съм за машините със свободни тежести - супер са. Но на гладиатор според мен трябва да се правят не повече от 3-4 серии общо. Все пак гладиатоите са  предимно за рехабилитация, а не за трупане на мускули. За съжаление наистина в много малко зали има машини със свободни тежести (а в моята няма изобщо)

19.09.07
10:04

Какво имаш предвид под машини със свободни тежести?

CO

19.09.07
10:05

такива на които им слагаш дисковете ти сам по своя воля

19.09.07
11:02

казано от Kevin_Kostner на 18.09.07, 21:18:

Доста трениращи хора се отнасят с пренебрежение,подценяват и отхвърлят машините. Предпочитат да тренират със свободни тежести и щанги. Какво мислите по въпроса и дали са прави? Аз например определени мускулни групи ги тренирам само на машини и пак си растат като другите(гръб например). въбще мисля че и машините си вършат супер работа,било то за маса или оформяне.

Считам, че правилното комбиниране на двете ще даде по-добър резултат. Машините, според мен, са начин да се наблегне на дълбочината, а свободните тежести в повечето случаи са за изграждане на масата.
Твърдението ми е “грубо казано”.
Но според мен е добре да се комбинират, като се дава превес на свободните тежести. Така самото тяло се натоварва много по добре, от гледна точка на ъгли, варианти и т.н.
Успех!

19.09.07
14:11

Има страхотни машини, които ако се комбинират или редуват със свободните тежести дават много на тялото.

19.09.07
15:50

Аз съм против машините освен скрипците и то за някои упражнения, предпочитам да направя повече серии клякания отколкото 2-3 серии клякания, 2-3 разгъване и 2-3 сгъвания, ефекта е съвсем различен.

22.09.07
09:27

И двата варианта според мен си имат благотворно влияние но машините изолират повече докато при свободните тежести се включват повече мускули които да помагат и така общото развитие като цяло се подобрява.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1