21.09.07
08:35
Здравейте, искам да попитам какво мислете за китайската храна. Аз например се опитвам да спазвам принципите на НВД и се чудя мога ли да консумирам например пиле със зеленчуци по китайски.
21.09.07
11:20
Китайската храна се пържи. Според теб това дали влиза в категория НВД? :)
21.09.07
12:29
казано от tbby на 21.09.07, 11:20:
Китайската храна се пържи. Според теб това дали влиза в категория НВД? :)
Да. :)
Ами не ми се стори много пържено, по скоро задущено. Зеленчуците не бяха меки, а хрупкави което ме наведе на мисълта, че не е имало дълга термична обработка. Аз по ското се чудя за соевия сос който слагат и за морковите.
Можеш 1-2 пъти в седмицата.То зависи как го правят, но доколкото си спомням, не е чак толкова мазно.
Аз лично се “тревожа” повече от прости въглехидрати , отколкото мазно(пържено).
До колкото знам, в китайската кухня се готви в дълбоки тигани нагряти до много висока температура. При тях пърженето не може да е както е нормално, ястието би изгоряло. Знам, че само ги “джъзват” дето се вика за няколко секунди във високо нагрята мазнина. Е, това не значи, че хапвам китайско с чиста съвест. :))
Пиленце в сладко кисел сос е китайско нали? Е, не го препоръчвам за НВД, същото е с 2/3 от съдържанието на менютата на “българските” китайски ресторанти - съдържат прекалено много измислени рецепти, за които дори в Китай не са чували.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 21.09.07 20:38.
22.09.07
08:40
Теоретично съставът на китайските ястия изглежда привлекателен, салатите им направо бият към здравословно. Друг е въпросът, че всеки ресторант има вероятно своя методика на приготвяне, където здравословното поизчезва в повечето случаи. Според мен такъв тип храна трябва да влезне в списъка “по веднъж на 8-9 седмици”.