28.08.07
07:17
Здравейте,
Първо да благодаря, че ви има, защото много неща научих именно тук във форума и изобщо от сайта като цяло. А сега ще споделя какво ми липсваше на мен, и какво би ме улеснило много в процес на асимилиране на информацията.
Започнах да чета първо за диети. Изчетох статиите в сайта и след това в главата ми беше ад! Термини, които нищо не ми говореха и трябваше да търся информация за всеки по отделно. Кога трябва да се приемат въглехидрати? Кои са бързи въглехидрати? ГИ? Тотален хаос, както може да си представите. На вас (авторите на статиите) може да ви се стори странно и чудно, как може да съм толкова тъп, че да не мога да асимилирам информацията, но истината е друга.
Истината е в добре синтезирана и подредена информация, но не за хора, които вече са запознати, а за такива като мен, които имат желание да научат, но не са “в час” все още. Сега ще дам и пример:
Няколко важни теми във форума ще свършат идеална работа. Например една за видове диети, без описание на диетата, а само какви храни е препоръчително да се приемат сутрин, на обяд, преди и след тренировка, преди лягане (бързи, бавни и т.н. въглехидрати, мазнини и белтъци). Следва информация (това в същата тема) кои храни са бавни въглехидрати, бързи, мазнини и т.н. със списък. Следва колко време преди тренировка е препоръчително да се яде, колко време преди лягане... По този начин елиминираме едно преглеждане на 100 теми във форума, за да разберем например, че банана е бърз въглехидрат, или че при НВД разликата във времето от първото до последното ядене трябва да е не повече от 12 часа.
Разбирате за какво говоря. В момента статиите ви не са особено User friendly, защото трябва да кликам и да отварям нови и нови страници, което става досадно и би ме отказало, или би ме накарало да търся информация на друго място. Молбата ми е лесна за изпълнение и надявам се, че няма да се разсърдите на критиката ми. Поставете се на наше място преди да напишете нещо, все пак не всеки е експерт по химия, биология, анатомия и т.н.
Благодаря за вниманието и надявам се да съм бил полезен.
28.08.07
13:44
Привет,
първо да спомена, че не се сърдим на критиката, напротив - нямаше да създадем такъв раздел тук иначе.
Писането на съдържанието е уникално изкуство, в което се убеждаваме с всеки изминал ден. Постоянно търсим начин как да обединим изчерпателността, синтеза и достъпността в едно. На моменти е като да приближаваш двата полюса, но въпреки това мисля, че бележим успех.
В интерес на истината имаме такова място, наречено “често задавани въпроси”, което ще вземе своето място в изданието съвсем скоро. В момента правим известни подобрения там, затова е малко на заден план. В допълнение пък сме измислили и как да даваме по-бързо обяснение на термините, така че да сме по-близки с user friendly читаемостта.
Нека не забравяме все пак, че голяма част от потребителите определено се интересуват кое как става и защо, а не само кога, какво и по колко. Това е причината да се стараем да търсим баланс между двете читателски желания. :)
28.08.07
15:08
... може термините при mouseOver да се обясняват в малко прозорче (java), както излизат рекламите в големите сайтове...
може и НВД да се ползва ...
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 28.08.07 16:43.
Сайта много ми помага - вече всички познати ме питат как сдобих с такава фигура! Съгласна
съм обаче с първия пост горе, че нещата са доста трудни за начинаещия - и аз в началото
потънах в информация и докато успея да си съставя диета и програма, доста се изтормозих.
Значи, какво предлагам:
1. Специален раздел за начинаещи разделен на две - за жени и за мъже.
Там, съвсем просто да се опише примерен дневен режим, който начинаещия да спазва временно,
докато успее да събере нужната информация и да си състави индивидуален собствен режим.
2. Да има онлайн инструктор, на
който да се задават въпроси и да съставя програми със заплащане с SMS - цената да е ниска -
около 2 лева например. Ролята на инструктори може да
играят някои по-напреднали потребители, а парите да отиват за развиване на сайта, за някои
игри с награди - като тази, която подготвят сега за отслабващите, например.
3. Раздела със храните - много е беден, почти не може да си сметнеш калориите оттам, затова
се наложи да преровя целия нет, докато намеря подробни таблици с почти всички храни,
събрала съм си ги на едно място и сега нямам проблем - ако искате ще ви ги изпратя. Отделно
се обзаведох с няколко програми за изчисляване, но без особен успех - най-много полза имам
от разпечатките, които си направих на хартия и си ги нося с мен. Затова предлагам като се
направи подробна таблица, да се сложи в удобен за download файл, който всеки да може
да си изтегли на собствения компютър и ако му спре интернета да си го има.
4. Ако е възможно, да се обърне внимание на хората над 40 г, защото те имат специфични
проблеми, пак да е отделно за жени и мъже - нека има един раздел във форума за тях, защото
се убедих, че като ти отговарят на въпроси във форума млади хора, а аз като 42 годишна ги
приложа на другия ден във фитнеса се сдобивам с “прекрасна” мускулна треска, която ми
държи влага няколко дни.
Е, това са моите предложения! Иначе сайта е прекрасен, много съм благодарна на създателите!
Казвам на всички начинаещи, че успехи се постигат само с постоянство, търпение, спазване
на избраната диета стриктно и добре подбрани физически упражнения според възможностите
на конкретния индивид!
Мнението беше редактирано от Magnolia на 31.08.07 05:28.
31.08.07
06:00
Благодаря за съветите, Magnolia. Много намясто, много навреме. :)
05.09.07
08:22
Здавейте и от мен.
Вече съм на линия. След една отмаряща отпуска...
1. Обръщам се към Д.Михайлов. Мисля, че вече самата идея се заформя много точно и намясто, както сам казваш. Виждам, че предложението ми се е появило точно навреме. Явно и много други разсъждават като мен... Предлагам ти да пуснеш една тема по въпроса - какви да са промените, как виждат нещата всички. Не съм преглеждал стари теми, може и вече това да е факт. Ако е така - моля те за извинение. Ако искаш пусни моята идея за вида и промените в сайта. Нямам нищо против и писмото да публикуваш. Мисля че ще се получи една добра дискусия, която ще е доста полезна за сайта.
А самата информация - мисля, че със задружни усилия ще я съберем за кратко време. Въпроса е как да е по-компактно, достъпно и подредено, за да се получи наистина добър проект.
Да видим какво ще се получи!
Успех!
05.09.07
08:59
Тръгнах да отговарям на МОНСТАРА, но видях тази “грешка”, която не знам как да я тълкувам. :)
Велине, няма проблем да дискутираме, но нека само да направим 1-2 вече запланувани неща и да се стъпи на тях - гарантирам по-пълноценно обсъждане след това.
казано от Димитър Михайлов на 05.09.07, 08:59:
Тръгнах да отговарям на МОНСТАРА, но видях тази “грешка”, която не знам как да я тълкувам. :)
Велине, няма проблем да дискутираме, но нека само да направим 1-2 вече запланувани неща и да се стъпи на тях - гарантирам по-пълноценно обсъждане след това.
Съжалявам за двусмислицата (”грешка”). Просто реших да подам едно предложение, но късно се усетих, че го “бутам” в темата на tbby, а вече бях написал онова, което после изведох като нова тема. Моля ви изтрийте поста “Грешка”. От друга страна като се замисля и онова което аз искам също може да е под формата на синтезирана информация :-)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.09.07 09:09.
казано от Magnolia на 31.08.07, 05:23:
Сайта много ми помага - вече всички познати ме питат как сдобих с такава фигура! Съгласна
съм обаче с първия пост горе, че нещата са доста трудни за начинаещия - и аз в началото
потънах в информация и докато успея да си съставя диета и програма, доста се изтормозих.
Значи, какво предлагам:
1. Специален раздел за начинаещи разделен на две - за жени и за мъже.
Там, съвсем просто да се опише примерен дневен режим, който начинаещия да спазва временно,
докато успее да събере нужната информация и да си състави индивидуален собствен режим.
2. Да има онлайн инструктор, на
който да се задават въпроси и да съставя програми със заплащане с SMS - цената да е ниска -
около 2 лева например. Ролята на инструктори може да
играят някои по-напреднали потребители, а парите да отиват за развиване на сайта, за някои
игри с награди - като тази, която подготвят сега за отслабващите, например.
3. Раздела със храните - много е беден, почти не може да си сметнеш калориите оттам, затова
се наложи да преровя целия нет, докато намеря подробни таблици с почти всички храни,
събрала съм си ги на едно място и сега нямам проблем - ако искате ще ви ги изпратя. Отделно
се обзаведох с няколко програми за изчисляване, но без особен успех - най-много полза имам
от разпечатките, които си направих на хартия и си ги нося с мен. Затова предлагам като се
направи подробна таблица, да се сложи в удобен за download файл, който всеки да може
да си изтегли на собствения компютър и ако му спре интернета да си го има.
4. Ако е възможно, да се обърне внимание на хората над 40 г, защото те имат специфични
проблеми, пак да е отделно за жени и мъже - нека има един раздел във форума за тях, защото
се убедих, че като ти отговарят на въпроси във форума млади хора, а аз като 42 годишна ги
приложа на другия ден във фитнеса се сдобивам с “прекрасна” мускулна треска, която ми
държи влага няколко дни.
Е, това са моите предложения! Иначе сайта е прекрасен, много съм благодарна на създателите!
Казвам на всички начинаещи, че успехи се постигат само с постоянство, търпение, спазване
на избраната диета стриктно и добре подбрани физически упражнения според възможностите
на конкретния индивид!
Аз също подкрепям много горещо идеята на Magnolia за онлайн инструктор, който да ни помага с програми срещу заплащане. Вие решете как е най-удачно да е това заплащане, но е факт, че и аз винаги съм тренирала с инструктор, а сега нямам възможност и ми е трудно, имам нужда от напътствия, особено от компетентни хора като администраторите, модераторите и множеството потребитали на сайта.
Поздрави
23.09.07
22:27
По ред причини треньорът в спортния център не би могъл да бъде еквивалент на онлайн такъв, но имаме някои нахвърляни идеи поне за основни напътствия, по-голямата част от които са залегнали в редица материали на изданието.
Може да направите чат, в който да се водят директни разговори и да е по-бърза комуникацията,
защото, например, днес напишеш въпрос във форума, след три дни получиш отговор, а през
това време се чудиш какво да правиш. Освен това, често не се отговаря адекватно на въпросите,
аз например пуснах въпрос за мнения за програмата ми, а то се завихри спор между няколко
участници на тема “тренировките и женските гърди”, нещо, което не ме интересува и не съм питала.
В крайна сметка, тренировките ми си останаха “свободно съчинение” - каквото успях да си съставя
сама, с помощта на сайта.
24.09.07
13:19
казано от Magnolia на 24.09.07, 05:20:
Може да направите чат, в който да се водят директни разговори и да е по-бърза комуникацията,
защото, например, днес напишеш въпрос във форума, след три дни получиш отговор, а през
това време се чудиш какво да правиш. Освен това, често не се отговаря адекватно на въпросите,
аз например пуснах въпрос за мнения за програмата ми, а то се завихри спор между няколко
участници на тема “тренировките и женските гърди”, нещо, което не ме интересува и не съм питала.
В крайна сметка, тренировките ми си останаха “свободно съчинение” - каквото успях да си съставя
сама, с помощта на сайта.
Много добра идея...
Подкрепям я. Така можем постоянно да коментираме и идеите във форума, а и различни проблеми помежду си.
Нека помислят и над тази идея. Според мен е чудесна.
Успех!