25.09.07
07:58
Здравейте, поразтърсих се из темите, но така и не разбрех какво точно представлява. И какво са отрицателни калории. Почетох и из форумите има хора които изброяват неввероятно много неща които са консумирали а пишат че имат отрицателен баланс :roll: хич не разбирам за какво става въпрос. Може ли малко помощ!
25.09.07
08:03
Ами ако трябва да приема 2000 калории на ден, отрицателен баланс е 1600 калории :)
Демек от калориите, които трябва да приемеш за деня, за да поддържаш теглото си вадиш еди колко си и ето ти отрицателен калориен прием.
Елементарна математика за първи клас - изразходваш повече калории, от колкото ядеш, съответно си на отрицателене баланс. Кое му е сложното за разбиране?
Благодаря. То ако е така аз съм все на такъв баланс :-) и се чудя кое да намаля, че да поотслабна.
казано от беба на 25.09.07, 09:07:
Благодаря. То ако е така аз съм все на такъв баланс :-) и се чудя кое да намаля, че да поотслабна.
Увеличи физическата активност. Ако веднага си минала на супер рестриктивен режим от порядъка на 1000 калории - няма на къде да намаляваш повече. Все пак още не можем да фотосинтезираме.
казано от беба на 25.09.07, 09:07:
Щом не отслабваш, значи не си на отрицателен баланс, дори да ядеш супер малко.
Тялото се приспособява и почва да харчи по - малко калории и забавя метаболизма. Нормална защитна реакция, за да се предпази от гладна смърт.
Значи трябва да ядеш достатъчно за да поддържаш без проблеми физическа активност, примерно 2000 калории ти трябват за деня при 2400 ще качваш, при 1800 ще сваляш килограми, ако обаче приемаш 1400 или по малко организма ти налага забрана един вид (образно казано) и не позволява да използваш калории като енергия по никакъв повод освен за поддържане на жизнените функции - тогава човек се чуства отпаднал и без сили и настроение.Това става понеже организма не получава нужните хранителни вещества и “мисли” че си в бедствено положение и не можеш да намериш храна и така задейства програма за възможно най - дълго оцеляване докато успееш да намериш храна, това е рефлекс на тялото придобит при човешката еволюция когато не е имало много храна (предполага се ледниковия период на Земята) за да могат хората да оцелеят при големите паузи без храна.
Т.е. за да можеш да отслабваш без да задействаш този инстинкт трябва да ядеш съвсем малко под нормата хранителни вещества които ти трябват, ако прекалиш той се задейства и метаболизма рязко спада - именно затова всички крайни диети и режими не дават резултат те предизвикват действието на този инстинк за оцеляване.
Ако погледнете дневника, които води ще видите, че тя не просто е намлаила калориите , а гладува с около 500-600kal на ден. Както в по-горния пост е обяснено това само забавя метаболизма, единственото до което ще доведе е болести, но не и красива фигура. За съжаление това не е единствения женски дневник тук с гладуване, вместо с нормално здравословно хранене за спортуващи.
Явнно сте прави, но аз веднъж опитах да се храня по една НВД която ми бяха помогнали да изготвя коеги от форума и за 1 седмица качих 3 кг. Това беше през април когато се опитвах да влизам във форма за лятото, и след този режим трябваше наистина да гладувам че да ги сваля тези 3 кг отгоре. Режима беше такъв:
8:00 Кафе ( без млякото и без захар )
8:15 Едно лимонче + една лъжичка зехтин
9:00 80гр. овесени ядки
12:00 150гр. някакво месо ( задължително чисто месо, без кренвирши салами и т.н., също така да е печено с малко зехтин ) + 1-2 яйца ( варени ) + салата
16:00 2-3 варени яйца + салата
20:00 риба/извара + салата
То ако зависи от желанието ми аз бих си хапвала и повече от това, ама...... не става веднага качвам :down: Иначе по изчисления BMR- то ми е 1324, вече и аз незнам с какво да се храня и как да го комбинирам, явно отрицателния калориен баланс при мен не работо както трябва.
Не работи, защото си се прецакала вече. Прочети по - горе какво сме писали.
Прочетох ти дневника - до никъде няма да стигнеш така. Просто тялото ти няма да ти позволи да свалиш нищо повече, то и сега се чувства застрашено от гладна смърт. Дори с пълен глад да свалиш нещо, то това ще са мускули, което прави положението още по - лошо.
Килограмите не са от значение, важен е външния вид. Повече мускули те правят да изглеждаш слаба и стегната, дори да тежиш повече. При по - малко активно тегло (мускули), дори да си по - лека, няма да изгледаш по - добре, а напротив. Тоест, важно е съотношението на активното тегло към мазнините, а не колко килограми показва кантара.
Кое предпочиташ - да гладуваш и се мъчиш с години да свалиш 1-2 кг, за да се вместиш в някакви измислени от не знам си кого норми за теглото (и при това ще сваляш мускули, не мазнини, което прави положението още по - лошо), или да ядеш 5 пъти на ден и да си слаба и стегната, но да тежиш повече?
Та моят съвет е да почнеш да се храниш повече (и по - качествено), да тренираш интензивно поне 3 пъти седмично и да изхвърлиш кантара на боклука. И след време ще се радваш на новия си външен вид в огледалото.
Струва ми се, че тялото ти е реагирало на този общо взето не лош хранителен режим на принципа - “дай да се запасяваме, че после я камилата...” :) Преди този режим пак ли си се ограничавала то степени като тези, които описваш в дневника? Може би все пак не е трябвало да се стряскаш още след първата седмица :)
Явно пак ще почвам да опитвам с гореспоменатия режим, макар че ми се вижда страшно много като храна за един ден. Но не виждам причина при всички вас да действа а при мен не, така че ще ви се доверя все пак сте с опит. Благодаря!
Надявам се наистина да послушаш горните съвети,и да промениш храненето. Само не очаквай бързи резултати, организмът се нуждае от време за да привикне към новия режим на хранене, така че резултати ще има най рано след месец-два. Казвам всичко това от собствен опит. Ще бъде хубаво, ако междувременно намериш уред за измерване не само на килограми, но и на процент мазнини. Така най-лесно ще забележиш как дори да няма промяна в теглото, има намаляване на мазнини(това което Петко е обяснил много добре).
А това че преди време си качила 3 кг по време на НВД, може би се дължи и на факта, че даден обем мускулна маса е доста по тежък от същия обем мазнини. Така че може би си покачила мускулната си маса за сметка на мазнините,за това не се доверявай толкова на кантара и бъди търпелива.
Няколко корекции - изпусни кафето, прави те инсулинорезистентна, това не е добре. Второ - закусвай ВЕДНАГА след ставане - овесените ядки са добре, сложи и някакъв пълноценен протеин към тях - пилешко, няколко белтъка, нискомаслена извара или друг източник на пълноценен протеин по твой избор. Отлагането на закуската води до загуба на мускулна тъкан и забавен метаболизъм през целия ден. Яж още 4 пъти ПОНЕ през деня, така че да ти се събират някъде над 1000 калории... Ако искаш да си оправиш метаболизма най-добре ще е да се храниш по 6 пъти общо на ден, малки порции от по 200kkcal, като сутрин може да са повече, а вечер малко по-малко. Започни и някакви силови тренировки, 2-3 пъти седмично тренирай с тежести. Друг начин няма.
Иначе това е глупост че обем мускулна маса е по-тежък от обем мазнини, да не говорим, че един мъж не може да синтезира повече от 300гр мускулна тъкан за един месец без стероиди със всичкия си наличен тестостерон и тн, какво остава пък за жена на нисковъглехидратна диета и с такъв метаболизъм.