27.09.07
18:52
Здравейте!
Имам малко въпросче..незнам дали е имало такава тема вече.. Момиче съм на 17 години , тежа 47 кг и съм 172см висока. С една приятелка почнахме да ходим на фитнес по 3 пъти в седмицата..работата е там,че аз искам да кача килограми ,а тя да свали, плати си да и изготвят програма по която да тренира и аз правя същите упражнения като нея, същите повторения и всичко..въобще нейната програма за тренировка е и моя..въпроса ми е следния : След като двете желаем да постигнем различни цели то упражненията които правим пречи ли ако са еднакви? ии как бихте ми препоръчали как да кача килограми? а да правя и много аеробика ,защото са ми казвали ,че така се кача бавно..даже мн бавно , но пък качествено,а аз не искам да кача килограми набързо и да се омазня
Благодаря ви
28.09.07
08:21
казано от mlo на 27.09.07, 18:52:
Здравейте!
Имам малко въпросче..незнам дали е имало такава тема вече.. Момиче съм на 17 години , тежа 47 кг и съм 172см висока. С една приятелка почнахме да ходим на фитнес по 3 пъти в седмицата..работата е там,че аз искам да кача килограми ,а тя да свали, плати си да и изготвят програма по която да тренира и аз правя същите упражнения като нея, същите повторения и всичко..въобще нейната програма за тренировка е и моя..въпроса ми е следния : След като двете желаем да постигнем различни цели то упражненията които правим пречи ли ако са еднакви? ии как бихте ми препоръчали как да кача килограми? а да правя и много аеробика ,защото са ми казвали ,че така се кача бавно..даже мн бавно , но пък качествено,а аз не искам да кача килограми набързо и да се омазня
Благодаря ви
Грешно е да правиш нейната програма , но все пак я напиши да я видим .
28.09.07
11:06
Първо обърнете внимание на хранителните си навици и след това на фитнес програмата.
01.10.07
14:50
Съжалявам ,че отговарям чак сега ,но просто така се получи..мм значи програмата е следната :
1ви ден :
10 мин загрявка
Крака:
лег преса 3x15
адуктор 3х20
абдуктор 3х20
сгъване от мг 3х15
киг бег (сед. мускул) 3х15
гръбни екстензии 3х15
5 мин степер
горна част:
придърпване на скрипец зад врат 3х12
избутване на машина от сед. 3х12
придърпване към брадата с лост 3х12
коремни преси ( тук ни бяха казали по колкото можем затова аз правя 4х30 )
15 мин аеробика
2ри ден:
10 мин загрявка
горна част:
скрипец пред гърди с широк хват 3х12
долен скрипец с тесен хват 3х12
избутване с гири от наклонена лежанка 3х15
лек дек машина 3х15
раменни преси с гири 3х12
разтваряне в страни с гири 3х12
киг бег с 1 ръка 3х12
последователно сгъване с гири 3х12
5-10 мин кростренажор
крака:
екстензии 3х15
киг бег (сед. мускул) 3х15
коремни преси (пак колкото можем - 4х30)
15 мин аеробика
Програма е от 2 дена ,които редуваме. За хранителните ми навици..нямам опредлена програма ,която да спазвам ,но гледам да ям високо въглехидратни храни и минимум да имам по 5-6 яденета на ден. Днес говорих с една жена във фитнеса ,която отдавна се занимава с това и тя ми каза ,че тази програма не е особено препоръчителна при положение ,че искам да качам.
Тук сте вие - давайте съвети какво да правя :)
Програмата не е добра за качване наистина, ако искаш да качваш ти трябват основно базови многоставни упражнения - най - важните от които трябва да включиш са - клякане с щанга и мъртва тяга.Храненето ти трябва освен достатъчно въглехидрати да съдържа и достатъчно протеин 2.2 по теглото ти до към 2.5 грама протеин на ден.Нейната/тази програма която и ти правиш не е много ефективна за каквото и да било.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 03.10.07 12:52.
03.10.07
10:07
А вярно ли е ,че ако искам да кача килограми трябва да правя по-малко повторения от дадено упражнение и ако да , защо е така ? :)
Според протокола за вдигане на тежести при тренировки с тежест която ти позволява 1 до 5 повторения се тренира чистата сила която се базира на нервната система и съвсем малко мускулна маса, при тежест позволяваща ти да направиш 6 до към 10 повторения се тренират и силата и мускулната маса но не оптимално т.е. тренират се компромисно, при повторения от 10 до към 15 се тренира за мускулна маса със съвсем малко покачване на силата, от 15 повторения нагоре се тренира силовата издръжливост.Обикновено препоръчвания диапазон е 6 до 12 повторения където едновременно се качва и силата и мускулната маса, разбира се всичко това е условно и зависи от тренировъчния ти опит.