Тренировката за макс.

16.12.04
02:05

Значи всеки вика колко ти е макса на лег...та се чудя как да го пробвам т.е. цяалта тренировка да я отделя и да не се пренатоварвам от урпажнения а само 1-2 загрявки и да пробвам или как?
значи си правя сериите 4х10х55кг.
тежа 54кг
измислите как да протече тренировката. лично към 65 и малко може да успея но как точно за да няма и контузия ??

16.12.04
12:33

Да си провериш макса е лесно. За да е сигурно, че няма да се травмираш, подходи към макса постепенно, през 5кг. Като се затрудниш много увеличи с по-малко (2,5кг). И така докато успяваш. Задължително с пазач на тежките опити. А след това дори можеш да си направиш добра тренировка, само че с по-леки (за теб) тежести. Поздрави!

HE

16.12.04
12:37

Според мен увеличаването с по 5 кг. ще го измори доста преди да е достигнал максимума си. Аз лично правя макс като преди това загрявам хубаво с леки тежисти всички мускулни групи след това правя една серия с повече тежести накрая се пробвам на макс и след това продължавам тренировката вече с по-леки тежести /малко по-леки от това с което ми е като работна тежест/.

16.12.04
12:42

Ми незнам, аз едно време като си пробвах максовете (щото отдавна не ми е идвала такава идея :D ), с правех по едно повторение на дадена тежест през 5кг. После почиваш добре и правиш следващото едно повторение. В интерес на истината нямам много опит в максовете, обаче веднага ще погледна “едни работи” и ще допиша.... значи ето какво пишат хората - правиш единица с 80-95 процента от предполагаемия макс, след това продължаваш нагоре, като покачваш още малко, и така докато можеш......  което значи, че (според моите писания), излишни са “междинните” единички. Но Ванишър пита как да го направи без опасност от контузия, та в тоя дух ми беше съвета.
Поздрави!

16.12.04
12:46

Аз правя макс като шокова терапия :) за мускулите ,иначе винаги тежеста е за няколко повторения и не стигам до отказа. Та моята методика при макса е обратна на общо приетата. Слагам още от начало средно голяма тежест за моите възможности и правя частични повторения и може и да стигна до отказ ,но не е задължително. След това мироприятие чуствам ,че съм загрял добре. Та 2 сери по този начин и след това гоня макса за 3 сери някаде за упражнението и смятам ,че повече сери в пирамида и стигане до макса не са необходими. Ако има ентосясти нека пробват метода и да кажат какво са почуствали и дали при тях има ефект. Аз лично тъка тренирам защото не намирам смисал при макс да изморявам организма с много серии и повторения.
по-здрави

Въобще даже никак не е обратна на общоприетата. Напротив, при силовите атаки обратната пирамида е супрер често срещана. Т.е. веднага след загрявката максове.
Загрявката е много важна и две серии е добре. При загрявката отказ не бива да се търси защото се намалява силата. Въобще при опити за сила се избягва фалита при упражненията, освен ако тежестите не са максимални или серията не е последна.
При теб, Емо, няма обратна пирамида... Но пък ако съумяваш да удържиш на тежестта, какво толкова.... Намаляването на тежестта има по - скоро цел адаптиране към сходна тежест и вероятно нещо като използване на “паметта” на мускула от предходната контракция за да се справи, но този път с малко по - малко.
Все пак това може да означава, че серията ти е с все още малки килограми... Добре е да не падаш трайно под две повторения...

16.12.04
13:06

Да добава, че това, което Дзвер пише, съм го чел на много места - т.е. - веднага след лека загрявка да се правят максовете. Обаче останах с впечатлението, че Ванишър не си знае макса, а и въпросът беше - как да не се травмираме. То сигурни неща няма, ама все пак си мисля, че ако се подходи постепенно към максималната тежест, опасността от травма ще е по-малка. Вярно е , че има вероятност да вдигне малко по-малко като макс, ама хем пържоли, хем гъркини.. :D

16.12.04
13:24

[quote author=“D3BEP”]Въобще даже никак не е обратна на общоприетата. Напротив, при силовите атаки обратната пирамида е супрер често срещана. Т.е. веднага след загрявката максове.
Загрявката е много важна и две серии е добре. При загрявката отказ не бива да се търси защото се намалява силата. Въобще при опити за сила се избягва фалита при упражненията, освен ако тежестите не са максимални или серията не е последна.
При теб, Емо, няма обратна пирамида... Но пък ако съумяваш да удържиш на тежестта, какво толкова.... Намаляването на тежестта има по - скоро цел адаптиране към сходна тежест и вероятно нещо като използване на “паметта” на мускула от предходната контракция за да се справи, но този път с малко по - малко.
Все пак това може да означава, че серията ти е с все още малки килограми... Добре е да не падаш трайно под две повторения...

Значи братле не стигам до апсолютен фалит и не правя 1 пвт в повече. А такова натоварване на нервната система ,като с голяма тежест още в началото с читинг и частични повторения дава добри резултати след това за макса. А не е общо прието защото другите за загрявка правят много повторения с много малка тежест ,а аз направо стресирам организма да секретира адреналин защото товаря от началото със сравнително голяма тежест. А обратна пирамида при макс не е възможно да се получи.За другото съм апсолютно съгласен и аз казах ,че исползвам максовете като по различен стрес на организма. Иначе макса е нещо като минаване възможностите на организма или поне на ръба на възможностите. Тогава организма секретира страхотно много хормони и нервната система е подложена на голям стрес. И всеки път да подлагаш организма си на това е издевателство. За това и трибоийците поне повечето не тренират винаги максове.
по-здрави

Емо може бре, как да не може да се получи обратна пирамида при макс? Например първ серия след загрявката 70, втора 65 кг.
Всъщност макс е силно казано, след като говорим за поне две повторения... Това е мооже би 95% от възможностите, като казвам макс имам предвид максовете за тренировката, а не за възможностите въобще, последните максове се използват по - рядко :) Повечето тренировки включват цикли, при които например си знаеш макса и внасяш промени в тежестите във всяка следваща тренировка, започваш с максимум на първа тренировка, равен на 80% макс, после 82, 84….. И така примерно до около 95 % където задържаш малко. После продължаваш нагоре и установяваш, че вече си по - силен от предишния си макс, задържаш малко пак увеличаваш тежестите или ако ти е много трудно връщаш тежестите пак надолу и така....
За хормоните съм и съгласен и несъгласен. Действително състоянието е стрес, но тренировката е доста по - кратка и повторенията по - малко, правят се предимно специфични упражнения... Докато другата тренировка е по - продължителна и с примерно 10-15% по - мака тежест; вероятно няма да е голяма разликата в хормоналния баланс....
Мартин е прав, със стандартна пирамида, Ванишър, е най - добрия начин да устаноивиш максовете си. Но после опасността от контузии не е по - голяма според мен. За всеки случай ползвай поне в началото партньор :)
Поздрави!

16.12.04
14:43

Братле явно е станало неразбиране защото аз говорех за едно повторение на 100 процента от възможностите доколкото може да се измери.  :D :D

16.12.04
19:43

Прави така нещо като пирамида например знаеш че ще вдигнеш 100 кг 8 пъти започваш така

загрявка само с лоста 1х 20
              30 кг    1х 15
              70 кг    1х  5
              90 кг    1х  5
              110 кг  1х  1
              120 кг  1х  1
              125 кг  1х  1
и вече с малки стъпки ще го откриеш лесно.Партньор да те пази щото щангата надвива често.Ако си сам мога да ти дам пак рецепта

16.12.04
22:22

Винаги тренирам с партньор(и). Аз съм инструктора в залата и всеки ме пита за добавки и упражнения така, че всеки ако искам помага :)

Та значи мисля си, че ако го правя през определени темпове през 5 кг ще се изтощя и няма да мога да стигна много.
след като си правя 10ки на 55 мисля загрявка с 20 после с 30 примерно и направо да сложа макса.
с колко да пробвам?65-70?
Та не искам да се уморявам с много серии а направо да скоча на макса, който не знам колко е :)
Май най дорбе ще стане
загрявка 20
загрявка 30
след това 65х1
70х1
и така ще качвам до отказ :)
а горе долу измислете ако 10ки правя с 55 на колко да пробвам за макс??

Абсолютно не съм съгласенс  теорията на Мартин.

17.12.04
00:05

Сметнах ти го макса около 73 кг, но понеже не си вдигал с максове досега, пробвай на 65, после 70. Ако се справиш (с перфектна форма), пробвай 72.5. Почивай поне 3 - 5 минути между отделните опити. Формулите не винаги са верни на практика, така че не се знае в действителност колко вдигаш за едно повторение, докато не пробваш. Тук голяма роля играе нервната система и сухожилията. Може да правиш много повторения на дадена тежест, но ако я покачиш рязко (за макс) нервната ти система се шашка, понеже досега не си се подлагал на такова натоварване, а и сухожилията ти може да не са готови за това. Така че започни с по - малко, и само ако нямаш проблеми върви нагоре.

17.12.04
00:31

[quote author=“vanisher”]Винаги тренирам с партньор(и). Аз съм инструктора в залата и всеки ме пита за добавки и упражнения така, че всеки ако искам помага :)

Та значи мисля си, че ако го правя през определени темпове през 5 кг ще се изтощя и няма да мога да стигна много.
след като си правя 10ки на 55 мисля загрявка с 20 после с 30 примерно и направо да сложа макса.
с колко да пробвам?65-70?
Та не искам да се уморявам с много серии а направо да скоча на макса, който не знам колко е :)
Май най дорбе ще стане
загрявка 20
загрявка 30
след това 65х1
70х1
а горе долу измислете ако 10ки правя с 55 на колко да пробвам за макс??

Абсолютно не съм съгласенс  теорията на Мартин.

Пробвай схемата която ти написах с 3 минутни почивки действа аз само така си го пробвам макса при всички движения от лег.Пробвай така после ще говорим сигурен съм че ще си доволен 100 %. Не се бой няма да се измориш гаранция давам.

RH

17.12.04
05:07

[quote author=“djgorgio”]Прави така нещо като пирамида например знаеш че ще вдигнеш 100 кг 8 пъти започваш така

30 кг    1х 15
              70 кг    1х  5
              90 кг    1х  5
              110 кг  1х  1
              120 кг  1х  1
              125 кг  1х  1
и вече с малки стъпки ще го откриеш лесно.Партньор да те пази щото щангата надвива често.Ако си сам мога да ти дам пак рецепта

а според теб правилно ли след това да се правят още серии с повече повторения или само това ти е на лежанката, колко пъти в месеца го правиш това за макса

Според мен това, което е написал djgorgio не е тренировка, а примерна методика как да си установиш максимума на даден уред и след това да започнеш силова тренировка на него.
Не е постоянна тренировка.
Не е нужно да я правиш всеки месец; правиш я когато решиш примерно да установиш колко си мръднал от предното засичане.

17.12.04
11:32

Защо бе Ванишър :o , аз за него мисля, а той.... ОК тогава  8)

:twisted: vanisher :twisted:

17.12.04
13:16

[quote author=“vanisher”]Та не искам да се уморявам с много серии а направо да скоча на макса, който не знам колко е :)
Май най дорбе ще стане
загрявка 20
загрявка 30
след това 65х1
70х1

Aз ти предлагам да направиш така:
10х20
5-6х30
2х50
1х65
1х70
и нататъка ти ще си прецениш, аз горе долу така правех..... :wink:

17.12.04
15:42

[quote author=“rhcp”][quote author=“djgorgio”]Прави така нещо като пирамида например знаеш че ще вдигнеш 100 кг 8 пъти започваш така

30 кг    1х 15
              70 кг    1х  5
              90 кг    1х  5
              110 кг  1х  1
              120 кг  1х  1
              125 кг  1х  1

а според теб правилно ли след това да се правят още серии с повече повторения или само това ти е на лежанката, колко пъти в месеца го правиш това за макса

Това е да си откриеш макса не тренирай така.Става за Лег и за Клек

17.12.04
18:43

[quote author=“avGo”][quote author=“vanisher”]Та не искам да се уморявам с много серии а направо да скоча на макса, който не знам колко е :)
Май най дорбе ще стане
загрявка 20
загрявка 30
след това 65х1
70х1

Aз ти предлагам да направиш така:
10х20
5-6х30
2х50
1х65
1х70
и нататъка ти ще си прецениш, аз горе долу така правех..... :wink:

Мисля, че това е най-удачно т.е. най-добре ми се струва. :)
след това си довършвам трена с дъмбели, кофи и както си му е реда. след 3-4 месеца пак :)

17.12.04
19:45

[quote author=“vanisher”]Aз ти предлагам да направиш така:
10х20
5-6х30
2х50
1х65
1х70
и нататъка ти ще си прецениш, аз горе долу така правех.....

Нали вдигаше над 100 кила за какво ще правиш това 5-6х30 и тем подобни изморилки.Но както си решиш.
По-здрав

17.12.04
23:30

Никога не съм казвал че дигам над 100…

18.12.04
00:46

В темата колко вдигате от лег (В общи теми) нямаше ли твой пост с някви 100 и нещо кила или съм се объркал,защото схемата дето съм ти я написал в такъв случай губи актуалност а и е неизпълнима

18.12.04
16:09

като цяло съм съгласен с предложението на джорджио, прави загрявка, да речем 6х50, като пускаш бавно и буташ бързо. ПОсле направи 2х55 по същия начин. Това е само за настройка, целта е мускулът да бъде максимално свеж без да е уморен.
След това почваш 1Х60, почиваш малко, 1Х65, пак почивка. От 65 нагоре увеличавай с 2,5 кг и докъдето стигнеш.
Ако целта ти е да включиш макса ефективно в тренировката ти препоръчвам да дроп серии - макс, -10 кг, -5 кг.

18.12.04
16:13

Мога да я преправя ако vanisher се интересува.

19.12.04
00:06

vanisher раздели данните на 2 и се получи :)
но се пак я преправи

Правя 4х10 с 55кг.
Мисли.

19.12.04
01:02

[quote author=“vanisher”]vanisher раздели данните на 2 и се получи :)
но се пак я преправи

Правя 4х10 с 55кг.
Мисли.

Изхождам от факта 4х10 на 55 това е 70-75 % интензивност което ще рече около 80 кила това ще е “виртуалния макс” значи почваш

1. загрявка с лост  -    1х20
2.        25 кг.          2х5
3.        35 кг          1х3
4.        45 кг          1х3
5.        65 кг.          1х3 или 2
6.        72 кг          1х1
7.        77 кг.          1х1
8. с малки стъпки нагоре откриваш макса.
Може да се окаже че е много повече от 80 просто да те е било страх ще видим след това

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1