28.09.07
12:23
Здравейте!
Реших, че ми трябва хранителен режим тъй като поради здравословни проблеми свалих 5-6 кг, а имах намерения да качвам :lol: Та за първи път си правя хранителен режим и вижте какво сътворих. Първо ето малко информация за мен :
-ръст 183
-тегло 68
-възраст 16
-гръдна обиколка 92-3
-талия 77
-китка 17,5
-глезен 22
-спортувате ли Принципно - ДА, в момента НЕ поради здравословни проблеми
-спазали ли сте досега хранителни режими НЕ
-имате ли моментни, хронични заболявания или предразположеност към такива НЕ
-в какво се състои работата Ви Ученик съм
А ето и хранителния режим:
8:30/9:30 - 125гр. Овесени ядки + Прясно/кисело мляко
10:30/11:30 - Сандвич със сирене/кашкавал + хляб “Бонус”
15:45 - Месо + салата + хляб “Бонус”
17:30 - Сандвич със сирене/кашкавал + хляб “Бонус” +1 кисело мляко
19:15 - 125гр. Овесени ядки + Прясно/кисело мляко
21:30/22:00 - Месо + салата + хляб “Бонус” + Варени/печени картофи + ориз + извара
*Малко пояснение:
Режима го съставих спрямо това кога мога да ям (защото ходя на училище) и какво мога да ям.
Там където пише “Месо” имам предвид - Пилешко, риба и т.н.
Целта ми е ако е възможно да кача кг без да се омазнявам. :roll:
Е, кажете какво мислите? Много ли е зле (нормално за първи път правя такова нещо)? Моля ви коригирайте ме където греша. Благодаря предварително!
Сутрин, добави и 3-4 белтъка (може сурови да си ги разбиваш в млякото или да ги ядеш бъркани/варени) или парче месо или 100тина грама нискомаслена извара. Просто в 100-200мл мляко има много малко протеин.
Второто ядене - сложи в тия сандвичи парче месо или извара, отново е малко протеина в избора ти сега.
Третото е ОК
Четвърто - намаляй въглехидратите (бонуса), хапни и малко полезни мазнини, сиренето/кашкавала замени с бъркани яйца, извара, месо или друг добър източник на протеин.
Пето - тук въглехидратите въобще не са уместни (овесените ядки), започвай да си набавям полезни мазнини като зехтин, - рибно масло от студеноводна риба (скумрия, херинга) или ядки като орехи, бадеми и по-малко фъстъци (като цяло ги избягвай).
Шесто - никакви печени картофи, ориз, бонус и каквито и да са въглехидрати - хапни обилно яйчица с изварка, може да сложиш сирене, месо и тн, но по това време на деня въглехидратния ти толеранс е мноого нисък и ще почнеш да се омазняваш.
За училище - прави си сандвичи с бонус ако си първа смяна (с месо и извара, не с кашкавал и сирене), хапвай и плодче.
28.09.07
13:51
Много ти благодаря, но аз пропуснах да напиша, че заради здравословните ми проблеми ми е забранено да ям яйца, пържено (мазно) и сладко :roll: (с изкл. на меда - за него ми казаха, че е препорачително да го ям)
И аз мисля, че трябва да хапвам повечко яйца ама не дават :-S
Мнението беше редактирано от iLife на 29.09.07 16:49.
Абе момче,ако си карал хепатит забрави за спорта за 2-3 години.Обаче в такъв случай сладкото е много полезноНа тая въззраст имаш добри физически данни.Търпение му е майката и строга диета.
Ако си имал тежко чернодробно заболяване или наскорошна операция на черния дроб, високобелтъчна диета трябва да бъде избягвана. Кажи какви са причините да ни ти дават да ядеш яйца, защото от към биохимическа гледна точка в яйцата има протеин и мазнини, каквито има в млечните продукти, месото и прочее, така че не би трябвало да ядеш големи количества от тях също...
29.09.07
16:23
Ами в началото на месеца изкарах инфекционна мононуклеоза.. няколко пъти вече ми взимат кръв и ми правиха ехограф. Доктора каза, че много добре се възтановявам. Каза за черния ми дроб, че в момента бил като след едно добро напиване :-) обаче заради далака не ми дават да правя никакви физически натоварвания..
ЕДИТ:
Още в началото след като изкарах болестта доктора ми каза, че трябва да ям (пия) много млечни продукти и да хапвам повечеко въглехидрати :roll:
*Ако някой случайно не знае какво е Инфекциозната Мононуклеоза ет0 - http://www.arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2487/subprm/infections/alpha/0.html
Мнението беше редактирано от iLife на 29.09.07 16:51.
Не съм запознат с естеството на болестта ти, но от това, което видях, след като вече се възстановяваш - черния ти дроб не би трябвало да има проблеми. Въпреки всичко преди да започнеш да се храниш с голямо количество белтъчини, бих те посъветвал да си направиш изследване на чернодробните ензими в някоя лаборатория. Ако всичко е в нормата не виждам никаква причина да избягваш яйца, месо или каквото и да било.
Имайки предвид, че яйчния белтък е просто протеин, а яйчния жълтък е протеин + мазнини - с нищо (освен някои витамини, естество на мазнините и типа холестерол в тях) не се различава от млечните продукти и месото. Тоест не виждам явна причина да трябва да избягваш яйца, стига черния ти дроб да е ОК.
30.09.07
17:40
Ами аз оня ден си правих проби за чернодробни ензими и ги имам резултатите в нас ама не мога да ги разчета :-) смисъл не знам в норма ли са не са ли... и утре ще ги нося на доктора да каже как са..
Ако някой им разбира ето:
ASAT 50 до 40 Е/л
ALAT 47 до 40Е/л
ГГТ 32 м-до 50 Е/л
Мнението беше редактирано от iLife на 30.09.07 17:45.
Нормата за AST е между 10 и 34 единици за литър, при теб е повишен;
Нормата за ALT е между 8 и 37 единици за литър, при теб е повишен;
Нормата за GGT е между 0 и 51 единици за литър, при теб е ОК, но той е по-специфичен от другите ензими и резултатите от него се използват най-вече за определяне на проблема, заради който е повишен ALT.
По принцип ALT се повишава много при значително повреден черен дроб като например при каране на хепатит или свръхдоза парацетамол. Не съм лекър и нещата които знам, съм ги чел преди време като се опитвах да разубеждавам един познат от това да взима стероиди, а след това се опитвах да му набивам в главата поне да следи какво му се случва. И с двете не успях, но както и да е :)
Така че консултирай се с лекаря си дали високобелтъчна диета е уместна в твоето състояние. Кажи му да ти обясни какво точно означават тези нива на чернодробните ти ензими, но преди това на своя глава не започвай да си товариш черния дроб и не започвай да тренираш. Това е, дано да съм помогнал.
Даа,инфекциозна мононуклеоза.Вируса на Епщайн-Бар.Хепатоспленомегалия-увеличаване на черния дроб и далака едновременно.Далака трябва да пазиш,защото при инфекции в него го изваждат хиругично.Леко е засегнат черния дроб.Ти си дал информацията за болестта-предизвиква интрахепатална холестаза,тоест възпаление и запушване на жлъчните каналчета в черния дроб.Образуваната в чернодробните клетки(хепатоцити)жлъчка не може свободно да се отдели в червата.Тя е много важна за усвояването на храната,особено мазнините.Билирубина който трябва да се отдели с жлъчката,остава в кръвта в повишена концентрация.И оцветява в жълто очите и кожата.АСАТ ,АЛАТ и ГГТ са ензими,изработвани в чернодробните клетки.Когато клетъчните стени на тези клетки са увредени от инфекция или токсични вещества,те стават пропускливи като една мрежа.Ензимите се изливат в кръвта.В
лабораториите измерват повишената им концентрация.То е все едно като една пробита тръба през която изтича водата.
Резултатите ти.Очевидно цифрите в ляво-50,47 и 32 са измерените концентрации на ензими.В дясно са горните граници на референтните стойности за дадената лаборатория.До 40,до 40 и до 50 съответно.С малко надвишаваш АСАТ и АЛАТ,а си в нормата за ГГТ.Трябва да се въздържаш от тежки,даже средни натоварвания за 1-2 години.Леки разходки,каране колело чат-пат.Не трябва да изпиваш дори чаша бира и никакъв алкохол. Лекарствата- тетрациклиновите антибиотици(тетрациклин,доксациклин и др.)са токсични,също сулфонамидите(бисептол и др.),аспирина и съдържащите парацетамол.Ограничи мазнините и пърженото,даже млякото и сиренето да са обезмаслени и нискомаслени.Периодично можеш да се преглеждаш на ехограф за черния дроб.Ще ти кажа с колко е увеличен и как е.Гледат и далака.
03.10.07
08:34
Ами последно като ме гледа на ехограф доктора каза, че черния дроб ми е доста добре, а за далака ми каза, че е още възпален и в края на откомври пак ше ме гледа и ще си правя проби за чернодробни ензими и евентуално тогава ще мога да почна да тренирам лека по лека..
Та въпроса ми беше така и така в момента не мога да тренирам поне неква полезна дейност да свърша. Т.е. да кача некое и друго кило без да се омазнявам.. Интересува ме как е най-добре да се разпределят въглехидратите,мазнините и белтъчините. Смисъл такъв, че примерно въглехидратите се усвояват най-добре от организма сутрин до ранен следобед (май имаше нещо такова :roll: ).
Та имам предвид какво е по-добре да ям сутрин,следобед,вечер..? :roll:
Мнението беше редактирано от iLife на 03.10.07 08:39.