01.10.07
11:02
Живея в Австрия и за набавяне на белтъци най-евтино ми излиза да си купувам извара , но тукашната е малко по различна от тая в България . Хранителните стойности за 100гр са 12,5 протеин , 4 въглехидрати и 0,2 мазнини . Притесненията са ми от тея въглехидрати . В изварата по принцип не трябва да има нали ? Тези 4гр на 100 въглехидрати добавена захар ли ще са как мислите ? И ако ям по 1 килограм на ден ще ми правят ли проблем тези 40гр въглехидрати които идват от изварата , особено вечер ?
Питам защото миналата година пак нагъвах доста извара , но и други храни ест. и се омазнявах леко и не знам в кое точно е бил проблема . Може ли да е от изварата?
Изварата е млечен продукт, вероятно това е млечна захар (лактоза), освен ако не е овкусена, но ако случая е такъв, ни нило изрично написано на опаковката. Въпреки че лактозата навлиза сравнително бавно в кръвта (има GI около 50), предизвиква голям инсулинов отговор, което е специфично за нея. МОЖЕ БИ не е добра идея да ядеш ГОЛЕМИ количества извара вечер, но това зависи най-вече от алтернативата, която имаш и... от теб самия. Имам предвид, че е добре да знаеш до колко лактозотолерантен си. Много хора спират да произвеждат ензима, отговорен за усвояването на лактоза след като са отбити от кърмата или някъде в ранното детство. Има два начина да разбереш - единия е да си направиш изследване в някоя лаборатория, втория е да изпиеш 2 литра нискомаслено прясно мляко някоя сутрин и ако два часа по-късно си се разпърдял та сам не се траеш, най-вероятно не я усвояваш или я усвояваш частично.
Аз самия препоръчвам извара преди лягане на всеки, заради казеинът в нея, а и от своя страна 3-4 грама лактоза не могат да направят нищо, смесени с 10-20грама мазнини богати на незаменими мастни киселини, които са доста необходими преди лягане.
И аз така си мисля , че трябва да е лактоза . За това че човек спира да произвежда ензима го знам , но не съм имал проблеми с приема на млечни продукти .
За преди лягане мисля да взимам 250гр извара (толкова е една кутийка) с примерно 40-50гр ленено семе. А другите 500-750гр извара разпределени през деня , но не и след трен за когато имам сурватъчен протеин . Как ти се струва така?
А това че е сравнително бавен въглехидрат а пък вдига много инсулина как става , че не ми стана много ясно?
малко оффф:
Веселия сигурен ли си за 2 начин да го пробвам че имам съмнения относно толерантността ми? От малък не съм спирал да пия мляко но последно време се получава ефекта които ти описа и немога да разбера дали е от това .
@torres това може да се нарече “феномен”, който е наблюдаван с няколко изследвания последното десетилетие (за това и все още II (insulin index) няма за храните или по-точно има - но за много малък брой), но лактозата например предизвиква голям инсулинов отговор дори в малки количества. Това е и причината да препоръчвам на всеки да си пие следтренировъчните протеинови шейкове с глюкоза или малтодекстрин + 200-300мл ОБЕЗМАСЛЕНО мляко. От своя страна например белия ориз навлиза в кръвта бързо, но предизвиква по-малък инсулинов отговор. Ето една таблица, която успях да намеря:
http://www.t-nation.com/img/photos/210_leanchart.gif
BTW лактозна нетолерантност и лактозна непоносимост са две крайно различни неща. Ако имаш непоносимост към лактоза би ти ставало кофти и от малко сухо сирене, докато лактозната нетолерантност означава, че не можеш да усвояваш лактоза, тя се задържа в червата непроменена, където една бактерия (не мога да се сетя името й, а сега не ми се търси) започва да се храни с нея и от този процесо получаваш газове, евентуално разтройство при по-големи количества!
@GH0$T вторият начин е добър ако нямаш друг избор. Имай предвид, че въпреки че нямаш проблеми дори след 2 литра мляко, може да усвояваш лактоза частично, защото произвеждаш недостатъчно стомашен ензим, от своя страна това може с времето да се промени (да кажем да си спрял да усвояваш лактоза, но да започнеш да се храниш с големи количества млечни продукти и калориите ти идват предимно от тях, то тялото ти би имало стимул да се приспособи и да започне да произвежда отново ензима, за да усвоява напълно това, което му даваш.
Не съм специалист по стомашни проблеми, нито биолог и съвета ми би бил да се обърнеш към такъв ако искаш точен отговор на въпроса си, но не би навредило (каот изключим парите за двата литра мляко :D ) да пробваш, ако резултатът те накара да се съмняваш - отиди в някоя лаборатория и за 10-15лв ще решиш проблема, ако пък не усетиш абсолютно нищо, вероятно усвояваш перфектно - ако ти стане зле на стомаха, а по принцип нямаш проблем с млечни продукти, значи може да спреш да я броиш...