29.09.07
08:05
Наскоро родих и заедно с дъщеричката се сдобих с дискова херния. Сега за да ми е добре кръста трябва да има минимално натоварване, за което пък трябва да направя здрави мускули на гърба и корема. Трябва ми програма без натоварване на кръста и по възможност домашна - все пак съм с дете.
Ако има нужда мога да си купя вело и гирички, но за друго нямам място.
Данните ми са - 32г., 170см, 55кг. Със слабо телосложение съм и скоро ще съм около 50-те, което ми е нормалното тегло.
Благодаря ви предварително.
Аз не съм от най-компетентните на тема фитнес за жени но ... дразня се когато никой не отговаря на смислени постове
Аз също имах проблеми с кръста ...
За гръб - не изпитвах болка когато правех вертикален скрипец, но идеята е да не се клатиш напред и назад за да не товариш излишно кръста. на хоризонталния скрипец, с по-малки тежести, като гърба е леко приведен назад и леко извит също нямах проблем.
За корема - правех само къси коремни преси ... без да отлепям кръста и долната част на гърба, а само раменете. Дръгото което правех бесхе римско столче иповдигане на краката - на това упр. имах от време на време болки но нищо по-сериозно.
Опитай съвсем леко в началото и виж дали ще работи при теб.
Успех и умната
05.10.07
11:18
Здравей Ива!
Ако ще обзавеждаш собствен мини фитнес кът, то съветвам те да се спреш на следните уреди:
1. Елиптикал (кростренажор), ако ти понасят тренировките на него можеш да го замениш със степер, освен ако не си с генетично големи прасци. Пътеката също е алтенратива, но е доста скъпа. Велоергометърът е едностранчив уред, няма как да натовари пълноценно горната част на тялото ти, но ако другите варианти не те устройват е по-добре от нищо.
2. Фитнес пейка с подвижна облегалка
3. Две разглобяеми дъмбелчета
4. Фитнес ластик
5. Постелка за работа на земя
Само с тези пет аксесоара можеш да натовариш качествено всички мускулни групи, без да рискуваш болки в кръста. За упражненията и изготвянето на програма обаче, ще ти трябва известна помощ от специалист в началото. Поздрави!