Пукащи стави: Опасно ли е?

06.10.07
11:00

С фитнес се занимавам от сравнително скоро,преди съм тренирал много и различни видове спортове. Още след първите тренировки забелязах,че всички стави(може би без лактите) пукат - китки,рамена,колене,глезени.... Засега няма наранявания или контузии,но ми е чудно дали е възможна появата на такива вследствие примерно на умората по време на тренировка.

Това непрестанно пукане опасно ли е въобще? Има ли някакъв риск по време на тренировка?

По принцип не е много хубаво, но е неизбежно при този спорт. При мен лично не всеки път щракат много а от време на време. Загряваш ли качествено преди тренировка?

06.10.07
18:12

Ами честно казано загрявам по 5 минути най-много. Ако има съществено значение (в случая) ще я увелича и утре ще видя резултатите.

06.10.07
18:49

Да, увеличи загрявката! След като загрееш, прави стречинг, той е много важен именно зада няна толкова пукане. За стречинга има хубава статия из сайта.

06.10.07
19:26

Тренирам от 14 годишен ..Пукам целия от до - китки , лакти , рамо , колене .. Ако не внимаваш с натоварването след 20-тина години ще си развалина.Консултирал съм се с доктор по този въпрос и ми каза това.

06.10.07
19:41

Лично аз ако не загрея добре раментата ми пукат като за световно, затова отделям поне 20 минути загрявка на цялото тяло.

PH

23.10.07
21:13

само ще ти кажа до какво доведе пукането при мен сега имам периартрит на двете рамена и трябва да отида да ми бият инжекции в рамената обаче чесно още незнам по нататък дали пак ще е така само да разясня периартрита е възпаление на тъканта около ставата -това пукане в ставата води или до това или до вадене на рамото примерно за това внимавай много не претоварваи ставите и загряваи добре при мен се получи от претоварването

27.10.07
09:54

Ами момчета благодаря ви за отговорите.Увеличих си загрявката на 15ина минути някъде и спрях най-тежко засягащите ме упражнения(примерно като правя въртолет имам чувството че китката ми ще се откачи). Вече всичко по време на силовата част от тренировката е ОК и нямам сериозно оплаквания.

Мерси още веднъж.

27.10.07
20:35

Преди време дори да съм добре загрял ми пукаше левия лакът на първото упражнение.Мина доста време контузия някаква не се получи (да не дава господ) така че може да се каже че няма страшно ако внимаваш с изпълнението

28.10.07
08:29

казано от ASTOR на 27.10.07, 20:35:

Преди време дори да съм добре загрял ми пукаше левия лакът на първото упражнение.Мина доста време контузия някаква не се получи (да не дава господ) така че може да се каже че няма страшно ако внимаваш с изпълнението

Същата работа с левия лакът. Дори и добре загрят, при френската преса пука винаги.

28.10.07
13:35

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/27859/

30.10.07
22:27

Поредната тема...търсачка си има..

Аз пукам от малък, и съм сигурен, че това се дължи на лоша загрявка преди физическо натоварване, особено като малки. Например преди да се рита 1 час мачле, където търчиш яко подир топката като малък не отделяш и 2 минути да загрееш, нали... Аз лично имах интензивни репетиции с народни танци. Ефектът 10-ина години по-късно е, че ставите ми не са съвсем наред.

Така че - да, опасно е! Особено като си по-малък и не е калцирал както трябва скелета и когато мускулите са по-слаби, та натоварването в/у ставите е по-голямо.

Но с това не искам да те плаша. Една качествена загрявка намалява рисковете многократно. Правилното изпълнение също е много важно. Все пак е донякъде нормално при тежко физическо натоварване нещо да поприпука, проскърца и прочее - като във всяка машина, подложена на стрес.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1