Ходих един месец с изваден глезен. Препоръки за възстановяване?

09.10.07
12:17

Здравейте отново!
За начало ще се оплача и ще помрънкам, че бутона “нова тема” е доста добре скрит ;)

А сега по проблема - в последните дни на август при едно падане ме заболя наистина много глезена. После хората наоколо ми казаха, че на лицето ми е имало изражение само на едно нещо - много болка. Но както и да е. Отидох в спешното (беше достатъчно късно, за да няма къде другаде). Там ме преглеждаха, даже ми направиха и рентгенова снимка, и ми обявиха, че просто съм го навехнал, да си почивам, след 1 месец ще ми мине, па до тогава ще ме боли.
Викам си “добре, разминах се”. 1 месец си ходих и един ден след като ме заболя много потърсих ортопед. Който след аналогичен на предишния преглед стигна до извода, че ставата не е била наместена и е много пълна с много кръв, която даже може да се е посъсирила.
Сега ходя на физиотерапия, от тая сутрин и на кинезитерапия (т.е. раздвижващи упражнения) и мажа с “Lioton 1000” (препоръчано от последната лекарка), но въпреки това ситуацията не е розова - все още движението е доста ограничено и доста болезнено.

Та въпросът ми е - дали някой има опит с извадени стави и какво се прави за по-бързо възстановяване. Питам, защото от едно място лекари ми казват да седя кротичко, ще си мине. След това следващият специалист казва, че трябва да се движа, и т.н.
Просто си търся от някъде челен опит при сблъсък с подобен проблем, че тия лекари просто...ме осакатиха направо. Смятах да започна отново да танцувам тая година, активно спорт и т.н., а не мога да слизам стълбища спокойно...

Засега смятам да правя упражненията, които ми показа кинезитерапевтката, но се чудя дали да не започна да плувам. На ТУ скоро ще отворят басейна и както съм освободен от спорт понеже чух, че плуването било добро за развдижване на стави обмислям да се понауча да плувам.

Също така някой съвет за по-бързо възстановяване на сухожилия би ми дошъл добре, защото немалко от болката идва от сухожилията около глезена, не само от ставата. Казаха ми, че може да ги масажирам, ама това не помага особено (наранявал съм сухожилие, докато тренирах преди).

Благодаря предварително за коментари, съвети и критики.

А,  и да не забравя да благодаря на лекарите!!! >:-(

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 19.04.11 11:00.

09.10.07
12:29

Eдинственото, което бих ти препоръчал е да смениш лиотона с Траумил-С(пак мазило и НЕ Е загряващо). Не, че лиотона е лош, но е ..слаба работа.

( Уф, някои ‘лекари’ са направо за утЕпване! )

Мнението беше редактирано от 6th на 09.10.07 12:29.

09.10.07
16:44

Лиотонът става и за ултразвука от физиотерапията, затова ми казаха да ползвам него.

10.10.07
13:59

значи към автора: глезена на съм вадил, но с една травма се боря вече доста години. Незнам дали пиеш, но да ти кажа порови се на тема ГЛЮКОЗАМИН. Хранителна добавка е, прави сухужилията по нечупливи и възстановява ставните в/ва. Поне така пише на опаковката и из нета.. Иначе при травми (за спортни само говоря, от други не съм се интересувал) лекърите масово изписват ударни дози витамини. Един приятел (от форума, ако иска да пише) каза че толкова големи че се оцветява орината! И др-то което е движението, щом работиш с кинезитерапевт това мисля че е ок.

Като казваш че е бил изваден се сещам за - народните лечители (правачи). Само че си аз не бих отишъл при такъв човек, не ти го препоръчвам и на теб. Защо го казвам? Незнам колко си осведомен, но има клон на медецината (учат си за доктори, специализации... всичко точно) който се занимава с тези работи. За мен е необходимо да потърсиш такъв човек. Аз имам информация за един такъв в столицата. 3 мой хора са ходили при него, от който 1та проф спортист, и нямат забележки, ако искаш пиши ЛС, за да не става реклама...

към С7АЛК3Р: аве батенце, аз 2 год търся да разбера, какво е това Траумил С и къде се продава, пък ти го знаеш.. Дай малко повече инфо. На мен като ми стана травмата и спортния лекър ми каза- глукозамин+траумил С (на инжекции), ама от САЩ ...иии парии... бая... но това е друга тема. Дай инфо, викаш паста е а?

BL

17.11.07
12:03

казано от marzipan на 09.10.07, 12:17:

А сега по проблема - в последните дни на август при едно падане ме заболя наистина много глезена.
Та въпросът ми е - дали някой има опит с извадени стави и какво се прави за по-бързо възстановяване. Питам, защото от едно място лекари ми казват да седя кротичко, ще си мине. След това следващият специалист казва, че трябва да се движа, и т.н.
Просто си търся от някъде челен опит при сблъсък с подобен проблем, че тия лекари просто...ме осакатиха направо. Смятах да започна отново да танцувам тая година, активно спорт и т.н., а не мога да слизам стълбища спокойно...
Благодаря предварително за коментари, съвети и критики.

Преминах през подобен проблем с глезена миналата зима-скъсани или разтегнати ставни връзки без счупване.
В първите две седмици не можех да стъпвам на крака, след което над два месеца ходех с накуцване. През този период ходих при познат терапевт за наместване, както и при ортопед, който назначи физиотерапия.
Като цяло травмата е сериозна, изисква повече време и от счупване.
От личен опит мога да кажа, че ще ти е нужно време за възстановяване. В първите месеци правих леки упражнения за раздвижване на глезена - рисуване на букви във въздуха, кръгове във въздух и др. Впоследствие повече ходене и накрая леко тичане. Важно е глезенът да бъде постоянно раздвижван, но също толкова важно е да не се натоварва, т.е. ако усетиш болка - спираш веднага. Мога да кажа, че почуствах глезена си здрав някъде към средата на лятото. В момента не усещам вече никакъв дискомфорт, въпреки това продължавам да внимавам.
Като цяло се въоръжи с търпение и постоянно внимание, за да може да се възстановиш. Успех!

ПП От препаратите (за мазане и пиене) аз лично не усетих никаква полза, въпреки че пробвах какво ли не. Глюкозаминът е наистина добро средство, но при проблеми със ставния хрущял, а не със ставни връзки.

17.11.07
16:49

Благодаря за информацията. До момента са минали 2 месеца и половина някъде от травмата...та май поне още толкова ще е тегаво. Надявах се да отнеме по-малко време, но и това поне е някакъв ориентир.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1