Истината за Креатина

06.10.07
14:31

Здравейте тарикати.
Два дена вече се ровя из този форум и в други сайтове в нета, като търся информация за цялостното влияние на креатина върху организма. Колкото потребители има, толкова и мнения. Един казва, че при прекомерна употреба човек започва да пикае кръв, според друг креатина вреди на бъбреците, според трети от него се натрупва вода в мускулите. Ако във всичко това има поне малко истина, то не си заслужава да се взима тази добавка. Затова искам да ви попитам каква е истината за креатина.
1. Какво е влиянието му върху организма като цяло и опасен/вреден ли е дори в препоръчаните количества.
2. Какви са алтернативите за повече енергия.

Моля мненията си да дават само хора, които са сигурни в това, което казват, осланят се на реален опит или доказани научни изследвания.

06.10.07
15:03

Хвърли едно око тук:  http://www.bb-team.org/articles/871/

06.10.07
20:17

“Дозата прави отровата.”

07.10.07
19:54

След като спрях да го приемам,започнах да уринирам много по-често дори без да съм пил много течности,иначе не съм имал проблеми с него,но и ефект почти нямах. Малко ме плаши този креатинин в който се трансформира ама мисля че ако се спазват дозите няма голяма опасност като цяло.

08.10.07
03:42

Аз доколкот знам е опасно ако креатина е овлажнен .... тогаа стаа на креатинин

14.10.07
09:14

Като цяло едно от действията на креатина е да съдържа вода,това си му е част от действието и няма как да бъде избегнато.Имало някакви по-скъпи креатини,които били изчистени от веществата дето задържали вода,аз още не съм видял такъв.Зависи и за какъв креатин говорим,ако е някой по гаражите,дето ги продават наливно за жълти стотинки,може и да се получат някакви странични ефекти като пикаене по-често както казва колегата преди мен,но е относително,всеки организъм е различен.Аз лично съм употребявал креатин и съм нямал проблеми,марката е Weider.

14.10.07
10:29

Тос по-скъпия креатин е крайното производно ... креалкалин май беше ...

14.10.07
15:00

Никой със сигурност не може да твърди, че креатина (като цяло) е вреден. Обратното също е вярно. Най-изследван от всичките е монохидрата и за него се смята, че е най-добър за използване. Сега по двата въпроса, които зададе:

1. Като цяло се твърди, че е безвреден, стига да се спазват дозите. Някои казват, че по-продължителна употреба вреди на бъбреците. Е, аз опитах вземах го близо три месеца и половина по метода “5 преди, 5 след” и 5 в нетренировъчен ден. Сериозни проблеми не съм усетил. Положителен ефект по отношение на силата имах. Но не мога да твърдя, че през този период по някакъв начин не ме е увредил, защото не съм се изследвал, само казвам, че сериозни проблеми не съм усетил.

2. Алтернатива за мен е - повече ядене в комбинация с аеробно натоварване (например 2 пъти седмично с максимална продължителност 15-20 мин) и здрав сън. Смятам, че това е неосъществимо предвид забързаното ежедневие на всеки. Ако питаш за алтернатива сред добавките - не мога да ти помогна.

FA

14.10.07
15:13

В креатина имало вещество което било като стероид и поради това се задържа вода !

14.10.07
15:22

казано от faramir на 14.10.07, 15:13:

В креатина имало вещество което било като стероид и поради това се задържа вода !

Бъди малко по-конкретен, моля!
Не всички форми на креатина задържат вода. Това май не си го съобразил.  :blank:

Мнението беше редактирано от Sincere на 14.10.07 15:29.

14.10.07
15:53

Не съм спец обаче съм сигурен ,че ако монохидрата не задържа вода то не се използва неговата основна функия(естесвено и сила да идва),смисъл трябда да си малко подпухнал и “воден” иначе си го зимал напразно.Колкото до това дали е вреден,имам приятел на баща ми завършил спортна медицина и каза,че креатина го има в тялото и не е вреден,но ако го зимаш 2 месеца не е лошо да го спреш за още толкова.

14.10.07
16:03

5гр креатин на прах=на около 1кг телешко месо

14.10.07
18:37

казано от Smuchko на 14.10.07, 15:53:

Не съм спец обаче съм сигурен ,че ако монохидрата не задържа вода то не се използва неговата основна функия(естесвено и сила да идва),смисъл трябда да си малко подпухнал и “воден” иначе си го зимал напразно.Колкото до това дали е вреден,имам приятел на баща ми завършил спортна медицина и каза,че креатина го има в тялото и не е вреден,но ако го зимаш 2 месеца не е лошо да го спреш за още толкова.

Основната функция е издръжливостта, която ще ти даде. Водната задръжка спада към “страничните” ефекти.

казано от gigitas на 14.10.07, 16:03:

Не разбирам, това какво общо има с темата. Също така 5 грама креатин не се равняват на 1 кг телешко месо. Ако беше така изобщо нямаше да имаме нужда да ядем.

14.10.07
20:32

добре, дотук повечето от вас се съгласяват, че от креатина се задържа вода във мускулите. сега дайте да изясним защо това е страничен ефект, защото водата нито е токсично нито някакво друго опасно вещество. Колкото за вредата върху бъбреците - това е което най много ме притеснява.

14.10.07
20:50

казано от g_t на 14.10.07, 20:32:

добре, дотук повечето от вас се съгласяват, че от креатина се задържа вода във мускулите. сега дайте да изясним защо това е страничен ефект, защото водата нито е токсично нито някакво друго опасно вещество. Колкото за вредата върху бъбреците - това е което най много ме притеснява.

значи кретинат взема вода от бъбреците и я праща в мускула това не мисля че е страничен ефект но важното при приема е на креатин е да се приема много вода защото е вредно за бъбреците ако тя липсва

14.10.07
21:46

Не разбирам, това какво общо има с темата. Също така 5 грама креатин не се равняват на 1 кг телешко месо. Ако беше така изобщо нямаше да имаме нужда да ядем.

Това че 5гр. креатин се съдържат в 1кг месо е напълно вярно!
Е един килограм месо не съдържат само 5гр. креатин :) Съдържат си и ~230гр. белтъчини и опр. количество мазнини, както и други вещества. Ето за това имаме нужда да ядем, а приема на креатин като хранителна добавка е олеснение, защото не може да си позволиш да ядеш по 1кг. месо на ден.

.....
На въпроса защо задържането на вода в организма е страничен ефект: е каква е ползата от тази вода ?

Всичко в прекалени количества е вредно!

Мнението беше редактирано от Martinakiss на 14.10.07 21:48.

15.10.07
08:29

Точно толкова има в 1 килограм,NO WAY ти го обясни по подробно,мерси баце  ;-)

Мнението беше редактирано от Judo на 15.10.07 08:31.

15.10.07
08:39

Извода е,че просто трябва да приемаш повече вода и тва е.Че бъбреците не се натварват само от креатина и от бълтъците също.Затва пий вода и тва е,и да не мислиш,че 2 литра е много вода,аз винаги съм се стремял към 5 литра,че и отгоре ако може.
Когато съм вкъщо до ПЦ-то винаги имам 1 шише вода.

Мнението беше редактирано от Финдо на 15.10.07 08:40.

15.10.07
19:43

казано от No_WaY на 14.10.07, 21:46:

Това че 5гр. креатин се съдържат в 1кг месо е напълно вярно!
Е един килограм месо не съдържат само 5гр. креатин :) Съдържат си и ~230гр. белтъчини и опр. количество мазнини, както и други вещества. Ето за това имаме нужда да ядем, а приема на креатин като хранителна добавка е олеснение, защото не може да си позволиш да ядеш по 1кг. месо на ден.

С това съм съгласен. Но по начина, по който го е написал gigitas в по-горния пост изобщо не означава това, което казваш ти. Онова беше съвсем друга бира.  ;-)

Имам чувството, че някои хора се притесняват от факта, че монохидрата задържа вода. Ако наистина това ви притеснява, не купувайте монохидрат, има и други форми на креатина на пазара. Дори и да изберете монохидрата не се притеснявайте за водата, която ще задържите. След прекратяването на приема му, тя просто бива изхвърлена от организма. Също така, искам да кажа, че по-добре мускулът ви да е “воден” отколкото “сух” (освен ако не се готвите за състезание). При “сухият” мускул има повече предпоставки за схващане, някъде съм чел, че дори и за скъсване. (за скъсването говоря по памет и не съм сигурен).

15.10.07
19:59

Казано с няколко думи по темата-в препоръчителните дози креатина не е вреден,мисля че е точно кратко и ясно.Нали това беше въпроса на момчето.

16.10.07
12:14

Обшо взето за мен задържането на вода е плюс, защото изглеждам по-напомпан и по-голям :)

16.10.07
15:38

7. Водата спомага за по-доброто усвояване на приетите хранителни добавки
Суплементи като креатина работят като привличат водата в мускулните клетки, при което се създава анаболна обстановка, нужна за растеж. За да действа в цялата си ефективност креатинът има нужда от голям прием на вода. Освен това, ако тренирате тежко и интензивно, то тогава имате нужда от основни витамини в по-големи от обикновените количества. Много от тях са водно-разтворими и водата е ключът към тяхното ефективно действие.

Ето още една причина, заради която не бива да се притеснявате от водната задръжка.

16.10.07
17:47

а този креатинин, в който се преобразува креатина в стомаха може ли да има канцерогенно действие. имам предвид сега като сам на 20г. нищо да не усетя ама след 10-15г. да почуствам отрицателните ефекти на креатина, който взимам сега

16.10.07
18:04

казано от g_t на 16.10.07, 17:47:

а този креатинин, в който се преобразува креатина в стомаха може ли да има канцерогенно действие. имам предвид сега като сам на 20г. нищо да не усетя ама след 10-15г. да почуствам отрицателните ефекти на креатина, който взимам сега

След толкова втреме има вероятност да забременееш!Още ли не ти стана ясно има толкова много изписано за този креатин!

Мнението беше редактирано от Judo на 16.10.07 18:05.

1. Какво е влиянието му върху организма като цяло и опасен/вреден ли е дори в препоръчаните количества. - Не е вреден в препоръчителни количества. В по - големи пак не е вреден. Трудно е да направиш нещо такова вредно. Виж с някои други вещества не е така.

2. Какви са алтернативите за повече енергия. - Да се приема в правилното време преди тренировка, да се пие с бърз въглехидрат, да се приема много вода по време на приема му(през целия ден става дума).

17.10.07
10:23

Jorku изясни нещата достатъчно добре...
Искам само да вмъкна нещо за задържането на водата. Креатина в комбинация с глутамин е една доста добра комбинация. Когато се приема само монохидрат водата се задържа  около мускулните клетки, а глутамина вкарва тази вода вътре в мускулните клетки и това придава още по добър ефект.
Лично аз съм доволен от креатина, пиеш 2-3 литра повече вода от нормалното и нямаш проблеми.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1