22.09.07
20:10
Айде и аз да се разпиша най-сетне с един дневник.
Хм, предисторията ми е следната: ходя на зала ще стане вече 3 години декември месец, сериозно и без прекъсвания. От самото начало започнах с треньор, което беше голям плюс за мене през цялото време. Преди това се занимавах с волейбол и тенис. В началото бях 53 кг, не се харесвах и тръгнах на тренировки с намерение да поотслабна и поизчистя мазнинки, не са ми липсвали, макар и да не съм била много килограми. Имам склонност към трупане на бедрата и бричовете.
С течение на времето свалих, но е факт, че храненето ми мнооооого ми куцаше и въобще не слушах какво ми се говори относно храната, гладувах. В резултат на това бях свалила доста драстично килограми, което се отрази естествено и на силата и всичко.
От около година тренирам по 6 пъти на седмица - 3 дни на зала и 3 дни правя кардио. Наложи ми се да започна да пия хормони, в следствие на което качих 10 килограма и сега съм 47, 168 см висока. Проблемът обаче сега ми е, че с тези хормони не мога да контролирам теглото си или по-точно това става много трудно. За това тренирам толкова често. Този проблем обаче ме накара да пооправя храната, с цел да засиля метаболизма, който беше тотално заспал. Сега се храня по 4 пъти на ден, по малко белтъчина.
Наложи ми се да акцентирам в тренировките си върху краката, където основно се виждах да качвам през този период на пълнеене. Факт е, обаче, че вече трябва да попроменя нещата в сплита и тренировките като цяло, защото не може все така. Но не зная как да продължа, защото наистина всяко нещо ми се лепи кошмарно с тия хормони.
Днес тренировката ми беше следната:
20 мин. колело
крака (интензивно) - клек с една серия на 40 кг, 2 на 45 и 1 на 40 отново, без да почивам между повторенията и с 1,30 мин почивка между сериите
суперсерия на бедрено разгъване и римска тяга. Бедреното разгъване е с 15 кг, 3 серии до отказ, а тягата с 45 кг, 3 серии отказ.
глутеус машина
трицепс - френско, 4 серии с 15 кг
придърпване на въже над глава, 3 серии с 12,5 кг
кик бек с дъмбели 3 кг
корем - 3 серии на френското столче с тежест зад врата 4,5 кг
Храната ми е мнооого еднообразна, не ме съдете много строго:
първо хранене - 50 гр. извара, забъркана с кис. мляко 0,1%
второ хранене - 50 гр пуешко филе
трето хранене - като първото и 3 маслини обезсолени
четвърто хранене - (в момента го хапвам) 3 малки доматки, към 20 гр изкиснато сирене, към 30 гр обезмаслен кашкавал
Позволих си и едно мокачино днеска и малко сок от моркови с праскови, дето навсякъде ги продават.
Последно искам да ви помоля: не ме съдете за малкото хранене, защото това е повече, от колкото съм яла от мнооого отдавна и също така, повярвайте ми, с тия хормони и на фотосинтеза да съм, пак ще пълнея. А аз не искам да пълнея повече.
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 17.06.11 16:20.
здравей Peterinka :)
Твоят дневник е от особен интерес за мен, защото аз самата сам на хормонални хапчета (dianе) от два месеца,и за съжаление знам от личен опит какво значи да ти се развали метаболизма, въпреки че се храниш често, и да качваш килца..при мен бяха 3 през първия месец въпреки че спортувах и се хранех както преди. Този месец оабче увелечих тренировките като брой и интежитет,и поне успявам да задържам теглото си,следващия месец се надявам и да почна да свалям, въпреки хапчетата,които ще трябва да взимам още дълго време.
И именно като човек който познава проблема ти смятам, че храната ти е прекалено малко, моята е поне два пъти повече ..това твойто няма и 800 кал , а и килограмите ти са повече от идеални за спортуващ човек на твоя ръст. Сигурна ли си че наистина имаш какво да сваляш. Направих си простатат сметка, че преди си била 37 кг.на 168см ...хмм това за мен е близо до анорексия .Така че според мен трябва да преосмислиш храненето си, това ти го казвам като жена която също взима хормонални хапчета.
Успех !
Ще следя с интерес дневника ти и коментарите в него!
Здравей honey_bee
радвам се, че има някой който ме разбира (освен една много скъпа дама за мен в тоя форум). Само, че искам да уточня нещо - хормоните, които ти пиеш ми е ясно за какво са. Обаче тези, които аз пия, са може да се каже, за обратното. Бога ми, ако трябва да сравнявам (понеже съм пила и Диане), от тия направо изпаднах в ужас как се пълнее. А и аз мяй няма скоро да ги спирам, така че направо не смея да увеличавам храната, защото тренировките пък от това повече не знам на къде да увеличавам.
За днес: кардио. По принцип смятах да ходя да бягам както обикновено, но тъй като нямах много време, реших да направя HIIT кардиото. Загрях с една обиколка на стадиона и след това на спринт взимах правите дължини, а в заоблените части на стадиона - джогинг. Така общо 8 пъти, след което още 1 обиколка за отпускане в леко темпо. Честно казано тая последна обиколка много не я помня, защото имах чувството, че или ще припадна или ще повърна. Направо не е истина как натоварва интервалното бягане.
Храната, хммм, 50 гр пуешко сутринта след бягането, а после към 50 гр извара и почоплих малко заливката на мусаката, дето я има сготвена в къщи, че нали е мляко и яйце, а и ми се хапваше (обичам заливки :)) )
По-късно смятам да изям 1/2 протеинов бар, а за вечеря стандартното - изскиснато сирене и обезмаслен кашкавал. Обаче ще вкарам и малко лютеница, защото мра за лютеница направо.
Имам един въпрос, ако някой може да ми отговори точно. След кардио наистина ли не трябвало да се яде нищо поне 1 час, или ако е чист белтък, мога и да хапна нещо след кардио?
Аз когато съм тичал съм го спазвал това правило, като само съм пил вода през това време.
Alkorin, в дневника на Tralfamadorian ми каза, че тягата е за долната част на гърба, а гребането е за горната. По лекарско предписание трябва да заякна горната част, лекарят ми каза, че долната съм я развила добре, но не и горната. Какви други упражнения акцентират върху горната част?
Здравей, върху горната най - ефективни са - гребане с щанга, но трябва да го правиш чисто движението да идва от латисимусите без да включваш краката или кръста, гребане с дъмбел като си се облегнала с другата ръка на лежанката, набирания - най вече независимо с какъв хват, теглене на хоризонтален скрипец към гърлото най - добре става с въже или верижки и олимпийските вдигания и конкретно обръщането - ето това движение имам предвид - http://www.youtube.com/watch?v=6TlbDQUWs0s&mode=related&search;=
Alkorin, да си жив и здрав. Стана ми ясно на кои упражнения да наблягам, ама това последното страхотно ми допадна, а и каката е хубава. Правила съм го 2-3 пъти, но не като упражнение, ами да усетя техниката. Задължително го включвам, само че като правя гърба, олимпийското вдигане кое подред е редно да бъде, особено когато съм правила и тяга за първо. Или в една тренировка да правя тяга и скрипци и дъмбели, а в следващата тренировка за гръб да почвам с чукчета или мечка и да включа олимпийско вдигане. Дай акъл как да съчетая нещата. И пак да кажа, че много благодаря.
А за днес да си докладвам:
сутринта изпих малко мляко с нес, за да се събудя малко на работа и по-късно за закуска хапнах към 70 гр. риба тон от консерва (голяма гадост, чудя се дали с малко профилактична сол и симонов сок ще стане поносимо).
Второто хранене беше 50 гр извара, но белата е, че днеска не можах изтървах третото. След малко направо ще хапна малко пастет от риба тон (не съм яла до сега) и обезмаслен кашкавал с печен пипер и лягам.
След работа правих първото за седмицата кардио - 35 мин интензивно скачане на въже и после коремни преси и повдигания на краката.
Олимпийските вдигания винаги трябва да са първи в програмата защото изискват висока координация и не трябва да надхвърлят 5 повторения в серия, затова е добре да се правят повече серии 4-6 серии с по голяма почивка между тях (3-4-5 мин), важно е и да се изучи техниката максимално добре.Можеш да тренираш гърба по следния начин - 1. олимпийско обръщане 2. гребане с щанга(или дъмбел) 3.набирания(или хоризонтален скрипец като придърпваш кам гърлото) 4. мъртва тяга (тягата е винаги добре да се прави последна тъй като изцежда цялото тяло и след това нямаш сили за други упражнения).Направи ми впечатление че не се храниш достатъчно, за да можеш да тренираш пълноценно и да се възтановяваш храненето е от първостепенно значение.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 25.09.07 04:13.
Ами да, храната ми е голям проблем, но причината, както бях споменала, е, че пия хормони, с които ми е страшно трудно да контролирам килограмите си. Всъщност едва ги задържам с толкова малко хранене и такива тренировки. Факт е, че трябва да променя нещо, но не знам как и по колко и с какво, за да не изтърва нещата от контрол. Много лесно се омазнявам и много задържам вода с хапчетата.
А относно тренировката за гръб, смятам да те послушам, но явно, че трябва да променя и сплита, защото в момента правя всеки път крака, а ако правя такава тренировка за гръб е изключено да се правят и крака след това.
Днес тренировката беше следната:
почнах без да карам колело 20 мин. Обикновено го правя, за да изгарям повече калории с упражненията после.
Клек - работните серии бяха 1 на 40 кг х 10 повторения
1 на 45 кг х 10
1 на 50 кг до отказ
2 на 55 кг до отказ (5-6 повторения)
1 на 45 кг до отказ
Тяга - 1 серия на 50 кг х 3 повторения
1 серия на 55 кг х 3
2 серии на 60 кг до отказ
Бицепс - бицепсово сгъване с щанга 17 кг (не знам точно колко е лоста) 4 серии х 8 повторения
едновременно сгъване с 2 дъмбела от седеж, 3 серии с 6 кг х 8 повторения
концентрирано на крос оувър, клекнала - дроп серия
А храната - майка плаче, храм’фон свири
мляко с нес, няколко глътки
50 гр пастет от риба тон
50 гр извара и няколко резенчета пуешко филе
1/2 протеинова вафла
за вечера - малко изкиснато сирене и обезмаслен кашкавал, печен пипер
Мнението беше редактирано от peterinka на 25.09.07 19:43.
Днеска съм крайно доволна от себе си - увеличих тежестта на някои упражнения, като въобще не знаех, че съм готова за такава тежест, защото не съм увеличавала храненето. Сигурно е от много проклетия :))
Сутринта закусих с 50 гра изкиснато сирене, после в стола на работа имаше супер вкусно пушено пуешко бутче, печено, а че хапнах половината. 1/2 протеинова вафла ми беше третото, преди тренировката.
А самата тренировка - както съм споменавала, акцента върху краката в тренировките е много силен, всеки път ги правя, само че четвъртъка правя по-малко крака - 2 упражнения. Първо започнах с 20 мин на колелото, че да ги уморя и направо почнах клека с работни серии. Днеска правя клек на гърди: 1 серия х 15 повторения с 32,5 кг
2 серии до отказ с 37,5 кг
1 серия до отказ с 32,5 кг
След клека отидох на смит машината и направих 2 бързи серии нормален клек до отказ (към 11-12 повторения се получиха). На смит машина клякам рядко и то когато искам да напомпя и няма кой да ме пази. Тогава разкрача ми е по-културистичен, иначе със щанга клякам малко трибойски.
Накрая за краката направих една серия до отказ напади с 30 кг - супер добре, драстично покачване на силата.
Гръб: долен скрипец - 1 серия 20 кг х 10 повторения
1 серия 25 кг х 10 повторения
3 серии 27,5 кг х отказ
гребане с дъмбел 15 кила (също подобрение) - 3 серии х 10 повторения
Рамена: в суперсерия раменни преси с 11 кг дъмбели (ура) и изнасяне на дъмбели встрани за средно рано с 6 кг.
Мда, доволна съм, макар, че страдам от страхотен световъртеж от един антибиотик за парадонтит, който пия - Родожил. Направо ме съсипва, какви са тия луди странични ефекти.
Оф, най-сетне да свърши тоя гаден ден, имам чувството, че ми е минал товарен влак отгоре, капнала съм. Много бач през деня, поради което не можах и да хапна 3 пъти, както трябваше, останах на 2 хранения, сега вечерята ще е 3-тото. Та, разделих си изварата, която си бях забъркала на 2 приема от по 50 гра, само че на второто хапване вкарах с нея и малко пуешко филе, което имах от предния ден в служебния хладилник - към 20 гр. След работа си направих кардиото, старая се да е все различно, за това заложих днеска на 30 мин интензивно на крос тренажор на 6-та степен, а след него 3 серии коремни преси с 5 кг диск зад врата.
радвам се, че ще мога малко да посменя обстановката на залата, защото в неделя заминавам за Свищов за защита ма магистърската теза и ще тренирам там няколко дни. Да стискате палци за защитата, ще се отчитам като се върна :))
Мнението беше редактирано от peterinka на 28.09.07 17:46.
28.09.07
17:57
Здравей, прочетох внимателно дневника ти :) Проблемът с хормоните е повече от ГОЛЯМ КОШМАР, който го е нямал не може да разбере колко неприятно е... особено, когато искаш да изглеждаш добре. Аз също съм на медикамент, който намалява многократно завишен хормон в организма :-S И повярвай - разбирам те прекрасно , още повече че на този огън се пека вече 4-та година и не е ясно колко години ще трябва да го пия, на всичкото отгоре съм с тежка алергия към всякакъв вид продукти съдържащи лактоза /млечните продукти, доматите, киви, ягоди и т.н. + медикаменти/ Защо ти казвам всичко това?!!?? Защото ми се струва, че се храниш доста еднообразно. Изключително важно е да има разнообразие в менюто ти, особено при положение че можеш да ядеш всичко - единствено ти е необходимо правилно да подбираш храната и продуктите си. Защо не започнеш да включваш различни видове риба в менюто си или друг тип чисти меса, зеленчуци, за освобождаване от течности, поради медикамента, който приемаш е добре да пиеш чай от глухарче преди хранене, независимо дали е корен или цвят. /но не трябва да пиеш повече от 3 чаши дневно и бъди внимателна с хранетето докато го пиеш, тъй като отваря апетит, честото хранене с малки порции е за предпочитане/Също така включи лимона и червения грейпфрукт в ежедневното си хранене. Малките и кисели плодове са богати на витамин С, така че не се лишавай от тях. Успех!
Sladuranke, благодарна съм, че се включваш, пишеш ми доста неща, за които ме накара да се замисля. Първо ми се ще да те попитам, ако е удобно и редно разбира се, как се справяш с твоя проблем, как успяваш да задържаш нещата в задоволителни граници вече толкова години - като храна и тренировки.
Второ, да разбирам, че чая от глухарче има диуретичен ефект, така ли? Защото наистина доста вода задържам зареди хормоните. Всеки мой ден е все едно деня, в който ще ми идва - надута съм (корем, ръце, крака).
И трето, хубава е идеята да включа риби в менюто, обаче, имайки предвид, че 3 от храненията ми са докато съм на работа, ми е доста трудно да разнообразявам, защото трябва да нося 100 кутии с храна. По-лесно е да си забъркам извара за цял ден и да я яд, нали се сещаш :)) А и за жалост съм слаб кулинар (меко казано :)) ) и не ми идват идея какво и как да си приготвям, яйцата и сухите неща са най-лесни.
Ще се радвам на всеки твой съвет и забележка!
Забравих да се отчета за днеска - смятам, че направих една доста добра тренировка, може би и поради факта, че тренирах сутринта, което ми е любимото време за тренировка.
Почнах с 20 мин колело, за да уморя краката
Клек - интензивен клек: 1 серия х 15 бързи повторения на 40 кг
3 серии с бързи повторения до отказ на 45 кг. Между сериите 1,3 мин почивка
Клек на смит машина, като краката бяха с по-тесен разкрач от раменете и стъпалата бяха изнесени напред (май не мога да го обясня, ама не бях застанала перпендикулярно на пода, ами под лек градус). Този клек беше пълен, 3 серии с бързи повторения до отказ и 1,3 мин почивка между сериите.
Сгъване за задна част на машина - 3 серии доотказ с 17 кг (към 15 повторения)
Глутеус машина - 1 серия с 15 кг по 50 повторения на всеки крак.
Трицепс
Тесен хват - 4 серии на 21,5 кг до отказ
Разгъване за трицепс на крос оувъра (не знам как се казва упражнението) - 3 х 10 с 7 кг
Разгъване на дъмбел над глава с две ръце - 3 х 10 с 12 кг
Искам да питам нещо, когато знаете, че примерно вечерта ще излизате на заведение, ще се хапва, ще се пийва и въобще хубави неща, трябва ли в този ден да се яде примерно с 1 хранене по-малко или на следващия ден да се хапва по-ограничено, за да се компенсират калориите. Когато на мен ми се случи някакъв такъв повод, на другия ден ми иде да седя цял ден гладна, ама не и да ям 4 пъти, че съвсем да ми се надуе корема. :-S
29.09.07
18:17
Здравей отново:) Разбира се, че е удобно да ме питаш. Смятам да ти отговоря първо на въпроса -как се справям с моя проблем вече толкова години?- Когато научих за моя проблем, лекуващите ми лекари ми казаха, че трябва да променя коренно начина си на мислене, хранене и стил на живот. В началото не знаех как точно да действам и в интерес на истината всеки ден научавам нещо ново, което ми помага в една или друга трудна ситуация. Истината е обаче, че няма невъзможни неща, в случай че искаш нещо силно, то обезателно откриваш начин, още повече когато говорим за здравето, тялото, духа и самочувствието на едно младо и красиво момиче, каквото си и ти. Прочетох доста литература за добре съобразено хранене, но за съжаление ми беше трудно да открия редовете за тип хранене, в който се изключват млечните продукти или такива, които не съдържат лактоза, независимо дали в натурален вид, както е например в доматите. Почти непрекъснато ми се налага да сменят хранителния си режим и продуктите, които използвам, с цел разнообразно, енергийно и полезно въздействие върху организма. Експериментирах с най-различни видове диети, но в крайна сметка стигнах до извода, че човек не може да следва ревностно един и същ режим, защото организма има нужда от разнообразие, за да се зарежда с витамини, минерали, протеини и т.н. Храня се задължително 3 пъти дневно, като последното хранене не ми е по-късно от 17 часа следобяд. Тренирам 5 пъти седмично, но и в тренировките също лавирам, никога не са от един и същ тип натоварване. През тези години съм имала периоди от няколко месеца, в които съм залагала на движение, ходене пеш по 7-8 километра дневно, друг път гимнастика, трети път - за по няколко месеца фитнес, като и там също лавирам. По отношение на храненето имам няколко простички правила които следвам и съм открила, че те за мен правят чудеса. Ако искаш можеш и ти да ги пробваш, може и на теб да ти помогнат?! Ето ги и тях:
1.Храня се по едно и също време
2.Никога не пия течности по време на хранене - преди хранене или след хранене чакам поне 15 мин преди или след
3.Не надвишавам два плода дневно - единия е сутрин /круша, сливи максимум 2, ябълка, боровинки и т.н/ следобяд последното ми ядене е един грейпфрукт.
4.Не пия изобщо течности докато тренирам независимо от какъв тип натоварване е тренировката ми /оводнявам се преди тренировка добре, тъй като съм с ниско кръвно и събирам границите, но последната течност е 30 мин. преди тренировката/- този навик за не пиене на течности по време на тренировка го придобих от активното спортуване около леката атлетика, спортната гимнастика и баскетбола. Оводнявям се добре след тренировка, но отново 30 мин след нея.
5. Не употребявам твърд алкохол въобще /чаша бяло вино на ден и то гледам да не е по време на хранене/, ако съм в компания на ресторант или навън тогава си позволявам да е с храната.
6. Кафето е в рамките на две чаши на ден и то само сутринта - черно, но с малко мед.След което пия чай, зелен, канела, черен, ванилия, мащерка, риган и т.н. чист без подсладител.
7. Тегля се на всеки два дена, за да контролирам ситуацията, както знаеш дори и да си на невероятен режим на хранене с хормонален проблем килограмите могат да се повишат без видима причина, но това няма как да го променим. Гледам да държа едно положение и да не качвам повече от 1-2кг., за които отново трябва да се боря да премахна с нова промяна в стила си на живот:)
Да, чаят от глухарче има диуретичен ефект.
По отношение на храната за работа. Имам доста лесно решение за теб, аз самата го правя всеки ден. От предишния ден си планирам храненето. Например, ако смятам да ям риба,купувам такава, която е изчистена, като се прибера я пека във фурната. Не слагам сол или подправки. След като е готова слагам малко копър или магданоз или нещо друго зелено.В една кутия нарязвам си салатата която ще хапвам без сол или зехтин или лимон, тези неща слагам непосредствено преди да излезна от вкъщи и в същата кутия слагам парчето риба, което съм планирала за обедната почивка.Друг път от предишния ден на пара си правя броколи, пиле печено, тиквички печени и т.н, като всеки път върху салатата или зеленчуците поставям планираното месо или риба, в твоя случай може да е сирене, яйца или друго.Така на работа носиш само една кутия:)Закусвам вкъщи и си взимам малка кутия за обяд.
По отношение на кулинарните способности, те не са ти необходими - важното е продуктите които взимаш да не преминават през прекалено сложни процедури, - вариш или печеш или на пара - пърженето не смятам, че е удачно :) Избягвай солта, особено когато се има предвид, че задържаш вода /ползвам диетична,йодирана сол и то много малко, докато готвя също не слагам сол/. Аз вече свикнах да ям без сол, беше ми трудно в началото сега е супер :) Единствено не мога без лимон в салатата, а мазнините си ги приемам от естествената мазнина на месото или рибата, т.е не ги пека със зехтин или олио :) Не ям полуфабрикати или неща опаковани и готови за ядене. Саламите, луканките и т.н са далеч от храненето ми /има твърде много сол, Е-та и подобрители към които правя чудовищна алергия/.Готви си елементарно и ще видиш колко е хубаво да усещаш истинския вкус на храната. А, щях да забравя...когато приготвям телешко или агнешко, първо го варя 30-40 мин. След което изхвърлям водата и запичам само месото отново във фурната, така става крехко и хрупкаво. Единствено на телешкото мога да си позволя лукса да сложа чаша бяло вино, когато го поставям във фурната, иначе ще ти стане твърде сухо. Надявам се с изчерпателния си и толкова дълъг отговор да съм ти била от полза:)Пожелавам ти успех!
Страшно съм ти благодарна, че си отделила толкова време да ми пишеш толкова изчерпателно и подробно, наистина го оценявам. А и също така започвам да осъзнавам, че от собствената си глупост, се ограничавам в неща, без да имам проблем да ги консумирам. Срамота е да се лишавам от неща, когато самото ми здраве не ми налага да го правя, ето ти имаш явно наистина сериозни проблеми с алергични реакции и пак си намерила златната среда за себе си, трябва да се гордееш с това.
Аз ще взема под внимание съветите, които ми даваш за приготвянето на храната, още от следващата седмица. Само, че ми е трудно да вкарам и повече зеленчуци към основните хранения, защото ми става тежко и от малкото, което изяждам, как ли ще се чувствам ако ям повече храна, макар и да е фибри само. Фибри, ама им трябва място в стомаха, нали :-/
Иначе аз също не си позволявам алкохол, ползвам профилактична сол и не пия вода по време на тренировки. Всъщност аз въобще не пия вода :red: Просто я ненавиждам. лятото направих опит да пропия вода, ама провала беше пълен. Не знам що за човек съм, просто никога нямам нужда да пия вода и ми е горчива и неприятна, когато си налагам да я пия. А относно кафето и чайовете, това е сигурно още по-отвратително за мен и от водата, само миризмата и вкусът им (особено горчивината на кафето) ме кара да ми призлява. Не се лигавя, опитвала съм се да ги пропия, безнадеждно е. И какво остава да пия...? Ами неща, които не трябва да си позволявам като сокове, нектари и хиляди други неща, които има на пазара.
Обаче останалите неща смятам да ги пробвам още от следващата работна седмица.
Благодаря ти наистина за всичко, надявам се на още много ценни съвети за в бъдеще. :)
Мнението беше редактирано от peterinka на 29.09.07 22:00.
Здравей, Петеринке!
Първо се обръщам към Сладуранката, с малко риск да бъда пряма. Извинявам се, ако те засегна пряко :red:
1. Три хранения дневно са нищо, нито ще ти ускорят метаболизма, нито ще ти държат инсулина в граници. Аз едва съм я накарала да се храни по 4 пъти, ти сега я върни на 3 хранения. Абсолютно съм против.
2. Ако ти имаш алергия към някоя от храните, то Петеринката има алергия към самата себе си. На нея не и пречи самата храна, каквато и да е тя, като качество или количество. Бариерата е в главата и!
3. Ако продължи да се храни с храни, в които не присъстват никакви мазнини, хормоните и няма да започнат да се синтезират сами и терапията ще продължи до...безкрайност. Все пак цялата ендокринна система работи нормално, благодарение на мазнините.
4. Най-неподходящата храна като за последно хранене се явявва 1 грейпфрут. И то в 17 часа.
5. Отводняващите и охлабващи медикаменти и чайове не правят нищо освен да затормозяват бъбреците и като последствие - задръжка на още повече течности.
6. Категорично съм против тегленето на всеки 2 дни, изобщо спрямо тегленето.
Като цяло, с останалото съм съгласна за саламите и лукакнките.
Постарах се да ти сметна калорийния баланс, което се каня да направя отдавна. Ето какво излезе:
За начина ти на живот, който водиш в момента - усилено активен, 6 пъти тренировки седмично, са ти необходими 2200 Ккалории на ден :grrr: Страшна цифра, нали? Толкова отблъскваща на пръв поглед. Не те карам да ги стигаш, аз самата също трудно бих ги стигнала. Сметнах ти калориите, необходими за човек със заседнал начин на живот, имайки предвид бавния метаболизъм и се получиха точно 1700 Ккал. Твоите на този етап не надвишават или рядко надвишават 400, това е глад!
Човешкото тяло има невероятната способност да пази всичко, което някой черен ден ще използва. Твоето се бори за всяка молекула мас, и повярвай ми, скоро няма да премина в режим на горене на тези ценни запаси, ако ти не му дадеш да разбере, че повече няма да гладува. Ако добре си спомниш, преди няколко месеца ядеше двойно от сега, помниш ли? И пак беше малко. Вместо да се поработиш върху това да увеличиш храната, ти се стараеш още повече да я намалиш. Да, болестта ти се връща, мила, и ако не ваемеш мерки веднага, ще стане така, че и с пълен глад няма да можеш да слабееш. Говорили сме много по този въпрос. Оставям те сама да си направиш равносметката.
Мога да ти помогна да съставим едно прилично меню. което да е градивно откъм калориите и всяка седмица да увеличаваме приема им, докато стигнеш оптимума. Не те карам да следваш моя пример
, ако имаш по-добър вариант пред алтернативата да се върнеш по обратния път, следвай него!
Последното нещо, което исках да кажа и на двете ви е, че слаботията отдавна не е на почит. И че няма нищо по-сексапилно от един кръгъл и оформен дамски задник, макар и малко мазничък!
Мнението беше редактирано от Winnie на 30.09.07 07:25.
Здрасти,
Първо ми е леко неловко да се намесвам в май изцяло женската ви дискусия, но ми се иска ако не друго, то поне да задам няколко градивни въпроса с цел да се налучка правилния метод.
Първо споменавате разни медикаменти, които приемате. Важен въпрос е те предполагат ли някакво специфично хранене? Защото от това което прочетай най-горе със състава на 4-те ти хранения ми е меко казано странно.
В смисъл, че според мен основната ти цел би трябвало да е да навлезеш в някакъв балансиран начин на хранене и на трениране, така че да подобриш общтото си състояние, физическо а оттам и всичко останало. Ще започна оттам, че от гледна точка на диетологията, едно стандартно хранене за човек със стандартни нужди, тоест без рестрикции в менюто си трябва да включва:
-салата или друг тип антре /входно ядене, нещо с фибри и вода тоест/
-бавен въгл. /картофи ориз хляб... и тем подобни/
-белтък
-бърз въгл. /това го изключваме/
Като това е само скелет на менюто, вече дозировката си зависи от човека. Това, че аз ям по 200г овесени ядки на закуска не значи, че на теб 50 няма да ти стигнат.
Това което ти си написала е някаква шашмалогия. С диетолог консултирала ли си се? Сперед мен с подобно меню си далеч от уравновесяване на метаболизъма. Най-малкото без наличие на бавен въглехидрат метаболизъм не се забавя. Да не говорим, че храните трябва да са максимално качествени и минимално ‘химични’. Разни сокчета от магазините не са добра идея. Плодове и зеленчуци няма ли на пазара?
Какво мислиш да минеш на наистина балансиран режим на хранене, като за начало? С това порочно хранене може и да се наложи ензими да приемаш скоро време...
П.П. Нямах възможност да прочета всичко което сте писали /голям роман-голямо нещо/. Обаче менението над моето ми изглежда доста добро, може да подобрите нещата.
П.П.П. Някъде прочетах, че при бягане си била на прага на припадане или повръщане... Какъв е тоя мазохизъм. Човек трябва да тренира умерено, така може да надгражда.
Мнението беше редактирано от tpd на 30.09.07 12:52.
03.10.07
17:12
Здравейте, обръщам се не само към Петеринка, но и към Уини. Уини, не се притеснявай не си ме засегнала ;-) В крайна сметка, целта на тези форуми е да коментираме въпросите и нещата, които ни вълнуват и за които нямаме отговори или се лутаме. В това число влиза и факта дали сме направили направили най-правилния избор. Истината е, че аз споделих какво аз правя и как аз съм решила моя режим на хранене :) , което не задължава, нито Петеринка, нито който и да е било да го следва, тъй като аз смятам, че индивидуалния подход е повече от задължителен, когато става въпрос за здравословно хранене и физическа активност. Аз самата следвам и се вслушвам в потребностите на моето тяло и всичко подчинявам на текущото ми здравословно състояние. Но това което смятам на сто процента е: че е повече от задължително е човек да се храни пълноценно и да не се лишава от нищо, защото режима, който има сега Петеринка на хранене според мен не е достатъчно пълноценен. Но, това разбира се е само моето мнение. ;-) Успех на всички вас! :-)
tpd, няма за какво да се чувстваш неловко, радвам се на всяка градивна критика и съвет.
Поред отговори на въпросите ти: медикаментите, които аз приемам не изискват специфичен режим, напротив беше ми препоръчано и да хапвам “колкото ми дуща иска”. Което няма да ме доведе до резултати, които искам и приемам. Със Sladuranata просто коментирахме факта, че приема на хормони води до трудно контролируемо пълнеене, което ме кара да се ограничавам до такава степен в храненето. Прав си също и за това, че трябва да стигна в крайна сметка до някакъв много по-правилен и балансиран хранителен режим, което не ме задължава да ям по 200 гр овес, както даваш пример. Така е, само дето на мен тия 50 гр ще ми причинят болки в стомаха (явно имам вече проблем с приема по-трудно смилаемите храни) и ще ме държат повече от сита до късно вечерта. Също така и не знам как ще се отрази вкарването на някакъв въглехидрат - дали ще кача рязко килограми, благодарение на медикаментите и т.н.
Не съм се консултирала с диетолог, може би е грешка и трябва да я поправя. Не знам само дали всеки един диетолог може да състави подходящ хранит. режим за човек с моите проблеми,но и да е абсолютно съобразен с начина ми на спортуване. Казвам го, защото в крайна сметка, диетолога не е длъжен да разбира от фитнес и от всеки един спорт поотделно.
Питаш ме какво мисля за начало да почна един балансирам режим - ами мисля много положително за тая идея. Просто не знам как и накъде да вървя и се лутам. А и ме плаши резултата - рязко напълняване или какво? Да, говоря за мастна тъкан, качване на мускулна маса не ме плаши, просто медикаментите работят в полза на първото.
Иначе мога да се похваля, че вече съм дипломиран магистър и защитата мина успешно в Свищов. Там пак тренирах здраво, само че храненето ми беше под всякаква критика, вчера в деня на защитата, успях да се нахраня само 2 пъти, като единия беше протеинов бар. :-/
Мнението беше редактирано от peterinka на 03.10.07 19:21.
Един бърз въпрос - за момента ми е трудно да вкарам още едно хранене, твърде тежко ми е на стомаха. Мисля за начало да започна като вкарам аминокиселини или протеин суроватка. Та, въпроса ми е - кое от двете. Мога ли да се омазня от протеина или това че е суроватъчен и то висок процент, няма да ми направи проблеми. Везните ми клонят като, че ли към протеина, защото той може да замести едно хранене, а аминок-ните не могат да се смятат за хранене, нали. Но пък те ще ми забързат метаболизма, нали? Дайте акъл 8-/
04.10.07
20:57
От добавки не разбирам да не кажа почти нищо, но според скромните ми познания бих заложила на протеина. Можеш да си вземеш многокомпонентен. Има стари теми из форума, поразрови се. Такъв протеин би се разграждал п0-дълго от една суроватка примерно, от аминотата така или иначе. Изобщо не смятам, че аминокиселините биха ти донесли нещо в случая. Трудно би се омазнила принципно от протеин, може да стане само ако ядеш огромни количества белтъчини, повече отколкото може да преработи тялото ти. Според мен спокойно може да го вкараш 1-2 пъти на ден, за да докараш поне до 5 яденета общо. Тук е и мястото да се застъпя за точката с мазнините от поста на Уини по-горе. Горещо те съветвам да вкараш полезни мазнини в менюто си. Иначе наистина може и по-лошо да стане с хормоните.
казано от peterinka на 03.10.07, 19:20:
tpd, няма за какво да се чувстваш неловко, радвам се на всяка градивна критика и съвет.
Поред отговори на въпросите ти: медикаментите, които аз приемам не изискват специфичен режим, напротив беше ми препоръчано и да хапвам “колкото ми дуща иска”. Което няма да ме доведе до резултати, които искам и приемам. Със Sladuranata просто коментирахме факта, че приема на хормони води до трудно контролируемо пълнеене, което ме кара да се ограничавам до такава степен в храненето. Прав си също и за това, че трябва да стигна в крайна сметка до някакъв много по-правилен и балансиран хранителен режим, което не ме задължава да ям по 200 гр овес, както даваш пример. Така е, само дето на мен тия 50 гр ще ми причинят болки в стомаха (явно имам вече проблем с приема по-трудно смилаемите храни) и ще ме държат повече от сита до късно вечерта. Също така и не знам как ще се отрази вкарването на някакъв въглехидрат - дали ще кача рязко килограми, благодарение на медикаментите и т.н.
Не съм се консултирала с диетолог, може би е грешка и трябва да я поправя. Не знам само дали всеки един диетолог може да състави подходящ хранит. режим за човек с моите проблеми,но и да е абсолютно съобразен с начина ми на спортуване. Казвам го, защото в крайна сметка, диетолога не е длъжен да разбира от фитнес и от всеки един спорт поотделно.
Питаш ме какво мисля за начало да почна един балансирам режим - ами мисля много положително за тая идея. Просто не знам как и накъде да вървя и се лутам. А и ме плаши резултата - рязко напълняване или какво? Да, говоря за мастна тъкан, качване на мускулна маса не ме плаши, просто медикаментите работят в полза на първото.Иначе мога да се похваля, че вече съм дипломиран магистър и защитата мина успешно в Свищов. Там пак тренирах здраво, само че храненето ми беше под всякаква критика, вчера в деня на защитата, успях да се нахраня само 2 пъти, като единия беше протеинов бар. :-/
Забележка:Предварително се извинявам за правописа, но нямам време за повече.
Ок, ще кажа някои деща, които съм учил и знам, но имайки в предвид, че не съм учил медицина може да се окаже, че не са докрай верни. В твоя случай и малко ще ти бъде полесно, защото мисля, че имаш сериозен проблем с крайно лошо храннее, а освен това и тренираш, което може да задълбочи нещата.
Първо, факта че имаш проблеми със стомаха се дължи на проблеми с ензимите. Общо казано ензимите са веществата, които катализират химичните реалкции. Пример една реакция на молекула А с молекула Б без наличието на Специфичен ензим, ще протече за 5часа, а с ензим за 5 минути. А храносмилане=химични реакции. Между другото, хората много използват, но не знаяд дефиницията за метаболизъл, а тя е: Съвкупността от химични реакции в организма. Бърз метаболизъм, означава просто бързо протичащи реакции.
Как може да го оправиш-Трябва да говориш с диетолог или специалист по стомашно чревен тракт. По този въпрос всеки един професионален и квалифициран диетолог ще може да ти помогне. Има и некадърници, но пробвай. Това което можеш и според мен трябва да започнеш да правиш е сама да си помагаш, като се вкарваш в правилния път на хранене. Тоест /това което идиетолога ще ти каже мисля/ е да започнеш захранване. Тоест ако имаш проблем с 50г овес, ще хапваш 10-20 или 30 г +200мл мляко. /За промер една закуска от 30-40г овес + 200-300 мл мляко е стандартна за нетрениращи хора според нормите на повечето страни членки на ЕС/. Освен това може да ядеш супи с фиде/има диетично такова/+зеленчуци + месо на основните хранения обед и вечер. Това ще спомогне за възстановяване функцията на стомаха. Трябва да си сигурна, че нямаш някаква патология разбира се.
Освен това, приемай витамини и минерали, като изключиш разните медикаменти като аспирин, които е вреден за стомаха.
Абе изобщо има много работа, но колкото и прага на болка при жените да е висок /особено на млада възраст/ и това да не ти позволява да си дадеш ясна сметка за проблемите, ако поддържаш екстремно порочен начин на живот ще имаш кофти последици. В този смисъл изречения от рода на ‘вслушвам се в сигналите на тялото си’ или нещо такова е доста несериозно в подобна ситуация. Поради простия факт, че човешките сетива са относителни.
Друго полезно освен професионална помощ ще ти е да говориш с жена, която вече е минала проз подобен проблем. Да не кажа, че всяка 2ря-трета има проблеми със стомаха ама айде...
казано от peterinka на 04.10.07, 20:21:
Един бърз въпрос - за момента ми е трудно да вкарам още едно хранене, твърде тежко ми е на стомаха. Мисля за начало да започна като вкарам аминокиселини или протеин суроватка. Та, въпроса ми е - кое от двете. Мога ли да се омазня от протеина или това че е суроватъчен и то висок процент, няма да ми направи проблеми. Везните ми клонят като, че ли към протеина, защото той може да замести едно хранене, а аминок-ните не могат да се смятат за хранене, нали. Но пък те ще ми забързат метаболизма, нали? Дайте акъл 8-/
Това вече го засегнах по-горе, но вслучай, че не е очевидно... Безсмислено е да мислиш за хранителни добавки поради простата причина, че за да добавяш, трябва да имаш вече три основни хранения, а при теб това не е факт. Мисля, че трябва да строиш къщата от основата нагоре, а не обратно.
Поздрави
П.П.Браво за образованието, можеше да кажеш в каква сфера е поне... .:)
Мнението беше редактирано от tpd на 05.10.07 06:20.
Здрасти!
Ето какво предлагам аз като вариант. Не казвам, че е най-добрият, не казвам, че трябва да се следва същата пътека, но при мен мен това върши работа:
Правим 5 основни хранения през 3 часа - 9, 12, 15, 18 и 21 часа. В началото ти препочъчам храната да е само белтъчно-мазнинна докато стомаха привикне с “голямото” количество. Белтъчините са лесносмилаеми, когато липсват другите елементи :) . Мазнините да са от Рибено масло, което ще засили обмяната, зехтин и животински от храната. Задължително включване на поливитаминен препарат, нищо че пиеш Калций, още много други компоненти ти липсват! Включи нещо сладко след тренировката, нищо че е следобед, не пречи, знам и как тренираш - 20 - 30 гр. мед ще ти е абсолютно полезно. Хапвай го смело. После ще вкараме въглехидрати.
Искам да отбележа нещо изключително важно - липсата на храна води до хормоналните препарати. Само и единствено рационалното и достатъчно количество храна може да те върне в правия път. Не знам защо си решила, че пиейки хормони и гладувайки ще промениш нещата от преди лечението, нищо не променяш, тъпчеш на място. Дори и да спреш тия таблетки, старите схващания за “красота” ще предизвикат ново лечение. Кръга пак ще се затвори. И питам, има ли смисъл всичко това?
Знаеш ли, съвсем доскоро си мислех, че моите дипломи са най-големия ми житейски успех и че просто съм номер 1. Осъзнах, обаче, че не е точно така - най-големия ми успех е в това да се преборя със себе си и страховете си. Да се хвана и да оправя грешките, които съм допускала, да се заобичам малко повече и да спра да се изтезавам. Крайно време е ти да се обърнеш навътре в себе си и да си дадеш равносметка за всичко, което си причиняваш и цената която плащаш, за да промениш даденостите си отгоре. Никой човек не може да победи природата си докрай, все някъде нишката се къса и се връщаш в началото. И мен ме е болял корема по цели нощи от ядене, и аз съм пила какви ли не медикаменти, но не съм се отказала, никога няма и да се откажа. Просто е нелепо! Нелепо е да си мислиш, че с никаква храна ще бъдеш завинаги слаба. Винаги е много далече, сега е важното, нали? Обаче от сега градим живота си за в бъдеще и когато някой ден поискаш нещо и се окаже, че точно тогава трябва да плащаш за миналите си грехове, става много тъжно!
Когато човек няма желание си търси оправдание!
Мнението беше редактирано от Winnie на 05.10.07 15:00.
tpd, благодаря ти безкрайно за съветите и разбирането. Ти още в началото, след като се регистрирах във форума, ми беше дал някои съвети и след тях направих тези цели 4 хранения, с които карам сега. Мислех, че това е голямо постижение, но явно че вече не е така.
Относно стомашните ензими, пила съм такива и то доста дълго време. Чувствах се по-добре с тях естествено, но както всяко лесно решение, което ми се предлага, прекалявах с приема. Знам, че не трябва защото по този начин се подтиска всякакъв начин на организма да си ги произвежда сам. Едвам ги спрях, но го направих.
Във връзка с останалите ти съвети и това, което и Winni ми писа, смятам да започна с малко въглехидрати към закуската (сега си взех тези оризови блокчета, по-нататък ще пробвам и с овес). Ще си взема комплексни витамини и омега 3 и 5 киселини на таблетки да пия.
И накрая да спомена, че магистратурата ми е по Банков мениджмънт. Замислях се и за докторантура, но сега май клоня към втора магистратура по друга специалност.
:roll:
Тренировката ми беше на ниво, понякога и аз се чудя от къде ми идва сила, ама я има, това е важното ;-)
Почнах с 20 мин колело
Клек: бързи повторения с минута и половина почивка между сериите: 1 серия х 15 на 40 кг
3 серии до отказ на 45 кг
Лег преса: 3 серии до отказ на 82,5 кг в суперсерия с бедрено сгъване за задна част на 17,5 кг (слагам си диск 2,5 кг върху плочките)
Глутеус машина: 1 серия на 15 кг х 50 повторения
Френско: 4 серии х 8 повторения с 17,5 кг
Разгъване на скрипец за трицепс - дроб серия (смазах се)
Разгъване на дъмбел над глава с 2 ръце: 3 серии х 8 повторения с 12 кг
Корем: 3 серии преси х 15 повторения на римско столче с 5 кг диск зад главата
Вчера бягах на стадиона 30 мин, утре смятам да направя същото. Искам да питам, мога ли почти веднага след кардио да хапна чист белтък, защото ако съм поспала повечеко и съм свършила с кардиото късно, ако трябва да чакам да мине и 1 час, то ще стане вече обед и ще съм изтървала 1 ядене.
Може да вземеш белтъка, да! Може и с него да изпиеш една суроватка, но гледай да не е само суроватката :-)
казано от peterinka на 06.10.07, 14:17:
tpd, благодаря ти безкрайно за съветите и разбирането. Ти още в началото, след като се регистрирах във форума, ми беше дал някои съвети и след тях направих тези цели 4 хранения, с които карам сега. Мислех, че това е голямо постижение, но явно че вече не е така.
Относно стомашните ензими, пила съм такива и то доста дълго време. Чувствах се по-добре с тях естествено, но както всяко лесно решение, което ми се предлага, прекалявах с приема. Знам, че не трябва защото по този начин се подтиска всякакъв начин на организма да си ги произвежда сам. Едвам ги спрях, но го направих.
Във връзка с останалите ти съвети и това, което и Winni ми писа, смятам да започна с малко въглехидрати към закуската (сега си взех тези оризови блокчета, по-нататък ще пробвам и с овес). Ще си взема комплексни витамини и омега 3 и 5 киселини на таблетки да пия.
И накрая да спомена, че магистратурата ми е по Банков мениджмънт. Замислях се и за докторантура, но сега май клоня към втора магистратура по друга специалност.:roll:
А защо не опитащ нещо по-натурално от оризови блокчета/даже не знам какво пък е това/, примерно разшашкано сварен ориз с някакъв доматен сос. Или не много озрели банани, въглехидратите в тях се числят към бавните такива, тъй като химическия им състав е подобен на този на зърното например. Абе въображение се иска и да познаваш състава на храните.
П.П. Мисля, че доктурантурата е по-добрия избор, в днешно време се търсят качествени тесни професионалисти, не многознайковци. :)
Мнението беше редактирано от tpd на 07.10.07 17:59.
Виж, за състава на храните, няма какво да лъжа, че съм много в час. Иненада ме това, което казваш за неузрелите банани, винаги съм смятала, че бананите, макар и с много фибри, калий и бавни въглехидрати, имат и доста фруктоза. Ще взема да се поразровя в някои таблици със състав на храни, имам доста такива. Трябва обаче да измисля нещата така, че храненето да има и някакъв стимулиращ за перисталтиката на червата ефект. Имам много сериозен проблем в тая област, а за мой ужас последно време дори и силните разхлабителни почнаха да не ми действат.
:red:
08.10.07
16:41
След всеки твои пост все повече се убеждавам, че явно силно си решила да работиш срещу тялото си. Проблемите с храносмилането и перисталтиката не са за подценяване. Сещам се за няколко неща в тази връзка. След като не ядеш не може да очакваш отделителната ти система да работи както трябва. Малкото ти ядене не съдържа никакви баластни вещества, а те са един от основните фактори, които карат стомаха ти да работи. Пак опира въпросът и до мазнините. Някой преди време беше написал тук не може да ядеш само месо и яйца и да очакваш да нямаш проблеми с отделянето. За мен това е напълно вярно. И последното, което ми идва наум е, че не пишеш колко течности пиеш, но преполагам, че и те са твърде малко.
Въглехидратните храни подсилват работата на стомаха, имаш силна нужда от тях. Евентуално може да си вземеш и някакви фибри, които да добавяш към храната си. Триците са моят личен фаворит в това отношение. Статията за фибрите в сайта е много добра, прочети я и реши сама как да ги добавиш в храненто си. Имай предвид, че при вече налични проблеми се препоръчва дневният прием на поне 30-40 грама фибри. Това са около 100 грама пшенични трици. При нормално работещ стомах 20тина грама дневно е ок.
За мазнините няма да се повтарям, само споменавам, че лененото семе е страхотен източник на хубави мазнини и немалко баластни вещества.
Салатите или напълно ти липсват или не ги пишеш. Зеленчуците то носят вода и услесняват смиалнето на останалите неща. Пробвай да хапваш салатки, но нека те да не ти бъдат едно ядене, а по-скоро да са към него.
Има го и факторът привикване към различните разхлабителни, затова не са препоръчителни за постоянна употреба. Просто в един момент наистина ще спрат да действат.
Всички тия неща са прекрасни и действат при нормално функциониращи системи, но все повече се навеждам на мисълта, че при теб нещата може и да не са на този стадий вече. Съвсем сериозно, защо не се консултираш със специалист в тази област. Недей изтърва нещата от контрол. Последиците могат да бъдат необратими.
Много си права да подчертаваш, че при нормалните стомаси тия неща имат хубав ефект - виждам, че и ти взимаш трици и ленено семе. Нормалните хора също се влияят и от всички там сливи, активии, топла вода и мед и т.н. Аз обаче от мноооого отдавна съм на силни разхлабителни. Като се опитам да ги спра и да взимам трици и тем подобни, се получава един кошмар - стомаха ми се мъчи да разгради тези трудноусвоими храни, болка, допъкнителен запек и при липса на силно разхлабително, мога да си седя така 10-ина или 20 дена (не знам колко е необходимо, за да се натрови организма от неизхвърлени токсини) и да полудявам от надутия си корем и пълните черва.
За малкото вода, която пия, няма да лъжа, че направо не мога да се преборя и да започна да пия повечко.Не понасям вода, обикновено не ми се събира и 1 чаша на ден.
И така се получава един затворен кръг - ако се опитам да хапвам повечко и взема, че спра слабителните, това просто ме убива. За това пак връщам на по-малкото храна, която да не ми напълва толкова червата.
Говорила съм със специалист и както можеш да се досетиш, каза ми да хапвам много плодове и зеленчици, да пия много течности и готово. да, ама някой друг път, просто при мен вече не се получава. не само, че тия храни не ми помагат, за да си реша проблема, ами и ако хапвам повече плодове, зеленчуци и други странични неща, за да подобря перисталтиката, е пълен абсурд да мога да си натъпча и нещо друго в корема, като например храната, която трябва да си хапвам по принцип. И, какво правим? Ами аз вече не знам, почвам да стигам до пълно отчаяние :-/
peterinka виж то си трябва и воля, и на мен понякога така не ми се яде сухата извара че още щом я погледна и ми се гади обаче знам че това е добре за мен така че си я ям и си обирам и трохичките от нея, трудно е но ако искаш да си оправиш живота все от някъде трябва да почнеш, получи добри съвети и от тралфчето и от други - възползвай се, най важното е да започнеш да се храниш по - често с разнообразна и полезна храна, увеличавай постепенно с едно хранене докато стигнеш 5 - 6 хранения тогава организма ще има сили и ресурси от добрата храна сам да започне да оправя нещата, сега ти му блокираш въдможностите като го тъпчеш с лекарства които го отслабват и същевременно не му даваш достатъчно суровина от храненето. Ако искаш да се оправиш започни сериозна борба със зависимоста в която си попаднала, постепенно увеличавай естествената храна и намаляй лекарствата така нещата от само себе си ще започнат да си идват на мястото.
Знам, че си прав с всяка дума, знам, че трябва да намеря изход, макар да ми е много трудно. :-/
Днес съм доволна от себе си, сутринта с изварата си изядох едно такова оризово кръгче (екструдиран ориз), обяда ми беше едно пилешко шишче (не помня от кога не бях яла), преди тренировка хапнах пак към 50 гр извара, а след тренировката сега изпих суроватъчен протеин (взех си все пак - Pro Nutrition). Така, че до тук 4 хранения и ще станат 5, ура. :)
А тренировката беше супер:
клек - работни серии: 1 х 6 на 45 кг
1 х 4 на 50 кг
1 х 4 на 55 кг
3 х 4 на 57,5 кг
1 до отказ на 55 кг
тяга - 1 х 3 на 50 кг
1 х 3 на 55 кг
2 до отказ на 60 кг
бицепс - сгъване на дъмбели последователно от стоеж: 4 серии х 8 повторения с 7 кг (малко е, знам)
сгъване на щанга с обратен хват (не знам как се казва, ама доста товари и предмишницата): 3 х 8 с 15 кг
21 с около 13 кг
Мнението беше редактирано от peterinka на 09.10.07 17:25.
09.10.07
18:32
Хе хе стигна ги тия 60 кг на клека почти, а? А представяш ли си, ако се храниш и имаш повечко енергия колко можеш. Сериозно, важното е, че сама знаеш, че трябва да се вземеш в ръце и да направиш нещо за себе си. Психологическият аспект е най-важен, а ти го имаш. От тук нататък само не трябва да се отказваш. Прав е алкорин-стъпка по стъпка минаваш на 4-5 хранения, след това постепенно увеличаваш количеството. Едно само ме стресна и то сериозно. Чаша вода на ден :ahhh: Нормално фибрите са те запичат при това положение, нали знаеш, при недостатъчно количество течности приети с тях имат обратен ефект. Дехидратирането е дори по-лошо от недояждането. Силна воля му е майката, някой ден тялото ти ще ти бъде благодарно за това, че си я упражнила. А и не те ли блазни поне малко мисълта да успееш само да се измъкнеш от трудна ситуация, дори и с цената на повечко усилия. :)
10.10.07
03:55
Здравей,Петеринка. Прочетох всичко, а и си спомням, че по-рано съм чела твои постове. Всички ти дават прекрасни съвети, така че няма смисъл да се повтарям с “яж повече” и подобни. Едно нещо само ми се иска да ти кажа. Знам, че физически можеш да се излекуваш доста бързо. Твоя проблем идва само от психиката ти. Незнам как можв да смяташ, че 47кг. са твоят максимум и да се изтезаваш, опитвайки се да ги поддържаш. Това е ненормално за 168см. ръст. Сигурна съм, че си повече от слаба...Само че ти не се виждаш такава в огледалото...
Ако успееш да забравиш за килограми и мазнини за известно време, ще се излекуваш далеч по-бързо. И какво, ако качиш 20 кг. , дори 30? Най - важното, това, от което зависят здравето и живота ти е да се излекуваш. Здраво тяло лесно се оформя. Дори и да качиш много, когато си излекувана ще можеш лесно и здравословно да ги свалиш. Но тогава метаболизма ти ще се е възстановил, както и всички функции на тялото ти.
Това, ковто се опитвам да кажа е, че трябва да спреш да мислиш за килограми и дебелеене изобщо!!!
Единствено здравето ти има значение. А твоето здраве и дори живота ти зависят единствено и само от теб!!!
Успех
казано от Sharp на 10.10.07, 03:55:
Здравей,Петеринка. Прочетох всичко, а и си спомням, че по-рано съм чела твои постове. Всички ти дават прекрасни съвети, така че няма смисъл да се повтарям с “яж повече” и подобни. Едно нещо само ми се иска да ти кажа. Знам, че физически можеш да се излекуваш доста бързо. Твоя проблем идва само от психиката ти. Незнам как можв да смяташ, че 47кг. са твоят максимум и да се изтезаваш, опитвайки се да ги поддържаш. Това е ненормално за 168см. ръст. Сигурна съм, че си повече от слаба...Само че ти не се виждаш такава в огледалото...
Ако успееш да забравиш за килограми и мазнини за известно време, ще се излекуваш далеч по-бързо. И какво, ако качиш 20 кг. , дори 30? Най - важното, това, от което зависят здравето и живота ти е да се излекуваш. Здраво тяло лесно се оформя. Дори и да качиш много, когато си излекувана ще можеш лесно и здравословно да ги свалиш. Но тогава метаболизма ти ще се е възстановил, както и всички функции на тялото ти.
Това, ковто се опитвам да кажа е, че трябва да спреш да мислиш за килограми и дебелеене изобщо!!!
Единствено здравето ти има значение. А твоето здраве и дори живота ти зависят единствено и само от теб!!!
Успех
Разбирам, че сте прави, само, че за мен не е толкова лесно да го възприема. Аз наистина въобще не се виждам слаба, а ако имам възможност да ви покажа и снимки (особено от кръста надолу), ще се убедите, че е така. както и да е, не искам да ставам досадна. За здравия човек тия проблеми са неразбираеми и досадни, сблъсквала съм се с доста такива реакции. За сега карам както съм я почнала, вкарах и суроватка като за 5-то хранене, защото все още не мога да го поема като храна. За жалост обаче сплита ми и тренировките като цяло плачат с глас за промяна, а не мога да стигна до правилно решение.
За момента обаче основния ми проблем е, че е факт, че протеина ме запича :-S . Не си въобразявам, не пия протеин за пръв път и сега си припомних, че предните пъти имах абсолютно същия проблем. Дори и с разхлабителните е жалка работа, направо ужас. Абе аз ли съм най-големия карък на света, никой друг не съм чувала да има такъв ефект от протеина.
Не е ли жалко и смешно, аз се опитвам да си помогна откъм храненето, а то ми се връща по един от най-наболялите проблеми. :-/
Мнението беше редактирано от peterinka на 12.10.07 20:21.
15.10.07
07:38
Мила Петеринка, нормално е като се храниш много малко да страдаш от запек. А понеже това е вече от дълго време , организма ти е привикнал към повечето разхлабителни. Всичко това и сама си го знаеш. В дългосрочен план трябва да започнеш да се храниш като всички “нормални” хора, тогава може и перисталтиката ти да заработи.
За момента мога само да попитам дали си опитвала китайския чай “Сание” ? Знам, че звучи налудничаво в сравнение със силните таблетки, които вероятно вземаш , но повярвай ми - този чай действа. Разбира се, не мога да гарантирам, но можеш да опиташ.
Съвсем ми е ясно, че нямаш нужда от такива съвети, а от цялостна промяна, но знам и какво е да страдаш от запек.
Щом протеина те запича - спри го. Опитай да хапнеш истинска храна. И без това течностите не забързват метаболизма, а ти от това имаш нужда. Сигурно ти е доста тежко на стомаха, но все пак опитай, опитай... За начало нещо мъничко , другата седмица ще увеличиш количеството...
Оо, и може би трябва да си забраниш всякакъв достъп до кантари, дори и до огледало. Ще имаш време да ги ползваш като се излекуваш :)
Напиши си трен. програма , а също и какви промени искаш. Може да обсъдим заедно с другите какво да промениш.
Шарп, аз вместо нови очистителни и разхлабителни, бих й препоръчала директно да се свърже с гастроентеролог заради запека. Това наистина е сериозен проблем, който няма да се реши от самосебе си.
Тя е пределно наясно, че храненето й е проблем. И докато САМА не реши да го коригира - нито един съвет, нито една критика, нито една добра дума, няма да имат ефект.
Петеринка, имам едно питане. Кое е по-важно за теб - ама съвсем съвсем честен отговор: слабото тяло или здравето? Защото си докарала според мен организма си до този избор. И мисля, че най-големия ти приоритет трябва да е коригиране на нанесените вреди - и чак тогава влизане в старите дрехи. Защото иначе ще стане още по-лошо. Не искам да съм черен пророк, просто виждам, че се въртиш в затворен кръг - ТИ си по-важна от фигурата ти, това, което е вътре в главата.
Външния му израз се коригира.
Казвам го, защото и аз с големите си мераци да отслабвам, преди няколко години го бях докарала до спиране на цикъла и хормонални проблеми. Е, слава богу - разминах се само с еднократно приемане на лекарства. Ама поне това ми увря в главата - гладът не е вариант.
И знаеш ли - хората наистина сме способни да си самопричиним какво ли не... Достатъчно си умничка - помисли над нещата.
Мисля, че и консултация с психоаналитик би ти се отразила добре, защото серизните проблеми с храненето сочат към анорексия..
казано от Sharp на 15.10.07, 07:38:
Мила Петеринка, нормално е като се храниш много малко да страдаш от запек. А понеже това е вече от дълго време , организма ти е привикнал към повечето разхлабителни. Всичко това и сама си го знаеш. В дългосрочен план трябва да започнеш да се храниш като всички “нормални” хора, тогава може и перисталтиката ти да заработи.
За момента мога само да попитам дали си опитвала китайския чай “Сание” ? Знам, че звучи налудничаво в сравнение със силните таблетки, които вероятно вземаш , но повярвай ми - този чай действа. Разбира се, не мога да гарантирам, но можеш да опиташ.
Съвсем ми е ясно, че нямаш нужда от такива съвети, а от цялостна промяна, но знам и какво е да страдаш от запек.
Щом протеина те запича - спри го. Опитай да хапнеш истинска храна. И без това течностите не забързват метаболизма, а ти от това имаш нужда. Сигурно ти е доста тежко на стомаха, но все пак опитай, опитай... За начало нещо мъничко , другата седмица ще увеличиш количеството...Оо, и може би трябва да си забраниш всякакъв достъп до кантари, дори и до огледало. Ще имаш време да ги ползваш като се излекуваш :)
Напиши си трен. програма , а също и какви промени искаш. Може да обсъдим заедно с другите какво да промениш.
Мила, Sharp, дано си права за това чайче, при първа възможност ще го намеря да го пробвам. Наистина звучи налудничаво да ми действа добре, при условие, че химиите вече забиват откъм действие. Обаче ми се ще да вярвам, може пък само от употребата на нов продукт да потръгне. А иначе искам да те уверя в едно - казваш, че нямам нужда от такива съвети, може би се чувстваш и гузна да ми ги даваш. Повярвай ми, мила, успявам да вървя напред малко по малко САМО ако не ме притискат много, ако не правя драстични промени изцяло. Променям нещо, докато свикна с него, но другите неща ги оставям докато имам сили да променя и тях. Ако се случи нещо, което да разбие изцяло стереотипа, който съм си създала, това просто ме изкарва извън равновесие и не мога да си стъпя на краката. Казвам го от опит.
В момента не се тегля, защото ме е страх, че пак съм продължила да качвам с тия хормони, макар всичките ми усилия да задържа поне на тоя етап нещата. А в огледалото не се гледам. Всъщност, гледам си само лицето когато се гримирам, иначе не се оглеждам.
Ще се радвам на всички, които могат да ми помогнат за сплита и тренировките. Тренирам 3 пъти в зала и 3 пъти кардио, общо 6 дни. На първо време ми се ще да намаля с 1 път кардиото, нямам време за нищо просто с толкова тренировки. Но, не знам как да го компенсирам в другите тренировки, така че да не доведе до загуба на форма, мускул, вид и качване на килограми.
В залата тренировките са с акцент на краката, качвам кошмарно лесно на тях:
вторник: тежък клек (55-57,5 кг), тежка тяга (60 кг), бицепс (3 упражнения с по 6-8 повторения)
четвъртък: клек на гърди, нормален клек на смит машина като този път клякам до долу, напади, гръб (2 тежки упражнения), рамена (в супер серия, че тренировката иначе ще стане 100 часа)
събота: клек (по-лек с малки почивки и голяма интензивност), бедрено разгъване, римска тяга, глутеус, трицепс
Дори и да не махна акцента от краката, поне трябва да променя нещо, ще спрат да действат тия тренировки вече. Иначе си мисля да правя крака в 2 тренировки (вторник и четвъртък), като оставя тежката тяга във вторник както си е, а гърба да го правя в отделен ден (събота- да има достатъчно време да се възстановя от тягата). Иначе това, че натоварвам краката постоянно, вече свикнах, не знам как издържат, ама е факт.
Само, че не знам как и с какви упражнения да ги допълня тренировките за крака, така че да компенсирам, както казах, това че ще ги тренирам с една тренировка по-малко и че ще правя кардио 1 път по-малко. Или да не намалям кардиото ли?? Офф, не знам, в главата ми е пълна каша, че ми се реве вече. :shut:
Мнението беше редактирано от peterinka на 15.10.07 17:38.
16.10.07
03:41
Мила Петеринка, този чай се води “чай за отслабване” :) Но всъщност действието му е точно разхлабително и нищо друго. И за щастие е просто комбинация от зелен чай и някакви билки. Никаква химия. Но аз като човек със същите проблеми ( запека имам предвид) мога да кажа, че поне при мен действа далеч по-добре от всичко друго. Освен това няма привикване към него. Дори в началото е възможно да ти е много силен , но ти ще си прочетеш листовката вътре и всичко ще ти стане ясно. Само още едно уточнение - има 2 вида от този чай. Аз ги различавам по опаковката и цената(примерно единия е 4лв.,а другия 6 лв.). Няма как да ти обясня как изглеждат, но при мен действа само евтиния. А ти можеш да опиташ и двата и да избереш за себе си.
Относно хормоните е ясно, че ще качваш от тях. Така че си постави за цел да се излекуваш по-бързо, за да ги спреш и оттам сама ще можеш да си коригираш теглото и външния вид. Т.е. спри да мислиш за дебелеене. Това е само краткотраен страничен ефект от лекарствата. Приеми го , повтаряй си го и вярвай, че когато СКОРО съвсем оздравееш всичко ще си дойде на мястото.
С тези тренировки съм крайно убедена, че би имала прекрасно тяло , изваяно и мускулесто...Само че това тяло има нужда от вода и храна. Дай му ги и ще видиш , че то ще ти се отплати богато.
Тренировките ти - хм... струва ми се, че си привикнала към тях така, както си привикнала към разхлабителните. Само за пример ще ти дам , че някои инструктори по аеробика не могат да свалят с по 2 серии по 1 час всеки ден кардио. Това е , защото тялото свиква с натоварванията,а особено при теб твоето тяло се бори за всеки грам мазнина...
Да, трябва да намалиш тренировките за крака , докато тялото ти отвикне от това крайно тежко натоварване.Виж, кардиото ти не е било драстично много. Варианти за съчетаване на силова тренировка и кардио има много. Трябва ми малко време да помисля и ще ти напиша някакви варианти.
Откога не си почивала от тренировки? Имам предвид поне една пълна седмица или 10 дена почивка без никакви тежки натоварвания ?
Последно ще ти кажа, че те разбирам напълно за малките промени и големите промени. Да, стъпка по стъпка е начина да се излекуваш и да се върнеш към нормален живот. Но не забравяй , че една стъпка напред и после 2 назад не е прогрес. Защото на финала си по-назад , отколкото когато си започнала. Така че се бори за всяка малка стъпчица, но никога не се връщай назад, колкото и да ти е трудно. Не се успокоявай, че големите промени те травматизират.Напротив - вярвай , че те те водят към успеха! Колкото по-скоро изминеш пътя към оздравяването, толкова по-скоро ще имаш тялото, за което мечтаеш. А нали оттам е започнало всичко ?
Направо нацели относно мисълта за почивка. Аз се усещам, че всичко вече ми тежи, като си помисля, че трябва да отида на тренировка или да бягам и ми се разваля настроението. Твърдо съм решила другата седмица да почивам цялата. Казвам от другата, защото трябва да се настроя психически - все пак това, че няма да тренирам означава, че няма да изгарям калории :blank:
Така, че до края да следващата седмица трябва да съм наясно с това как ще тренирам. Освен това, смятам като свърша настоящата опаковка с хормони, да ги спра вече и да включа омега 3 и 5 мастни киселини като таблетки (а иначе вече позасилих хапването на маслини,обезсолени) и понякога хапвам малко риба. Трябва да активирам липидната обмяна в организма си, че да не вземе да спре менструацията пак.
Чая ще го потърся тия дни и ще си го взема, аз за сега я карам със Сена-Майчин лист по 4 пакетчета :red: и таблетки Бисалакс.Моля се да ми действа това Сание.
Sharp, не мога да не ти изразя огромната си благодарност, за това, че въобще се занимаваш с моите проблеми и се опитваш да ми помогнеш. Благодарности безкрай, наистина
:)