за холестерола

21.10.07
08:38

Интересно ми е ако тренираме фитнес и ни трябват мн белтъчини от животински произход как влиае това на  холестерола дали повишава нивата му и дали след години ще се патим от тези диети и тнт ?

21.10.07
12:06

http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
На всяко твърдение си има и що-годе подробно обяснение с препратки към още сайтове и книги.Не е нещо особено но на някакво прилично ниво се дава информация по въпроса.
И понеже знам че няма да са много хората които ще го изчетат цялото (че даже и половината) с една дума - мазнините от животински произход са полезни (доста по-полезни от почти всичко останало).

21.10.07
12:32

Холестеролът се съдържа в мазнините, а не в белтъците така, че ако приемаш по-чисто месо няма проблем (телешко, пилешки гърди, риба). Този вид месо е с ниско съдържание на холестерол!!! И друго - холестерола не е толкова вреден колкото си мислим
Растителните мазнини са много по-полезни от животинските

Петко К: не пускай поредни мнения, имаш бутон за редакция!

Мнението беше редактирано от Петко К на 21.10.07 14:51.

21.10.07
13:20

казано от The Prowler на 21.10.07, 08:38:

Интересно ми е ако тренираме фитнес и ни трябват мн белтъчини от животински произход как влиае това на  холестерола дали повишава нивата му и дали след години ще се патим от тези диети и тнт ?

Проблеми с холестерола имат хората, които се хранят с преработена храна и са обездвижени. Трениращ и хранещ се качествено човек няма да има проблеми с холестерола. Под качествено не се разбира вафли, кроасани и диетично мюсли, а качествени естествени храни - прясно месо, домашни яйца, сезонни зеленчуци и плодове и тн.

Вчера разбрах, че  12 октомври бил ден на яйцето. А аз яйцето много го уважавам. Та без да знам съм го отпразнувал тоя ден. Празненствата продължиха цяла седмица и се изразяваха в консумирането на 15 яйца дневно. Или за седмицата изядох 105 яйца. Цели. С жълтъците. Доста от който на омлет. Учудващо не ми излезна нито една пъпчица, кръвното си остана 115/75, а пулса 55 удара в минута.

казано от The biggest + на 21.10.07, 12:34:

Растителните мазнини са много по-полезни от животинските

Е, айде да не обощаваме. Полиненаситените растителни нямт голяма полза за разлика от Омега 3, които се съдържат в животински продукти.

Абсолютно всички знаем, че ОМега 3 и 6 за жизнено важни за здравето. Омега 6 не са проблем за набавяне. Дори в днешно време хората консумират прекалено много ОМега 6. Омега 6 идват главно от растителни източници. Обаче много е важно и съотношението Омега 3: Омега 6, което трябва да е 1:1, или 2:1 в полза на Омега 3. Омега 3 са доказано противовъзпалителни, докато на Омега 6 се приписват и възпалителни качества (предполагаемо). Само дето в днешно време повечето хора имат баланс от 1:20 до 1:60 в полза на Омега 6.

Накратко: ВСИЧКИ ИМАТ НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ ОМЕГА 3!

А най-добрият източник на Омега 3 са животинските мазнини. СПециално рибеното масло. Между другото в домашно отгледани яйца (от домашни кокошки) съотношението Омега 3: Омега 6 е 2:1 - идеално. В индустриално произведените достига до 1:12 в полза на Омега 6.

Защо растителните мазнини не са добър източник на Омега 3.

Има  три основни вида Омега 3 мастни киселини:
-DHA Докозахексаеновата киселина
-EHA Ейкосапентеонова киселина
-ALA алфа линолеова киселина

Повечето от ползите свързани с консумацията на Омега 3 мастни киселини са свързани с DHA и EHA, който се съдържат в мазнините от животински произход. Докато ALA са с растителен произход. Естествено тялото може даконвертира ALA в EHA и оттам в DHA, но само в един много малък процент (<5%). А DHA са най-важните особено за мозъка.
Това не означава, че не трябва да се консумират растително Омега 3 мастни киселини. Даже напротив. Яжте си лененото семе, само да е мляно, че иначе минава през червата като бърз влак. Просто трябва да се консумират повече омега 3 киселини от животински произход.

Животинските Омега 3 мастни киселини са използвани като лекарство в далечния изток в продължение на векове. Използвали са змииски мазнини (идея си нямам как ги добиват) главно срещу възпалителни заболявания. Също и болки в ставите. Става известно по време на строежа на трансконтитенталната жп линия в САЩ. Естествено от неразбиране от оплюто и обявено за опасно.

А инфаркта е възпалително заболяване. Тоест една достатъчна консумация на правилните Омега 3 животински мастни киселини реално намалява риска от инфаркт.

КОнсумирайте си с мярка какро растителни, така и животински мазнини, като избягвате продължителното загряване, или загравянето на високи температури. И никакви маргарини.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1