21.10.07
19:59
Предполагам някой от вас за запознати, но все пак.
Гликемичния индекс (ГИ) ни дава представа за покачването на кръвната захар след консумацията на определна храна. От там се очаква нивото на инсулина да се покачи правопропорционално. Съответно по този индекс КЛасифицираме “бързи” и “бавни” въглехидрати и от там тайминга и количествата.
Но нови научни изследвания показват, че не при всяка храна инсулина се покачва пропорционално на кръвната захар. Съответно се създава така нареченият “инсулинов индекс” (ИИ), който отчита покачването на инсулина след консумацията на определена храна.
Засега няма подробни и пълни таблици за ИИ на различните храни, но за някой от по-важните - да.
Например млякото предизвиква три пъти по-голямо покачване на инсулина, отколкото на глюкозата. Тоест има доста висок инсулинов индекс. Шоколада, който е с висок ГИ има още по-висок инсулинов индекс. Плодовете също имат по-висок ИИ отколкото ГИ.
От друга страна белият и кафявият ориз, яйцата, както и картофите имат по-нисок ИИ отколкото гликемичен индекс.
Логично е да се избира храната не само на база ГИ, но и на база инсулинов индекс. Предполагам анаблоната роля на инсулина е позната.
ВИждате, че още преди ИИ, или дори ГИ хората занимаващи се със спорт интуитивно са избирали правилните храни.
А лично бихте ли се заинтересували от инсулиновия индекс и бихте ли го взели предвид при избора на въглехидратни храни? Не ви ли се струва това прекалено fine tunning? Вземете в предивд, че и ГИ е доста задълбаване в материята, а разликите между нивата на кръвна захар между някой класифицирани като “бързи” и някой “бавни” въглехидрати често са незначителни при различните индивиди и често има големи разлики между тях. Например при картофите има разлики до ~25% в нивата на кръвна захар при различните индивиди.
Справки:
http://www.t-nation.com/findArticle.do?article=210lean2
http://www.mendosa.com/insulin_index.htm (тук има сравнителна таблица, като за баз 100 е взет бял хляб)
http://www.ajcn.org/cgi/reprint/66/5/1264.pdf -подробно изследване за инсулиновия индекс
21.10.07
21:33
#1
казано от locvs на 21.10.07, 19:59:
Например млякото предизвиква три пъти по-голямо покачване на инсулина, отколкото на глюкозата. Тоест има доста висок инсулинов индекс. Шоколада, който е с висок ГИ има още по-висок инсулинов индекс. Плодовете също имат по-висок ИИ отколкото ГИ.
От друга страна белият и кафявият ориз, яйцата, както и картофите имат по-нисок ИИ отколкото гликемичен индекс.
Освен ГИ трябва да се гледа и гликемичния заряд - обхваща количеството захари като процент от продукта. Примерно захарта има ГИ 64, а ориза към 85 (ако приемем глюкозата за 100). Така излиза, че е по-добре захар от колкото ориз, нали? Точно там идва ролята на гликемичния заряд. В 100 декстроза на прах има сигурно към 80 грама глюкоза, а в 100 грама готвен ориз има към 20 грама въглехидрати -> следователно ориза има по-нисък гликемичен заряд.
Смята се като гликемичния индекс се раздели на 100 и се умножи по грамовете въглехидрати в продукта на 100 грама като не се смятат фибрите.
Класификации има безброй. Чете се инфо, а смятането трябва да е по-отгоре за любители според мен, иначе се губи удоволствието от спорта :)