ВАКСИНИ

19.10.07
18:28

искам да чуя мненията ви - “за” или “против” противогрипните ваксини сте?
с аргументи ако е възможно :)

19.10.07
19:01

Според мен трябва индивидуален подход.Всеки да прецени сам за себе си по няколко критерия.Първо понася ли добре ваксините?Има ли странични и алергични реакции от направените досега.Другата страна на нещата.Колко често боледува зимата и колко тежко?Бързо ли се оправя или затегнато протича болестта.С вземане на силни,дразнещи стомаха антибиотици.Които натоварват черния дроб и подтискат метаболизма.За мен лично по-скоро “за”.Ако голяма част от хората са ваксинирани,така ще се предотврати и масова епидемия.За тези,които не харесват ваксините са подходящи разните имуностимуланти на билкова основа.Вземах подобен на д-р Сашка Николова една зима.Всички колеги се разболяха,а аз-не.

20.10.07
05:44

Ами толкова остро не мога да се изкажа, защото не съм ги ползвал, но един приятел вика: “От както си направих такава ваксина вече трябва всеки път да си правя, защото пропуснах една година и през тази година се разболявах доста често, а преди да си слагам ваксини не беше така” ... Незнам на какво се дължи това.

Мнението беше редактирано от difference на 20.10.07 05:45.

TB

20.10.07
08:02

Аз малко извън темата, но винаги съм се чудил какъв е ефекта от тия ваксини?
В смисъл какво правят на организма, че да не се разболяваш?
Нещо не ми се връзва цялата работа, но днес ще ида при един доктор и ще го питам...
После ще споделя с вас.

п.п.

Майка ми е мед. сестра от има-няма 30 години и ми е забранила дори да си помислям за такава ваксина...
Не че аз бих си направил де, но за нея е пълна глупост и печелене на пари това.

Мнението беше редактирано от tbby на 20.10.07 08:04.

20.10.07
09:19

Ваксините са продукти,които съдържат причинителите на съответното заболяване или техни антигени, но те са така обработени, че не могат да предизвикат заболяване, а само изработване на антитела срещу причинителите. Така при последващ контакт  с болестотворните микроорганизми, организмът е в пълна готовност да ги атакува веднага и да се предпази от заболяване.
Ваксината учи тялото да разпознава и да се пази от вируси или бактерии,но като я няма следващият път дали то ще успее да се предпази от тях?
Аз не бих си направила,защото това все пак е чуждо тяло в организма ми.

Да, при вирусите има същяественият проблем, че имунната защита на организма може да се справи с вируса и може даже да проникне във всички тъкани, даже такива без пряк достъп на кръв и лимфа.
Лесно го убива и изолира.
Но не може да го разпознае и поради това организмът може даже да загине, без имунната защита да е шредшриела каквото и да е пряко срещу вируса. Причината е в характера на самия вирус. Той прониква в клетка и “се лепи” за рибозоми и други органели и се включва в естествения процес на производство на белтъчини от клетката. Внася промени в ДНК кода им и органелите продължават да произвежда белтъчини. Само че това не е вече жизненоважния за клетката белтък, те възпроизвеждат белтъците на вируса и го размножават! Съоветно белите кръвни телца не могат да направят анализ на произвежданите белтъци и организмът счита, че има нормално производство на белтъци .В това време вирусът прогресивно увеличава рамерите си и унищожава клетки.
Веднж разпознат, става като магнит, особено за фагоцитните левкоцити. Те проникват даже през клетъчни стени и обвивка на органи и го поглъщат. Първоначално го атакуват с ензими и регистрират с кои го разрушават, след което всички “войници” почват да произвеждат такива, това обикновенно разрушава частично вируса, абсорбиран от армията на организма. След това белите клетки  капсуловат завладения “враг” и “изялите го” умират, за да му попречат да ги “превземе”. В това време те вече са попаднали в лимфните пътища, идентифицирани са и са готови за изхвърляне от организма.

Тук е ролята на ваксината. Тя дава на белите кръвни телца мъртви, но “привлекателни” за тях образци на вируса. Даже и така те му реагират и се настройват за търсенето и унищожаването на интервента. И даже когато това се окаже ваксина, т.е. изолирано навлизане, те дълго време са готови да разпонаят “врага” и да го атакуват.

Ваксината няма с каквотолкова  да ви навреди. Тя е биологичен разтвор и вероятността от сериозна алергична реакция към нея (не говорим за реакция от типа 5 дни имах червенко там) е не по - голяма от вероятността към алергия от прясно мляко или нещо подобно, без да забравяме, че има и опасни акива алергии, водещи даже до смърт. В общия случай тези ваксини са безвредни и лесни за биене - аз лично съм си бил сам и съм бил на приятели. Не го правете, рисковано е. Внимавайте и за трайност на ваксината, обиконовенн е само 2-3 дни в хладилник. Вирусите в нея не мога да се съживят. Може да бъде опасно само имунна реакция на организма, ако имунната защита е ужасно отслабена и стига до твърде остро и ненужно самоунищожение поради новия дразнител и необходимостта от реакция на още един враг или ако имунната защита има проблем с идентификацията и започне да “атакува” здрави клетки - тип автоимунно заболяване. И в тези случаи ваксината не игре ролята на причинител, необратими промени са вече налице, те са просто фактор - активатор.

Проблемът на ваксината. Разните инфлуваци и прочие.
Прост е.
Ваксини се дават масово срещу масово заболяване.
Преди да се тргне към ваксина, трябва да се рапознае, изолира и изследва вируса. Преди внедряването си на пазара всяка ваксина преминава през период на патентоване, разработване на алтернативи, тестване на алтернативите в лаораторни условия и върху опитни жиотни и други, одобрение на някои от алтернативите за работа с хора, избор на доброволци, отхвърляне на някои тестови лекарства, инкубационен период, през който се чака все пак да се види има ли ваксината страничен ефектвърху хората, избор на алтернатива, регистрация, търговска марка, пускане на ограничен пазар, време, в което компании и държави следят какво става и одобрение за общ пазар.
Процес, който трае около 5, но не по - малко от 3 години до изработване на успешна обща пазарна ваксина.
Поради масовото използване на антибиотици, стероиди, пестициди, генно модифицирани храни, както и поради големият брой на хората и генното им разнообразие и изработеният от някои вече имунитет вирусите също “мутират”, създават нови щамове и белтъци, неуловими за разпозналата старият щам имунна защита. Знаете, грипният вирус мутира в нови щамове почти всеки 2-3 години. Не е случайно, той разполага с огромно опитно поле: милиарди заразени всяка година и всякакви, вкл. и неправилни химични въздействия.
За времето, за което ваксината излезе на пазара, вирусът е “излязъл на пазара” с поне един нов, неуловим за ваксината щам. И ваксината е безполезна.
Т.е. вие можете да се ваксинирате успешно срещу грип. И да се разболеете от грип. Друг щам.
Макар че не е невярно, че ваксинирането все пак дава някаква ориентация и срещу новия щам и ваксинираният организъм има по - добри шансове срещу него.

Моят съвет: ако ви ваксинират безплатно медицински лица, все пак се ваксинирайте. Рискът ви във фитнеса е даже п о- голям.
Може да ползвате и лекарствата, увеличаващи по есествен път имунната защита.
Но не залагайте само на това!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.10.07 14:08.

SH

21.10.07
10:19

Аз съм против всякакъв вид ваксини.
Ще се аргументирам с
http://www.yosif.net/bg/med/index4.htm
http://www.yosif.net/bg/med/index5.htm

Това намерих в момента, но има още безкрайно много информация по въпроса. Разбира се , всеки е свободен да избира сам за себе си.
Препоръчвам ви все пак да отделите малко време и да прочетете за какво става въпрос.

21.10.07
19:52

Твърдо против - мисля че предишните аргументи са достатъчно така че няма да изнасям и моите...

22.10.07
08:35

Тази година реших да се ваксинирам. Не съм сигурен, че това ще ме предпази на 100%, но без ваксина рискът от настинки и грипове е още по-голям... особено за нас трениращите, които прекарваме по час и половина изпотени в залите и след това излизаме на студа.
Поне на мен тези болести се отразяват много негативно на тренировките - имам чувството, че се връщам месеци назад.

22.10.07
10:49

ваксините няма да те спасят от настинка.
личен опит с ваксините - от 8-9 сезона се ваксинирам редовно. през това време само веднъж съм се разболявал от грип (миналата зима), като ми мина за 2 дена с не много висока температура (37,8-38). изкарах го на крак.

22.10.07
11:11

казано от FRANKO1 на 22.10.07, 10:49:

ваксините няма да те спасят от настинка.
личен опит с ваксините - от 8-9 сезона се ваксинирам редовно. през това време само веднъж съм се разболявал от грип (миналата зима), като ми мина за 2 дена с не много висока температура (37,8-38). изкарах го на крак.

Знам, че няма да ме спасят. Идеята е настинките да не прерастнат в грип.

22.10.07
20:54

dzver, без да се засягаш, но ще споделиш ли дали си някакъв медицински представител. имаш ли някакво медицинско образование? ако не, откъде са ти източните и ресурсите, по които си си направил изводи за ваксинацията и какво представлява ваксината. защото като чета какво си написал все едно, че си го преписал от някоя книга, или си някакъв зубар - прекалено си дълбок и детайлен, това не ти е медицински форум. пък може и само да се фукаш с знанията си, знам ли ...?

Мнението беше редактирано от ivang на 22.10.07 20:54.

23.10.07
08:42

много изчерпателна и вярна информация от dzver (за което благодаря  :) )!
само да допълня, че според изискванията на СЗО (световната здравна организация) в една ваксина не е удачно (и съответно не се прави) да се включват повече от 3 щама на грпиния вирус (по принцип това си е един единствен вирус, който е доста жизнеспособен и адптивен, което е и причината за сериозни по мащабите си грипни епидемии. този вирус има мноооого различни щамове, които причиняват т.нар. “грип”)
но да не се отплесвам... та значи, всяка година при разработването на “актуалната” за сезона противогрипна ваксина по препоръка на СЗО в нея се включват само 3 от най-вероятните щамове, които се очаква да се проявят през сезона (за тази зима най-вероятен е соломоновия щам - открит за пръв пън на соломоновите о-ви през 2005 мисля + още два, които не се сещам кои са в момента). това пък значи, че ако си направищ ваксината, това само и единствено означава, че (най-)вероятно няма да се разболееш от грип, причинен от въпросните 3 щама, но съвсем нищо не ти пречи да се разболееш от някой от останалите (много повече от 3) щама...
всеки да си прецени за себе си, дали си заслужава ваксинацията. аз лично няма да си слагам ваксина и тази година, въпреки че нещо в последно време се поразболявам повечко и се оправям все по-трудно  :-S (да са живи и здрави антибиотиците  ;-) ) за засилване на имунната система мисля да използвам моя фреш “витаминна бомба” - прясно изцеден сок от 1 грейпфрут, 1 лимон и 1 портокал (портокала не е задължителен), както и усърдно да ям киви. мисля че това ще ми е достатъчно (а дано!)

FZ

23.10.07
09:13

казано от D3BEP на 20.10.07, 14:04:

Да, при вирусите има същяественият проблем, че имунната защита на организма може да се справи с вируса и може даже да проникне във всички тъкани, даже такива без пряк достъп на кръв и лимфа.
Лесно го убива и изолира.
Но не може да го разпознае и поради това организмът може даже да загине, без имунната защита да е шредшриела каквото и да е пряко срещу вируса. Причината е в характера на самия вирус. Той прониква в клетка и “се лепи” за рибозоми и други органели и се включва в естествения процес на производство на белтъчини от клетката. Внася промени в ДНК кода им и органелите продължават да произвежда белтъчини. Само че това не е вече жизненоважния за клетката белтък, те възпроизвеждат белтъците на вируса и го размножават! Съоветно белите кръвни телца не могат да направят анализ на произвежданите белтъци и организмът счита, че има нормално производство на белтъци .В това време вирусът прогресивно увеличава рамерите си и унищожава клетки.
Веднж разпознат, става като магнит, особено за фагоцитните левкоцити. Те проникват даже през клетъчни стени и обвивка на органи и го поглъщат. Първоначално го атакуват с ензими и регистрират с кои го разрушават, след което всички “войници” почват да произвеждат такива, това обикновенно разрушава частично вируса, абсорбиран от армията на организма. След това белите клетки  капсуловат завладения “враг” и “изялите го” умират, за да му попречат да ги “превземе”. В това време те вече са попаднали в лимфните пътища, идентифицирани са и са готови за изхвърляне от организма.

Тук е ролята на ваксината. Тя дава на белите кръвни телца мъртви, но “привлекателни” за тях образци на вируса. Даже и така те му реагират и се настройват за търсенето и унищожаването на интервента. И даже когато това се окаже ваксина, т.е. изолирано навлизане, те дълго време са готови да разпонаят “врага” и да го атакуват.

Ваксината няма с каквотолкова  да ви навреди. Тя е биологичен разтвор и вероятността от сериозна алергична реакция към нея (не говорим за реакция от типа 5 дни имах червенко там) е не по - голяма от вероятността към алергия от прясно мляко или нещо подобно, без да забравяме, че има и опасни акива алергии, водещи даже до смърт. В общия случай тези ваксини са безвредни и лесни за биене - аз лично съм си бил сам и съм бил на приятели. Не го правете, рисковано е. Внимавайте и за трайност на ваксината, обиконовенн е само 2-3 дни в хладилник. Вирусите в нея не мога да се съживят. Може да бъде опасно само имунна реакция на организма, ако имунната защита е ужасно отслабена и стига до твърде остро и ненужно самоунищожение поради новия дразнител и необходимостта от реакция на още един враг или ако имунната защита има проблем с идентификацията и започне да “атакува” здрави клетки - тип автоимунно заболяване. И в тези случаи ваксината не игре ролята на причинител, необратими промени са вече налице, те са просто фактор - активатор.

Проблемът на ваксината. Разните инфлуваци и прочие.
Прост е.
Ваксини се дават масово срещу масово заболяване.
Преди да се тргне към ваксина, трябва да се рапознае, изолира и изследва вируса. Преди внедряването си на пазара всяка ваксина преминава през период на патентоване, разработване на алтернативи, тестване на алтернативите в лаораторни условия и върху опитни жиотни и други, одобрение на някои от алтернативите за работа с хора, избор на доброволци, отхвърляне на някои тестови лекарства, инкубационен период, през който се чака все пак да се види има ли ваксината страничен ефектвърху хората, избор на алтернатива, регистрация, търговска марка, пускане на ограничен пазар, време, в което компании и държави следят какво става и одобрение за общ пазар.
Процес, който трае около 5, но не по - малко от 3 години до изработване на успешна обща пазарна ваксина.
Поради масовото използване на антибиотици, стероиди, пестициди, генно модифицирани храни, както и поради големият брой на хората и генното им разнообразие и изработеният от някои вече имунитет вирусите също “мутират”, създават нови щамове и белтъци, неуловими за разпозналата старият щам имунна защита. Знаете, грипният вирус мутира в нови щамове почти всеки 2-3 години. Не е случайно, той разполага с огромно опитно поле: милиарди заразени всяка година и всякакви, вкл. и неправилни химични въздействия.
За времето, за което ваксината излезе на пазара, вирусът е “излязъл на пазара” с поне един нов, неуловим за ваксината щам. И ваксината е безполезна.
Т.е. вие можете да се ваксинирате успешно срещу грип. И да се разболеете от грип. Друг щам.
Макар че не е невярно, че ваксинирането все пак дава някаква ориентация и срещу новия щам и ваксинираният организъм има по - добри шансове срещу него.

Моят съвет: ако ви ваксинират безплатно медицински лица, все пак се ваксинирайте. Рискът ви във фитнеса е даже п о- голям.
Може да ползвате и лекарствата, увеличаващи по есествен път имунната защита.
Но не залагайте само на това!

Това което е написал DЗВЕР е вярно ,  този пост е много важен и ценен за тази тема.

26.10.07
23:46

Аз съм твърдо ЗА,когато човек има изграден имунитет към нещо организма по-бързо се преборва с него!Погрешно е определението “противо” те не предпазват от грип,а помагат да се изкара по-леко!Мисля,че все пак това не е никак малко!
Все още не ми е бита ваксина,но в близките 2-3 седмици и това ще стане!

Извън темата:

казано от ivang на 22.10.07, 20:54:

dzver, без да се засягаш, но ще споделиш ли дали си някакъв медицински представител. имаш ли някакво медицинско образование? ако не, откъде са ти източните и ресурсите, по които си си направил изводи за ваксинацията и какво представлява ваксината. защото като чета какво си написал все едно, че си го преписал от някоя книга, или си някакъв зубар - прекалено си дълбок и детайлен, това не ти е медицински форум. пък може и само да се фукаш с знанията си, знам ли ...?

Ванка,
Кажи на кое ми твърдение точно искаш да позова литература и ще го направя. Ако се надяваш да захапя и да почна да бълвам литература, вервай ми, сгрешил си, не ми приличаш и на опонент. Но не говоря на око.
Ясно казах, че това е мое виждане, но относно ваксините и имунната защита нещата са 100% верни, макар и опростени, защото се пак този форум се чете от ученици.
Моля те, преди да ми правиш забележка че съм се изтъквал:
Погледни собствените си постове.
В първите 10 не открих един смислен, при условие, че имаш 100-тина реших да не задълбавам повече.
Над 70% от тях са принципно заядливи, със всякакви хора,  без повод и най - вече без обосновка и смисъл, за които уж пледираш.
Ако целта е да ти обърнем внимание, вярвай ми, можем да го направим много бързо, но не знам дали ще ти хареса.
Ако не, моял те, смени тактиката. Изкажи твоето мнеие, покажи твоето равнище на компетентност и спри с безмислиците от типа “всички са маскари”. Кой се изтъквал, кой бил прост, кой говорил глупости, кой открил нов културизъм и на кой правописа му най - сетне бил станал за 3, нас просто не ни интересува.
Токова.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 28.10.07 16:10.

04.11.07
09:34

Чесно казано ми се иска повече да знам медицинската страна на нещата, за да може мнението ми да е докрай адекватно, но... :)

Против съм. Според това което знам, ваксината представлява омаломощен вирус. Но също така вирусите представляват съвкупност от мулекули, които лесно мутират по различни начини. Това, че имунната система се е справила с определен тип, не я прави по-силна срещу друг такъв. Да не говорим, че дори се занижава по такъв начин.

Но ваксините са нещо полесно. Преди гидини са се състояли изключитело много фатални епидемии и дори огромни пандемии/вируси които обхващат многжесто ддържави на множество контитенти/ и отчаст благодарение на тях хора са оцелявали. На каква цена е отделен въпрос...

04.11.07
18:17

Точно от противогрипната ваксина нито полза, нито вреда съм видял.
D3BEP много точно си ги е описал нещата. Точно защото ваксините се правят за 2-3 щама, които се ОЧАКВА да са най-масовите остава вероятността да те тръшне някой друг щам. И точно заради това не са особено полезни. Ама поне не вредят, стига да не си болнав, когато се поставя.

Така че - моето мнение е - просто се грижете за здравето си, забравете лафа “от студ умир, гъзар бъди” и подобните му; витамините са добре дошли, ако започнете да се чувствате отпаднали някакъв имуностимулатор (аз лично съм много доволен от Имунобор, въпреки соленичката цена); и - естествени имуностимулатори - чесън например (вечер еветнуално, разбира се, заради околните).

Сериозно възражение срещу ваксиние е че продължителната им употреба води до “зависимост”. Един вид, имунната система очаква определен сигнал за да започне да идентифицира вируса, без ваксината става безпомощна.
Не знам дали е вярно, но има определена вероятност. Затова не прекалявайте с ваксините.
Виж, идеята че ваксините “разболяват” си е чиста халюцинация. По - скоро просто не действат, имало е и неуспешни ваксини.
И, да отбележа, понеже някой вметна:
АНТИБИОТИЦИТЕ СА БЕЗСИЛНИ СРЕЩУ ВИРУСИ!
Те атакуват само вторичните източници на възпаление. Антибиотиците атакуват микроорганизмите, като унищожават поголовно вредните и полезните. За вирусите те са палиативно лечение, просто вирусното възпаление активира и бактериални огнища, които антибиотиците потушават, но с вируса се справя организма. Така че не се кланяйте много и на антибиотиците, те са още по - спорни при грип от ваксините!

05.11.07
22:22

Антибиотиците са по-лоши от ваксините по мое мнение. За последите 5 години съм приемал антибиотици 3 пъти - един, когато ме опрерираха, втори, когато си счупих главата и имаше някаква лека инфекция в раната, но не исках да рискувам да се влоши, и трети - когато едва се вдигах до студентска поликлиника да ми надупчат задника.
Аз лично не бях чувал, че толкова лесно може да се “пристрасти” организма към ваксините, но в по-ранна възраст съм убеден, че трябва да се справя сам със зловредните фактови, без такива гадости.
Истината си е в стимулирането на имунната система да работи по по-естествени начини. Един от които е от време на време да се почива от фитнеса, защото изтощава цялото тяло, включително имунната и нервната система, не само мускулите.

@ титуляра: можеше да оформиш темата като анкета, за да получиш по-графичен израз на резултата за/против. Че и на мен ми е любопитно какъв би бил, все пак ще гласуват и хора, които не поддържат тезата на няколкото човека, които ругаем ваксините, антибиотиците и прочее, ама не им се пише нещо ;)

Мнението беше редактирано от marzipan на 05.11.07 22:24.

17.11.07
10:20

Искам да попитам понеже ще се имунизирам против заушка или ли проблем ако ползвам добавки в момента ? креатин протеин и амино става дума ? Също така алкохолът проблем ли е ?не че пия ама просто искам да знам

Мнението беше редактирано от BOR на 17.11.07 10:21.

17.11.07
11:49

След ваксинации се получава леко възпаление,зачервяване и оток на местото на инжектиране.Може да те боли рамото и малко по-трудно да си вдигаш ръката нагоре.Алкохола разширява кръвоносните съдове и може да засили отока.Най-добре да не пиеш 5-6 дни докато премине възпалителната реакция.
Протеини и амино могат да стимулират имунната система и изострят възпалителната реакция или удължат това време.Тях може да вземаш в минимални количества за известно време.Има информация,че заушката може да предизвика освен стерилитет  още и миокардит(сърдечно заболяване),
енцефалит и менингит.

17.11.07
13:41

казано от Миро на 17.11.07, 11:49:

След ваксинации се получава леко възпаление,зачервяване и оток на местото на инжектиране.Може да те боли рамото и малко по-трудно да си вдигаш ръката нагоре.Алкохола разширява кръвоносните съдове и може да засили отока.Най-добре да не пиеш 5-6 дни докато премине възпалителната реакция.
Протеини и амино могат да стимулират имунната система и изострят възпалителната реакция или удължат това време.Тях може да вземаш в минимални количества за известно време.Има информация,че заушката може да предизвика освен стерилитет  още и миокардит(сърдечно заболяване),
енцефалит и менингит.

то значи трябва да намаля и белтъчините като цяло  ?

17.11.07
17:40

Ами да.Намали ги до обичайното хранене и малко отгоре,да не губиш съвсем форма.Стимулират имунната система.Тя ще атакува  вкараната ваксина,ще има засилена имунна реакция.Ще те боли повече и по-дълго.Зависи от индивидуалната ти реакция към ваксини и конкретно за тая.Може почти  да не я усетиш.Очаквай към 2-3 ден след манипулацията някакъв дискомфорт,лека болка на местото.До 7-8 дни  ще изчезне.Няма нищо страшно. В деня на ваксината трябва да си здрав,без температура,болно гърло и подобни.
Не ограничавай храненето.Имунитета спада без белтъчини.Сега е студено и лесно се разболява човек.

01.12.07
18:11

http://www.gohard.org/forum/viewtopic.php?t=3169

Това го пускам,понеже все още е актуално.Не го подминавайте с лека ръка.

От 4-5 години си слагам такива ваксини и нямам проблеми тях

казано от Анатоли Бънов на 28.02.08, 00:13:

От 4-5 години си слагам такива ваксини и нямам проблеми тях

Лошото е че няма как да сме сигурни какво става, Анатоли. Ваксината може да те зарази с нещо, може да накара вирус в теб да мутира и ти няма как да го разбереш. Поради простата причина, че той може да изплющи години латентен период или да не се прояви преди да си спрял ваксината например, защото ваксината поддържа имунната система активна... И ти няма как да свържеш нещата въобще. Отдавна вече е ясно, че някои вируси можем да си ги носим цял живот.
Темата е безкрайна. Има и плюсове, има и минуси. Лично аз бих споменал няколко ваксини, които наистина са имали роля почти спасителна за човечеството. Също бих споменал, че преди някоя година се ваксинирах срещу грип, ваксинацията мина успешно и след това два пъти карах грип; къде е ползата от ваксината тогава, освен риска?

Ето ви някои доказани странични ефекти например на ваксината срещу едра шарка, много от тях - при здрави индивиди. Предупреждавам, материалът е с доста грозни и неприятни картинки. И не е единствен.
Това е ваксината, с която човечеството в общи линии надскочи едрата шарка. Както виждате, води до мутации. Непредвидими и неконтролируеми.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1