Скъсани влакна на гърдата, изкълчено рамо...:(

17.10.07
16:57

Преди около 20 дни се случи нещо много странно.

Правех гърди. На първо упражнение - лег - бях сложил 100кг на трета серия. По принцип правя последната серия със 120 кг, за това със 100 кг не очаквах да стане проблем. На четвъртото повторение без проблем избутах нагоре щангата и още в началото на спускането изведнъж без никаква болка или дискомфорт преди това рамото се изкълчи и щангата падна върху мен. И естествено болката беше предимно в рамото, ходих на лекар, правиха снимка и казаха, че е само  изкълчено и трябва да мине до 15 дни. На мен ми мина за 5 дни. Но след като опитах да направя някво упражнение установих, че проблема е в гърдата.

Когато се натовари гърдата - в горната част - при връзката с рамото почва да се тресе цялата и получавам някви невероятно болезнени мускулни спазми. Получавам спазми дори когато се затичам. На всичкото отгоре когато си движа ръката не си усещам мускула на гърдата да се движи въобще, дори когато си я вдигна над главата мускула отдолу каточели въобще не помръдва. Когато я стегна се стяга само долната част. А да не говоря, че цялата гърда е подута, с 5см сигурно е по-голяма от другата. Много неприятно се получава. Лекарите казаха, че имам кръвоизлив в гърдата и не могат да напипат мускула и да се мажа с някъв Reparitgel 10 дни и пак да отида, ама вече се притеснявам, че от 20 дни съм така, още 10 дни да чакам, да не се окаже нещо гадно. Кво ше кажете.

Моята теория е, че евентуално се е скъсало някое влакно по време на упражнението, гърдата се е отпуснала и тежестта се е прехвърлила в рамото, което не е издържало. Възможно ли е гърдата да ме били и от 100кг, които паднаха върху нея от приблизително 1 м височина /предполагам, че от тук е дошъл и кръвоизлива/, а да не се дължи на скъсване?

За да съм точен трябва да кажа, че гърдата издържа леки натоварвания - примерно 1-2кг. Дали е добре да започна някви леки тренировки с 1-2 кг да правя, за да се делят клетките на мускула или да изчакам да престане да ме боли. Много съм заблуден от цялата ситуация, от доста време тренирам до сега нямах никакви оплаквания.

Сори за дългото описание, но исках да съм изчерпателен. Ще съм благодарен, ако някой ме посъветва нещо:)

Убеден съм, че няма да получиш компетентен отговор в този форум. Ходи при физиотерапевт,нека ти се направят снимки и  т.н.

30.10.07
11:42

Мочета, да ви кажа кво е развитието на случая. След ходене на няколко хирурга, личен лекар, физиотерапевт и то по няколко пъти се оказа, че цялата глава на мускула е скъсана. И заради некъдърни лекари вече мина 1 месец и е прекалено късно да се направи нещо. Казаха ми “приеми нещата философски, гърдата никога няма да може да ти се оправи”. Чакъл съм бил прекалено дълго, но аз не чакам, а не ми поставят правилна диагноза. Сега единствения шанс е да си направя магнитно-ядрен резонанс, за да разбера дали има все още шанс за операция. Тая процедура струва 350лв и се чака около месец за нея, но не съм сигурен има ли смисъл. Казаха ми, че почти никой няма да прави операция 1 месец след травмата и дори да направи шанса да се възтанови мускула е нищожен.

За тва не вярвайте на тия нещастници лекарите. Сега вече почвам да приемам нещата философски, няма що. Трябва да правя гърди с 20кг. Да не говорим, че цялата гърда е увиснала, щото е скъсана тая глава, която се захваща за рамото и едната ми гърда е супер увиснала, въобще горната гърда все едно я няма.

Лекарите са нещастници.

30.10.07
13:43

леле аз като си счупх раката и ми беше много кофти че няма да тренирам докато не се оправи а представям си на теб какво ти е и то заради някакви си шибани доктори

30.10.07
20:14

Да, мъча се цял ден да си представя кво ше правя. Ще стана някъв дебел, космат и вмирисан, дето ше го мързи да се надигне и по цял ден ше гледам телевизия. Аз не мога да повярвам, че контузията е толкова сериозна, защото не е имало кой знае каква болка. Аз от мускулна треска съм имал сто пъти повече болка от скъсана гърда и то както твърдят докторите цялата глава се е разкъсала. Не знам. Утре пак ше ходя на някъв друг лекар - ортопед в горна баня, пък ще видим.

Общо взето ми препоръчват нещо друго да спортувам, но на мен не ми се иска, тъкмо бях започнал да постигам задоволителни за мен резултати последните няколко месеца.

31.10.07
08:56

наистина много гадно  :-/
не мога да си представя колко ти е кофти в момента....
все пак аз бих си направил резонанса. вярно, че е скъп, но пък алтернативата не е никак приятна. освен това поне ще знаеш със сигурност какво е положението, а не след няколко месеца/години да те е яд на себе си че не си опитал, защото все пак има някакъв шанс...
колкото до чакането от 1 месец - сигурен ли си че не може да се съкрати процедурата? примерно да предложиш на лекарите да не минаваш точно по клиничната пътека? (така ще е още по-скъпо вярно а и не знам с какви финанси разполагаш, но все пак...)
успех!

ВН

31.10.07
12:02

Stra6ko, за спортна травма се търси спортен травматолог. Това са лекари работещи предимно във връзка с НСА. Личните лекари рядко имат квалификация за обща медицина. Много от тях са педиатри, диетолози и пр. По неизказани слухове сред специалистите, болшинството от въпросните лекари са “двойкарите” в МУ. Отиваш и плащаш на частно. ЯМР то е трябвало да го направиш още в началото. Мен най-добрите невролози в бившия “Исул” ме бяха отписали заради неврологична травма. Загубих 2 години тренировки и 15 кг. Ниската специфична компетентност и слабото заплащане се отразяват в щета на пациента. Ако имаш грешната диагноза на хартия - съди ги! Ако спечелиш делото парите, които ще ти изплати здравната каса ще ти покрият заемите по рехабилитацията и операциите. Аз няма кой да съдя, главният диагностик - професора почина...

Не е правилно да се слагат всички лекари или всички специалисти под една шапка. Все пак, лекарите ще те оправят. Проблемът е в здравната система.

ПП: Като треньор ми се ще да разгледам програмата, по-която си тренирал гърди и рамене. Искам да видя дали има нещо нетипично, грешки или системно претоварване.

Желая ти успех и бързо възстановяване! Не губи надежда! Понякога “няма начин”, означава (не го предлагам, но няма да те изпратя при друг)...

31.10.07
20:29

Разпитай и иди при по - добри специалисти, в днешно време почти всичко се лекува.

04.11.07
16:38

казано от Владимир Недков на 31.10.07, 12:02:

Stra6ko, за спортна травма се търси спортен травматолог. Това са лекари работещи предимно във връзка с НСА. Личните лекари рядко имат квалификация за обща медицина. Много от тях са педиатри, диетолози и пр. По неизказани слухове сред специалистите, болшинството от въпросните лекари са “двойкарите” в МУ. Отиваш и плащаш на частно. ЯМР то е трябвало да го направиш още в началото. Мен най-добрите невролози в бившия “Исул” ме бяха отписали заради неврологична травма. Загубих 2 години тренировки и 15 кг. Ниската специфична компетентност и слабото заплащане се отразяват в щета на пациента. Ако имаш грешната диагноза на хартия - съди ги! Ако спечелиш делото парите, които ще ти изплати здравната каса ще ти покрият заемите по рехабилитацията и операциите. Аз няма кой да съдя, главният диагностик - професора почина...

Не е правилно да се слагат всички лекари или всички специалисти под една шапка. Все пак, лекарите ще те оправят. Проблемът е в здравната система.

ПП: Като треньор ми се ще да разгледам програмата, по-която си тренирал гърди и рамене. Искам да видя дали има нещо нетипично, грешки или системно претоварване.

Желая ти успех и бързо възстановяване! Не губи надежда! Понякога “няма начин”, означава (не го предлагам, но няма да те изпратя при друг)...

От последния пост до сега ходих при поне 6-7 лекари, всички “уж” специалисти ортопеди, хирурзи, травматолози, какви ли не от всички “уж” реномирани клиники. Някои казват, че ще се възтановя напълно, дръги продължават да ме плашат. Общо взето почнах да се поуспокоявам вече, защото половината поне казаха, че до година-две ще взема да се възтановя, други дори ми казаха, че ако са на мое място ще починат още един месец и пак ще си тренират. Но общо взето всички са единодушни, че трябва да се види снимка от ЯМР за да знаят със сигурност. Сега се оглеждам за добри физиотерапевти и за нещо като “лечебна физкултура”, на които да се запиша след един месец примерно, защото същите лекари ми препоръчаха. Лошото е, че ЯМР за големия пекторалис трудно се прави и единствения апарат в момента, които може да го направи е този в ТОКУДА. А там дори и с плащане не искат да ме преместят по-напред в графика. Парите не са чак такъв проблем.

А както В. Недков предположи много ги бях напънал тия гърди и рамото последните 3 месеца. Понеже работя вкъщи на компютър и работата мога да си я върша по всяко време, стига да си спазвам сроковете и цяло лято тренирах по 6 пъти седмично. Гърдите два пъти седмично. Тва ми е любимата група. Естествено не съм се съветвал с никой за програмата, сам реших да тренирам така. Да не говорим, че за гърди правя по 5 упражнения. Знам, че не е правилно, но се чуствах добре. Сега когато говоря с лекари ми казват, че обикновенно се късат мускулни влакна ако не си загрял добре и при уморени мускули. А моите явно са били такива, да не говорим, че цяло лято трянирам без никакви възтановяващи добавки.

Гледайки в миналото виждам страшно много свои грешки, включително това, че не подходих отговорно към травмата в началото. От малък до сега нито съм чупил нещо, нито изкълчвам, нито съм се схващал дори за това не предполагах, че ще стане нещо сериозно. Когато се възтановя и вляза отново в зала ще се променям, няма начин:)

Мерси за подкрепата:)

Мнението беше редактирано от Stra6ko на 04.11.07 16:43.

ВН

04.11.07
17:31

Здравей!
Добре е, че не си се отчаял. Добър ЯМР има във ВМА, провери дали не можеш да минеш на преглед там. Желая ти успех във възстановяването, но не прибързвай с тренировките преди да имаш увереност, че травмата е излекувана. 

За тренировката:
Колко общо серии за гърди в тренировка си правил? Пет упражнения по три или по повече серии? И в двете тренировки ли тренираше така?

04.11.07
20:29

казано от Владимир Недков на 04.11.07, 17:31:

Здравей!
Добре е, че не си се отчаял. Добър ЯМР има във ВМА, провери дали не можеш да минеш на преглед там. Желая ти успех във възстановяването, но не прибързвай с тренировките преди да имаш увереност, че травмата е излекувана. 

За тренировката:
Колко общо серии за гърди в тренировка си правил? Пет упражнения по три или по повече серии? И в двете тренировки ли тренираше така?

Във ВМА опитах първо, но там ми казаха, че няма да стане и самите те ме насочиха към токуда.

А за тренировката:
За гърди тренирах предимно във 4 серии. Започвах с: лег - 4 серии по 8 повторения, лег под наклон за горната част - 4х8, лег под наклон, но с дъмбели - 4х12, флайс, също под наклон - 4х12 и за долни гърди на лежатка с обратен наклон правех 4х12 също със дъмбели. А преди да започна самата тренировка загрявах с 2-3 серии по 30 лицеви опора. Дори по някой път, когато не съм се чуствал много уморен съм правил и кофички накрая. И това го правех и в двете тренировки за гърди.

На хоризонталната лежанка вдигах /след загряването/ - 80-100-100-110 и накрая бутна по няколко пъти 120, ако се чустам ОК. Под наклон лежанката стигам до 95кг. Всички упражнения с дъмбели ги правех с по 25кг.

Може би съм прекалявал малко, но наистина не съм чуствал дискомфорт или някаква особенна умора. Както казах работата ми е по цял ден седене пред компютър и не израсходвам никаква енергия през деня. И във фитнеса се чуствам като отвързан:)  Не съм се съветвал с никой по програмата, по която тренирах, просто правех това, което усещах, че работи добре за мен, не съм и бил манияк за постижениея, не съм се напъвал особенно.

Мнението беше редактирано от Stra6ko на 04.11.07 20:31.

GU

06.11.07
14:56

казано от blizanko на 30.10.07, 13:43:

леле аз като си счупх раката и ми беше много кофти че няма да тренирам докато не се оправи а представям си на теб какво ти е и то заради някакви си шибани доктори

напълно ми е ясно,че не моа да си опиша какво ви е било т.к. и аз  туак се лекувма от  разтежения  в рамото и откачам ,че  изпускам няй якия сезонда  дигане :<

по-добре  идете на  ортопед или там квото е не чакайте ... аз  сфреших че 2 месеца  не  взех мерки :<

27.11.07
12:51

Strashko приятелю аз имам подобен проблем с рамото. Не чак като твоя но на 2 пъти го изкълчих и лимита ми да вдигане за гърди стана 60кг, просто ако сложа повече и болката ставаше нечовешка. При мен от простотия се получи но ми казаха какво ми има чак 2 години след като го изкълчих 1вия път... голям батак,а след 2рия път просто спрях да си мисля да стъпвам във фитнес:) Съветвам те да се запишеш на плуване :) ако не мяташ кардиото и това е:) аз с това рамо немога да правя базови упражнения и просто спрях с фитнеса.  Мой приятел скъса мускул на бицепса и 1на година не тренира , но сега е добре. Пожелавам ти успех и дано и ти се оправиш :)

27.11.07
19:19

Плуването е много добро, но за съжаление нямам наблизо басейн, а нямам и автомобил, а в студа не е много добре да ходя на плуване.
Имам приятел каскадьор, преди това беше гимнастик. Той изкълчи няколко пъти рамото и сега се вади и докато спи. Дано не е такъв случая.

Между другото вчера бях във скенера. Снимките са готови и до едни-два дни ще отида на ортопед да ми ги разчете и естествено ще споделя резултата:)

28.11.07
09:02

Браво, човече, за волята! Евала! Щом се поуправиш можеш да почнеш с много леки килограми да ги тренираш гърдите. Поне кръв да влиза и да се лекуват по-бързо. Желая ти успехи и бързо възстановяване!

NA

29.11.07
01:54

Stra6ko, сега прочетох твоята история. Върнах се 8-9 години назад, когато на два пъти си сецвах кръста, което ми коства над половин година почивка и почти невъзможността да си връзвам обувките... След това се бяха появили други неща вследствие на безумията ми тогава, но с течение на времето се понаучих как да се пазя и как да се възстановявам - и “последствията” изчезват лека-полека. Тъпото е, че понякога се сещаме за превантивни мерки, след като преди това сме изпитали нещо такова, но пък положителното е, че все пак “вече знаем”, а и така се калява волята и характера (не, че препоръчвам всеки така да еволюира...)

Без да съм специалист, ти казвам - и твоето има лек, медицината толкова е напреднала, че всякакви травми могат да се оправят, стига човек да има средствата... Със сигурност няма да е, както преди, но и със сигурност ще тренираш, така както искаш. Виждам, имаш характера и оптимизма, а това е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛЕКАРСТВО... да имаш ВЯРАТА!

В тази връзка ми се ще всички начинаещи, напреднали, професионалисти и т.н. да мислят “преди”, а не “след”. Фитнес залата е едно от най-прекрасните неща на този свят, не позволявайте да се превръща в кошмарно място и в гробница на доброто настроение, хобито, мечтите...

Мнението беше редактирано от Nacionala на 29.11.07 22:39.

29.11.07
19:14

Nacionala, много точно ми се покрива настроението с твойто:)
Радвам се, че вече вътрешно съм се излекувал, пълен съм с оптимизъм. Естествено все още нищо не мога да правя с гърдата, но усещам, че ще ми мине. Почнах пак да ходя в залата, правя някой упражнения, които не ми пречат на състоянието, тичам, но от самата миризма на балатума в залата ми се оправя настроението.
Още не съм ходил на истински ортопед откакто съм взел снимката (аз я взех вчера), но както обещах ще споделя резултата когато и аз го получа:) Даже ще намеря начин да я осветя и да я снимам, нищо не се разбира от нея, но все пак:)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1