01.11.07
21:15
Казвали са ми, че тази комбинация е много вредна заедно и е най-добре да се яде само едно от двете, но никога заедно и че трябва да има поне 3-4 часа разстояние между приема на различните храни(става дума за рибата и мл.продукти). Въпроса ми е дали това е вярно или е просто една “легенда” без доказателство?
И аз съм го чувал това. По принцип не е добре да се смесват различни източници на протеин. Например, когато ям месо или яйца, никога не пия мляко в това хранене. Същото е и с рибата. Мисля, че причината е в усвояването на веществата, а и самото храносмилане.
Това е много стар градски фолклор отпреди 30-35 години.Кварталните махленки ги разправяха и плашеха хората само.Ставаше въпрос за едновременна консумация на солена риба и кисело мляко.Това според тях било свръхотровно.Лекар го отхвърли като измислици в едно радиопредаване.Ям си спокойно и от двете и нямам никакъв проблем.Другия вариант на слуховете е за риба+яйца.Същата работа.Разбира се ако една от двете храни не е развалена.Тогава и без двойната комбинация ще ти е зле.
Напълно подкрепям Миро.И аз съм смесвал риба и млечен продукт и както виждате, все още пиша във форума и нямам оплаквания :)
02.11.07
12:03
Става дума за едновременна консумация на консервирана риба и кисело мляко. Преди ботулиновите токсини в консервите и киселите млека са били често срещано явление. Консумацията им води до ботулизъм. Състоянието се познава лесно по идиотската усмивка на лицето на болния... Сега санитраният контрол в производството на храни не допуска това да се случи.