02.11.07
20:43
Има ли разлика(давам пример)
лежанка лоста:от единия краи има 2х10кг от другия 2х10кг
лежанка лоста:от единия краи има 1х20 от другия 1х20
2х10 по леко ли се бута от 1х20?При мен стана нещо подобно(с различни килограми е и в различни дни де може да не е било от това че е имало повече или по-малко дискове)
Темата беше редактирана от QcK на 02.11.07 21:52.
02.11.07
21:01
Сигурно е щото дисковете не са точни. В нашата зала например една 20-ка тежи 19,5 , а друга 20,5 , а 15-ката всъщност е към 17 и се усеща доста - ако сложа 15-ки ще тежи повече от 10+5. Иначе ако наредиш първо примерно 4 диска по 5 кг и после върху тях 20-ка ще тежи повече отколкото ако сложиш първо 20-ката и после 4 по 5 кг, мисля,че колкото по-навън е диска, толкова повече тежи.
Дам и при мен има разлика. Кетлерите са по- леки ,а спорт депо-то отиват над нормата.
02.11.07
21:43
Определено не са точни. И естествено, че колкото по навън са дисковете толкова по - тежко, но това е на теория. На практика в случая тези 2 см. не би трябвало да оказват чувстващо се влияние.
Може ли някой от вас дето разбирате толкова от физика да ми обясни защо като са по навън дисковете тежат повече? Нещо сте в грешка...
Еми принципно се измества центъра на тежестта, ама не знам дали това може да е причина да стане по-тежко (или съответно по-леко)... Тряа некой физик да се изкаже тука ;)
Мнението беше редактирано от giantflea на 03.11.07 07:10.
Според мен при еднакви дискове по-навътре или по-навън си тежи еднакво.Обаче като са по-навън по-трудно се балансира щангата.Колкото са по-навън по-голямо усилие трябва,когато е хваната неточно,по-близо до левия или десния край на лоста.1/2-1 сантиметър тогава има значение.А теглото си е еднакво.
казано от Миро на 03.11.07, 08:55:
Според мен при еднакви дискове по-навътре или по-навън си тежи еднакво.Обаче като са по-навън по-трудно се балансира щангата.Колкото са по-навън по-голямо усилие трябва,когато е хваната неточно,по-близо до левия или десния край на лоста.1/2-1 сантиметър тогава има значение.А теглото си е еднакво.
И аз така мисля, но по-горе имаше различни мнения от твоето и помислих да не са измислили нови закони във физиката след като съм завършил ;)
Аз пък мога да ви кажа, че като са по-малки дисковете ама повече много по-лесно се дигат :), по простата причина, че по-лесно се преминава “психическата бариера”.Мислиш си, че дигаш по-малко и явно по някакъв начин “излъгваш” нервните клекти ама при всеки е различно :roll:
04.11.07
10:58
казано от BOR на 04.11.07, 10:40:
Аз пък мога да ви кажа, че като са по-малки дисковете ама повече много по-лесно се дигат :), по простата причина, че по-лесно се преминава “психическата бариера”.Мислиш си, че дигаш по-малко и явно по някакъв начин “излъгваш” нервните клекти ама при всеки е различно :roll:
При мен е точно обратното пък - предпочитам да слагам големите дискове. Едно, че е по-бързо и второ по време на упражненикето не ти се лашкат по 4 диска от всяка страна, а има един, който седи стабилно.
Да и аз така.Какъв е смисъла да ги цвъкаш по 5 и по 10 и то ако е голяма тежест,примерно 90-100 кг.
Където тренирах преди 10 килограмовите всъщност бяха 10.9 (или 11.9, не помня точно), а 20ките бяха 20.4, понеже са закръглени в либри (около 0.460кг), та затова в килограми не е съвсем точно. Така че ще си варира от зала до зала дали сборът на два малки ще е по-малък, по-голям или равен на 1 голям.
Останалото е по-скоро въпрос на навик и/или психология.
04.11.07
21:04
В крайна сметка не е чак толкова важно колко дигаш, а как ги усещаш... е и тежестта си е важна, като искаш да се изфукаш някъде колко вдигаш или поне като си отчиташ да е точно, но разлика от 5 кг маХ не е чак толкова голяма. Поне за мен де :)