Добавки за възстановяване след тренировка

SA

03.11.07
18:20

ПП. За тази и тази статии говоря.

След като прочетох няколко статии в t-nation.com ми става ясно, че за оптимално възстановяване след тренировка трябва да се пребориш с няколко състояние, до които води тренировката с тежести, а именно:

Ниски нива на гликоген
По-бърз разпад на протеин
По-бавно усвояване на протеин

Следователно за максимално бързо възстановяване трябва да се възстанови бързо нивото на гликоген, да се забави разпада на протеин и да се ускори усвояването му.

Повишаването на гликоген става,  чрез преим на въглехидрати и повишаване на инсулин. Повишаването на инсулин идава с въглехидратире, но е по-голямо, ако с тях се приемат и протеини.

Забавянето на разпада също идва с почишаването на инсулина.

Дотука мисля, че правилно съм разбрал?

Ускоряването на протеиновия синтез обаче не ми стана съвсем ясно, защото нищо не разборам от добавки, общо взето. 
Повишаването на инсулина действа и тук + прием на разклонени амино киселини + “High blood levels of essential amino acids”. Кои са тия “essential amino acids”?

Имам още малко въпроси, ама нека си изясня тия, преди да ги задам :roll: .

SA

03.11.07
20:21

Добре, изясних си какво са essential amino acids. Значи след тренировка един шейк от суроватъчен протеин и един банан + товa, примерно, изпълнява всички задачи, описани в предния пост, нали?

Мнението беше редактирано от Sane на 03.11.07 20:23.

ИВ

03.11.07
20:40

Ооо човече от цялото ти тема само заглавието ти разбрах добре (прости хора сме :D).. оттук следва, че мога да ти отговоря с няколко думи.

Добавки за възстановяване след тренировка - най-често суроватъчен протеин (богат е на незаменими аминокиселини). Можеш да добавиш глутамин, креатин, таурин отчасти. Според мен една качествена доза суроватка е достатъчна заедно с бананче. Другите аминки за излишни - тези, които са 3x3.

Иначе  essential aminoacids означава незаменими аминокиселини в превод, а незаменими означава, че тялото ни не може да ги възпроизвежда. Те са няколко наброй : фенилаланин, тирозин, левцин, метионин, цистеин, лизин, изолевцин, валин, треонин, триптофан, хистидин, аргинин.

Най-голямо внимание при “нашия” спорт се обръща на верижно-разклонените аминокиселини (BCAA’s) - левцин, изолевцин, валин. Те, заедно с аминокиселини глутамин се съдържат във високи количества в суроватката, затова може да се спреш само на нея ;).

BCAA’s имат силно изразено действие на увеличена протеинова синтеза ;).  Чакаме новите въпроси ;).

SA

03.11.07
21:24

Ами нема повече въпроси, мерси. Ще вземам значи една кутия суроватъчен протеин на NOW, ако можеш да препоръчаш по-евтина алтернатива - добре си дошъл.

04.11.07
07:44

Трябва да обърнеш на една много важна част от твоята тренировка - дишането. Когато запонеш серия от 10 повторения първоначалната ти сила идва от креатин фосфатния механизъм т.е. креатина в мускулите който се изчерпва за около 8 секунди, след това се включва глюкогена в мускулите, който се изчерпва на 20-тата секунда и следва че единствения начин да довършиш серията е количеството кислород в кръвта която насища мускулите. След една силова тренировка ти ще си изчерпал креатина и глюкогена както в мускулите така и в черния дроб, така започва да се натрупва лактаза (млечна киселина). Лактазата намалява нервните импулси от мозъка към мускула и това възприпятства мускулния разтеж. Ако имаш голяма мускулна треска след тренировка (високи нива на лактазата) колкото и добавки да пиеш мускула няма да успее да ги усвои. За това по време на тренировка дишай правилно; в края на тренировката отдели 2 мин за стречинг на мускулите които си натоварил; веднага след тренировка приемай 20-50гр прости въглехидрати, до 45мин след тренировка пийни едно протеинче.
Ако имаш възможност на следващия ден след тренировката загрей за 5-10 мин мускулната група която си тренирал - това ще задвижи глюкогена в организма който се бори най-добре с лактазата, като същевременно няма да се използва креатина от мускулите.

04.11.07
08:56

SNC,от поста ти ми става ясно,че това,че ако имаш мускулна треска не е добре?

04.11.07
09:09

:lol:  това означава,че мускулната треска не хич хубаво нещо .

ИВ

04.11.07
09:19

От поста му се разбира, че лактазата хич не е хубаво нещо, а не мускулната треска. Май четете през редовете, а ?

04.11.07
10:39

Еми да де.Като имаш мускулна треска,означава че се е образувала млечна киселина,а лактазата пречи на мускулния растеж.Помисли малко.

ИВ

04.11.07
11:28

казано от Финдо на 04.11.07, 10:39:

Еми да де.Като имаш мускулна треска,означава че се е образувала млечна киселина,а лактазата пречи на мускулния растеж.Помисли малко.

Имах впредвид, че съществуват начини за стопиране на лактазата. Адекватна доза суроватъчен протеин става. Избери този на NOW, който си написал. Няма да съжаляваш.

От цялата работа май само аз съм заблудения... :lol:

04.11.07
13:33

Най добрия начин за разграждането на лактазата е нейното оксидиране. За това при мускулна треска най добре е 10 мин кардио или блъскане на боксов чувал. Така кръвта се раздвижва и оксидира (унищожава) лактазата.
Друг вариянт е вечер да се взима ZMA или магнезии което рекласира мускулите и тогава повече кръв ще може да мине през мускулните влакна.
Също така след тренировка се взимат 20-50гр прости въглехидрати; най-добре мед; защото нивото на глюкогена и инсулина ще се повиши най-бързо и така ще се възприпятства натрупването на лактаза.

04.11.07
13:55

Можем да благодарим на SNC за пояснението,вече всичко е ясно. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1