04.11.07
11:24
http://www.med.primasoft.bg/tips_for_all/sport/articles/powerfull_trainings.htm
Изчетох статията, която м/удр. е много интересна и останах с впечатлението, че силовите тренировки тренират и сърцето и белите дробове. До преди това си мислех че ефекта в/у сърцето е предимно негативен, а дробовете мислех, че се развиват почти единствено с кардио. Ако искате коментирайте статията,ако ли не поне я прочетете.
04.11.07
14:40
Благодаря за линка, темата не е никак безинтересна. Бих искал да те попитам в какъв смисъл споменаваш “тренират”, защото по мое мнение всяко физическо натоварване се отразява на сърдечно-съдовата система до някаква степен.
04.11.07
15:46
Извинявам се,имах в предвид “натоварват”. Не се ли създава напрежение в кръвоносните съдове и сърдечно-съдовата система?
казано от MI5 на 04.11.07, 11:24:
http://www.med.primasoft.bg/tips_for_all/sport/articles/powerfull_trainings.htm
Изчетох статията, която м/удр. е много интересна и останах с впечатлението, че силовите тренировки тренират и сърцето и белите дробове.
Да, тренират ги, много ясно, нали към тях се предявяват повишени изисквания, и те трябва да се приспособяват.
казано от MI5 на 04.11.07, 11:24:
До преди това си мислех че ефекта в/у сърцето е предимно негативен, а дробовете мислех, че се развиват почти единствено с кардио.
Не виждам защо ефекта трябва да е негативен.
04.11.07
17:20
Много добра статия. Изчетох я цялата и смятам, че информацията е доста полезна. Рядко се намират статии, в които да се разглежда влиянието на силовите тренировки върху органите, т.е. във вътрешността на организма :)
Аз имам една книга казва се “Сила, Здраве, Дълголетие” от Павел Добрев.В нея има значението на силовата тренировка през старостта и има дадени снимки на хора на по 70-80 години правещи с НЕВЕРОЯТНИ тежести клекове.
само една вметка да направя - “Последната се осъществява, от една страна, в резултат от увеличаване броя на мускулните влакна (през периода на полово съзряване), а от друга страна, за сметка на увеличаването на техния обем и удебеляването на съществуващите (при по-възрастните). Това удебеляване се осъществява в резултат на увеличаване съкратителните елементи”. Все още се смята, че борят на мускулните влакна е генетично определен и обратното не е доказано. поправете ме ако греша ;)
Мнението беше редактирано от AMAZER на 05.11.07 11:48.
05.11.07
12:12
Грешиш. В детството може да се въздейства върху броя на мускулните клекти и влакна. По-късно се въздейства върху структурата на мускулната тъкан, броя и качеството на съкратителните елементи и нервната система. Генетичната предразположеност без активно детство си остава нереализиран потенциал...
Доста интересна статия, благодаря за линка.Поздравления на човека който я е писал.
казано от Владимир Недков на 05.11.07, 12:12:
Грешиш. В детството може да се въздейства върху броя на мускулните клекти и влакна. По-късно се въздейства върху структурата на мускулната тъкан, броя и качеството на съкратителните елементи и нервната система. Генетичната предразположеност без активно детство си остава нереализиран потенциал...
Ако съм разбрал правилно.. като започнеш да тренираш по-рано и имаш генетичен потенциал, предразполагаш самият организъм към по-добра възможност за играждане на по-големи мускули в зряла въздраст? :ооps:
06.11.07
17:41
казано от RedWalker на 06.11.07, 15:26:
казано от Владимир Недков на 05.11.07, 12:12:
Ако съм разбрал правилно.. като започнеш да тренираш по-рано и имаш генетичен потенциал, предразполагаш самият организъм към по-добра възможност за играждане на по-големи мускули в зряла въздраст? :ооps:
Правилно ;-)
Ето и моя критичен поглед относно ‘статията’:
Първо интересно е кой е автора: “Господин Х, бакалавър по културизъм” :)
После, чесно казано мисля, че познанията му по биология, не са по-сериозни от моите, тоест повърхностни. Писал е много общо, без конкретна научна обосновка. Биологичната последователност е следната: Организъм<-системи от органи<-органи<-тъкани<-клетка<-моелкули. Останал е на повърхността на нещата.
Не е добре организирана, нахвърляни параграфи. Можеше да имат някаква логическа последователност.
А по въпроса, дали броя на мускулните влакна е генетично заложен, мисля, че не е. Влакната са тъкани, тъканите са съставени от клетки, а те от мулекули. Мулекулите се увеличават, а те правят възможно деленето на клетките оттам увеличаването на тъканите. Същевременно структурата на тъканта е генетчно заложена, но мисля, че е променлива.