29.10.07
22:22
От близо седмица доста често ми изтръпва лявата ръка. През ноша докато спя и понякога през дена.
Дали е нещо свързано с тренировките, недостиг на витамини или прекаленото седене пред компютъра (обездвижване на ръката)
Едва ли.Явно спиш на кистерме и за тва ти изтрапва ръката,когато не достига кръв.
Може би често си започнал да заемаш неудобна поза...Освен това един познат ми беше казал, че когато сравнително бързо качи килограми известно време му изтръпваше често това-онова, и го отдадохме на това, че поради повечето плът около кръвоносните съдове е по-лесно нещо да ги притисне, докато “привикнат”... (това сигурно прозвуча страшно тъпо и смехотворно, а..)
Аз лично като си седя пред компа често ми изтръпва единия крак...и съм убеден, че е от позата :blush:
възможно е да е от позата. т.к. седя на не много удобен стол на ПСто по 10 часа ден че тамън свърши сесията и е лежачешкия период
Имал съм 2 подобни проблема, само че и на двете ръце, не само на едната. Първо ми изтръпваха безименния и кутрето на двете ръце. Това често е симптом на лошо оросяване в крайните кръвоносни съдове. При мен премина, но е хубаво да се погледне, зашото често е индикатор за сърдечен проблем. Цитирам само ;) Втория път ми изтръпваха доста сериозно палеца, показалеца и средния на двете ръце. Ходих в ИСУЛ при едни приятели, които ме пратиха на невролог за да се провери проводимостта на нервите, съмняваха се да не е прещипано нещо. Сядаш там включват ти към лакъта едни проводници и почват да ти пускат ток. Един киловат по-късно установиха, че нервите са ок. От толкова ток обаче ми беше преминало и изтръпването и желанието да си правя още изследвания :lol:
казано от marzipan на 30.10.07, 22:21:
Може би често си започнал да заемаш неудобна поза...Освен това един познат ми беше казал, че когато сравнително бързо качи килограми известно време му изтръпваше често това-онова, и го отдадохме на това, че поради повечето плът около кръвоносните съдове е по-лесно нещо да ги притисне, докато “привикнат”... (това сигурно прозвуча страшно тъпо и смехотворно, а..)
Аз лично като си седя пред компа често ми изтръпва единия крак...и съм убеден, че е от позата :blush:
pi4 wi6 sq i az imah sy6tiq problem twa e zaradi ka4waneto na kilogrami i az ka4ih 10(mn bqh otslabnal i za twa) i na men mi iztrypwa6e rykata ina4e twa det sam citiral e mn wqrno i pi4 ne e typo i sme6no a wqrno ne se pritesbqwai!Em po princip pri men be6e kat sedqh mn pred pc-to ina4e mi mina sled 1-2 sedmici nqmah we4e tozi problem!( sry 4e sam pisla na latinica ama nqma kirilizator i ne sam ot meoto pc za twa)
Лололо постарай се следващите постове да бъдат на кирилица, за де не ги трия. Отсрани проблема
ASTOR
Мнението беше редактирано от ASTOR на 02.11.07 11:49.
казано от blizanko на 30.10.07, 10:04:
какво е това “кистерме”
в неудобна поза.
По-принцип изтръпването е симптом за някакъв нервно нарушение, не е задължително да е свързан пряко с кръвоносната система. На всеки се случва понякога, ама щом и ви прави впечатление, според мен си струва да отидете на невролог за една профилактика. Най-вероятно няма да е нищо сериозном, пък и щом е едностранно и епизодично, ама поне ще знаете.
Простудявали ли сте се скоро, да сте боледували?
П.П. Витамин Б няма да е лошо да се взима.
Мнението беше редактирано от tpd на 01.11.07 09:46.
никакви болести скоро. на невролог мога да ти отида чак декември че не съм в БГ.
значи от 10тина дена е това. и забелязвам,че колкото по малко ползвам ПСто толкова по-добре е ...ама без ПС знаете как е :)
П.С. и на мен безименният и кутрето
Мнението беше редактирано от vanisher на 01.11.07 12:38.
01.11.07
15:41
казано от vanisher на 29.10.07, 22:22:
От близо седмица доста често ми изтръпва лявата ръка. През ноша докато спя и понякога през дена.
Дали е нещо свързано с тренировките, недостиг на витамини или прекаленото седене пред компютъра (обездвижване на ръката)
Отиди на лекар . Сигурно като спиш ти се получава някакво притискане и от там ти изтръпва ръката .
На какво спиш ?
ми матрак някъв.
В смисъл може да е от много фактори - от 2 месеца живея на друго място (exchange от университета), така че ново легло, бюро за ПСто и т.н.
Също така и не се храня особено здравословно напоследък - знаете студентски живот.
В БГ се връщам декември и чак тогава мога да се прегледам. До тогава нищо не мога да направя.
vlade - при теб за колко време отшумя проблема с кутрето и безименният ?
Чел съм медицински статии за тоя проблем.Изтръпване и (или) болки в ръцете от продължителна работа с компютърната клавиатура и мишката.Среща се и при машинописки.За съжаление не помня как се наричаше това състояние и какви съвети даваха.Защото нямам тоя проблем засега.
Еми още по-лесно ще стане като не си в Бг. Застраховка нали имаш, обаждаш се на посочения номер, преувеличаваш малко, казваш, че си на умирачка от тия изтръпвания, матраци ала бала и веднага ти идва лекар на крака. /Зависи каква ти е застраховката де.../
Проблема не е за подценяване, дори на кабелите на клавиатурите в някои държави има задължителен стикер, който се слага имено с цел превенция на подобни проблеми, които не е задължително да се безобидни. Малко тъповато може да изглежда, но смисъл има.
И аз съм на мнение, че е от компютъра.Миналата година като учех компютърен машинопис и там пръстите и китките ни заемат специално положение и ръцете ми изтръпваха...
ми направил съм си пълна застраховка. Не знам дали включва такива леки прегледи. В смисъл със сигрунсто ми включва болници, спешни съболекари и т.н.
Ще направя така - ще изчакам една седмица и ако нещата не се оправят ще се обадя на телефона както ти казваш.
казано от vanisher на 02.11.07, 16:52:
ми направил съм си пълна застраховка. Не знам дали включва такива леки прегледи. В смисъл със сигрунсто ми включва болници, спешни съболекари и т.н.
Ще направя така - ще изчакам една седмица и ако нещата не се оправят ще се обадя на телефона както ти казваш.
pi4 az ti kazah i na men bqha bezimenniq i kutreto prosto ne si zaslujawa za towa da hodi6 na lekar i na men be6e za okolko 2 sedmici i mina!(wse pak towa e moe mnenie i ti si znae6 ,kakto preceni6)
vanisher когато стоиш на пс-то ли ти изтръпва?
аз преди като играех по 10-12 часа на ден без прекъсване доста често ми изтръпваха и 2-те ръце(по точно пръстите,с които натискам мишката/клавиатурата)
да не си спиш на ръката?щото аз поне като спа ръката ми е под възлгавницата и понякога съм се будил даже и не съм си осещал горе ръката докато не я раздвижа малко с другата и я махна от там :)
казано от Миро на 02.11.07, 07:58:
Чел съм медицински статии за тоя проблем.Изтръпване и (или) болки в ръцете от продължителна работа с компютърната клавиатура и мишката.Среща се и при машинописки.За съжаление не помня как се наричаше това състояние и какви съвети даваха.Защото нямам тоя проблем засега.
Синдром на карпалния тунел (carpal tunnel syndrome) имаш пред вид, може би? симптомите, обаче са леко по-различни - изтръпват само пръстите и/или дланта, но най-често пръстите, т.е. от китката на долу (през този карпален тунел (от гр. carpos = китка) минава нерва към китката и понякога е възможно да се стесни (от възпаление, съединителна тъкан и т.н.) като по този начин се пшритиска нерва и дланта/пръстите изтръпват). действително такова състояние се появява при продължителна работа с клавиатура/мишка и др. еднообразни и неудобни движения, когато китката стои продължително време в едно положение (така е открито и заболяването, ако не се лъжа). лекува с физиотерапия и само в някой случай с медикаменти (лекар!)
не съм сигурен дали в случая става дума за този синдром обаче - изтръпването е на цялата ръка, а не само от китката на долу (или аз нещо не съм разбрал?) при всички случай обаче щом продължава дълго е хубаво да се направи консултация с лекар.
ми само от киткат а надолу е.
най вече долните пръсти.
намалих значително стоенето пред ПСто и сега нещата са по-добре. Тази нощ з апръв път не са ми изтръпвали ръцете от 2 седмици някъде
казано от vanisher на 05.11.07, 20:47:
най вече долните пръсти.намалих значително стоенето пред ПСто и сега нещата са по-добре. Тази нощ з апръв път не са ми изтръпвали ръцете от 2 седмици някъде
щом е само от китката надолу и като си намлил стоенето пред РС-то нещата са се подобрили, значи ней-вероятно е CTS. освен да намалиш работата с РС за друго не се сещам. след време нещата ще се оправят (може да отнеме няколко седмици, но ще се оправи)
не знам... никога не съм ползвал ЗМА, но пък и не съм имал проблем от рода на CTS все пак
бих ти препоръчал консултация с лекар преди да пиеш каквото и да е.
абе ЗМАто ще го пия за спорта бе ;)
и без това е крайно време да го пробвам.
казано от VoiD на 06.11.07, 07:57:
казано от vanisher на 05.11.07, 20:47:
най вече долните пръсти.намалих значително стоенето пред ПСто и сега нещата са по-добре. Тази нощ з апръв път не са ми изтръпвали ръцете от 2 седмици някъде
щом е само от китката надолу и като си намлил стоенето пред РС-то нещата са се подобрили, значи ней-вероятно е CTS. освен да намалиш работата с РС за друго не се сещам. след време нещата ще се оправят (може да отнеме няколко седмици, но ще се оправи)
Май нещо си прецакал ставите на ръцете!