Псориазис и НВД

BB

07.11.07
09:08

Вреди ли НВД-то при псурязиса ако някои от вас има нека да каже защото от както съм на НВД ми се показаха много обриви ако някои знае нека да каже

Темата беше редактирана от emzo на 07.11.07 18:41.

Псориазис, брато, псориазис... Не псурязис.
Ами... Трудно ми е да ти го кажа, но ако някой можеше да ти отговори на въпроса, щеше да получи най - малко нобелова награда.
Причинителят на псориазиса е точно толкова неизвестен, колкото този на рака, даже малко повече, защото на някои видове рак вече им хванаха причинителите.
Така че аккво точно трябва и какво не трябва да правиш... Няма кой да ти отговори.

Кое е важно за спиране дегенерацията на кожата и ставите, какъво и да е причинителят...
1. Имунна система: резките промени в храненето водят до имунологични промени
2. Баланс на хранителните вещества, и особено на мазнините и въглехидратите.
3. Прием на витамини.
4. Хормонален баланс. Неприятно, но за възстановителната способност на съединителната тъкан, кожа, стави, имуностимулирането помага предимно високо ниво на кортикостероидните КАТАБОЛНИ хормони.
5. Козметични процедури - тук ти трябва ЛЕКАР.
6. Допустимо е кратко излагане на слънце, не стой на тъмно по цял ден, ти вечее н можеш  ида изгориш(това твърдо не бива да го правиш), но ползвай доброто време, докато го има.
7. Без стероиди, цигари и алкохол

Какъв извод бих си направил аз:
Диетата при псориазиса не е грешка.
Трябва да е добре балансирана.
Препоръчително да не е ВВД, НВД, ВМД и т.н. диети, предполагащи отхвърляне на едни хранителни вещества и засилване на приема други.
Храни се балансирано. Намали калорийният баланс, но не предприемай промени в начина ти на хранене. Яж повече плодове и зеленчуци, витамини.
Пази си дравето. Спорт, внимание към здравето и правилно хранене ще вдигнат тонуса на имунната ти система а тя е това, коеот може да унищожи псориазиса спонтанно.

Това е МОЕТО МНЕНИЕ, аз не съм лекар. В твоето положение не бих правил НВД, бих правил баансиран мазнини/въглехидрати/белтъчини режим с намален калориен баланс.

А, и едно малко въпросче: ИМАШ ЛИ ДИАГНОЗА ОТ ЛЕКАР “ПСОРИАЗИС”, или така наричаш обривите си?

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 07.11.07 10:08.

BB

07.11.07
18:32

да имам псориазис имам го от 5 години като за първи път ми се появи когато бях на 10 след бъбречна криза (имах камини в бъбреците)  сега съм на 15 като всяка година ми се показва но успявам да го премахна за околко 2 месеца но това лято отново имах бъбречна криза и 10 дена по късно псориазиса се беше показал като този път е доста по опорит от предишните пъти имам  и лекарства изписани от лекар като ходя на нещо като слънчева терапия тъи като вече е студено  и няма как да ходя на плажове да се печа и имам чувството че НВД-то наистина не позволяше на обривите да се скрият като само се показваха нови и нови а аз и не приемам никакви витамини откакто съм на НВД и ... с 2 думи зле съм направил и така направо на въпроса добре ли ще е да си направя РБД със отрицателен калориен прием ( ще мога ли да свалям мазнини защото чистя ) ще наблягам на плодове и зеленчуци като ще си зема и витамини на хапчета и нещо което засилва имунната система като алое вера например продължавам си тренировките и лекарствата и така и още 1 въпрос пречат ли л карнитина л глутамина и ВЦАА-то да знам дали да ги спирам и мерси за изчерпателния отговор :)

След като говориш за бъбречна криза е добре да намалиш(даже да спреш) прахчетата и сиропчетата и даже малко белтъчините...
Може РБД да е твоето решение, но честно казано не я познавам добре.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 07.11.07 20:13.

07.11.07
20:27

Странна болест е . И аз имам но е лека форма . При мен най добре помага спокойствоето и мн добра лична хигиена . Не се нерви , това е мн важно защото като се стресираш избива . Алкохола на мене не ми пречи , нвд също . Обаче шоколадите в големи количества оказват негативен ефект. Мн е важен и сапуна защото ако е от онея “модерните” ароматизирани до немай къде е нормално да ти даде реакция ( аз ползвам един които купувам от магазините на в лечител “висака” се казва и е мн приятен , не дразни въобще) . Лятото задължително на слънце , ако може и море защото действа много благотворно . Има и билки койот спомагат за изчистване ( на Мария Требен) като малък съм пил и помагат сега пак си взех и ги почвам (чай се прави от тях) .
За съжаление съм установил че някои неща които при мен не влияят негативно на други да така че сма трябва да разбереш какво е катализатор за появата и да го махнеш ( било то храна или нещо друго) .

пп:ДЗВЕР е доста изчерпателен но аз говоря като човек с тази странна болест
пп2: до хората от форума , споко не е заразна ;)  само наследствена тъй че отдъхнете си :)

BB

07.11.07
20:50

дзвер ти казваш да спра прахчетата значи ли тва да спирам и протеините на прах ? защото имам 2 кг 100% Уеи на Он но ако мислиш че може да бъде проблем заради бъбреците ще го спра ?

дзвер ти казваш да спра прахчетата значи ли тва да спирам и протеините на прах ? защото имам 2 кг 100% Уеи на Он но ако мислиш че може да бъде проблем заради бъбреците ще го спра ?

Мисля, че е по - добре да го спреш. Не мога да се закълна, че е точно така, но така мисля.
Всякакви неща, които могат да се утаяват, да си променят обем и състояние в течна среда и т.н. аз на твое място не бих пил. Бъбречните кризи са по - опасният за здравето ти проблем от псориазиса! Редовно се старай да пиеш отвара от мечо грозде и колкото повече вода, по - добре... Поне 3 литра на ден.
Не казвам ,че протеина или белтъчините вредят. Но при тежки повтарящи се бъбречни кризи трябва да си прецизен към това, което приемаш, а при протеините няма нито пълна гаранция за съдържанието им(познавам оптимум, добри са), нито въобще каквато и да е гаранция, как точно се пренася и утаява, как е разпрашено и какви консерванти съдържа. Затова по - добре недей да рискуваш, даже и да няма опасност, карай на чисти храни.

Що се отнася до псориазиса, Гоуст точно ти го каза. Индивидуално е. Може да е даже тип алергична реакция - към определени неща. Затова и не смея да ти дам точни препоръки какво да ядеш и какво не. Но НВД-то по - добре го спри и щом си се спрял на балансирания режим, опитай.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 08.11.07 10:02.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1