07.11.07
12:02
Историята започва преди около 2 години..по време на баскетбол стъпих на криво и вероятно изкълчих глезен .. много мъки много болка, но накрая мина.Година по късно на футбол пак стъпих накриво със същия крак.Ходене по лекари.. снимки.. масажи и какво ли още не.От едната снимка излезе, че имам нещо разместено, но в последствие уж се било управило.От тогава доста често се случва да стъпвам на криво с десния крака, но да чукна на дърво до сега не е ставало нищо много сериозно.Ето поредния проблем днес пак на баскетбол скочих и се приземих на единия крак, естествено на десния и то накриво..Умрях от болка, сега съм се увил с бинтове да стягат и тн, но като чели и този път извадих късмет, че не го счупих.Ходих при някакви специалисти и казаха “еми имаш слаби връзки не може да се управят, моля следващия..”.Ако някой от вас е имал такъв проблем и знае нещо по въпроса с разрешаването му, то моля да сподели.
Red Walker и аз като теб имах същия проблем. Точно преди две години по време на басектбол при скачане паднах на десния си крак :) накриво (точно преди да почне даскалото:) ) Лекарая не успя да прецени дали има счупване или пукване в областа на глезене , но за всеки случай го гиспираха и така изкарах 15 дена. Ест мускула беше атрофирал и ми трябваше доста време за да мога да се възстановя. Както и да е успях. Но за сажаление тази година такмо края на даскалото(лятото) при игра на волейбол скачам за блокаж и при паданете ступвам , наркиво, но този път с ЛЕВИЯ крак. Просто умрях като си помислих че пак ще сам в гипс. Веднага ми падна кръвното както стана и при десния крак, силно изпотяване и замайване в продължение на 10-15 мин. лекари, снимки , но за щастие беше само изкълчен и страшно посинял. Спрях да играя каквото и да било свързано с топка и скачане и рядко вече се пристрашавам да играя баскетбол или там нещо друго. И аз имам слаби връзки и се пазя доколкото мога. Просто засега трябва крака маскимално да заздравее, да не го товариш, да го мажеш(което сигурно правиш)и да носиш глезенки ако е наложително . А за след това трябва да си по-внимателен и да го пазиш повече :)
И аз имам тежка травма на глезена. Доколкото разбирам вече (де от разговори с по-възрастни хора, де от собсвен опит) има травми за цял живот. При сериозно изкълчване (лекарите му викат дисторсио, каквото и да значи тая глупотевина) е много вероятно да се скъса ставна връзка. И това е една такава травма. Не съм ровил по тоя въпрос, но доколкото знам няма начин за възстановяването й - т.е. тя е подобна на сухожилие- скъсаш ли сухожилие е лошо и до голяма степен непоправимо. А сега се замисли как може да се бръкне в ставата да се оправи като обикновено скъсано...
Друго, което знам е, че според лекарите е невъзможно глезен да се измести, без да се счупи, такава му била конструкцията. Да, ама дефакто може, защото моя го наместваха, и много ясно усетих как щракна на място. И не е счупен, защото на на снимките ясно личи, че не е счупен.
Това, което ми казаха, че помага е плуване, защото било добре за ставите и сухожилията. Освен това трябва да се внимава наистина много и да не се играе по българските площадки, понеже са прекалено некадърно направени (стърчат по 1-2 см камъчета от баластрата, аз лично заради това се контузих). Ако ще се натоварваш активно може да носиш глезенка, но като цяло се старай да я избягваш, идеята е ставата да си се натоварва, за да заздравява от самосебе си.
Една дума - внимание, нищо друго не може да се направи. Поне доколкото знам. Ако някой може да ме поправи - и аз ще се радвам много!