Разлика между захар и глюкоза ?

DA

09.11.07
08:43

Единственото, което знам е, че глюкозата се усвоява много бързо от организма.
Прост въглехидрат, източник на енергия.
Приема се след тренировка - за възстановяване.
И понеже не се препоръчва консумацията на захар, а против глюкозата не съм чувал отзиви, бих искал да знам има ли други съществени разлики.
Благодаря.

09.11.07
09:17

Ами захарта е по-сложно химично съединение. Това настрана, просто след всички рафинирания и щуротии, че да я докарат до бяла и на кристалчета не искам да знам какво има вътре.

Захарта е по-сложна. Тя е ДИзахарид, а глюкозата е МОНОзахарид. Затова за разпад е нужно повече време от колкото при глюкозата.  Глюкозата вдига значително повече инсулина (GI 100)  и затова я препоръчват пред захарта (GI 64). Освен това захарта (сакроза) е съставена от глюкоза и фруктоза, а самата фруктоза не може да възстановява гликогена в мускулите и така не ти върши работа.

09.11.07
11:46

Тоест след тренировка да отпиша плодовете, заради фруктозата, а да ям мед ?

казано от Ванко на 09.11.07, 11:46:

Тоест след тренировка да отпиша плодовете, заради фруктозата, а да ям мед ?

Медът не е чиста глюкоза. Има няколко материала в сайта, може да ги прочетеш. Ето единия, които съдържа и състава - http://www.bb-team.org/articles/1312/

10.11.07
00:03

Захарта не е ли по-скоро ПОЛИзахарид? Може и да съм в грешка, де...ама си мислех, че е една дъълга и сложна верига...
Във всеки случай не е сред нещата, които е добре да се ядат.

казано от marzipan на 10.11.07, 00:03:

Захарта не е ли по-скоро ПОЛИзахарид?

Мне, дизахарид е. Съставена е от глюкоза и фруктоза.

10.11.07
07:03

Много благодаря за полезния линк.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1