09.11.07
17:29
Първо бих казал, че статиите от сайта са страхотни, дори незнам защо пускам тази тема, но все пак съм я започнал. Всеизвестно е, че това заедно с приличен омлет или протеинов шейк е перфектната закуска за деня.
За да стане още по-полезна и по-вкусна овесена закуска бих ви препоръчал няколко вкусни и полезни добавки :).
Моята рецепта за овесена закуска е :
- овесени ядки - 4 супени лъжици
- черни стафиди - 2 чаени лъжички
- слънчогледови семки - 1 супена лъжица с връх
- тиквени семки - 1 чаена лъжичка
- кедрови ядки - 1-2 чаени лъжички
- кашу - 5-15 ядки от самото кашу
- овесени трици (закуската става по-плътна след накисване) - идеален източник на влакнини. - 2 супени лъжици (който няма проблем с перистатилката става и 1)
- ленено семе - непълна супена лъжица
- сусам - 2 чаени лъжички с връх
- фъстъци - 5-10 ядки.
- лешници - 5 ядки нарязани вапо-малки парченца
- по желание може да добавите всичко, за което се сетите.
Хранителната стойност на закуската е много голяма откъм всички хранителни вещества. Покрива почти половината от нуждите за витамини Б комплекс, витамин Е, мед, манган, фосфор, калций...
Всичко това се прави вечер, накисва се във вода, кисело или прясно мляко (0,1 до 3 % мазнина), поставя се в хладилник с чинийка отгоре (върху купата/чашата/чинията или какъвто и съд да е :) ). Яде се закуска.
Знам, че е голяма играчка, но удоволствието от манджата е страхотно. Разбира се всичко тук е по желание. По-екзотичните ядки като кедрова ядка и кашу можете да намерите в диетичен магазин или супер маркетът от вас. Семките, овесените трици и другите работи ги има в супер-а.
Това е от мен. Бон апети!!
Не се ли вдигаше ГИ-то на въглехидратите като се смесат с мазнини? Иначе не е лошо като идея.
Изчислявал ли си хранителните стойности ?
Оставяйки фибрите настрани се получава една трудно смилаема бомба.
10.11.07
14:14
Аз ли4но правя така смесвам 5огр овесени ядки с 50гр мусли в които има ядки и пар4енца от плодове и ги накисвам от ве4ерта с прясно мляко.