Имам изпити + искам да отслабна :)

11.11.07
23:41

Така... Здрасти :)

Да си призная съвсем нова съм във форума и си нямам много понятие от фитнес, хранителни режими и прочие. Не че не се интересувам - напротив! Ама толкова неща съм изчела, че вече съм адски объркана...
Та... да си дойда на думата. Искам да отслабна! Дотук нищо ново за вас, предполагам... :)
Аз съм на 20 г., момиче  и  искам да се отърва от заветните (и проклети !!!) 5 кг.
Да... Лошото е, че след месец имам изпити и трябва да  им посвещавам много време. Фитнеса отпада с това, но пък си имам Crosstrainer и си тренирам по час, почти всеки ден.
Заела съм се с белтъчна диета и ям нетлъсто месо, много риба и белтък от яйца... Не ям зеленчуци дори... :( И аз не знам защо, ама така пишело в тази хитова книга “Да отслабнем завинаги” (което ми е прекалено радикално и агресивно, звучи малко като “Умри завинаги”... ).
Дотук добре с тея белтъци, ама се притеснявам колко ще изкарам и не ми ли вреди това на ученето, защото не приемам въглехидрати - основната храна на мозъка... И се чудя да взема да ям мюсли на закуска ли или...? Да...Пък и няма да е лошо диетата ми да не ме изнервя допълнително...

С една дума  - Трябва ми компетентна помощ! Чувствайте се призвани и ми дайте малко акъл... :) Thanks! :)

12.11.07
06:21

Зеленчуците са задължителни, чрез тях си набавяш влакнини(фибри).
Ако не приемаш никакви въглехидрати значи си изпаднала в кетоза.Това си е кетонна диета, която не ти препоръчвам.
Въглехидрати може да си набавяш от овесени ядки и мюсли става само избери с по-малък процебт плодове(фруктоза - плодова захар).
Принципно е добре да си сметнеш калорийния баланс.На сайта чрез търсачката ще намериш как.
Едно просто правило за въглехидратите е да са ти около 1.5гр на кг телесно тегло.

13.11.07
09:57

Добре дошла в клуба, аз я прочетох уикенда и на мен ми се струва много радикално... На кой ден си? Предполага се, че към третия ден ще настъпи кетозата, което всъщност е основата на тази диета на френското докторче. В това положение, мозъкът уж ще почне да се храни с мазнините и би трябвало да не ти е емоционално кофти. Аз след първия ден се събудих много добре, нищо че преди това бях страшно кисел :)
В какво се състои диетата, за да могат повече хора да се изкажат:
Първи етап: 5 дена само чист протеин, без мазнина, без въглехидрат. Позволяват се обезмаслени млечни продукти.
Втори етап: редуване на 5 дена като горния режим, 5 дена + зеленчуци (така до достигането на желаното тегло, около килограм на седмица според автора)
Трети етап(запазване на теглото): По 10 дена на свален килограм. Ако тази девойка свали заветните си 5кг, означава че трябва после 50 дена да яде белтъчини + зеленчуците + 2 филийки пълнозърнест хляб и малко сирене и плодове.
Четвърти етап(доживотен): Всеки четвъртък от седмицата само чисти протеини и всеки ден по 3 лъжици овесени трици.

Бележка: Количествата в повечето случаи са неограничени, особено за протеините.

Според мен обаче, при прекомерната консумация на протеини, много повече от необходимото, също почват да се образуват мазнини... Как ви се струва, не е ли прекалено?

DC

13.11.07
18:49

А как ви се струва  йо йо ефекта след като се излезе от тази кетонна диета? Защото все пак тя все някога ще отмине , нали не може цял  живот да се храни без  въглеходрати ?

13.11.07
21:39

Не, не. Измислен е начинът да се избегне, описан е подробно в книгата. С редуването през втория етап и с доста стриктния трети етап на запазване на теглото, въпреки всичко не мисля, че е особено подходяща и е нещо изключително драстично и опасно, особено ако се пречупиш в средата на диетата, тогава има сериозна опасност да върнеш много бързо килограмите + още отгоре :)
Относно девойката от първия пост направо да я забрави, с тия 5 кила, които иска да свали, с тази диета най-много да качиш още 5 ...

13.11.07
22:09

Кажи къде учиш..това с изпитите е чсто срещано :) хайде да ходим да тичаме заедно, ако учиш в София! :)

13.11.07
22:40

Ще си позволя да напиша нещо от книгата на Д-р Бари Сиърс “Зоната”:

Всъщност богатите на протеини и бедни на въг¬лехидрати диети са основа на много програми за бър¬зо намаляване на килограмите. Типичният им девиз е: „Яжте колкото си искате протеини и мазнини, но неп¬ременно намалете драстично въглехидратите.”
На пръв поглед тези програми създават добро впе¬чатление. Почти всеки, който ги изпробва, в началото отслабва действително. За нещастие тези хора губят ки¬лограми не оттам, откъдето трябва.
Истината е, че тези богати на протеини диети за бързо отслабване предизвикват ненормално метаболично състояние, известно като „кетозис”. Това става тогава, когато запасите от въглехидрати в черния дроб не са достатъчни да посрещнат нуждите на тялото и мозъка. (Спомнете си, че даже когато са пълни, чернодробните складове съдържат малки количества въглехидрати) След като изчерпи тези запаси, което става след по-малко от двайсет и четири часа от началото на подобна нисковъглехидратна диета, тялото се обръща към своите запаси от мазнини за енергийните си НУЖДИ. „Чудесно, - ще кажете вие. - Та нали точно то¬ва искаме?”
За нещастие често не се получава точно така. Про¬цесът на преобразуване на мазнините в енергия се про¬валя при една бедна на въглехидрати, кетогенна диета. В резултат клетките ни започват да произвеждат ненор¬мални биохимикали, наречени „кетонни тела”.
Тялото не се нуждае от тях. И прави отчаяни опи¬ти да се избави от кетоните посредством учестено ури¬ниране. Това от своя страна води до отслабване - в на¬чалото - но то се дължи в голямата си част на загуба¬та на вода. Става така, че богатата на протеини диета в крайна сметка не се справя с повечето от излишните ни мазнини.
При тези богати на протеини диети не отслабваме там, където трябва. И това все още не е най-лошото. Ако на дадено хранене погълнете прекалено много протеини, нивото на инсулина ще започне да се по¬качва, тъй като тялото не се нуждае от излишните ами¬нокиселини в кръвта. И какво ще направи по-голямо¬то количество инсулин? Ще помогне в превръщането на излишните протеини в мазнини.
Неотдавна направени изследвания откриха, че бо¬гатите на протеини кетогенни диети могат да предиз¬викат такива промени в мастните клетки, че да ги нап¬равят десеторно по-активни при натрупването на маз¬нини, отколкото са били преди прилагането им. Така че, след спирането на диетата, продължавате да тру¬пате мазнини с ужасяваща скорост.
Прибавете и инсулина към цялата вреда. Тялото не е глупаво. Когато му се наложи да се справя с богата на протеини и бедна на въглехидрати диета, то си казва:„Хей, аз не съм вчерашно. Мозъкът има нужда от въг¬лехидрати, за да функционира, следователно ще започна да разграждам мускулна маса и ще превърна голя¬ма част от нейния протеин във въглехидрати.” Сигурно ще отвърнете: „Това е прекрасно; мога да си позволя да изгубя малко мускулна маса, докато стане ред да за¬почна да губя мазнини.” Но не забравяйте - поради уве¬личеното ниво на инсулина, мазнините ви не се стопя¬ват с очакваната и желана скорост и дори в крайна сметка се достига до положение, след което няма да отслабвате повече.
Сега, след като знаете всичко това, вече ви е ясно защо повече от 95% от хората, отслабнали някога бла¬годарение на богати на протеини, кетогенни диети, след това си връщат килограмите и дори напълняват. Защо? Нима всеки, който е опитвал някога програма за бър¬зо отслабване, е безволев и мекушав? Аз лично не мис ля така. Просто въпросните диети са предизвикали трайни промени в мастните им клетки - промени, ко¬ито гарантират засиленото натрупване на телесни маз¬нини в бъдеще.

Мисля, че тази тема се изчерпи :)

14.11.07
15:01

В книгата има ли посочени конкретни изследвания на базата на които е направен този доста общ извод? Питам просто.

14.11.07
18:27

спец за този случай няма

14.11.07
20:22

Хмм, абе др. Сиърс прави ли разлика между кетоза (ketosis) и кетоацидоза (ketoacidosis)? Те са две различни неща.
Др. Сиърс да си прочете учебниците - тялото произвежда кетони дори при нормално хранене. Те не са “ненормални биохимикали” (баси колко стряскащо звучи - същинска отрова), а нормален продукт на черния дроб. освен това могат да бъдат генерирани както от аминокислиени, така и от мастни киселини и дори въглехидрати. Кетоните могат напълно да заместят глюкозата и да се използват за гориво.

Една НВД не е задължително да е кетонна. Едно 50-60 грама въглехидрат и не изпадаш в кетоза. А вископротеиновата диета не е за всеки. Просто над 3 грама протеин на килограм тегло няма как дасе усвои без помощ. Плюс, че при една високобелтъчна си като парцал от липсата на източник на енергия.
И мозъкът няма нужда от въглехидрати. Ако беше така един low-carb и ...мозъчна смърт. И майната му на ледниковия период (когато баш никакви въглехидрати не са консумирали) през който ледников период човешкия мозък евоюлира и нараства най-много.

Справки:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ketosis
http://en.wikipedia.org/wiki/Ketone
Harper’s Illustrated Biochemistry (Murray, McGraw-Hill Medical, 26th Ed, 2003)

П.П. Защо хората напълняват след високобелтъчна диета?
Ограничена възможност на тялото да усвоява белтъци. Усвояване само на част от петите калории. Тоест мислим си, че поемаме 1400 калории, а в действителност са само 800-1000. Това е глад. След глад тялото наваксва. Плюс - повечето хора, които правят такива високобелтъчни диети със самоубииствено ниски калории НЕ спортуват. Съответно без спорт тялото не се мъчи да запази мускула, а гледа да се отърве от него като голям енергоразход. Свалени 3-4 кила мускули и 1-2 кила мазнини, връщат старите калории (а често ядат като невидели, което е нормално след 3-4 седмици зверски глад), но имат по-малък енергоразход и какво може да стане от излишните калории?

А между другото никой не е задължен да вярва на това, което съм написал.

ВН

14.11.07
22:21

В допълнение на темата ще спомена нещо свързано с протеиновите диети, основаващи се на кетоза и тренировките. При тези диети няма съществена полза от аеробни тренировки, каквито LoReLeY прави (Всеки ден навярно?! LoReLeY по-добре спри, да не получиш хипогликемия ненадейно...). От силови, анаеробни - да.

Дори при взимане на мощни дози (3-5 гр.) л-карнитин и аминокиселини, мускулната маса си отива. С нея намалява и способността на тялото да изразходва енергия. В мащаб - това е загубена битка, защото когато тялото навакса теглото (..., а това става!), то започва от повишаване резерва на мастните клетки, а не от синтез на мускулни белтъци. Това важи особено при дамите, защото имат ниски нива на тестостерон. Защо? 1 гр. мускулен белтък е два пъти по ниско калоричен от 1 грам мазнини, затова! За да има за следващия път!

Моят съвет:
Високо протеиновото хранене или в този случай, “диетата на война/ите” - не е социално хранене, а рисково хранене! По-добре тренирайте по циклични хранителни режими, останете дълго време на равномерно балансирана или на ниско въглехидратна диета.

Митът за ВПД и профи спорта:
Това, че някои мъже от професионалния спорт с тестостерон пъти над нормата, си позволяват да прилагат протеинови диети (понеже се прокламира, по разни форуми, че се ползва и от спортисти) е защото трябва бързо да влязат в категории, а че ще загубят мускулна маса не ги засяга. Масата в професионалния спорт се прави с допинг - бързо, точно и нездравословно. (справка: щангисти, бодибилдъри, боксьори)

Как се свалят заветните 5 кг мазнини за постоянно?
С т.нар. “голям калориен цикъл” и дълга спортна практика. Големият калориен цикъл изразява плавна във времето тенденция към чест и постоянен прием на енергия и редовен и  значителен разход на енергия. В социален план, това може да се каже като: “Забравете тридневното хранене и асансьора завинаги и си купете велосипед и подвижна хладилна чанта за храна. Така де, по-чиста и по-здрава планета, а вие с фибри по дупето.”

Малко социално отрезвяване:
М-да, Холивуд и световният моден подиум създадоха 2 мита:
Номер 1: кльощавото и кожесто същество с оскъдни мазнини и мускули е секс символ за жена;
Номер 2: мацките от филмите, сериалите със спортни телца (а-ла Шарън Стоун) са секси, но не се скапват от тренировки и диети. Не, те пият шампанско правят любов, пазаруват и бачкат много, а са все така секси и атлетични и на 45… :( Няма такъв скалпел или козметична процедура! Просто няма!

Кофти завършек:
Сега един шокиращ бонус за дамите, които са по-пълнички  и/или се потят повечко и обмислят да започнат протеинови диети. Споменах ли миризмата? При усилено изгаряне на мазнини и аминокиселини по време на кетоза миризмата на потта се променя (не е приятна - амоняк), а самата пот добива не само солен, но и кисел вкус. И както казват по “Ве Ес Телешоп”: И това не е всичко! Дъхът придобива такава гадна миризма, особено рано сутрин и няколко часа след хранене че...

Анонс от антропологията и историята: Ако ни е било готино в ледниковия период, защо сме прояли зърно? :)

Крайно негативен извод: Протеиновите (кетонните) диети са асоциални и слабо приложими хобита за мазохисти. Много жалко е, че се продават добре заради несъвършената човешка психика фаворизираща думите “бързо”, “лесно” и “много”!

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 14.11.07 22:27.

14.11.07
22:33

казано от locvs на 14.11.07, 20:22:

Хмм, абе др. Сиърс прави ли разлика между кетоза (ketosis) и кетоацидоза (ketoacidosis)? Те са две различни неща.

Д-р Сиърс се занимава със съвсем различни неща от кетозата. Да го оставим настрана.
Относно протеините и тяхното усвояване и преработване съм чел, че имат много сложна структура и 30% от калориите приети от белтъчини се използват за разграждането на същите тези белтъчини. Така ако предположим, че сме издумкали 1300к от пилешко, извари и подобни, то около 1000к ще бъдат усвоени. Хитро а :)

17.11.07
18:30

Владимир Недков, сериозно говоря(пиша, де:) - много ме вдъхновяваш! Май за моите кг и възраст трябва да вкарвам основно въглехидрати(и пътечка) и да не се мъча с тая извара %-P Чакам сега да отворят новото модернизирано фитнесче и да се занимавам редовно(43кг/164см/16г)

17.11.07
21:11

Ти си в такава възраст, че гледай да не изпадаш в недохранване(не че възрастта е от значение за недохранването), но в пубертета протичат много важни процеси, които при лош избор на храна могат да бъдат затруднени. С тия 43кг. какво правиш в този раздел :D

23.11.07
18:25

казано от Flask на 17.11.07, 21:11:

Ти си в такава възраст, че гледай да не изпадаш в недохранване(не че възрастта е от значение за недохранването), но в пубертета протичат много важни процеси, които при лош избор на храна могат да бъдат затруднени. С тия 43кг. какво правиш в този раздел :D

Хах, та аз не мога да стоя  половин час без да мисля за ядене - постоянно варирам плюс/минус 1 кило - Ужас;  Най-много искам да се стегна и да унищожа целулита - за лятото трябва да съм точилка ;-)  ;-P

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1