21.11.07
12:07
Здавейте! Нов съм във форума, но се надявам че няма да ме замеряте с моркови ;)
Много се надявам тези които разбират повечко да ми помогнат понеже знам много малко за фитнеса.
Ако някой ми каже че знае всичко за фитнеса ще го нарека лъжец понеже няма такъв човек (поне според мен)
И сега по темата: По принцип се занимавам с футбол но винаги когато имам възможнот да отида до фитнеса го правя.
Ако не... то поне в нас се мъча да правя нещо.
Може да си каже че имам някакъв старт и не съм безхаберник.
Пиша ви защото това което правих аз за 1 година не ми върши работа. Ефект имаше и то не малък но търся нещо повече.
Тежа 75кг. и съм висок 1.87 см. на 18 години и проблема идва тук....
може би от 1 година не съм натдал 1кг. Това сигурно се дължи на двучасовата ми тренировка по футбол където
изразходвам много енергия и адски много потни жлези.
Сега обаче идва време за почивка понеже мачовете почват чак на пролет и бих искал да постигна това което искам
а именно да кача от 5 до 8 кг. чиста мускулна маса и да развия гърдите,гърба и бедрата.
Проблема е че имам на разположение около 2-3 месеца и не ползвам химии.
Бих искал някой да ми каже дали това което искам е възможно да стане за този период?
По колко пъти трябва да тренирам в седмицата?
Какво да ям и да пия (без химия)?
Как да почивам за да бъда готов за следващата тренировка?
Кога е най добре да се тренира? Сутрин,обед или вечер?
Какви упражнения ми препоръцвате?
Благодаря на тези който ме изтърпяха и са прочели това което съм написал!
Няма начин да качиш толкова много чиста мускулна маса за такова време дори и с химия, за да те ориентирам за това време не знам дали би могъл да качиш и 150-200 гр мускулна маса натурално и то ако правиш всичко перфектно.
По принцип, на 10 кг качена маса в началото на тренировките, около 500 гр. са мускул. След това, в продължение на години, тези 10 кг може да се уплътнят и да станат мускул, но не става за два-три месеца. Аз лично съм качвал 14 кг за три месеца по така наречения бълк метод - т.е. силов трибой с добавки рамо и ръце - само базови упражнения. За яденето обаче лимит няма - аз лично съм перманентно гладен, а като вдигам тежко съм направо като природно бедствие - ям по 7-8 пъти на ден каквото и колкото мога. Със сигурност, ако наблегнеш на клека, тягата и лежанката ще имащ много по-бърз ефект от всеки сплит. Аз лично ти препоръчвам да започнеш с хоризонтална лежанка - 4 загряващи серии - да речем, ако вдигаш 100 кг 5 пъти, то за този тип тренировка трябва да загрееш на 50 - 12 повторения, 70 - 4, 90-4, 100-4 и да се опиташ да направиш 3-4 на 105. По същия начин за клека и тягата. Първата седмица правиш по една тежка серия, втората по две и така докато стигнеш до 4 тежки серии от по 3-4 повторения на макс кила за всички упражнения. Рамо и ръце редуваш като правиш само базови - с прав лост сгъвания, френското и раменни преси - колкото можеш по-тежко. След трите месеца задължително почиваш около една, може две седмици. Яж колкото можеш - ти тичаш и бързо ще свалиш, освен това си млад и метаболизма ти е бърз. Аз по тази прорама съм качвал 30 кг на лежанка за три месеца без химия...Естествено, бях точно на твоя стаж - около 1.5 години :0))) Сега сте ми е трудно :0))
Забравих да ти кажа, че най-много три пъти в седицата можеш да ги правиш тези упражнения. Трябва ти много почивка. Ако можеш да не тичаш, ходи, ако можеш да седнеш, се опитай да легнеш, а легнеш ли - заспивай :0)))
ОК! Благодаря ти много за съвета... ще пробвам незабавно.
Малко останах разочарован че само един човек си изказа мнението :(
:0) Изчакай, не бързай....ако получиш още мнения ще можеш по осъзнато да вземеш решение каква програма да приложиш. Най-вече относно храненето и суплементите. Аз имам бърз метаболизъм, макар че съм на 32 вече. Ям много и не само “добра” храна, но не дебелея. Не взимам суплементи, защото и без това харча много за храна. Затова не мога да ти дам съвет относно храненето освен колкото повече и по-често, токова по-добре. Иначе програмата работи при всички на които съм я давал.
За хранителен режим за покачване на маса ти препоръчвам ВВД- http://www.bb-team.org/articles/909/ .Чрез нея ще осигуриш на тялото си постоянен приток на въглехидрати за енергия и храна на мускулите.
За суплименти бих ти препоръчал да си купиш някой хубав протеин за сутрин и след тренировка.Аминокиселини за бърза храна за мускула,и глутамин за по-добро въстановяване.Това са напълно нормални и безобидни хранителни добавки,а не химия,така че няма от какво да се притесняваш ;)
Успех!
21.11.07
21:29
Периода който си определил е кратък.
http://www.bb-team.org/workout/1358 това е твоята програма.
Храната е най - важна в случая. Яж на 6-7 часа и то качествени храни - ориз, картофи, месо, извара, яйца, мляко, сирене, кашкавал, овесени ядки...
Времето през деня кога да тренираш е лично твой избор.
Хубав сън ти е нужен също.
П.С. Като се потиш не губиш жлези :) През жлезите минава потта.
21.11.07
21:45
Абе не е чак толкова трудно да се качи мускул...Реалистично е в началото да се качат 2 килограма мускули(за първата година).Възможно е дори натурално при един нормален трениращ за 10 години да се направят 7-8кг. мускули. ;-)
казано от Георги Гайдов на 21.11.07, 21:29:
П.С. Като се потиш не губиш жлези :) През жлезите минава потта.
Не знаех за това благодаря ти ;)
Мерси на всички които се опитват да ми помогнат.
Непременно ще прочета още малко литература :)
И в крайна сметка някой да ми каже какво пропускам? :P