26.11.07
12:44
Ориз...ориз...ориз. Почти във всяка една диета присъства оризът, като най-често се хапва по обяд или на вечеря, в което няма нищо лошо :). Тъй като съм на ВВД хапвам доста ориз и въпросът ми е следният:
-Като изчислявам да речем 100/150 г. ориз за обяд за сварен ориз ли става въпрос или за суров, защото ако е суров то след като го сваря става около три-пъти повече и си е доста ядене :roll: ...Въпроса не е много сложен но така и не разбрах как се изчислява точно...Благодаря за отговорите предватително :-) И ако се изчислява суров много ми е интересно тия дето пишат в диетите си че ядат по 200-250 грама как точно го правят :cheese:
става въпрос за суров
аз лично повече от 100-110 грама сурово тегло не ям на един път
за тия дето ядат повече незнам къде го побират :long:
26.11.07
13:22
И аз така си мислех...също мислех и да дигам грамажа около 150 щото сега хапвам около 100 грама на ядене, ама маи ще оставя за по-нататък :)
Брат, ако искаш вярвай ама всяка събота и неделя ям по 2.1 кг. ориз на ден - т.е общо 4.2 кг. за двата дни. Това е така защото съм студент и през седмицата ходя на студентски стол, но събота и неделя не бачка и тогава ходя да си взимам пържен ориз с пилешко и зеленчуци от китайския ресторант като най-евтина алтернатива. Една порция е 700 гр. = 4 лв. Взимам си три порции - за сутрин, обед и вечер. Мога твърдо да ти кажа, че от това по-добра храна няма. 100 гр. ориз съдържа около 6-7 гр. белтъци и много въглехидрати т.е. 700 гр. = 45-48 гр. белтъци и много, много въглехидрати. Зависи как е зготвен оризеца може да ядеш по доста над 150-200гр. наведнъж.
27.11.07
08:08
ха ха само да те светна че ориза като се свари и се надува от водата и става 3 пати по голям !!затва бади сигурен 4е 700 грама ориз не са повече от 250 некаде
казано от g_t на 26.11.07, 23:58:
100 гр. ориз съдържа около 6-7 гр. белтъци и много въглехидрати т.е. 700 гр. = 45-48 гр. белтъци и много, много въглехидрати. Зависи как е зготвен оризеца може да ядеш по доста над 150-200гр. наведнъж.
Тия белтъци от ориза може да не ги броиш.
Една порция е 700 гр. = 4 лв. Взимам си три порции - за сутрин, обед и вечер. Мога твърдо да ти кажа, че от това по-добра храна няма. 100
За 12 лева можеш да си вземеш над 1 кило мръвки, плюс едно - две кила суров ориз, и ще е доста по - евтино и качествено като храна от китайския боклук, който ядеш.
Мнението беше редактирано от Петко К на 27.11.07 10:13.
27.11.07
13:34
Ми да зема да си правя оризови кюфтета, а за гарнитура ориз а :-) Верно че зависи как е зготвен ориза ама аз имам малко бедно въображение относно готвенето та мисълта ми е “Как да го зготвя тоя ориз че да мога да ям повечко” по принцип все варен го плющя че ми е по лесно за правене..
Брат, ако искаш вярвай ама всяка събота и неделя ям по 2.1 кг. ориз на ден - т.е общо 4.2 кг. за двата дни. Това е така защото съм студент и през седмицата ходя на студентски стол, но събота и неделя не бачка и тогава ходя да си взимам пържен ориз с пилешко и зеленчуци от китайския ресторант като най-евтина алтернатива. Една порция е 700 гр. = 4 лв. Взимам си три порции - за сутрин, обед и вечер. Мога твърдо да ти кажа, че от това по-добра храна няма. 100 гр. ориз съдържа около 6-7 гр. белтъци и много въглехидрати т.е. 700 гр. = 45-48 гр. белтъци и много, много въглехидрати. Зависи как е зготвен оризеца може да ядеш по доста над 150-200гр. наведнъж.
и аз съм студент и аз съм ходил във въпросния китайски
там готват толкова мазно че направо ми се гади , за тия пари можеш да си вземеш много по диетична и полезна храна (щото в тоя китайски няма нищто диетично и полезно) -извара 500 грама за 2,20 ;яйца 10 броя за 2 лева ;овесени ядки ;кафяв ориз ;хляб бонус и други (всички тия работи ги има във фантастико)
Петко К знам че въглехидратите от млечните продукти например не се броят , но ми е чудно че протеините от ориза предполагам и от другите източници на въглехидрати като овесени ядки,пълнозърнест хляб,картофи,макарони и т.н.
не се броят
това ли имаш предвид и ако е та ка що тия протеини да не се броят
Имал е предвид явно,защото са малко...за кво да смяташ 2,3-5 грама.Аз от ориза не ги смятам примерно,щот са много малко,смятам само въглехидратите.
До колкото помня белтъчните от въглехидратните храни(ориз,овес)не се усвояват изцяло..Така,че реално наситина няма файда да ги броиш :)
28.11.07
17:13
казано от Perfanov на 27.11.07, 18:06:
и аз съм студент и аз съм ходил във въпросния китайски
там готват толкова мазно че направо ми се гади , за тия пари можеш да си вземеш много по диетична и полезна храна (щото в тоя китайски няма нищто диетично и полезно) -извара 500 грама за 2,20 ;яйца 10 броя за 2 лева ;овесени ядки ;кафяв ориз ;хляб бонус и други (всички тия работи ги има във фантастико)Петко К знам че въглехидратите от млечните продукти например не се броят , но ми е чудно че протеините от ориза предполагам и от другите източници на въглехидрати като овесени ядки,пълнозърнест хляб,картофи,макарони и т.н.
не се броят
това ли имаш предвид и ако е та ка що тия протеини да не се броят
Аз се отказах от изварата, то не си заслужава 2,50 е половин килограм значи 1кг е 5 лева в магазина до нас сиренето е 5,80 предпочитам да додам 80 ст и да ми е вкусно от колкото да ми се повдига от тая извара, а има и изключение има една извара в опаковки като салам или пастет от тоя в същите опаковки .. Тя е 3,30 ако не се лъжа виждал съм я във фантастико и билла.
28.11.07
17:27
Пробваи да слагаш малко кисело мляко в изварата и ще видиш че не е толкова лоша.Да речем на 150 грама сложи 2-3 лажичи кисело мляко и го пообъркаи- става екстра,поне на мен доста ми харесва.
28.11.07
19:48
няма значение че е растителен белтък пак може да се усвоява :)
ориза е просто незаменима храна