Бързите въглехидрати след тренировка

29.11.07
19:26

Четох една статия на сайта - http://www.bb-team.org/articles/1015 и ми стана интересно нещо по повод това:

Когато тренирате много тежко гликогенът в мускулите се изчерпва и високогликемичните храни могат да предизвикат ефект на бързо възвръщане на запасите. През първите няколко часа на тренировката, кръвния поток към мускулите е увеличен. Синтезът на гликоген може да бъде оптимизиран през това критично време точно чрез въглехидрати с висок гликемичен индекс.

До сега знаех,че след тренировка малко бърз въглехидрат(50гр мед примерно) пивишава нивото на гликогена,което подобрява усвояването на протеина,но си мислех,че не трябва да се прекалява с тях-50гр примерно веднага след тренировката,а по-късно вече бавни.Но тук пише,че през първите няколко часа храните с високо ГИ могат да помогнат за още по-добър синтез на гликоген?Това значи ли,че примерно ако освен меда,по-късно(1-2 часа)вкарам пак нещо с високо ГИ(ананас,банан,вафла) ще има пак добър ефект?

Ако да,за кога трябва да оставя бавните въглехидрати?
Как да разбера по колко грама точно въглехидрат с високо ГИ мога да приема в тези няколко часа?

Мерси!

29.11.07
20:08

Аз лично 10 минути след тренировка забивам 2 банана+суроватъчен протеин.След още 30 минути(в тоя случей)5 гр. креатин.След 30-40 минути стабилно ядене с белтъчини и въглехидрати.След тренировка имаш нужда от точно тоя тип въглехидрати(бързите),тъйкато организма е изтощен и трябва да му дадеш енергия.След тренировка е засилен обратния ефект,а именно катаболния(процес на разграждане),по тоя начин спираш тия процеси,с бързите въглехидрати и протеина,а бързи защото почти веднага се разграждат,още със слюнката.Възстановява се гликогена и така...За да качваш маса гликогена винаги трябва да е “пълен” така да се каже.

30.11.07
17:01

След  тренировка мое си хапнеш няква  забранена  храна (сладко )  савсем  спокоино  ако си в  период  за маса!!Тва с което не сам сагласен с горното мнение  е че “за  да качваш трябва да са ти  винаги пални гликогените ”  !! Ами тогава как се качва като си на  НВД-ВМ  ???

30.11.07
17:12

Виж наистина се опасявах,че това последното може да породи някакви критики,тъйкато го казах по спомени.Четох го в някаква статия тук,но пак казвам по спомени,а и може съвсем друго да е пишело.

Действително трябва гликогена да се възстановява бързо, успешно и качествено в период на качване на килограми.

30.11.07
18:10

Аз залагам на декстрозата. Прост въглехидрат в чиста форма, не е скъп и за разлика от вафлите и т.н. продукти няма вредни мазнини и E-та.

30.11.07
18:13

казано от Владимир8507 на 30.11.07, 18:10:

Аз залагам на декстрозата. Прост въглехидрат в чиста форма, не е скъп и за разлика от вафлите и т.н. продукти няма вредни мазнини и E-та.

Ей верно бе...как съвсем изключих за нея о_О
Я кажи горе-долу по колко пиеш :)

30.11.07
18:37

Различно. Зависи доколко тежка е била тренировката и колко съм изтощен. 20-25-3о грама.

30.11.07
18:41

@Владимир  -  Аз сега се замислих,че след тренировка вкарвам медец и бих казал,че работата е горе-долу еднаква.

казано от Георги Гайдов на 30.11.07, 17:32:

Действително трябва гликогена да се възстановява бързо, успешно и качествено в период на качване на килограми.

Интересува ме това бързо,успещно и качествено въстановяване на гликогена,ще бъде ли по-успешно(добро)ако примерно 30мин след тренировка се хапне бърз въглехидрат(високо ГИ) или ако час и половина-вда след тренировка се хапнат 200гр ориз?Бавния или бързия въглехидрат ще е по-ефективен?

30.11.07
19:00

Медеца е дори по-добрия вариант, мен ако питаш, но има няколко неудобства:
1. По-скъп е.
2. Не си представям да ходя в залата с буркан мед в сака, за да го ям след тренировка.

30.11.07
19:28

Владо, и тоя номер съм го правил,последно време обаче си нося 2 банана в сака.Медеца ми е домашно производство и не го купувам,бурканите са от тия от дестките храни.Слагам ги в малко пликче с лъжица.Само гледай да не улееш бурката,че после лепи. :Д Такъв е спорта,че срам,не срам трябва да се правят нещата.

казано от vatchev на 30.11.07, 18:41:

@Владимир  -  Аз сега се замислих,че след тренировка вкарвам медец и бих казал,че работата е горе-долу еднаква.

казано от Георги Гайдов на 30.11.07, 17:32:

Интересува ме това бързо,успещно и качествено въстановяване на гликогена,ще бъде ли по-успешно(добро)ако примерно 30мин след тренировка се хапне бърз въглехидрат(високо ГИ) или ако час и половина-вда след тренировка се хапнат 200гр ориз?Бавния или бързия въглехидрат ще е по-ефективен?

Като комбинация това е перфектното. Веднага след тренировка бързия въглехидрат, час и половина след нея бавновъглехидратно и белтъчно хранене за възстановяване на азотния баланс и гликогена.

Иначе ако трябва да избирам между двата варианта избирам бавния след 1 час със белтък задължително.

30.11.07
22:15

Мерси много.Това ме интересуваше.

21.01.14
21:35

Туко що ровейки се в нета открих информация, че въглехидратите покачват нивото на инсулина който блокира действието на хормона на растежа. Това за кой вид въглехидрати се отнася? Бързи или бавни?  И има ли нещо вярно в това? Ще бъда много благодарен ако споделите какво мислите. НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИ НЯКОЙ...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1