За белтъчините-прием,време,обработка

24.11.07
18:09

Намерих нещо интересно в тази статия  http://www.bb-team.org/articles/1010

Последните тенденции в спортното хранене лансират идеята, че човек може да смели между 30 и 55 грама белтък в рамките на 1 прием за 3-5 часа. Точна формула, обаче няма.
Моето мнение, за оптимален прием на белтък е изразено в простата формула:

количество смилаем белтък в доза ( в гр.) / 3 часа = (общо тегло на скелетна мускулатура в гр. / 1000) х  1,12 **

За 90 килограмов мъж с количество на мускулна маса 40 кг (атлет) с 15% подкожна мазнина това прави 44,8 гр протеин.

Интересно ми е как точно можем ние,обикновенните хора,който не знаем точните килгорами на мускули и мазнини в тялото си да сметнем оптималния си прием на белтък?

Вие какво мислите за това по-горе?По колко белтък приемате за колко време?

Аз досега винаги съм гледал да се целя между 30 и 40 гр на горе-долу всеки 3 часа.Но сега се замислих...дали времето което оставям на тялото не е прекалено малко за да обработи белтъчините?Дали не  по-бдобре по-голям прием на белтъчини за по-голямо време(50гр на 4-5 часа).И ако е така...сигурно ли е,че през тези 4-5 часа тялото е задоволено откъм белтъчини?Няма ли тези 50гр да натоварят прекалено много организма и има ли шанс част от тях да не се усвои?

П.С.
Чудех се дали можете да ми дадете името на някой продукти съдържащи ензими за по-добро храносмилане както е писал автора на статията малко по-долу?

Темата беше редактирана от tra^la^la на 24.11.07 18:11.

ИВ

24.11.07
19:26

nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=148&Itemid=46

nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=157&Itemid=46

27.11.07
19:15

Никой няма мнение?

28.11.07
12:57

хубаво ще е някой компетентен да отговори на тоя въпрос

03.12.07
06:47

И на мен ми е интересно за да мгоа да си сметна бъдещата диеда.Затова ако някой по-опитен знае,моля нека каже :)

Няма опасност 50 грама белтъчини да натоварят организма. Колко от тях ще се усвоят вече зависи от метаболизма и натоварването на човек. Ти питаш за обикновен неспортуващ човек който не знае собствената си мускулна маса и процент мазнини. “Стандартните” 30-40 грама на хранене ще са оптимални. Поне по мои наблюдения и по материалите които съм чел из българските и чуждестранни сайтове.

03.12.07
10:21

за мен лично, 50 гр. белтък за хранене е нещо нормално. Ако са от шейк, съм сигурен , че пептидите до час вече ще плуват в кръвта ми. Ако са от твърда храна като пилешко или риба, към 2 часа макс, а вече червените меса по мои наблюдения отиват до към 3 часа. Зависи и от гарнитурата към месата. Ако имаш фибри които да те заситят, не очаквай разграждане до час. Минават си 3 часа до следващото хранене. Ако съм на полу-кетонен режим, на всеки 2 часа мога да ям. Ако изям баница с кисело мляко - мога да си подремна, да прочета “Война и Мир” и после да усетя глад.

Колкото до усвояемостта на белтъчините, по старо и верно правило: 100 грама месо, абсорбират се 60 %, дори Майк Матаразо на Олимпия 1998 го казва в едно интервю. 40% отиват в канала ;)

А вече и кръвната група си казва думата. Киселинноста на стомаха е важна, количеството активен пепсин и други фактори, из между които вярвам и добрата хидратация на клетката, нормални нива на холестерола, който не позволява плазмалемата да се слепва, т.е. да има транспорт отвън - навътре в клетката и .тн. Зависи и количеството на Натрий и Калий, за НатриевоІкалиевата помпа и т.н. .........

Много неща са! Още някои моменти са ми Х, но се стремя да ги узная!

Владо, кажи какво мислиш ти? :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1