09.03.04
17:55
Много от нас през деня нямат време или възможност (заради работа или даскало) да си сготвят или да отидат на заведение да хапнат “хубава” храна. Поради това се налага да ядем т.нар. junk food или на български безполезна (празни калории и т.н.) Такива например са сякакъв вид вафли, бисквити, а дори и разни джобове и мазни закуски. Та, нека някой компетентен обясни защо да спрем да ядем подобни боклуци и с какво най-добре да ги заменим (имайки предвид, че нямаме много време). Btw този проблем е изключително належащ в по-развитите страни като САЩ, Канада, Франция, Германия, където наистина хората нямат време за нормално хранене. Нямате представа (поне повечето от вас) каква смешна гледка са всички немци, американци по улиците: направо са дебелак до дебелак, сумист до сумист :lol: Нека всеки каже как е разрешил този проблем за себе си, защото всички знаем, че един уважаващ себе си билдер не яде подобни храни.
П.С. Един малък пример, който показва как някой неопитен билдер може да се заблуди и затова е нужно да се разиска по-подробно проблема: в 100гр вафли има два пъти повече белтъчини и въглехидрати от 100гр. кисело мляко :shock:
П.С.С Знам, че има супер много статии, писани по въпроса, но се нядвам тук да постват повече хора с личен опит и мнение :roll:
09.03.04
21:48
Първата асоциация, която си правя, са хранителните добавки и протеиновите кексчета. В България изборът на храни е по-голям от колкото в другите западни страни (имам предвид качествени храни - плодове, зеленчуци ...). В България е по-удобно като цяло да вървиш с разни храни в ежедневието и донякъде може да се заменят junk бозите. От друга страна обаче стоят няколко проблема:
1. Финансовата страна - хранителните добавки не са евтини и нагласата на човекът да даде повече пари за качество не винаги е на лице.
2. (продължава от 1.) психологическата настройка на индивида - не всеки ще предпочете Уидър блокче пред Мура лешник.
3. Ежедневието и заобикалящата среда също са проблем (понякога дори заради 2.)
В европейският съюз усилено се работи по разни програми за здравословно хранене (колкото и да не Ви се вярва). Проблемът обаче е, че каквито и системи да направят, никога няма да имат нужната материална и хранителна база, каквато имаме ние например.
В България също има разни опити за пробив в тази сфера, но за жалост те са основно да се хвалят мутреси, певици и позьорки как се хранят и как пазят знойната си линия (да живее хирурга :)). От друга страна предрасъдъците на българина са доста, доста силни - упорит инат за жалост, трудно би приел съвет и идея как да си махне тумбака. А и дори да се заеме, издържа ден, два, седмица, месец и после се напива с местната дискотека и до там с олимпийската амбиция. Разбира се, опитът на нашия екип показва, че на 10 човека, на които сме помогнали, 5-6 са се отнесли сериозно и работят над себе си и сега. Около 5-10% от всички хора, които са ни питали за нещо, не са могли да направят нещо за себе си, поради независещи от тях проблеми за жалост (липса на пари, семейни и здравословни проблеми, на които не можем да помогнем).
Иска ми се отношението да стане 8,9 на 10 човека, но времето ще покаже дали ще успеем и дали най-вече хората ще успеят.
Както и да е - малко се отплеснах, но по отношение на замяната на храните, всичко тръгва от онова горе, което написах.
Това е моя личен опит през тези години.
Малко помощ.Как да убедя хората че не протеините и другите суплементи са вредни а точно обратното е вредно както казвате тази junk food.Те ми излизат с довода че това е нормално натурално(бла бла)и не било химия и => не е вредно.Наскоро някъв доктор се бил изтипосал по телевизията и от тогава тези проблеми казал че суплементите са вредни защото имало хора който били получили някво заболяване (ама от предозиране на протеин-интересно как?)И другото как да им обясня че аз не мога да изям нужните ми примерно 2 кг месо на ден а трябва да ги взема под вид на протеин
10.03.04
09:06
Съгласен съм, че протеините и другите суплементи са добър източник на необходимите белтъчини, въглехидрати и т.н. Но също така смятам, че не може да се кара само на добавки, все пак никой не може да ме убеди, че по-добре да изпия няколко протеинови шейки вместо, примерно, 1л обезмаслено прясно мляко :wink: т.е. естествената храна си има своите предимства. А що се отнася за МАКАРОВ: можеш да ги убедиш като им кажеш, че протеините са, така да се каже, синтезирани от храната продукти и колкото може да ти стане нещо от прекалено много храна (разстройство и т.н.), толкова може и от суплементи.
П.С. Не съм съгласен, че в другите страни имат по-малко качествени естествени продукти. Гърция, Италия, Испания са пример за страни с такива.
10.03.04
10:11
В изброените от теб страни има качествени продукти, даже доста по-качествени в някои отношения от тези в останалите западни страни (визирам Германия, Англия, скандинавските страни особено). Но в никакъв случай те не са по-качествени от нашите.
За добро или за лошо, в Европа зеленчуците и плодовете се добиват в индустриално количество. За целта обаче трябва бързо производство, постоянна база за действие (парници и други пригодени места). В скромната ни родина има 4 парника или поне толкова е в официалната статистика. Основния добив на горепосочените продукти става по напълно естествен път (поради липса на финанси за по-автоматизирано и модерно производство) - именно затова ядем бедни на нежелани добавки зеленчуци и плодове (което е адски хубаво). Плодове и зеленчуци като нашите, особено лятото, не можах да видя никъде другаде.
В България бавно (както всичко останало) се развива един вид туризъм, който предлага на туристите да си доят сами млякото, да гледат аджеба откъде идат яйцата и други напълно непознати за тях неща. Имам приятели от чужбина, които като са ми на гости, с изумение гледат овцете, които пасат по полетата и се радват на яйцата от свободно ходещи кокошки и млякото на кравите, които всъщност “не били лилави”.
Тези думи винаги ги използвам като аргумент, когато казвам, че една от причините да не напусна България е именно качествената ни храна. Защото, не знам за вас, но аз няма да понеса живот в SLK, но пък в набухан от всякакви химически допинги, които приемам от храните в “цивилизацията”.
Колкото за протеините и другите добавки - разбира се, че не може да се каже, че 1 кг протеин е по-добър избор от 1 литър мляко. Аз винаги залагам на храната. Но в случая ти беше питал за някакъв аналог в забързаното ежедневие.
MAKAPOB - и аз като теб преди време се замислях как да убедя някои ... глави, че една кофа протеин не е по-вредна от една бутилка Водка. Но в крайна сметка си казах “защо да го правя?”. Аз знам как да си пазя талията, та чак и другите ме питат как. А онези, които мислят, че в аминокиселините има много химия, а в шпековия салам не - това е техен избор. В една не особено известна книга имаше един интересен ред - “всеки може да избира сам, как да умре”.
За шпековия салам и другите подобни колбаси - ако Ви е интересно, вземете едно малко парче и го вижте под добър микроскоп - ще се удивите колко неща се “движат” в това, което ядете.
P.S. Аз съм заклет патриот, бия малко към шувенизъм дори. DK, надявам се, че ще разбереш защо така върло защитавам страната ни :).
По въпроса за junk food - за храна в училище и аз нямам кой знае какъв избор, още повече че е ми се занимава да нося протеинови шейкове в училище и в моя град никъде не се продават протеинови десерти или кексчета. Освен това имам доста бърз метаболизъм и не смятам, че е някакъв проблем да хапвам по 1 джоб 5 пъти в седмицата при положение че се храня 8 пъти дневно.
А за мнението на повечето българи за добавките и правилното хранене въобще - отдавна се отказах да обяснявам на когото да било какво представляват. Просто нямам нерви да говоря 15 минути на момиче, закусващо по 5 “Морени” и хранящо се 2 пъти на ден какво да яде, през колко време, каква фозическа активнос да птдържа и т.н., а тя да спори, че било по-хубаво да не ядеш, отколкото да се храниш по малко, но през 2 часа например. И да казва, че има “само” 75 талия(при ръст 168). :? Освен това около мен е пълно с “професори”, коити ръсят крилати фрази от рода на “Не си чист, и ти си пил протеини.” :evil:
Общо взето, мнението ми съвпада с това на Sax - гледам да имам хубава фигура, а не се мъча да помогна на хора, които сами не го искат и нямат воля за това.
10.03.04
13:21
Ами да, съгласен съм, че в България е много хубава храната, но има един проблем, че малко са хората, които могат да си я позволят и точно затова прибягват към по-евтини, но и с по-лошо качество. Иначе и аз като вас се измъчих да обяснявам на всички как да ядат, че да отслабнат или да влязат във форма (май само на сестра ми все още обяснявам и добре, че ме слуша и сега изглежда много добре :lol: ). А Sax догодина, ако станем колеги в ТУ, наистина, ще се радвам да споделим малко опит :wink:
10.03.04
16:40
Ооо, от твоята уста в божиите уши :)
Но и без ТУ пак може да се видим. :)
10.03.04
18:41
Когато качвах сериозно преди около 4 години, разреших проблема с хранененто на работа и в учлище по следния начин. Ставам 1 час по-рано, правя си сандвичи от сорта - 1 арабско хлебче със 150 грама месо, 50 гр соеви кълнове, марула, домат на ленти, краставица на ленти и пр... зависи какво хранене имам по програма. Такъв сандвич може да се направи по 2 начина:
1- вия е да отрежете единия край на арабската питка и да напълните джоба;
2-рия е да го направите навит като дюнер;
2 такива сандвича слагах в пликове и в кутия от протеин, за да мога да се храня в междучасията.
Резултата е протеинова закуска. Ако пък исках въглехидратна такава, смесвах картофено пюре със овесени ядки 1:1, и пак в кутията. Правех си и зеленчукови сандвичи със солидна доза пълнозърнест хляб за зареждане.
Каква беше реакцията на другите? 1-вия срок ми се смяха, после започнаха и те да си носят, след това искаха да ми плащат аз да им правя...
10.03.04
19:57
1-во Sorry, че това което ще напиша не е много много по темата да не казвам хич :)
2-ро... DK КАКВО ПРАВИШ... И Sax-a ли искаш да преебеш с тва ТУ... Стига с тва ТУ, ебаси човек току що се е прибрал от там и пак за него чете... :cry: Не мога повече :cry:
Sax бате за ТУ ли си се засилил... И аз бях като тебе преди 3 год. По-някое време ще се питаш, защо влязох тук... Но иначе е ШОУ, особено ако мине някоя по-хубавичка колежка :P
DK кво учиш и кой курс си??? Кво мислиш за нашето “прекрасно учебно заведение”
А иначе и малко по темата да попитам. Какво е арабско хлебче???
И още нещо: Като бях малък и започнах да тренирам, попитах “големите батковци” какво да ям в училище, и те ми казаха абе по добре да ядеш тия сандвичи яж банички и боза... Може ли някой да ми обясни има ли някакъв смисъл в това???
10.03.04
20:35
Амм първо не съм аз причината Saxa да иска в ТУ, и второ аз сега съм 12 клас във МГ-Варна и таз година съм кандидат-студент (мисля да се пробвам за СУ, ТУ и може би УНСС). Пък за бозата с баничката по-скоро са се пошегували с теб :wink: ,щото нито това е храната, която ще ди донесе необходимите протеини, нито пък е от най-лесно усвоимите. Така, че идеята да си носиш сандвичи е добра.
EnTiCeR само да ти кажа, че в една баничка има 20гр. мазнини. Е ако караш на една баничка 2-3 часа може и да се усвои тази мазнина, но може и да отиде някъде другаде. И да не мислиш че на баничките слагат зехтин :), кой знае каква мас са слагали. А ако се случи и някоя да тече олио от нея направо не ми се преказва :lol: .
А за храненето когато съм на у-ще - 2-3 с.л. с пшеничен зародиш и 1 кис. мл. долу горе оправят работата.
10.03.04
23:31
Enticer, мнения събирам всякакви за ТУ - даже ако можеш, много бих се радвал да дойдеш в Събота, за да побъбрим на тази тема. Бих коментирал и тук, но не е това мястото.
10.03.04
23:44
Ми Sax и на мен ми се идва ама в събота сум... НА ДАСКАЛО...
ТУ СОФИЯ RULEZZZZ кво друго да кажа... Иначе не е толкова лошо всъщност... Абе ще видя кво мога да направя може и да скоча на срещичката. + тва ви трябва “старо куче” да ви контролира... :)